Connect with us

ACTUALITATE

Victorie semnificativă a Ucrainei, în ultima săptămână: A recucerit peste 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu

Publicat

Ucraina afirmă că a recucerit de la Rusia peste o mie de kilometri pătrați de teritoriu din sudul și estul țării, în ultima săptămână. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că peste 30 de așezări au fost eliberate în regiunea Harkov, scrie BBC.

Vitaly Ganchev, oficial numit de forțele ruse în regiunea Harkov a recunoscut că forțele ucrainene au obținut o „victorie semnificativă”.

El a declarat pentru televiziunea rusă că ucrainenii au străpuns linia de apărare rusă.

Ganchev a spus că civilii sunt evacuați din Kupiansk, unul dintre cele mai importante centre urbane din partea din Harkov controlată de ruși, și din alte două orașe.

Potrivit analizei efectuate de think tank-ul Institute for the Study of War, trupele Kievului se află acum la doar 15 kilometri de Kupiansk, unde se află un nod feroviar esențial pe care Moscova l-a folosit pentru a-și aproviziona trupele de pe câmpul de luptă.

Victorie semnificativă a Ucrainei, în ultima săptămână. În doar trei zile, trupele ucrainene au avansat 50 de kilometri

Se crede că Rusia trimite întăriri în regiune pe șosea și pe calea aerului, folosind elicoptere de transport gigant Mi-26, fiecare dintre ele fiind capabil să transporte 80 de soldați.

Într-o postare separată pe Facebook, armata ucraineană a declarat că în trei zile trupele au avansat 50 de kilometri. Dacă se verifică, acest lucru ar marca cea mai rapidă mișcare a liniei frontului de la retragerea rapidă a forțelor rusești de pe pozițiile din jurul capitalei, Kiev, în luna martie.

Ofensiva la sud-est de Harkov ar aduce, de asemenea, trupele ucrainene mai aproape de regiunea estică Donețk, asupra căreia Rusia a menținut un control militar substanțial de la începutul războiului, în urmă cu șase luni.

Ganchev a negat că forțele ucrainene ar fi recucerit orașul Balakliya, în ciuda unei înregistrări video care pare să arate soldați ucraineni acolo.

BBC nu a putut confirma cine deține controlul asupra orașului, dar postări verificate pe rețelele de socializare arată că joi steagurile ucrainene fluturau de pe clădirile administrative din centrul orașului.

În timp ce Ucraina susține că trupele sale au avansat în unele părți ale țării, în alte zone au fost raportate noi atacuri aeriene rusești.

Vineri, guvernatorul regiunii ucrainene de nord-est Sumy, Dmytro Zhvytskyi, a declarat că un atac aerian rusesc a „distrus” un spital, rănind mai multe persoane.

BBC nu a reușit să verifice acest raport.

Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani

Publicat

butnaru 1000x600.jpg

Publicitate

Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani.
Ioan Butnaru a vorbit despre candidatura sa pentru un nou mandat de primar al acestei comune, dar și despre investițiile care se fac în această zonă din Nordul României prin Programul Național de Reconstrucție și Dezvoltare (PNRR), Programul Național „Anghel Saligny”, proiectele care se desfășoară prin AFM, PIM, POR sau cu bani de la Compania Națională de Dezvoltare. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Valeriu Iftime, candidatul PNL la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

valeriu iftime 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, candidatul PNL la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Valeriu Iftime a explicat care au fost motivele pentru care a intra în politică, dar și de ce vrea să devină președinte al C.J. Botoșani și ce ar vrea să schimbe în județ dacă ar avea acces la această funcție alături de echipa sa de la PNL Botoșani . Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botosani: Au dat foc la hectare întregi de stuf și vegetație uscată, dar pericolul planează asupra gospodăriilor. Pompierii avertizează

Publicat

img 20240502 wa0003 1000x600.jpg

Publicitate

Incendierea vegetației uscate sau a resturilor vegetale este interzisă!

Ieri după-amiază, pompierii militari și voluntari au intervenit pentru stingerea a trei incendii, în următoarele localități:

✔️ Gulioaia – au ars aproximativ două hectare de stuf și patru tone de furaje. Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dângeni au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la un adăpost de animale, un alt depozit de furaje și o casă. Au fost salvate două bovine.

Publicitate

✔️…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Cătălin Silegeanu, candidatul A.U.R. pentru funcția de primar al municipiului Botoșani

Publicat

silegeanu 1000x600.jpg

Publicitate

”Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Cătălin Silegeanu, omul de afaceri care patronează și conduce Hidroplasto SRL Botoșani și care s-a înscris în lupta pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Botoșani din partea AUR Botoșani.
Cătălin Silegeanu a vorbit despre intențiile sale de viitor dacă ar prelua această funcție dar și despre contracandidații săi în această bătălie electorală. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe