Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. 14 vârfuri de peste 8.000 de metri: Povestea primului alpinist român care a scris istorie, în premieră la Cluj-Napoca

Publicat

Cinema Arta din Cluj-Napoca a găzduit un eveniment special dedicat performanței remarcabile a lui Adrian Laza (62 de ani), primul alpinist român care a cucerit toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri de pe glob. Datorită colaborării cu echipa Nomadis, publicul clujean a avut ocazia să urmărească, în premieră, un film documentar ce surprinde întreaga aventură a alpinistului, urmat de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri.

,,Pe munte nu urcă cel mai puternic, ci urcă cel care nu renunță niciodată”

Proiecția nu doar că a reușit să surprindă, în imagini elaborate, călătoria până în vârf de munte a lui Adrian Laza, ci a transmis, în detalii șocante, profunzimea luptei sale interioare, efortul fizic intens și momentele cele mai de cumpănă pe care le-a trăit. Condițiile meteorologice extreme, rănile suferite pe parcurs și durerea provocată de pierderea colegilor în timpul escaladării nu l-au împiedicat, însă, pe Adrian Laza să își transforme visul în realitate.

De altfel, nici vârsta nu a reprezentat un impediment: ajuns la 62 de ani, Adrian Laza a demonstrat că pasiunea și voința pot depăși orice limită.

Întrebat cum se pregătește pentru fiecare expediție, bărbatul menționează pentru Cluj24 importanța rutinei zilnice: ,,Am un program foarte strict de antrenamente. Înainte cu patru luni de fiecare expediție încep să mă trezesc la 4:30, iar o săptămână se derulează în felul următor: 4 zile fac antrenament de munte, în timp ce 3 zile mă focusez pe inot, bicicletă și sală”.

Consistența în antrenamente este un atuu important în atingerea performanței, mergând mână în mână cu reziliența – calitate care te ajută să continui atunci când lucrurile devin cu adevărat dificile: ,,Pe munte nu urcă cel mai puternic, ci urcă cel care nu renunță niciodată”.

Proiectul „Seven Summits” – escaladarea celor mai înalte vârfuri de pe fiecare dintre cele șapte continente

Iar aventura sa nu se oprește aici. În prezent, acesta țintește spre următoarea sa mare provocare: proiectul „Seven Summits” – escaladarea celor mai înalte vârfuri de pe fiecare dintre cele șapte continente ale lumii. Cucerind până acum Everest (Asia), Aconcagua (America de Sud) și Elbrus (Europa), Adrian ar mai avea de urcat Kilimanjaro în Africa, apoi Denali (America de Nord), Vinson (Antarctica) și Puncak Jaya (Australia).

Pentru Adrian, muntele nu e doar o destinație, ci o cale de a se regăsi, de a-și înfrunta fricile și de a inspira prin exemplu personal, după cum chiar el însuși mărturisește: ,,Alpinismul nu este o întrecere cu muntele, ci o coborâre în adâncul ființei tale, unde ajungi să îți cunoști limitele și să le depășești”.

Astfel, determinarea cu care își urmează fiecare vis dovedește că limitele sunt adesea doar construcții mentale – iar curajul de a le depăși, cea mai mare victorie.

Nomadis: ,,Călătorim dincolo de granițe, spunem povești autentice și aducem exploratorii mai aproape de tine”

,,Călătorim dincolo de granițe, spunem povești autentice și aducem exploratorii mai aproape de tine” este sloganul care definește misiunea echipei Nomadis – o comunitate de pasionați de aventură și film documentar, dedicată promovării poveștilor inspiraționale ale celor care îndrăznesc să iasă din zona de confort și să exploreze lumea cu autenticitate.

Co-fondată de către Ioana Cosman și Vasile Cipcigan, Nomadis este un proiect care aduce lunar, în fața comunității clujene, evenimente de interes dedicate pasionaților de natură, explorare și film documentar.

Prin proiecții speciale, discuții cu invitați remarcabili și povești care inspiră, Nomadis România reușește să creeze o punte între cei care cuceresc lumea pas cu pas și publicul care visează să o descopere.

Dacă îți dorești să iei și tu parte la astfel de evenimente, poți urmări activitatea echipei pe rețelele de socializare, pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.

De asemenea, proiectul s-a extins și pe YouTube, unde lunar se postează podcasturi diverse cu exploratori, alpiniști, cercetători sau pasionați de călătorii, care împărtășesc din experiențele lor autentice și lecțiile învățate în locuri mai puțin accesibile ale lumii.

Bianca Matei


Cinema Arta din Cluj-Napoca a găzduit un eveniment special dedicat performanței remarcabile a lui Adrian Laza (62 de ani), primul alpinist român care a cucerit toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri de pe glob. Datorită colaborării cu echipa Nomadis, publicul clujean a avut ocazia să urmărească, în premieră, un film documentar ce surprinde întreaga aventură a alpinistului, urmat de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri.

,,Pe munte nu urcă cel mai…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ATENȚIE. Restricții de circulație rutieră și pietonală de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor. Lucrări până în septembrie

Publicat

clinicilor 1 e1750480646342.jpg

Compania Delgaz Grid anunță că va începe, de luni, lucrări de modernizare a circa 2 kilometri din rețeaua de gaze naturale de pe strada Clinicilor din municipiul Cluj-Napoca și estimează că lucrările vor fi finalizate în prima parte a lunii septembrie, inclusiv refacerea integrală a carosabilului.

”Delgaz Grid va derula începând de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii de modernizare a sistemului…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Autostrada A1 Sibiu – Pitești. Betonarea tunelului de la Tigveni de pe lotul 4 va începe în august

Publicat

foto: autostrada a1 sibiu – pitești. betonarea tunelului de la

Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Constructorul austriac PORR anunță că în luna august va începe betonarea tunelului de la Tigveni de pe lotul 4 al autostrăzii Sibiu-Pitești, iar lucrările sunt la un stadiu fizic de 73%.

Drept urmare, ar putea fi gata înainte de termenul din contract, adică februarie 2027, potrivit Economedia.

“De când am început lucrările la lotul 4 al autostrăzii Sibiu-Pitești, tunelul de la Tigveni a jucat multiple roluri: ambasador de brand, expoziție de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Se redeschide ștrandul Durgău din Turda. Colț natural de relaxare

Publicat

stra 3.jpg

Primarul Cristian Matei anunță că sâmbătă, 21 iunie, la ora 08:30, se redeschide ștrandul Durgău din Turda, despre care spune că este un colț natural de relaxare și recreere.
”Investim constant în locurile care contează pentru oameni. Ștrandul Durgău e pregătit pentru o nouă vară – mai curat, mai îngrijit, mai primitor. Vara începe la Turda”, a spus Matei.
Programul zilnic al ștrandului este între 08:30 – 21:00, ultima intrare fiind la ora 20:00.
Citește mai departe

EVENIMENT

21 iunie: Sărbătoarea Internațională a Muzicii. Importanța muzicii pentru istoria și cultura umanității

Publicat

21 iunie: sărbătoarea internațională a muzicii. importanța muzicii pentru istoria

21 iunie: Sărbătoarea Internațională a Muzicii (cunoscută și ca Fête de la Musique, în franceză) este un eveniment global dedicat celebrării muzicii, care are loc în fiecare an la această dată, marcând solstițiul de vară în emisfera nordică. A fost inițiată în Franța, dar s-a răspândit rapid în întreaga lume.

Sărbătoarea Internațională a Muzicii a fost lansată în 1982, în Franța, de către Jack Lang, fost ministru al culturii, împreună cu Maurice Fleuret,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe