Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: 14,8 km din Lotul 1 A10 Sebeş-Turda, deschişi traficului după 6 ani de la demararea lucrărilor

Publicat

Cea mai mare parte din Lotul 1 al Autostrăzii Sebeş – Turda, respectiv 14,8 din cei 17 kilometri, va fi deschisă traficului în după-amiaza zilei de joi, începând cu ora 16,30, în prezenţa ministrului Transporturilor, Lucian Bode, care a arătat că au trecut şase ani de la demararea lucrărilor şi s-a acumulat o întârziere de patru ani faţă de planificarea iniţială.

„Parcursul acestui proiect a fost unul din care avem multe de învăţat în ceea ce priveşte implementarea unui proiect de anvergură. Au existat multe blocaje şi probleme nesoluţionate la timp, care au împins cu mult termenul de finalizare.

Vezi și VIDEO Directorul CNAIR, inspecție pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda. Circulația se deschide în 2021, dar lucrările continuă

Din păcate, în România, construcţia obiectivelor de infrastructură depăşeşte, de cele mai multe ori, termenele contractuale. În cazul Lotului 1 din Sebeş – Turda, acesta trebuia finalizat în anul 2016. A fost aprobată o extensie de timp de doi ani şi iată că am ajuns în 2020 să dăm în trafic un obiectiv după şase ani de la semnarea contractului şi nici acum în integralitate”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Acesta a subliniat că Guvernul Orban a „schimbat abordarea” în ceea ce priveşte implementarea proiectelor de infrastructură. „Am accelerat ritmul, am intensificat monitorizarea lor în teren şi am alocat resursele necesare umane, financiare şi logistice astfel încât parcursul proiectelor să fie constant şi predictibil”, a afirmat Bode.

Vezi și A10 Sebeș -Turda: Șapte ani pentru 70 de kilometri. România deschide de Ziua Națională prima autostradă terminată după Revoluție

El a adăugat că, pentru a fi eliminate toate blocajele din calea unui proiect, este nevoie de o „capacitate administrativă ridicată” a instituţiilor statului responsabile de implementarea acestor proiecte.

„Este vital să avem o colaborare eficientă între instituţiile statului implicate în avizarea şi derularea unui proiect pentru a nu ne mai întâlni cu situaţii în care relocarea a patru stâlpi de înaltă tensiune de pe amplasamentul unui obiectiv de infrastructură să dureze patru ani. A fost cazul, din păcate, aici, pe Lotul 1. (…). În iunie s-a reuşit eliminarea acestui blocaj de patru ani. Este inadmisibil şi nu mai putem tolera o asemenea colaborare defectuoasă între instituţiile statului care au obligaţia să colaboreze”, a spus ministrul.

Lucian Bode a apreciat faptul că antreprenorul italian s-a „mobilizat exemplar” în ultimele săptămâni.

„Faptul că azi reuşim să dăm în trafic un obiectiv de infrastructură mare mult aşteptat de români, mă refer la Lotul 1 din A10 Sebeş – Turda, este rezultatul unei munci asidue, a unei implicări serioase din partea CNAIR, a antreprenorului, a subcontractorilor acestuia. (…). Concluzia este doar una: se poate şi în România să construim infrastructură de transport într-un ritm accelerat. Ultimele săptămâni pe Lotul 1 au fost intense. Antreprenorul s-a mobilizat exemplar”, a susţinut ministrul.

Întrebat de un jurnalist de ce a fost o mobilizare exemplară doar acum şi de ce acest obiectiv este dat în circulaţie cu trei zile înainte de alegerile parlamentare, Lucian Bode a răspuns că „nu are nicio legătură cu Moş Nicolae”.

În altă ordine de idei, ministrul a afirmat că pe cei peste 24 de kilometri din Lotul 2, dintre Alba Iulia şi Aiud, lucrurile „nu stau” aşa cum şi-ar fi dorit şi că acest coridor de transport va fi „finalizat în integralitate” în anul 2021.

„Îmi doresc (…) ca până la sfârşitul lunii mai, anul viitor, să recepţionăm în integralitate cei 41 de km de Autostradă (loturile 1 şi 2 – n.r.)”, a conchis Bode.

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeş-Turda, în lungime de 17 kilometri, este executat de Asocierea Impresa Pizzarotti & C SPA Pomponio Construcţii SRL. Valoarea lucrărilor se ridică la 541,739 milioane de lei, fără TVA. Stadiul fizic actual este de 92,60%, urmând ca în aprilie să fie finalizat contractul, potrivit informaţiilor postate pe site-ul CNAIR.

Stadiul fizic actual la Lotul 2 de pe Autostrada Sebeș- Turda, în lungime de 24,25 kilometri, este de 78,10%. Lucrările sunt executate de Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor S.A.) – SC Euro Construct Trading 98 SRL. Valoarea se ridică la 549 milioane de lei.

Ambele loturi sunt finanţate prin Fondul de coeziune (85%) şi din bugetul de stat (15%).

Loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Sebeş – Turda au fost date în circulaţie în 2018.

Lucrările au demarat în 2 decembrie 2014. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

National Geographic: Peisajele muntoase spectaculoase de pe Via Transilvanica, alternativă la Alpii Elvețieni

Publicat

national geographic: peisajele muntoase spectaculoase de pe via transilvanica, alternativă

National Geographic le recomandă turiștilor o alternativă la Alpii Elvețieni: Via Transilvanica, un traseu care străbate zone montane și oferă peisaje spectaculoase, sate tradiționale și o atmosferă greu de găsit în alte părți ale lumii. ”Nu este doar o opțiune foarte rentabilă din punct de vedere al costurilor, dar acest lanț muntos are faună sălbatică abundentă, situri culturale, sate pitorești și trasee de drumeție” scriu jurnaliștii publicației.

Via…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Contină lucrările de asfaltare pe Drumul Pianului. Cât costă modernizarea DJ 704A Sebeș zona industrială – Pianu de Jos

Publicat

foto: contină lucrările de asfaltare pe drumul pianului. cât costă

Contină lucrările de asfaltare pe Drumul Pianului, DJ 704A Sebeș (zona industrială) – Pianu de Jos. Detalii despre investiție a dat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

”Este pentru prima oară când această șosea ”face cunoștință” cu asfaltul, lucru care, sunt sigur, bucură mult oamenii locului și pe cei care tranzitează zona. Am vizitat acest șantier, astăzi, împreună cu Președintele CJ, Ion Dumitrel și transmit că suntem foarte mulțumiți…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

De Ziua Mondială a Sănătății, recunoștință pentru cei care salvează vieți. Dr. Ana-Maria Zanfir din Cluj, un exemplu de dăruire

Publicat

zanfir scaled.jpg

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită în 7 aprilie, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj transmite un mesaj de recunoștință pentru profesioniștii din domeniul medical care își dedică viața îngrijirii celor aflați în suferință.

Un exemplu de astfel de implicare îl reprezintă Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, din cadrul SCJU Cluj.

Nominalizare la Premiul „Carol Davila”

Recent,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Secretele sculpturii în ou: Poveste soților Meșca din Petrești care au transformat un hobby în artă. Expoziție la Alba Iulia

Publicat

video secretele sculpturii în ou: poveste soților meșca din petrești

Liliana și Dan Meșca, doi soți din Petrești, au transformat un hobby, început din curiozitate, în artă. Din mâinilor lor ies piese atât de fragile încât îți este teamă că se pot distruge în orice moment. 

Este vorba despre o tehnică foarte fină, cea a sculpturii în coajă de ou. O tehnică care presupune răbdare, ore întregi de lucru, dar mai ales dedicare. 

În urmă cu mai bine de 12 Dan Meșca alături de soția sa, din curiozitate, a început să sculpteze într-un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe