EVENIMENT
VIDEO: 25 de persoane, reţinute în dosarul hoţilor care jefuiau camioane aflate în mers

Procurorii DIICOT au reţinut 25 de inculpaţi, membri ai unor grupuri infracţionale specializate în comiterea de furturi din autocamioane aflate în mers, fapte săvârşite atât în România, cât şi pe teritoriul altor state UE.
În acest caz, anchetatorii au efectuat, luni, 73 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Argeş, Prahova, Teleorman şi Ialomiţa, dintre care 18 în baza unui ordin european de anchetă cu Franţa, în urma cărora au fost ridicate 100 de terminale mobile, 200 de parfumuri de diferite mărci (sigilate şi alte produse cosmetice de diverse mărci), peste 300 de perechi de încălţăminte, aproximativ 400 de articole vestimentare noi, laptop-uri şi ochelari de soare, 3 autoturisme de lux, 5 arme a căror deţinere este supusă autorizării, utilaje tip motoferăstrău cu acumulatori, arme albe cu privire la care există indicii că ar fi putut fi folosite la comiterea unor infracţiuni, staţii de emisie – recepţie, precum şi suma de aproximativ 20.000 lei.

Marţi, cei 25 de inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
DIICOT susţine că, în perioada 2016 – 2018, pe teritoriul României s-au constituit cinci grupuri infracţionale organizate, formate fiecare din mai multe persoane, care au acţionat în scopul comiterii de infracţiuni de furt calificat, cu un mod specific de operare (sustrageri de bunuri de o valoare semnificativă din camioane aflate în mişcare pe drumurile publice), atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul mai multor state europene – Belgia, Finlanda, Suedia, Olanda şi Spania.
Procurorii au stabilit că, pentru deplasarea la comiterea infracţiunilor, suspecţii foloseau autoturisme de provenienţă străină, cu preponderenţă de tip-ul „van” (autovehicule cu 7-8 locuri) sau autoutilitare (tip dubă), toate cu motoare puternice şi dotate cu trapă (dotare absolut necesară cel puţin pentru autovehiculul care merge de regulă cu farurile stinse şi din care, în timpul deplasării, membrii grupului organizat se urcau în camioanele aflate în mers, din care sustrăgeau bunuri), dotări care facilitau sustragerea bunurilor şi înlesneau deplasarea rapidă după comiterea faptelor.
Participanţii la comiterea de furturi se asigurau cu dispozitive artizanale (chingi sau corzi), săreau din autovehiculele cu care se deplasau şi se prindeau de uşile camioanelor aflate în mers, deschideau uşile din spate prin tăierea lacătelor sau forţarea sistemelor de închidere de unde sustrăgeau bunuri, pe care le aruncau în autovehiculul din spate, pe trapa lăsată deschisă.
În acelaşi timp, prin acţiuni conjugate şi unice, alte autovehicule se deplasau în paralel, cu aceeaşi viteză şi la o distanţă considerabilă în spatele autotrenurilor, în scopul de a nu permite celorlalte autovehicule să se apropie de cei care pătrundeau în interiorul remorcilor de unde se sustrăgeau bunurile.
Totodată, atunci când se impunea, unul dintre aceste autoturisme avea rolul de a colecta bunurile furate şi aruncate din TIR, care erau ulterior transportate la un loc de depozitare temporar.
Pentru comunicare, membrii grupului care participau la săvârşirea infracţiunilor foloseau staţii de emisie/recepţie.
Ca urmare a amplei investigaţii penale derulate de procurorii DIICOT, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 47 suspecţi, iar în baza unui ordin european de anchetă emis de Tribunalul Judiciar din Paris s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de alţi 24 de suspecţi, dintre care 10 au fost deja arestaţi de către autorităţile franceze. AGERPRES
EVENIMENT
Trei tineri au dat în patru nopți 25 de spargeri în Alba Iulia: Au furat din autoturisme, șantiere și case aflate în construcție

Trei tineri care au dat 25 de spargeri în Alba Iulia au fost recent trimiși în judecată de magistrați. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de stadiul de cameră preliminară, unde magistrații au dat undă verde pentru începerea judecății.
Cele 25 de acte materiale au fost săvârșite în decursul a 4 nopți, respectiv în nopțile de 26 spre 27 noiembrie 2024, 5 spre 6 decembrie 2024, 13 spre 14 decembrie 2024 și 3 spre 4 ianuarie 2025.
În concret, s-a reținut că, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume. Prima poziție a fost împărțită cu echipa Universității McMaster din Ontario (Canada).
Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Performanță pentru doi elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia. Vor participa la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană

Elev sergent Ionela Gălușcă (a XI-a) și elev caporal Andrea Buontempo (clasa a X-a) de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au reușit performanța de a se califica împreună la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană.
Dacă pentru Ionela este a treia calificare la națională, Andrea va participa pentru prima dată la competiția pe țară, după ce anul trecut a fost aproape de această performanță, obținând Premiul II.
Cu o pregătire individuală…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. Susținerea repetată a examenului teoretic, eliminată în anumite situații. PROIECT

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. O propunere legislativă menită să simplifice procesul de obținere a permisului de conducere a fost înregistrată recent la Senat.
Proiectul propune eliminarea susținerii repetate a examenului teoretic pentru persoanele care solicită obținerea unui permis de conducere dintr-o categorie superioară, dacă dețin deja un permis dintr-o categorie inferioară apropiată.
O propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență…
Citește mai mult pe Alba24.ro