ACTUALITATE
VIDEO: Bărbat de 51 de ani din Iași, operat cu succes de o tumoră cerebrală de 10 centimetri
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a primit o nouă şansă la viaţă după ce a fost operat de o tumoră cerebrală de aproximativ 10 centimetri, intervenţia chirurgicală fiind efectuată la Spitalul de Neurochirurgie „Dr.Nicolae Oblu” din Iaşi.
Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, doctorul Lucian Eva, a declarat că în timpul intervenţiei chirurgicale, care a durat aproximativ trei ore, a fost folosită tehnologie modernă, utilizându-se preparatul Gliolan pentru a creşte calitatea vieţii pacientului.
„Pacientul s-a prezentat în unitatea noastră medicală cu dureri de cap foarte intense, dar şi cu tulburări de vedere. În urma investigaţiilor făcute, s-a descoperit un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă destul de agresivă, dar şi foarte voluminoasă, acesta având aproximativ 10 centimetri. A fost nevoie să intervenim chirurgical pentru a elimina tumora. Am folosit tehnologia modernă şi aici vorbim de utilizarea intraoperatorie de fluorescenţa prin 5-ALA – preparatul Gliolan. Cu ajutorul preparatului Gliolan am reuşit o localizare, delimitare şi implicit o rezecţie de 98% a tumorei, îmbunătăţind prognosticul şi crescând calitatea vieţii pacientului. Este vorba despre o substanţă de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai uşor tumora de ţesutul sănătos din jur. La nivelul Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Prof. Dr. Nicolae Oblu’ Iaşi, acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) este utilizat frecvent ca protocol standard de rezecţie a glioamelor cu grad înalt în tumorile cerebrale. Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ trei ore şi a fost un real succes”, a declarat Lucian Eva.
Conform acestuia, Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi este primul spital public din România care a introdus terapia moleculară, rezecţia glioamenlor de grad înalt cu ajutorul acidul 5-aminolevulinic (5-ALA), preparatul Gliolan.
„Folosim această tehnologie de aproximativ zece ani, tehnologie care asigură o creştere a duratei de viaţă a pacienţilor care suferă de tumori agresive şi care, în principiu, nu au vindecare. Am reuşit cu preparatul Gliolan să prelungim viaţa pacienţilor chiar şi cu şapte ani. Fluorescenţa ajută la rezecţia completă a tumorilor cu ajutorul acidului 5-aminolevulinic (5-ALA). Cu ajutorul tehnologiei moderne reuşim diagnosticarea, localizarea, delimitarea, dar şi rezecţia în procent de 98 % a tumorilor cerebrale maligne. Preparatul Gliolan se administrează cu trei ore înainte de operaţie, într-o doză bine calculată pentru fiecare pacient. Practic, substanţa se fixează în ţesutul tumoral şi determină o serie de reacţii care dau ca rezultat delimitarea clară a ţesutului tumoral faţă de creierul sănătos. Preparatul Gliolan este absorbit de celulele organismului, fiind convertit enzimatic într-un compus chimic fluorescent, mai exact în protoporfirina. Vizualizarea este posibilă doar cu un microscop dotat cu filtru special de fluorescenţă. Intervenţia chirurgicală are loc în întuneric, iar pe fondul albastru al câmpului operator, tumora se va vedea în culoarea violet, lucru care îl ajută pe neurochirurg să delimiteze cât mai precis tumora de ţesutul cerebral sănătos. Cu ajutorul acestei tehnologii reuşim să îi ţinem în viaţă pe pacienţi, fără ca tumora să poată evolua în primele 12 luni de la intervenţie, o durată destul de lungă în cazul acestor tumori violente”, a explicat doctorul Eva.
El a spus că axarea sistemului de sănătate pe calitatea vieţii pacientului este un alt concept pe care trebuie avut în vedere pe viitor, întrucât „medicina viitorului este o medicină personalizată şi va fi o medicină robotizată”.
„Cred că toate eforturile care s-au depus în ultimii ani au reuşit să atingă scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieţi omeneşti. Medicina este astăzi într-un proces permanent de schimbare. Vorbim despre o medicină axată pe pacient. În Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, pacientul este partenerul echipei medicale. Acesta este noul concept. Pacientul nu mai este obiectul muncii echipei medicale, ci este partener al echipei medicale, participă efectiv la actul medical în sine. Fiecare secundă câştigată pentru viaţa unui pacient este importantă”, a mai declarat droctorul Lucian Eva. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
Prezența la VOT până la ora 18.00 – alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani și în țară
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro