EVENIMENT
VIDEO. Băsădeşte cugodu sasfacă mai deapsă. O limbă inventată într-un sat clujean acum 300 de ani se vorbeşte şi azi
În satul clujean Bociu a fost inventată, în urmă cu vreo 300 de ani, un fel de limbă proprie. Toţi bărbaţii din satul Bociu erau geamgii, au împânzit toată ţara cu meşteşugul lor cu care îşi câştigau traiul şi, pentru a se putea înţelege între ei, fără să ştie şi clienţii sau autorităţile ce vorbesc, ei au inventat un grai propriu, specific geamgiilor, un argou, o nouă limbă, numită gumuţasca.
Dodu şi Drăgan au inventat gumuţasca
Ioan Goga, un geamgiu celebru din Bociu, declarat de către Ministerul Culturii drept tezaur uman viu, vorbeşte încă de copil gumuţasca şi povesteşte despre începuturile ei.
„Noi, ca meserie, învăţasem o limbă a noastră, a geamgiilor, care, când lucram -că făceam lucări mari, case, blocuri, hale- o vorbeam, ca să nu priceapă clientul.
VIDEO. Băsădeşte cugodu sasfacă mai deapsă. O limbă inventată într-un sat clujean acum 300 de ani se vorbeşte şi azi
Am învăţat o limbă mai aparte, să ne putem înţelege între noi, să nu priceapă clientul. Bătrânii noştri care au început meseria, primii oameni au fost aici Dodu cu Drăganu, cam de vreo 200 sau aproape 300 de ani. În zona asta s-a practicat meseria de geamgiu. În Călata, puţini, în Buteni, tot aşe, puţini, dar bocenii toţi au fost geamgii, şi mărgăuanii. Au învăţat o limbă a lor, ca să nu priceapă clientul. La pâine îi zicea jufă, la carne, huşcă. La ouă, cioicove, la bani hotini.
Vorbeau între ei, când se mai întâmpla că greşeau, că un geam era mai mic şi-l puneai. La căruţă, îi zicea toigă, la cal ţolan. Am învăţat limba asta lucrând împreună cu bătrânii. Când vorbeam să plătească mai scump. Băsădeşte cugodu sasfacă mai deapsă, adică vorbeşte cu clientul să plătească mai bine. Sau asucile mai mischi, adică să laşi mai lesne un pic. A fost bună limba asta, că te puteai înţelege fără să ştie clientul despre ce e vorba, că se mai întâmpla să greşeşti, ori ceva nu era în regulă”, spune Ioan Goga.
Gumuţasca din Bociu, Buteni, Mărgău, Călata
În monografia „Bociu, satul amintirilor” (Nicolae Şteiu şi Adrian Laza), autorii arată că gumuţasca este un argou al geamgiilor din Bociu, Buteni, Mărgău, Alunişu, Rogojel şi Călata, constând dintr-un grup de cuvinte luate din vorbirea populară de la unguri şi ţigani, folosite între ei şi doar de către ei înţelese, pentru a se feri de cei cărora le montau geamuri, dar şi de autorităţi care-i luau la întrebări în legătură cu meseria lor.
„Termenul de gumuţască, după părerea unora, ar proveni de la îmbinarea a două cuvinte, de la înălţimea Golumbăţ, dealul situat între Bociu şi Mărgău, şi de la moţ, nume dat locuitorilor din Apuseni, care purtau părul mai lung şi îl legau la spate ca să nu-i deranjeze în timp ce stăteau aplecaţi la cioplitul grinzilor”, arată Nicolae Şteiu şi Adrian Laza.
Lingvistul Romulus Todoran, în anul 1984, în lucrarea „Contribuţii de diactologie română” spune că acest argou a luat naştere cu scopul ca „geamgii să nu fie înţeleşi de oamenii cu care au de-a face” şi l-a numit „un argou al sticlarilor” folosit pentru a ascunde secretul meseriei, dar şi ca bravadă.
Gumuţasca a ajuns în toată ţara
În cei aproape 60 de ani de meserie ridicată la nivel de artă, tezaurul uman viu Ioan Goga a ajuns să-ţi practice meseria de geamgiu în cam toate zonele ţării. A început s-o practice încă de la 14 ani şi a ajuns cu ea şi cu geamurile sale în zona Craiovei, a Sibiului, şi, la „La vârsta de 12 ani am plecat cu un unchi, cu căruţa cu geamuri, în Bărăgan, la Slobozia Veche. Am umblat o toamnă pe acolo. De acolo am revenit, am făcut patru clase, cum era atunci. Tata era la Craiova, acolo umbla cu geamuri. La 14 ani mi-am făcut buletin şi m-am dus la el, la Craiova. Am umblat cu el vreo lună de zile, până am învăţat cât de cât oraşul. Pe urmă mi-a dat el un diamant mai rău, mi-am făcut rost de o tolbă mică şi mergeam pe stradă strigând „geamuri, geamuri”, „Necică, geamuri, geamuri”. Aşa am început a umbla pe acolo din 1960 până în 1965, la Craiova, dar nu se câştigau bani, că erau săraci oltenii.
Pe urmă, am avut un unchi la Sibiu. Aici se câştigau bani mai bine, că se făcea mobilă şi nu a făcut deloc geamuri şi oglinzi la ele. Aici am început şi făceam geamuri gravate. Acolo s-a schimbat treaba şi am câştigat bani bine. Am stat la Sibiu vreo 13 ani. Făcem gravura pe sticlă cu piatră de şlefuit. Le făceam destul de frumoase. Umblam cu tolba cu geamuri, mergeam în satul ăsta, mergeam în celălalt, până terminam marfa. Când terminam marfa, mă întorceam iar la oraş. Căram în spate cât puteam, cât ducea spatele, 30-40 de kilograme, cu zeci de bucăţi de geamuri. Umblam pe sate, de la Sibiu la Făgăraş, pe toată Ţara Oltului, şi spre Rupea, spre Alba Iulia. Dacă îmi picau zece clienţi, lichidam sticlele.
Pe urmă, în 1969 m-am căsătorit, după ce am făcut armata la Timişoara. Au apărut copiii şi fata trebuia să meargă până în Mărgău la şcoală, 4-5 kilometri. Am zis, gata, plec de aici. Am avut un frate la Bucureşti şi mai multe neamuri pe acolo şi m-am dus acolo. Strânsesem ceva capital şi mi-am luat o căsuţă. Era prin 1979″, povesteşte Ioan Goga.
În toată țara
La fel ca Ioan Goga, consătenii săi din Bociu au împânzit toată ţara cu meşteşugul de geamgii.
„Gumuţasca este folosită între ei ca străinii să nu înţeleagă când stabilesc preţul lucrării. Geamgii ne-au relatat că aceste cuvinte se folosesc de peste 100 de ani, de către cei care cărau cu tolba în spte bucăţi de sticlă de diferite mărimi, când se deplasau câte doi, dar şi mai târziu, când mergeau cu căruţele cu coviltir. Ei s-au răspândit în toată ţara creându-şi anumite zone de lucru.
Geamgii boceni şi-au întins zona de lucru de la Târgu Jiu până în Bucureşti, dar unii au ajuns şi la Ploieşti şi Galaţi. După anii 60 ai veacului trecut s-au stabilit cu micile lor ateliere în oraşe şi-n satele mai mari, iar în Bucureşti au ajuns vreo 80 dintre ei şi şi-au dus şi familiile.
În această etapă aproape toţi erau căsătoriţi cu consătene de-ale lor, dar copiii acestora au urmat în marea lor majoritate cel puţin liceu ori o facultate, au îmbrăţişat şi alte meserii, s-au căsătorit cu loclnice, ceea ce a dus la îndepărtarea de tradiţiile şi obiceiurile de acasă. Şi stfel populaţia satului s-a tot restrâns, accentuându-se fenomenul îmbătrânirii în sat”, arată Nicolae Şteiu şi Adrian Laza în monografia „Bociu, satul amintirilor”.
Tistulaş, gomon, vâenă şi alte gumuţeşti
Tot în monografia „Bociu, satul amintirilor”, Nicole Şteiu şi Adrian Laza prezintă o sumedenie de cuvinte din limba cu care geamgii din zonă se înţelegeau între ei, fără ca cei din anturaj să le înţeleagă graiul.
Printre cuvintele din gumuţască se numără tistulaş (poliţist), gomon (porc), vâenă (popă), spurav (violent), piţule (bani), scărmăneală (bătaie), guzi (regăţeni), gud (bărbat, dar nu geamgiu), gudoaică (femeie, dar nu de geamgiu), milăiţă (femeie atractivă), moţană (organul genital femeiesc), agodite (linişteşte-te).
Alte cuvinte sunt mai specifice strict meseriei de geamgiu, pe care o practicau: tolăuz (geam), toigă (căruţă), cotătoare (oglindă), altal (de la un capăt la altul), hălmaz (diamant),
Marius Avram
În satul clujean Bociu a fost inventată, în urmă cu vreo 300 de ani, un fel de limbă proprie. Toţi bărbaţii din satul Bociu erau geamgii, au împânzit toată ţara cu meşteşugul lor cu care îşi câştigau traiul şi, pentru a se putea înţelege între ei, fără să ştie şi clienţii sau autorităţile ce vorbesc, ei au inventat un grai propriu, specific geamgiilor, un argou, o nouă limbă, numită gumuţasca.
Dodu şi Drăgan au inventat gumuţasca
Ioan Goga, un…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Cine va avea asigurare de sănătate fără achitarea contribuției

Categoriile de persoane scutite de plata CASS de la 1 septembrie. Noua lege de măsuri fiscale prevede situațiile în care persoane pot beneficia de asigurare de sănătate de stat, fără să fie necesară achitarea contribuției.
Guvernul a restrâns categoriile de persoane exceptate de la plata CASS, însă a păstrat anumite condiții.
Potrivit măsurilor pregătite de Guvern, ce se vor aplica de la 1 septembrie, va fi aplicat CASS pensiilor ce depășesc pragul de 3000 de lei….
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Zilele în care în Alba Iulia s-a auzit muzică clasică. Video rezumatul Sărbătorii Muzicii, un altfel de eveniment în Cetate

Din zona în care de obicei, din boxe, se aud acorduri de muzică populară, sau hituri comerciale, mai noi sau mai vechi, în weekendul ce a trecut la Alba Iulia, s-a auzit ceva rar în Cetatea Alba Carolina.
S-au auzit note atent atinse, s-au auzit compoziții și voci care prea rar își fac loc în rândurile evenimentelor din urbe.
Mai pe scurt s-a auzit muzică clasică. A fost acea perioadă a anului în care publicul din Alba Iulia mai primește și altceva decât folclor,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ce răspunde AlbertNbn criticilor: ”Sunteți inculți, frustrați! Sunteți niște bătrâni proști!” Fanii îi știu versurile pe de rost

Trapperul AlbertNbn, zis Beto, a răspuns criticilor că ar fi folosit versuri denigratoare și obscene la adresa României la un concert susținut la festivalul ”Beach, please” de la Costinești și spune că cei care îl contestă sunt ”frustrați” și ”bătrâni proști”.
Într-o replică video, AlbertNbn a spus: ”Ați luat toți foc că de ce înjur România. În primul rând, sunteți niște inculți care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Atenționare Cod Galben de furtuni în Alba și alte județe din țară. Averse, vijelii, descărcări electrice, grindină. Zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi atenționări Cod Galben de furtuni, valabile pentru Alba și alte județe din țară, până miercuri seara.
Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii (rafale de 50-70 km/h) și izolat grindină.
Atenționare Cod Galben: miercuri, 16 iulie, orele 10.00-22.00 / instabilitate atmosferică temporar accentuată
În Transilvania, Moldova, local în Maramureș și nordul Munteniei, precum și…
Citește mai mult pe Alba24.ro