EVENIMENT
VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj
O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.
Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025, expoziția aduce laolaltă piese rare, fotografii de epocă, obiecte personale ale lui Racoviță, filme documentare și instalații multimedia care recreează atmosfera unică a unei lumi înghețate, unde știința și curajul s-au împletit în lupta cu necunoscutul.
Printre obiectele expuse se numără microscopul și lupa comandate special pentru laboratorul de pe vasul Belgica, costumul de explorator polar al lui Emil Racoviță, lăzi de expediție, scrisori și registre ale navei, aparate de fotografiat și schiurile personale ale lui Racoviță, primele fotografii realizate dincolo de Cercul Polar de Sud la sfârșitul anilor 1800 și scrisori și dedicații primite de la Roald Amundsen, tânărul locotenent secund îmbarcat pe Belgica, care avea să devină un renumit explorator polar.
Institut de Speologie la Cluj
Pentru Cluj-Napoca, această expoziție are o încărcătură simbolică puternică: orașul este locul unde Emil Racoviță a fondat primul institut de speologie din lume – astăzi, Institutul de Speologie „Emil Racoviță” al Academiei Române. Astfel, traseul expoziției continuă firesc în orașul care păstrează o parte esențială din moștenirea savantului.
Evenimentul de deschidere i-a avut în prim-plan pe dr. Felix Marcu, managerul muzeului, curatoarea dr. Oana Paula Popa, cercetătorul dr. Traian Brad și invitatul special Alexandru N. Stermin – biolog, explorator și lector la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Prin discursurile lor, publicul a fost introdus în universul fascinant al explorărilor polare, dar și în impactul științific durabil al acestei călătorii istorice.
Expoziția este realizată cu sprijinul și contribuția mai multor instituții prestigioase, printre care Muzeul „Antipa”, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național de Istorie a României, Institutul Polonez, dar și a unor parteneri culturali și educaționali importanți precum Opera Comică pentru Copii și MOL România.
Vizitatorii de toate vârstele sunt așteptați să descopere nu doar povestea unei expediții legendare, ci și să se conecteze cu o pagină vie din istoria științei românești și europene.
„Visul primei nopți polare” e mai mult decât o expoziție – e o lecție de curaj, știință și umanitate, spusă printre ghețuri, fotografii sepia și amintiri de neșters.
Daria Mustea
O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.
Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
UPDATE. Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD. Partidul va fi condus de Sorin Grindeanu

Marcel Ciolacu a demisionat marți din fruntea Partidului Social Democrat.
Ciolacu a anunțat încă de luni că își va prezenta demisia din fruntea partidului, în urma unei întâlniri informale cu liderii PSD.
Marcel Ciolacu a demisionat după turul I al alegerilor prezidențiale și din fruntea Guvernului.
Anunțul a fost făcut în Consiliul Politic Naţional al partidului, care s-a reunit marţi. Urmează ca acest consiliu să ia o decizie cu privire la rămânerea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Puterea reală în partide nu e la președinți, ci la clănțari, cei care deschid toate ușile

Într-un episod al podcastului Contraste de la Cluj24, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a făcut declarații tranșante despre modul în care funcționează partidele politice din România. Potrivit acestuia, puterea nu aparține celor cu funcții oficiale, ci unui grup restrâns și informal pe care îi numește „clănțari”.
„Se cheamă clănțari. Așa, între noi. Clănțari vine de la cei care deschid toate ușile. Se află la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sfinții Constantin și Elena 2025. Tradiții și superstiții în 21 mai. Ce nu este bine să faci

Sfinții Constantin și Elena 2025. Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Noua carte de identitate simplă, disponibilă la Cluj. DJEP Cluj preia, de astăzi, cereri pentru eliberarea ei

De astăzi, în județul Cluj, sunt disponibile și cărțile de identitate simple, fără cip, pentru cei care nu doresc documente electronice. Acestea se eliberează contra cost, spre deosebire de cărțile de identitate cu cip, și pot fi obținute pe baza unei cereri la serviciul de evidență a populației.
Consiliul Județean Cluj informează că, începând cu data de 20 mai 2025, la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj și a serviciilor publice…
Citește mai mult pe Cluj24.ro