EVENIMENT
VIDEO: Ceas de lux dedicat Centenarului, lansat de Tissot. Este inspirat de Alba Iulia și produs în 1918 de bucăți
Un ceas de lux, în ediție limitată, dedicat orașului Alba Iulia și aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a fost lansat de către unul dintre cele mai cunoscute branduri de profil din lume: Tissot. Ceasul special în ediție limitată, produs în doar 1918 piese, omagiază aniversarea a o sută de ani de la Marea Unire și costă 2.900 de lei.
În cutia ceasului, concepută special, fiecare cumpărător va primi o medalie din lemn manufacturată de tinerii artiști români de la atelierul de creație Șezi din Hăpria, care preia motivul horei reprezentat pe cadran.
Potrivit prezentării producătorul ceasului, cadranele ”pun în evidență tradițiile românești prin cercurile lor armonioase, inspirate din dânsul popular românesc, horă”.
Prezentarea ceasului Tissot, dedicat României
Hora este reprodusă pe fondul secundarului periferic, unde sunt simbolizați 9 dansatori care se țin de mână și formează astfel un cerc. Fiecare om reprezintă una din cele 9 regiuni ale României, dansând împreună așa cum au făcut-o pentru prima oară la 1918.
Culorile steagului României, roșu, galben și albastru, sunt înserate în mod elegant în partea de jos a cadranului. Pentru a sublinia simbolul horei, la cadranul rotund al orelor și cel al secundelor s-a adăugat o fereastră rotundă pentru data, o particularitate a acestei ediții limitate.
Acest model emblematic pentru Tissot a fost ales anume pentru că designul fațetat al cadranul orelor amintește de „Coloana Infinitului” creată de sculptorul Constantin Brâncuși.
Pe marginea cadranului exterior, triunghiurile albastre preiau motive tradiționale din sculpturile și broderiile românești. În arta populară, aceste triunghiuri simbolizează porțile care ne conduc către lumile cerești și viață veșnică.
Limbile au fost albăstrite pentru a reproduce nuanța de „albastru de Voroneț”, astfel denumită după culoarea exterioară a mănăstirii medievale Voroneț din Moldova.
Cureaua din piele de vițel, cu textură de aligator, evocă și ea, prin culoare și cusături, albastrul de pe steag.
Citește și: VIDEO Ceasurile Tissot dau (h)ora exactă de la Hăpria. Reportaj în atelierul ȘEZI, cu reprezentanții brandului elvețian
Particularități ale designului
Pe capacul transparent al carcasei este imprimată silueta unei stele, replică a cetății Vauban de la Alba Iulia văzute de sus, unde s-a semnat unirea provinciilor românești pe 1 decembrie 1918 și s-a inaugurat o nouă era pentru România.
În cutia ceasului, concepută special, fiecare cumpărător va primi o medalie din lemn manufacturată de tinerii artiști români de la Șezi – Hăpria, care preia motivul horei reprezentat pe cadran. Fiecare ceas și fiecare medalie sprijină asociația „Free Miorița: Lumină pentru România”, al cărei scop este să aducă electricitate în cele mai izolate case din țară.
Tissot este o companie elvețiană înființată în 1853 cu prezență în 160 de țări și este liderul producătorilor de ceasuri elvețiene din punct de vedere al numărului de unități vândute anual.
EVENIMENT
Cererile de paşapoarte vor putea fi depuse online. Un nou serviciu va fi disponibil din 20 martie

Ministrul afacerilor interne a precizat că, începând de luni, 20 martie, cetăţenii vor avea la dispoziţie un nou serviciu de programare online pentru depunerea cererilor de paşapoarte, care va fi integrat în HUB-ul de servicii al MAI.
Spre deosebire de platforma folosită în prezent, noul serviciu va permite efectuarea unei programări începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.
Cetăţenii vor avea la dispoziţie o interfaţă grafică intuitivă, care va permite introducerea în siguranţă a datelor de identificare, precum şi noi facilităţi, printre care notificarea prin e-mail.
„Aşa cum ştiţi deja, HUB-ul de servicii al MAI va constitui nucleul de digitalizare a serviciilor publice oferite de structurile ministerului, oferind servicii electronice uşor de folosit, rapide şi de înaltă calitate.
Pe lângă alte beneficii de ordin tehnic, noua platformă de programare, dezvoltată împreună cu specialiştii din cadrul Direcţiei Generale pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, oferă posibilitatea extinderii pentru alte servicii sau chiar pentru alte structuri MAI”, a afirmat Lucian Bode, citat de Ziarul Financiar.
În cursul anului trecut, au fost emise 2.413.021 documente de călătorie (faţă de 1.593.012 în 2021), dintre care 2.316.273 paşapoarte simple electronice şi 96.748 paşapoarte simple temporare, comparativ cu anul 2021, când au fost emise 1.488.718 paşapoarte simple electronice şi 104.294 paşapoarte simple temporare.
Numărul paşapoartelor electronice emise în anul 2022 a crescut cu 56% faţă de anul 2021, respectiv cu 50% faţă de anul 2019.
În prezent, zilnic, se depun, în medie, 6.700 de cereri pentru eliberarea paşaportului, atât la serviciile publice comunitare, cât şi la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.
Încă de la începutul anului curent, timpul mediu de eliberare a paşapoartelor a fost de 3-5 zile.
Sursa Mediafax.ro

Poate cea mai vocală personalitate publică, Diana Șoșoacă, cunoscută pentru discursurile dure, polemicile cu alți politicieni și scandalurile de la proteste, cu jandarmii, spune că a este atacată în fel și chip, ba chiar a fost criticată pentru modul în care arată.
Un coleg avocat i-a recomandat să nu țină dietă
Avocata s-a îngrășat destul de mult în pandemie, afirmând că nu a mai avut acces la bazinul de înot unde obișnuia să facă sport. Cu toate că și-a propus să revină la silueta de dinainte de pandemie, senatoarea a povestit că un coleg avocat i-a recomandat să nu țină dietă.
„Nu mă mai interesează (n.red. Ce se spune despre aspectul ei fizic), asta sunt. Închipuiți-vă cum eram eu înainte, o tipă slabă, în fața unor jandarmi, spunându-le: -Pleacă de aici-. Mihai Racea, un foarte…
Citește mai mult pe impact.ro
EVENIMENT
Aproape 68.000 de kilograme de îngrășământ de azot depozitate necorespunzător, reținute de polițiștii timișoreni. Trei dosare penale

Poliţiştii timişeni au indisponibilizat, vineri, aproape 70 tone de îngrăşământ de azot şi au întocmit trei dosare penale pentru nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.
Biroul de presă al Poliţiei Timiş a anunţat, sâmbătă, că poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Timiş au efectuat o acţiune în localitatea Chevereşu Mare, pentru verificarea modului de deţinere şi păstrare a îngrăşămintelor folosite în domeniul agricol.
Au fost identificate astfel 67.800 de kilograme de îngrăşământ de azot depozitate într-un spaţiu neacoperit şi neasigurat, fără a fi respectate condiţiile legale privind depozitarea îngrăşământului.
În cauză s-au întocmit trei dosare penale, iar întreaga cantitate de îngrăşământ a fost indisponibilizată până la finalizarea cercetărilor.
Agerpres
EVENIMENT
L-ați văzut? Polițiștii din Capitală caută un bărbat bănuit de tâlhărie pe o stradă din Sectorul 1

Polițiștii din Capitală cuată un bărbat bănuit că la începutul lunii martie a furat banii unei persoane pe o stradă din Sectorul 1.
Poliţia solicită sprijin pentru identificarea bărbatului bănuit de comiterea infracțiunii de tâlhărie asupra unei persoane, în timp ce se afla pe o stradă din Sectorul 1.
În 3 martie 2023, în jurul orei 17.30, după ce bărbatul bănuit ar fi solicitat unei persoane o sumă modică de bani, ar fi deposedat partea vătămată, prin smulgere, de aproximativ 800 de lei, pe care aceasta îi avea în mână.
Persoanele care îl recunosc şi pot oferi detalii despre bărbat sunt rugate să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie sau să sune la 112.
(sursa: Mediafax)