EVENIMENT
VIDEO: Ceas de lux dedicat Centenarului, lansat de Tissot. Este inspirat de Alba Iulia și produs în 1918 de bucăți
Un ceas de lux, în ediție limitată, dedicat orașului Alba Iulia și aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a fost lansat de către unul dintre cele mai cunoscute branduri de profil din lume: Tissot. Ceasul special în ediție limitată, produs în doar 1918 piese, omagiază aniversarea a o sută de ani de la Marea Unire și costă 2.900 de lei.
În cutia ceasului, concepută special, fiecare cumpărător va primi o medalie din lemn manufacturată de tinerii artiști români de la atelierul de creație Șezi din Hăpria, care preia motivul horei reprezentat pe cadran.
Potrivit prezentării producătorul ceasului, cadranele ”pun în evidență tradițiile românești prin cercurile lor armonioase, inspirate din dânsul popular românesc, horă”.
Prezentarea ceasului Tissot, dedicat României
Hora este reprodusă pe fondul secundarului periferic, unde sunt simbolizați 9 dansatori care se țin de mână și formează astfel un cerc. Fiecare om reprezintă una din cele 9 regiuni ale României, dansând împreună așa cum au făcut-o pentru prima oară la 1918.
Culorile steagului României, roșu, galben și albastru, sunt înserate în mod elegant în partea de jos a cadranului. Pentru a sublinia simbolul horei, la cadranul rotund al orelor și cel al secundelor s-a adăugat o fereastră rotundă pentru data, o particularitate a acestei ediții limitate.
Acest model emblematic pentru Tissot a fost ales anume pentru că designul fațetat al cadranul orelor amintește de „Coloana Infinitului” creată de sculptorul Constantin Brâncuși.
Pe marginea cadranului exterior, triunghiurile albastre preiau motive tradiționale din sculpturile și broderiile românești. În arta populară, aceste triunghiuri simbolizează porțile care ne conduc către lumile cerești și viață veșnică.
Limbile au fost albăstrite pentru a reproduce nuanța de „albastru de Voroneț”, astfel denumită după culoarea exterioară a mănăstirii medievale Voroneț din Moldova.
Cureaua din piele de vițel, cu textură de aligator, evocă și ea, prin culoare și cusături, albastrul de pe steag.
Citește și: VIDEO Ceasurile Tissot dau (h)ora exactă de la Hăpria. Reportaj în atelierul ȘEZI, cu reprezentanții brandului elvețian
Particularități ale designului
Pe capacul transparent al carcasei este imprimată silueta unei stele, replică a cetății Vauban de la Alba Iulia văzute de sus, unde s-a semnat unirea provinciilor românești pe 1 decembrie 1918 și s-a inaugurat o nouă era pentru România.
În cutia ceasului, concepută special, fiecare cumpărător va primi o medalie din lemn manufacturată de tinerii artiști români de la Șezi – Hăpria, care preia motivul horei reprezentat pe cadran. Fiecare ceas și fiecare medalie sprijină asociația „Free Miorița: Lumină pentru România”, al cărei scop este să aducă electricitate în cele mai izolate case din țară.
Tissot este o companie elvețiană înființată în 1853 cu prezență în 160 de țări și este liderul producătorilor de ceasuri elvețiene din punct de vedere al numărului de unități vândute anual.
EVENIMENT
Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.
Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.
EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
„Invazie” de ploșnițe urât mirositoare, în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Locuitorii cer dezinsecție

Un locuitor de pe Aleea Padin din Cluj-Napoca a semnalat, pe platforma MyCluj, prezența ploșnițelor rât mirositoare în spațiul blocului în care locuiește.
Potrivit sesizării, geamul apartamentului este orientat către Calea Florești, mai exact spre parcul de câini, iar de câteva luni, casa sa este infestată cu ploșnițe mari, rotunde, care emană un miros neplăcut.
„Locuiesc pe Aleea Padin, numărul 12. Geamul meu dă spre Calea Florești, mai exact spre parcul de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
CSM Alba Iulia versus Farul Constanța, în Cupa României: Elevii lui Alexandru Pelici au făcut un meci frumos dar au pierdut cu 3-0

Cel mai important meci al echipei de fotbal din Alba Iulia, CSM Unirea, din ultimii ani are loc marți, 1 aprilie 2025. De la ora 19.30, elevii lui Alexandru Pelici au început meciul împotriva echipei Farul Constanța antrenată de Gică Hagi.
Este vorba despre meciul din sferturile de finală ale Cupei României.
Scorul a fost deschis rapid de elevii lui Hagi, în minutul opt. Mai exact, Andrei Ciobanu a deschis scorul cu un șut direct pe spațiul apărat de portarul din Alba Iulia.