EVENIMENT
VIDEO: Ceas de lux dedicat Centenarului, lansat de Tissot. Este inspirat de Alba Iulia și produs în 1918 de bucăți
Un ceas de lux, în ediție limitată, dedicat orașului Alba Iulia și aniversării a 100 de ani de la Marea Unire a fost lansat de către unul dintre cele mai cunoscute branduri de profil din lume: Tissot. Ceasul special în ediție limitată, produs în doar 1918 piese, omagiază aniversarea a o sută de ani de la Marea Unire și costă 2.900 de lei.
În cutia ceasului, concepută special, fiecare cumpărător va primi o medalie din lemn manufacturată de tinerii artiști români de la atelierul de creație Șezi din Hăpria, care preia motivul horei reprezentat pe cadran.
Potrivit prezentării producătorul ceasului, cadranele ”pun în evidență tradițiile românești prin cercurile lor armonioase, inspirate din dânsul popular românesc, horă”.
Prezentarea ceasului Tissot, dedicat României
Hora este reprodusă pe fondul secundarului periferic, unde sunt simbolizați 9 dansatori care se țin de mână și formează astfel un cerc. Fiecare om reprezintă una din cele 9 regiuni ale României, dansând împreună așa cum au făcut-o pentru prima oară la 1918.
Culorile steagului României, roșu, galben și albastru, sunt înserate în mod elegant în partea de jos a cadranului. Pentru a sublinia simbolul horei, la cadranul rotund al orelor și cel al secundelor s-a adăugat o fereastră rotundă pentru data, o particularitate a acestei ediții limitate.
Acest model emblematic pentru Tissot a fost ales anume pentru că designul fațetat al cadranul orelor amintește de „Coloana Infinitului” creată de sculptorul Constantin Brâncuși.
Pe marginea cadranului exterior, triunghiurile albastre preiau motive tradiționale din sculpturile și broderiile românești. În arta populară, aceste triunghiuri simbolizează porțile care ne conduc către lumile cerești și viață veșnică.
Limbile au fost albăstrite pentru a reproduce nuanța de „albastru de Voroneț”, astfel denumită după culoarea exterioară a mănăstirii medievale Voroneț din Moldova.
Cureaua din piele de vițel, cu textură de aligator, evocă și ea, prin culoare și cusături, albastrul de pe steag.
Citește și: VIDEO Ceasurile Tissot dau (h)ora exactă de la Hăpria. Reportaj în atelierul ȘEZI, cu reprezentanții brandului elvețian
Particularități ale designului
Pe capacul transparent al carcasei este imprimată silueta unei stele, replică a cetății Vauban de la Alba Iulia văzute de sus, unde s-a semnat unirea provinciilor românești pe 1 decembrie 1918 și s-a inaugurat o nouă era pentru România.
În cutia ceasului, concepută special, fiecare cumpărător va primi o medalie din lemn manufacturată de tinerii artiști români de la Șezi – Hăpria, care preia motivul horei reprezentat pe cadran. Fiecare ceas și fiecare medalie sprijină asociația „Free Miorița: Lumină pentru România”, al cărei scop este să aducă electricitate în cele mai izolate case din țară.
Tissot este o companie elvețiană înființată în 1853 cu prezență în 160 de țări și este liderul producătorilor de ceasuri elvețiene din punct de vedere al numărului de unități vândute anual.
EVENIMENT
U-BT joacă miercuri în BKT EuroCup cu JL Bourg. Silvășan: Încă nu am reușit să spargem gheața și să îi ÎNVINGEM
U-Banca Transilvania joacă miercuri de la ora 19.00 cu cei de la JL Bourg, finalista EuroCup din stagiunea precedentă, într-o nouă etapă din BKT EuroCup.
Clujenii au două eșecuri la rând în EuroCup și Liga Națională, cu Cedevita Olimpija Ljubljana, respectiv SCM U Craiova.
Bourg are un bilanț favorabil în fața U-BT, câștigând precedentele 5 meciuri. Disputa din tur a fost pierdută de clujeni cu 84-73.
U-BT joacă miercuri în BKT EuroCup cu JL Bourg….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Episcopul greco-catolic Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, a fost prezent în mijlocul comunității greco-catolice românești din Roma, au anunțat reprezentanții Arhieparhiei Blaj.
Episcopul Cristian a celebrat Sfânta Liturghie alături de mai mulți preoți catolici de rit latin și bizantin, iar celebrarea a fost animată de corul studenților seminariști ai Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma.
”În…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Cum se torcea cânepa în satele clujene din vechime, când era prea multă. ”Hora clăcii”
În lumea satului clujean existau situații în care femeile, care aveau prea multă cânepă, nu o puteau toarce singure.
Așa că făceau clacă și dădeau de tors mai multor femei. Acest lucru se întâmpla și atunci când femeia era bolnavă, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Cum se torcea cânepa în satele clujene din vechime, când era prea multă. ”Hora clăcii”
În zona Crișului…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
DUMINICĂ, 15 decembrie: Carnavalul Șureanu. Pasionații de schi, invitați să se distreze costumați pe pârtii
Pasionații de schi care doresc să înceapă sezonul de iarnă cu stil, energie și distracție sunt invitați duminică, 15 decembrie, la Carnavalul Șureanu. Cei care vor veni costumați pe pârtie vor primi o reducere de 50% la ski pass pentru o zi.
„Prima provocare a sezonului e aici. Te invităm pe 15 decembrie la Carnavalul Șureanu! Vino costumat pe pârtie și primești 50% reducere la ski pass pentru o zi! Nu rata ocazia de a te bucura de zăpadă și distracție din plin”, au…
Citește mai mult pe Alba24.ro