EVENIMENT
VIDEO. Centru de Excelență al unei companii americane, deschis la Cluj. Dezvoltă echipamente de colectare sticle reciclabile
Compania americană Envipco, lider global în soluții avansate de reciclare, a inaugurat, miercuri, Centrul de Excelență în Inginerie din România, la Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Inginerii români de aici vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile, în special a recipienților de băuturi din plastic, sticlă și aluminiu.
Noul centru extinde rețeaua globală de centre de cercetare și dezvoltare a companiei și consolidează poziția emergentă a României ca hub de inovație în reciclare și economie circulară.
Hub strategic de cercetare și dezvoltare
Centrul din Cluj-Napoca va funcționa ca un hub strategic de cercetare și dezvoltare (R&D), sprijinind implementarea și extinderea rapidă a sistemelor de garanție-returnare (SGR) în întreaga Europă.
Inginerii români vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile.
Simon Bolton, CEO Envipco Global, a declarat că ceea ce se construiește la Cluj nu este doar un centru de cercetare și dezvoltare, ”ci o platformă de co-creație între echipele din Europa și SUA”.
”România are un rol important în viitorul reciclării inteligente”, a spus Bolton, care a apreciat succesul campaniei de reciclare demarat în România prin RetuRo, concretizat prin sute de milioane de recipiente colectate.
Bogdan Purcherea, Manager Envipco România, a declarat la rândul său că s-a decis investiția în România pentru că aici s-a găsit ”talent, viziune și o energie extraordinară pentru schimbare”.
”Centrul de Excelență din Cluj reflectă angajamentul nostru de a inova împreună cu comunitățile locale pentru a construi un viitor sustenabil în Europa și dincolo de ea”, a precizat Purcherea.
Andrew Keene, CTO Envipco, a completat că tehnologiile dezvoltate la Cluj vor sprijini tranziția către modele circulare în piețele europene, noul centru fiind un pas important pentru democratizarea reciclării prin inovație.
”Noi proiectăm, construim și distribuim aceste echipamente de colectare a ambalajelor reciclabile. Au și sisteme de securitate pentru a preveni fraudele”, a explicat Keene.
Clujul, pol al inovației
Compania Envipco este în prezent singurul producător de RVM-uri care deține atât o unitate de producție, la Sebeș, cât și un Centru de Excelență, la Cluj-Napoca, cele două investiții subliniind importanța strategică a României în planul european al companiei.
Centrul de la Cluj este așteptat să accelereze adaptarea tehnologică a soluțiilor Envipco pentru piețele europene-cheie, aflate în plin proces de implementare a sistemelor SGR.
Potrivit oficialilor americani, a fost ales Cluj-Napoca pentru deschiderea noului centru , deoarece orașul este considerat un pol în expansiune al inovației, cu acces la specialiști de top în inginerie și IT, infrastructură modernă și conexiuni excelente cu restul Europei.
Aceștia estimează că la Centrul de Excelență în Inginerie de la Cluj-Napoca vor fi angajate, inițial, 10 – 12 persoane, în domeniile IT și inginerie, iar până la sfârșitul lui 2026, se intenționează angajarea a aproximativ 20-25 de specialiști.
Astfel, se caută ingineri, analiști de procese de business, dezvoltatori Power BI și profesioniști cu experiență în cercetare și dezvoltare.
Investiția în Centrul de Excelență de la Cluj-Napoca se va ridica la 5 milioane euro în următorii ani și include infrastructura fizică, software-ul, instrumentele R&D și pregătirea personalului.
Compania americană colaborează cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).
Despre Envipco
Envipco, prezentă în mai multe țări din întreaga lume, este un lider recunoscut în dezvoltarea și operarea echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) – sisteme tehnologice automatizate pentru colectarea recipientelor de băuturi.
Compania deține mai multe brevete pentru sistemele RVM, inclusiv pentru marcarea ambalajelor pentru returnarea garanției, identificarea tipului de material, compactare și contabilizare.
Compania americană Envipco, lider global în soluții avansate de reciclare, a inaugurat, miercuri, Centrul de Excelență în Inginerie din România, la Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Inginerii români de aici vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile, în special a recipienților de băuturi din plastic, sticlă și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sentință surprinzătoare la Judecătoria Alba Iulia: Șofer testat pozitiv pentru droguri, achitat. Ce nu au putut dovedi magistrații

O sentință surprinzătoare a fost dată la Judecătoria Alba Iulia, într-un dosar pentru ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Mai exact, magistrații au fost nevoiți să facă diferența dintre momentul consumului și momentul testării în trafic. Și mai mult de atât să dovedească dacă șoferul era sub influența drogurilor când a fost prins la volan.
Acest subiect a fost amplu dezbătut în ultimii ani: dacă șoferul testat a consumat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
„ARDE Gruia”. Fotografii spectaculoase din dronă cu incendiul de pe strada Șerpuitoare de la restaurantul Panorama del Baron

Un incendiu puternic a izbucnit marți pe strada Șerpuitoare din Cluj-Napoca.Incendiul este la restaurantul Panorama del Baron.
Flăcările au cuprins inițial o anexă, dar s-au extins rapid la acoperișurile a două case.
„ARDE Gruia”. Fotografii spectaculoase din dronă
Fumul gros și negru poate fi văzut din mai multe zone ale orașului. Imagini din dronă, realizate de Sergiu Răzvan, arată magnitudinea incendiului.
ISU Cluj a alocat la incendiu 5…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Primăria Aiud: Turiști din toate colțurile țării la Sărbătoarea Rozelor. Câmpurile cu trandafiri, printre atracțiile evenimentului

Turiști din toate colțurile țării au fost prezenți, la sfârșitul săptămânii, la Sărbătoarea Rozelor, anunță Primăria Aiud.
”Hunedoara, Cluj, Sibiu, Mureș, Vâlcea, Bihor, Satu Mare, Sălaj, sunt doar câteva din județele fruntașe la numărul de turiști care au vizitat comunitatea noastră cu ocazia Sărbătorii Rozelor.
În special duminică dimineața, câmpurile cu trandafiri de la Ciumbrud au fost pline de vizitatori sosiți din toate colțurile țării, atrași de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Ce salarii de la stat au șefii bisericilor recunoscute. Funcțiile lor, asimilate cu cele publice. Cel mai mare venit: 4800 de euro

Ce salarii de la stat au șefii bisericilor recunoscute: Ei sunt plătiți de stat cu sume echivalente cu cele primite de miniștrii, secretari de stat sau președinți ai celor două camere.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române are cel mai mare salariu lunar de 23.920 lei (aproximativ 4.800 de euro), iar arhiepiscopul major greco-catolic primește 21.840 lei.
Aceeași sumă, 21.840 lei, o primesc lunar mitropoliții BOR, mitropoliților romano-catolici, precum și altor șefi de cult din…
Citește mai mult pe Alba24.ro