EVENIMENT
VIDEO: Cum se desfășoară viața pe o insulă unde trăiesc 33.000 de oameni, iar jumătate dintre ei au fost infectați cu coronavirus
Insula Saaremaa, situată în largul coastei Estoniei, a fost botezată de localnici ”insula corona”, după ce accesul la ea a restricționat total deoarece a devenit un focar de coronavirus.
Primele cazuri de infecție cu coronavirus pe insula care are circa 33.000 de locuitori au apărut în urmă cu o lună, după ce acolo a avut loc un eveniment sportiv la care a participat o echipă de volei din Italia. A urmat un festival al șampaniei, care, spun autoritățile, ar fi putut grăbi extinderea epidemiei, scrie BBC.
Acum, oficialii din domeniul sănătății estimează că jumătate din populația insulei este infectată și nu mai poate pleca nimeni spre Estonia continentală, dar nici nu are voie nimeni să meargă pe insulă.
Cu circa jumătate din populație infectată, numărul cazurilor de COVID-19 raportate la numărul de locuitori este printre cele mai mari din lume.
Pentru că nimeni nu poate ajunge la ei, mai mulți oameni din Saaremaa au povestit, în clipuri transmise BBC, se se întâmplă pe insulă.
„Situația e destul de gravă. E posibil să avem 1.000 de oameni în spital până în 20 aprilie. Avem nevoie de ajutor. În spitalul nostru sunt 147 de paturi, nu avem loc pentru 1.000 de pacienți”, spune un localnic.
Deja, mai multe persoane infectate sunt trimise pe continent, pentru a fi tratate.
Din cauza carantinei, multe companii au dificultăți în a supraviețui.
Susan Reinholm lucra la o companie care vindea produse locale. Avea o slujbă de birou, dar acum face livrări. Merge până la ușa clientului, lasă sacoșa cu produse la o distanță sigură și pleacă la următoarea livrare.
Mulți dintre prietenii lui Susan și-au pierdut locurile de muncă, după ce activitățile neesențiale au fost oprite, dar și-au găsit altceva de lucru.
„Oamenii se adaptează. Coafeza mea pune etichete pe pachete, într-o măcelări locală. Nimeni nu stă acasă să se întrebe ce le va aduce ziua de mâine”, spune Susan.
Anu Vares face parte din comitetul pentru gestionarea crizei de pe insulă. El spune că astfel de situații de izolare s-au mai petrecut pe Saaremaa.
„Pentru prima dată după ocupația sovietică, oamenii au nevoie de permise pentru a intra pe insulă. Dar de data aceasta, e din dorința noastră de a-i proteja pe oameni și de a le proteja sănătatea”, spune ea.
Sursa: bbc.com; digi24.ro
Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Poliția vine cu precizări despre accidentul produs vineri pe DN 2A, la km 167, pe sensul de mers dinspre municipiul Constanța către orașul Hârșova.
Polițiștii au constatat faptul că un autoturism, condus de un bărbat, de 31 de ani, a pierdut controlul asupra direcției de mers spre stânga, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat pe câmp.
Cine sunt victimele accidentului din județul Constanța: a murit un pasager în vârstă de 56 de ani
În urma impactului a rezultat decesul, la fața locului, a unui pasager, de 56 de ani, precum și vătămarea corporală a șoferului și a altor 3 pasageri.
În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.
EVENIMENT
ULTIMA ORĂ: Biserica Ortodoxă a Ucrainei, până acum subordonată Patriarhiei Ruse, anunţă ruperea de aceasta

Biserica Ortodoxă ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, a anunţat vineri ruperea de aceasta, după ce Rusia a invadat Ucraina, declarându-şi „deplina independenţă”, relatează AFP.
„Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina”, a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, la finalul conciliului consacrat „agresiunii” ruse împotriva ţării sale, pronunţând „deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene”.
Biserica Ortodoxă a Ucrainei, până acum subordonată Patriarhiei Ruse, anunţă ruperea de aceasta: în Ucraina mai există şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei
În afară de Biserica Ortodoxă ucraineană, care era până acum subordonată canonic Patriarhiei Ruse, în Ucraina mai există şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care şi-a obţinut autocefalia în 2019.AGERPRES

Accident rutier, de câteva momente, cu un ATV răsturnat în localitatea Bujoreni, județul Vâlcea.
Accidentul a avut loc pe un drum forestier, în zona primăriei Bujoreni.
Victima a fost transferată la echipajul SMURD și va fi transportată la Spitalul Județean Craiova.
Știre în actualizare
Imagini de arhivă
EVENIMENT
O persoană a murit și alte 4 au fost rănite, două grav, într-un accident în județul Constanța

Un accident rutier cu 5 victime s-a produs, vineri seară, în județul Constanța, pe DN2A, la ieșire din localitatea Nicolae Bălcescu. O persoană a murit, patru au fost rănite, două fiind în stare gravă.
Accidentul a avut loc pe DN2A, la ieșire din Nicolae Bălcescu spre Hârșova.
Conform ISU, o mașină s-a răsturnat în afara șoselei.
Potrivit SAJ Constanța, o victimă a murit, două sunt în stare gravă și două în stare stabilă.
La Spitalul Județean Constanța a ajuns o victimă în stare gravă cu traumatism cranio-cerebral, traumatism toracic și abdominal, două victime cu traumatism cranio- cerebral și una cu traumatism de braț. MEDIAFAX