EVENIMENT
VIDEO: Cum se desfășoară viața pe o insulă unde trăiesc 33.000 de oameni, iar jumătate dintre ei au fost infectați cu coronavirus
Insula Saaremaa, situată în largul coastei Estoniei, a fost botezată de localnici ”insula corona”, după ce accesul la ea a restricționat total deoarece a devenit un focar de coronavirus.
Primele cazuri de infecție cu coronavirus pe insula care are circa 33.000 de locuitori au apărut în urmă cu o lună, după ce acolo a avut loc un eveniment sportiv la care a participat o echipă de volei din Italia. A urmat un festival al șampaniei, care, spun autoritățile, ar fi putut grăbi extinderea epidemiei, scrie BBC.
Acum, oficialii din domeniul sănătății estimează că jumătate din populația insulei este infectată și nu mai poate pleca nimeni spre Estonia continentală, dar nici nu are voie nimeni să meargă pe insulă.
Cu circa jumătate din populație infectată, numărul cazurilor de COVID-19 raportate la numărul de locuitori este printre cele mai mari din lume.
Pentru că nimeni nu poate ajunge la ei, mai mulți oameni din Saaremaa au povestit, în clipuri transmise BBC, se se întâmplă pe insulă.
„Situația e destul de gravă. E posibil să avem 1.000 de oameni în spital până în 20 aprilie. Avem nevoie de ajutor. În spitalul nostru sunt 147 de paturi, nu avem loc pentru 1.000 de pacienți”, spune un localnic.
Deja, mai multe persoane infectate sunt trimise pe continent, pentru a fi tratate.
Din cauza carantinei, multe companii au dificultăți în a supraviețui.
Susan Reinholm lucra la o companie care vindea produse locale. Avea o slujbă de birou, dar acum face livrări. Merge până la ușa clientului, lasă sacoșa cu produse la o distanță sigură și pleacă la următoarea livrare.
Mulți dintre prietenii lui Susan și-au pierdut locurile de muncă, după ce activitățile neesențiale au fost oprite, dar și-au găsit altceva de lucru.
„Oamenii se adaptează. Coafeza mea pune etichete pe pachete, într-o măcelări locală. Nimeni nu stă acasă să se întrebe ce le va aduce ziua de mâine”, spune Susan.
Anu Vares face parte din comitetul pentru gestionarea crizei de pe insulă. El spune că astfel de situații de izolare s-au mai petrecut pe Saaremaa.
„Pentru prima dată după ocupația sovietică, oamenii au nevoie de permise pentru a intra pe insulă. Dar de data aceasta, e din dorința noastră de a-i proteja pe oameni și de a le proteja sănătatea”, spune ea.
Sursa: bbc.com; digi24.ro
EVENIMENT
Ciprian Paraschiv (AUR): Legea Sportului deturnată în interes politic. Miroase a trafic de influență!

Deputatul AUR Ciprian Paraschiv, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, acuză coaliția că a deturnat în interes politic Legea Sportului, un act normativ esențial pentru sportul românesc, dar care, prin amendamentele propuse de PSD, devine o lege favorabilă traficului de interese și clanurilor politice.
Raportul comisiei a fost adoptat fără vot, în absența președintelui comisiei și a staff-ului acesteia, care nu au primit și nici nu au putut analiza…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Consiliul Județean Cluj modernizează drumul spre Stațiunea Muntele Băișorii și pârtia Buscat

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 107R (DJ 107M) Băișoara – Muntele Băișorii – Stațiunea Muntele Băișorii – pârtia de schi Buscat. Acestea au drept principal scop asigurarea unei circulații rutiere normale, în condiții de deplină siguranță.
Lucrările vizează sectorul de drum în lungime de peste 22 de kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 28+650 și 50+850. De asemenea, tronsonul în lungime…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună. Măsură analizată de Guvern (surse)

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună: Guvernul ar pregăti o măsură dramatică pentru reducerea cheltuielilor statului.
Astfel, angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună. Adică o săptămână de lucru, completă.
Informația a fost publicată în exclusivitate de Profit.ro, care citează surse sindicale credibile.
Nu este clar la acest moment câte luni s-ar aplica o astfel de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, programată pentru 1 iulie, se anulează. PROIECT, la Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor vrea să anuleze reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, prevăzute să funcționeze în paralel cu structurile regionale de la 1 iulie 2025. Se propune astfel păstrarea organizării actuale a Direcției generale antifraudă fiscală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional.
În acest sens, pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat luni, 30 iunie, un proiect de OUG privind abrogarea articolului 3 alineatul (2) din Ordonanța de…
Citește mai mult pe Alba24.ro