EVENIMENT
VIDEO: Cum vor fi distribuite Sfânta Lumină și Sfintele Paști – Acord între MAI şi Patriarhie

Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe şi va ajuta Patriarhia pentru ca Lumina să ajungă la credincioşi în noaptea de Paşte, a anunțat marți seara ministrul Marcel Vela.
„Astăzi am semnat alături de Preafericitul patriarh Daniel un acord de sprijin (…) prin distribuirea Sfintei Lumini”, a spus Vela într-o declaraţie la sediul MAI.
Ministrul Vela a spus că Lumina Sfântă va fi adusă la locuințele credincioșilor de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente în misiune, începând cu ora 20.00.
„Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor”, a precizat Marcel Vela.
El a arătat că, în zonele carantinate, Lumina va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale la parohiile din împrejurimi.
„În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie”, a afirmat ministrul.
Marcel Vela a adăugat că echipajele de poliţie aflate în puncte fixe, precum cele de pe drumurile publice sau la punctele de graniţă, vor oferi Lumina persoanelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera.
„Cadrele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor oferi Sfânta Lumină inclusiv spitalelor, centrelor sociale şi centrelor de carantină”, a mai precizat Vela.
Potrivit ministrului, românii vor putea merge, organizat, „la fel cum merg la supermarket”, să ia Sfintele Paști de la biserici, vineri și sâmbătă, între orele 7.00-17.00, cu respectarea măsurilor de protecție – oamenii trebuie să aibă măști și mănuși și să respecte distanța între ei, la rând.
„Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu aghiazmă şi vin, numită Paşti, sfinţită anul acesta în Joia Mare, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri şi sâmbătă, în intervalul orar 7,00 – 17,00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii şi de către voluntari, evident cu respectarea măsurilor de protecţie – mască sanitară, distanţă socială – distanţa fiind marcată în faţa locului special amenajat, exact ca la magazinele alimentare”, a declarat Marcel Vela la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
În declarația pe proprie răspundere românii vor scrie „deplasare pentru ridicarea Sfintelor Paști” și vor trece numele bisericii la care merg și care trebuie să fie cea mai apropiată de casă.
„În declaraţia pe proprie răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea: pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la biserică şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă”, a precizat Vela.
Potrivit acestuia, angajaţii parohiei, membrii consiliilor parohiale şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor purta o banderolă albă pe braţ.
„Reprezentanţii MAI – poliţie, poliţie de frontieră, jandarmerie, pompieri, poliţie locală – vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Sfintelor Paşti. Angajaţii parohiei, membrii consiliilor parohiale şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura distanţa socială şi reglementările prevăzute în ordonanţele militare pe perioada distribuirii Paştilor, având ca semna distinctiv o banderolă albă pe braţ”, a spus ministrul Afacerilor Interne.
Vela a menţionat că, pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă, sau în prima zi de Paşti, începând cu ora 6 dimineaţa, cu respectarea măsurilor de protecţie – mască sanitară şi mănuşi.

România, mai puțin atractivă pentru afaceri decât Ucraina și Rusia, în ciuda războiului. Cel mai recent raport publicat de StartupBlink, una dintre cele mai respectate platforme globale de analiză a ecosistemelor antreprenoriale, indică o scădere abruptă pentru România. Față de ediția anterioară, țara noastră a coborât patru poziții în clasament și a înregistrat o depreciere de 4,4% a scorului general.
În prezent, România ocupă locul 48 la nivel mondial. Este situată…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
TIFF.24 anunță cele două competiții internaționale. 12 producții din toată lumea, în cursa pentru Trofeul Transilvania

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 13-22 iunie 2025.
12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale Competiției Oficiale, în timp ce 10 filme își vor disputa premiul Competiției What’s Up Doc?.
„Complet…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Modernizarea spitalului din Zlatna: mai mulți bani de la Consiliul Județean Alba, pentru finalizarea investiției

Modernizarea spitalului din Zlatna: contribuția Consiliului Județean la investiția de reabilitare și modernizare a spitalului din Zlatna se majorează. Investiția va trebui finalizată până în 30 octombrie 2027.
Clădirea are o vechime de aproape 300 de ani, fiind construită în 1731. Au fost unele probleme identificate în perioada lucrărilor, după semnarea contractului din 2019, astfel că lucrările au durat mai mult.
Proiectul, finanțat din fonduri europene, a fost aprobat…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Programul Rabla 2025: MODELUL cererii de finanțare, publicat de Administrația Fondului pentru Mediu

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pune la dispoziția persoanelor fizice modelul cererii de finanțare din cadrul programului „Rabla” 2025. Pentru prima dată în istoria programului, persoanele fizice vor putea să se înscrie direct în aplicația informatică.
„De anul acesta, în premieră, persoanele fizice se vor înscrie direct în aplicația informatică pentru Rabla Auto. De aceea, consider că este important ca viitorii solicitanți să cunoască procesul de completare…
Citește mai mult pe Alba24.ro