Connect with us

EVENIMENT

VIDEO. Cutremur puternic în urmă cu puțin timp! Ce magnitudine a avut și unde a fost resimțit

Publicat

cutremur de 5 grade pe insula grecească evia. momentan nu

Un seism cu magnitudinea 5,8 s-a produs în Indonezia, joi, la mai puţin de o lună de la un cutremur care a avut loc în aceeaşi regiune, Java de Est, soldat cu peste 300 de morţi, transmite AFP.

Seismul a fost resimţit la ora locală 07:50 (00:50 GMT), la o distanţă de aproximativ 15 kilometri de oraşul Cianjur, epicentrul cutremurului care a provocat pagube semnificative luna trecută, potrivit Institutului de Geofizică al Statelor Unite (USGS).

Cutremurul a avut epicentrul la Cianjur, sau Sukabumi, la o adâncime mai mare de 123 de kilometri, care a limitat riscurile.

Nu au fost raportate pagube materiale la scurt timp după producerea seismului, potrivit agenţiei pentru gestionarea dezastrelor.

Şcolile din Sukabumi au fost evacuate temporar, conform televiziunii locale.

„Epicentrul cutremurului a fost la Sukabumi, aşa că s-a simţit uşor la Cianjur. Nu există rapoarte privind pagube la locuinţe sau victime”, a declarat pentru AFP Wawan Setawan, un responsabil din cadrul agenţiei din Cianjur.

În urma cutremurului cu magnitudinea 5,6 produs la Cianjur la 21 noiembrie cel puţin 334 de persoane au murit, iar alte câteva mii au fost rănite. Zeci de mii de locuitori au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.

Organizaţia Save the Children (Salvaţi Copiii) a avertizat săptămâna aceasta că persoanele evacuate, multe dintre acestea găzduite în corturi, sunt expuse riscului de epidemii şi infecţii din cauza condiţiilor aspre de trai, cu precădere în acest sezon ploios.

Au fost raportate mii de cazuri de infecţii respiratorii, precum şi sute de cazuri de diaree.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a vizitat din nou zona, joi, pentru a distribui ajutoare şi a se întâlni cu victimele.

Acest seism a fost cel mai mortal înregistrat în Indonezia după anul 2018, când regiunea Palu (Insula Sulawesi) a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 7,5 şi un tsunami care au ucis peste 4.000 de persoane. Tot în 2018, insula Lombok şi insula vecină Sumbawa au fost lovite de un cutremur violent care a ucis peste 550 de persoane.

YouTube video

Indonezia este afectată în mod regulat de seisme sau erupţii vulcanice, datorită poziţiei sale pe „Cercul de foc” al Pacificului, o regiune situată la convergenţa mai multor plăci tectonice.

Insula Java a fost afectată în 2006 de un seism cu magnitudinea 6,3, produs în apropierea oraşului Yogyakarta (centru), care s-a soldat cu aproximativ 6.000 de morţi şi zeci de mii de răniţi.

Cu un an înainte, un cutremur cu magnitudinea 8,7 care a lovit coasta Sumatra, afectată în mod regulat de seisme, a ucis peste 900 de persoane.

Ţara rămâne însă marcată de cutremurul de la 26 decembrie 2004, cu magnitudinea 9,1, produs în largul coastelor insulei Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 170.000 în Indonezia, unul dintre cele mai mortale dezastre naturale înregistrate vreodată. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Atletul din Cugir, Vasile Hârjoc, a obținut un nou record pentru România, la Campionatul European din Polonia

Publicat

atletul din cugir, vasile hârjoc, a obținut un nou record

Atletul din Cugir, Vasile Hârjoc, a participat recent în Polonia, la ”European Masters Athletics Championships Indoor 2024 ”. Acesta a stabilit și un nou record pentru România. Campionatul a avut loc în perioada 17-23 martie 2024. La eveniment au participat peste 3.200 de sportivi. 

Performanța atletului a fost făcută publică de reprezentații Primăriei Cugir, într-o postare pe Facebook.

La proba de 3000 m individual, în sală, Vasile Hârjoc legitimat la CS Metalurgistul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajări la Spitalul de Urgență Cluj. Ce fel de personal caută. Contracte pe perioadă nedeterminată

Publicat

1711469877 spital urgenta cluj.jpg

Spitalul de Urgență Cluj anunță că face noi angajări. Unitatea sanitară scoate la concurs mai multe posturi de personal medical, auxiliar, TESA, dar și pentru muncitori.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Cluj posturile sunt pe perioadă nedeterminată.

Angajări la Spitalul de Urgență Cluj. Ce fel de personal caută. Contracte pe perioadă nedeterminată

Cel mai mare spital din Cluj angajează nu doar personal medical, ci și personal…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Spectacole de teatru pentru copii și adulți la Ocna Mureș, susținute de Teatrul Național ”Aureliu Manea” din Turda

Publicat

spectacole de teatru pentru copii și adulți la ocna mureș,

Teatrul Național ”Aureliu Manea” din Turda organizează joi, 28 martie la  Casa de Cultură ”Ion Sângerean” din Ocna Mureș două reprezentații. Spectacolele au loc de la ora 11.00 și 18.00.

Dimineața se va juca ”Fata babei și fata moșului”, un spectacol pentru cei mici care cu siguranță vor fi fascinați de povestea celor două fete, potrivit ocnamuresonline.ro

Spectacolul este o adaptare în regia lui Horațiu Ioan Apan, după povestea scrisă de Ion Creangă, foarte…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Măsuri pentru ieftinirea facturilor la curent și gaz. Ministerul Energiei pregătește îmbunătățirea schemei de compensare-plafonare

Publicat

măsuri pentru ieftinirea facturilor la curent și gaz. ministerul energiei

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta îmbunătățirea schemei de compensare/plafonare. Prin aceasta, facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Se va pune o presiune şi mai mare pe furnizori pentru reducerea preţurilor, potrivit sursei citate.

„Săptămâna aceasta ne pregătim de o optimizare a acestei scheme prin care preţurile la factură ar putea să mai scadă. În niciun caz nu vor creşte, pentru că…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe