Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO: De vorbă cu maeștri internaționali ai șahului, la Alba Iulia: Despre muncă, pasiune, tabla bunicului și ”Queens Gambit”

Publicat

Cei mai buni 16 jucători de șah din țară s-au întâlnit la Alba Iulia pentru finala circuitului Grand Prix România, de altfel și cel mai puternic turneu de șah organizat până în prezent la Alba Iulia. 

Între două meciuri am avut ocazia să vorbesc cu Mihnea Costachi și Constantin Lupulescu, maeștri internaționali ai sportului de pe tabla în alb și negru. Un sport în două culori, dar care o multitudine de substraturi, de la citirea celor mai fine expresii adversarului și până la fața de ”poker face” a jucătorilor. 

Am vorbit despre începuturi, despre tabla de șah a bunicului, antrenamente, dar și despre impactul pozitiv pe care l-a avut serialul fenomen de pe Netflix, ”The Queen’s Gambit”.

Înainte de a discuta cu cei doi, am intrat în sala hotelului Transilvania, unde cei 16 disputau primele meciuri, din Grad Prix-ul. Atmosfera era una încărcată, iar singurul sunet care se auzea era doar cel al butonului de pe timer, buton apăsat după fiecare mutare a jucătorilor.

În rest doar priviri pătrunzătoare către tabla de șah și către adversari.

Constantin Lupulescu

Constantin Lupulescu este mare maestru internațional al șahului, iar în 2015 era considerat cel mai bun jucător de șah din România, la acel moment.

Cu o calmitate caracteristică jucătorilor de șah, Constantin a vorbit despre munca care stă în spatele titlului de maestru al șahului. Pe lângă muncă, determinare, un jucător de șah mai are nevoie de ceva: de puterea de a continua chiar și atunci când pierzi.

Începuturi și tabla de șah a bunicului

Mare parte din poveștile jucătorilor de șah din România, povești despre începuturi, încep de la o tablă de șah. Tabla veche de șah a bunicului.

Așa a început și Constantin, după ce bunicul său i-a pus în față jocul de șah. Până pe la cinci șase ani, juca table, iar de când a înțeles șahul totul s-a schimbat.

Pasul către șahul profesionist a venit odată cu rezultatele. La 12 ani a devenit campion național, iar apoi a obținut medalii la campionatele europene. De atunci drumul a fost unul clar.

Nu are un idol al șahului, dar îl apreciează pe jucătorul american, Bobby Fischer și ceea ce a făcut pentru comunitatea internațională a șahului. Bobby este considerat ca fiind sămânța originală, ”the original seed”, a ceea ce înseamnă modul în care oamenii au văzut șahul înainte și după ce el a devenit o personalitate recunoscută la nivel mondial în șah.

Fischer a fost primul campion mondial al lumii la șah din partea USA și cel care a ”demolat” școala rusească de șah în anii 60” -70”.

Cum s-a schimbat lumea șahului după ”Queens Gambit”

Lumea șahului a revenit în atenția publicului după serialul fenomen de pe Netflix, ”Queens Gambit”. Oamenii au putut vedea că șahul poate fi cool, poate fi frumos și că nu este doar un joc al tocilarilor a explicat Constantin.

Zilnic un șahist profesionist se antrenează între șase și opt ore, ceea ce este mai mult decât suficient, a mai precizat Constantin.

Mihnea Costachi, șahul în două cuvinte: pasiune și multă muncă

Cu o privire puternică, de pe un fotoliu așezat în mijlocul unei mari table de șah, flancat de cele 32 de piese în alb și negru, Mihnea spune că șahul profesionist poate fi caracterizat în pasiune, foarte multă pasiune și muncă, foarte multă muncă.

Însă chiar dacă muncești foarte mult, dacă nu există pasiune se ajunge la plafonare, explică Mihnea.

Cum se antrenează un șahist

În primul rând este vorba despre mult studiu individual. Studiu din cărți de specialitate, dar acum pe calculator sunt programe dedicate prin care un șahist profesionist se poate antrena.

De asemenea trebuie să lucrezi cu un antrenor, un antrenor care să te ghideze, în principal înseamnă foarte multe ore de muncă pe diverse teme, explică Mihnea Costachi.

Foarte mulți șahisti memorează cât mai multe mutări, însă Mihnea spune că el nu este un adept al tehnicii.

”Prefer să mă ajut de logică, sunt unii jucători care încearcă să memoreze foarte mult, dar dacă adversarul schimbă, face un mic detaliu, nu mai merge aceeași variantă pe care tu ai memorat-o.

Încerc mereu să gândesc logic posibilitățile și să rețin cât mai puțin””, a mai spus șahistul albaiulian.

De ce să aleagă un tânăr piesele de șah, în locul tablelor din aceeași cutie

O întrebare la care fiecare șahist poate răspunde în mod diferit este cea referitoare la alegerea unui tânăr care pune mâna pe o cutie de șah, pentru prima dată. Ce să aleagă să joace: tablele sau șahul și de ce.

”Eu recomand tuturor copiilor să încerce, să învețe cât mai multe sporturi, așadar și șahul poate fi încercat, iar dacă le place să meargă la un club unde este să fie ghidat de un antrenor, iar apoi, poate să continue la concursuri”, a declarat Mihnea Costachi.

Chiar dacă la prima vedere nu pare, șahul este un joc al emoțiilor, iar cea mai mică grimasă poate duce la citirea adversarului și poate la înțelegerea strategiei. Din acest motiv nu este greu de înțeles de ce foarte mulți șahiști, pe lângă șah mai joacă și alt joc de masă: poker.

Da, deloc suprinzător, o persoană care își poate controla emoțiile într-un joc al minții, poate fi un jucător foarte bun de poker, iar în ultima perioadă au fost exemple din ce în ce mai multe de jucători de șah care au făcut tranziția la poker și au rezultate foarte bune.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Cei mai buni 16 jucători de șah din țară s-au întâlnit la Alba Iulia pentru finala circuitului Grand Prix România, de altfel și cel mai puternic turneu de șah organizat până în prezent la Alba Iulia. 

Între două meciuri am avut ocazia să vorbesc cu Mihnea Costachi și Constantin Lupulescu, maeștri internaționali ai sportului de pe tabla în alb și negru. Un sport în două culori, dar care o multitudine de substraturi, de la citirea celor mai fine expresii adversarului și până la fața de ”poker face” a jucătorilor. 

Am vorbit despre începuturi, despre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe