Connect with us

EVENIMENT

VIDEO Descoperire în fizica cuantică, realizată în spaţiu, la bordul Stației Spațiale Internaționale

Publicat

Sursa foto: coldatomlab.jpl.nasa.gov

Oamenii de ştiinţă au reuşit, depăşind limitările gravitaţiei la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), o performanţă în domeniul fizicii cuantice ce contribuie la o mai bună înţelegere a mecanicii fascinante ce guvernează lumea microscopică, relatează joi AFP.

YouTube video

Performanţa a fost realizată în Cold Atom Lab, un micro-laborator spaţial instalat de agenţia spaţială americană NASA la bordul ISS în 2018, dedicat experimentelor pe atomi în condiţii de frig extrem, la temperaturi apropiate de zero absolut, adică minus 273,15 grade Celsius, conform unui studiu publicat joi in jurnalul ştiinţific Nature.

Operând de la distanţă de pe Pământ, fizicienii au generat condensat Bose-Einstein, gaz ultra-rece care formează o nouă stare a materiei (a ”cincea stare”, după solid, lichid, gaz şi plasmă), prevăzută în anii ’20 de Albert Einstein şi matematicianul indian Satyendranath Bose şi observată pentru prima dată în 1995.

Acest gaz este un agregat a câteva zeci de mii de atomi care, răciţi până la temperaturi foarte scăzute, devin inseparabili unul de celălalt, formând o singură undă şi reacţionând toţi în acelaşi mod şi în acelaşi timp. Aceasta este o proprietate din mecanica cuantică ce guvernează lumea infinit de mică, potrivit căreia o particulă (atom, ion, foton…) sau un grup de particule se pot regăsi în mai multe stări în acelaşi timp, se pot suprapune şi se pot interpune, formând un sistem legat indiferent de distanţa care le separă.

Însă, aceste proprietăţi uimitoare sunt foarte greu de observat deoarece dispar la contactul cu lumea exterioară. De asemenea, pentru a menţine un atom într-o stare cuantică, este necesară stabilizarea sa, încetinirea vitezei sale prin răcire. În laborator, această manipulare este împiedicată de gravitaţia terestră, care accelerează în mod inevitabil atomii.

De aici ideea cercetătorilor de a efectua procedura în spaţiu, unde condiţiile de microgravitaţie permit reproducerea condiţiilor unei căderi libere. Rezultatul: ”Atomii cuantici sunt prinşi într-o combinaţie de câmpuri magnetice şi lasere; ei ‘plutesc’ mai mult – mai mult de o secundă, în loc de câteva zeci de milisecunde realizabile în mod obişnuit”, a declarat pentru AFP Kamal Oudrhiri, unul dintre autorii studiului.

Această perioadă de observaţie extinsă, ce permite măsurători mai precise, va atinge curând cinci secunde, a asigurat specialistul în inginerie spaţială din cadrul NASA.

Cold Lab Atom poate reproduce condiţiile ce permit aceste măsurători timp de ”douăsprezece ore la rând” – un rezultat comparativ cu experimentele de acelaşi tip care simulează microgravitaţia, care nu depăşesc câteva minute, potrivit omului de ştiinţă.

”Ceea ce au reuşit să facă pe orbită este incredibil!”, a reacţionat Daniel Hennequin, fizician specializat în cuantică în cadrul Centrului Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice (CNRS). ”Acest lucru ne va permite să înţelegem mai bine mecanica cuantică, o ştiinţă a cărei aniversare a 100 de ani o vom sărbători în curând, care nu a fost niciodată contestată prin experimentare… din care nu am înţeles niciodată nimic pentru că este complet contraintuitivă”, a comentat el.

Condensatul Bose-Einstein străbate frontiera dintre lumea microscopică, guvernată de mecanica cuantică, şi lumea macroscopică, guvernată de fizica ”clasică”, dar ”a cărei teorie ne spune că este şi ea cuantică”, după cum explicat a omul de ştiinţă.

O mai bună cunoaştere a acestei a cincea stare de agregare a materiei ar putea contribui la dezlegarea unuia dintre cele mai mari mistere ale Universului, materia întunecată, masă invizibilă ce populează galaxii, cu efecte neexplicate, a estimat Kamal Oudrhiri. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Se schimbă perioada de valabilitate a permiselor auto. Modificări ale Codului Rutier, adoptate de Senat

Publicat

se schimbă perioada de valabilitate a permiselor auto. modificări ale

Se schimbă perioada de valabilitate a permiselor auto. Șoferii din România vor trebui să își schimbe permisele de conducere după noi reguli, potrivit unui proiect de lege aprobat marți de Senat.

Astfel, în cazul categoriilor A și B, șoferii cu vârsta de până la 70 de ani vor fi nevoiți să își schimbe permisul de conducere o dată la 15 ani, față de 10 ani cum este în prezent.

În același timp, conducătorii auto cu vârsta de peste 70 de ani vor trebui să-și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Comemorarea a 239 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia

Publicat

live video: comemorarea a 239 de ani de la martiriul lui

28 februarie 2024: Se împlinesc 239 de ani de la Răscoala de la 1784-1785, condusă de Horea, Cloșca și Crișan, eroii-martiri executați cu cruzime la Alba Iulia.

Cu această ocazie, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan și pe Dealul Furcilor din municipiu au loc miercuri alocuțiuni despre semnificația evenimentului și depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

Programul activităţilor organizate cu ocazia comemorării a 239 de ani de la Martiriul lui Horea,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum a refuzat un polițist rutier din Alba o șpagă de ”o sută de milioane”. Dialog amunzat între agent și un șofer tras pe dreapta

Publicat

cum a refuzat un polițist rutier din alba o șpagă

Cum a refuzat un polițist rutier din Alba o șpagă de ”o sută de milioane”. Șefu`dragă! Auzi, îți dau 100 de milioane”. ”Bă tu ești bolând la cap?”. Așa arată o porțiune din dialogul purtat de polițistul din Alba cu șoferul care încerca să îi dea o șpagă. 

S-a întâmplat la intrarea în orașul Zlatna, în data de 10 octombrie 2023, în jurul orei 19.00. După ce a refuzat șpaga, polițistul a raportat cazul superiorilor.

Pe lângă că a rămas fără carnet,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Semnarea contractului pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Cluj

Publicat

spital reg.jpg

La Guvern are loc, miercuri dimineață, ceremonia de semnare a contractelor pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași și a Spitalului Regional de Urgență Cluj, la care participă și premierul Marcel Ciolacu, dar și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. De asemenea, se semnează contractul și pentru Spitalul Regional Iași.

La semnare au participat, din partea Clujului, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, și senatorul PSD Vasile…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe