Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: DEZASTRUL descoperit de Protecția Consumatorului în piețele agroalimentare din Ploiești. Amenzi în valoare de 350.000 de lei

PublicatAutoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi în valoare de 350.000 de lei, în timpul controlului făcut în piețele agroalimentare și la agenți economici din Ploiești. Inspectorii au verificat modul în care comercianții îndeplinesc prevederile Ordonanțelor militare adoptate, menite să prevină răspândirea noului coronavirus Covid-19, precum și felul în care respectă drepturile consumatorilor, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de ANPC.

Sub coordonarea Președintelui ANPC, Eduardt Cozminschi, a Directorului General, Paul Anghel, și a Secretarului General, Eduard Ștefan Olteniceanu, echipele Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Sud Muntenia au realizat acțiuni de control în piețele agroalimentare și la operatorii economici din Ploiești.

Astfel au fost controlați 22 operatori economici din care la 21 s-au depistat abateri de la prevederile legale. Au fost verificate peste 3 tone de produse alimentare în valoare totală de 44.514 lei și s-au depistat 1,2 tone produse alimentare cu abateri, în valoare totală de de 15.864 lei, care au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman.

În timpul acestor acțiuni de control, au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale din care: 22 de amenzi contravenţionale în valoare de 350.000 lei şi 3 avertismente.

De asemenea, s-au dispus măsuri de oprire a activității de comercializare a produselor alimentare pentru 4 operatori economici pentru lipsa autorizațiilor sanitar-veterinare, respectiv pentru condiții improprii de comercializare a produselor alimentare.

Pentru un operator economic, care comercializa pește și produse din pește, s-a dispus măsura de închidere a unității pe o durată de cel mult 6 luni până la remedierea deficiențelor.

Măsuri de suspendare temporară a activității au fost luate pentru 3 operatori economici – un comerciant de articole textile și două piețe agroalimentare – pentru nerespectarea prevederilor legale ale Ordonantelor Militare nr. 2 si 3/ 2020.

Dintre neregulile depistate de comisarii ANPC, abateri care contravin atât legislației în vigoare, proprie domeniului, cât și prevederilor Ordonanțelor militare adoptate, reprezentanții instituției menționează:

– nu au fost implementate măsurile de distanțare socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători, nefiind respectată distanța de minimum 1,5 m între persoane și neexistând marcaje vizibile care să orienteze consumatorii în acest sens

– nu se respectau condițiile de păstrare și depozitare a peștelui și a produselor din pește, acesta prezentând arsuri de congelare, iar în cazul peștelui proaspăt existând modificări organoleptice

– existența la vânzare a unor produse alimentare cu data durabilității minimale depașită sau care prezentau modificări organoleptice

– existența la vânzare a unor produse alimentare fără a avea etichete cu elemente de identificare, termen de valabilitate sau condiții de păstrare

– existența unor condiții de păstrare sau expunere la vânzare improprii, nerespectând regimul de temperatură indicat de producător pentru păstrarea produselor alimentare

– folosirea unor spații frigorifice ruginite, cu depuneri de mucegai

– prezența insectelor în unele spații de depozitare

– schimbarea stării termice a produselor alimentare, în sensul congelării produselor care erau destinate vânzării în formă refrigerată

– lipsa autorizației sanitar-veterinare pentru standul de comercializare și pentru depozit

”În acest moment, piețele agroalimentare a căror funcționare a fost suspendată, precum și majoritatea comercianților față de care s-a dispus această măsură, și-au reluat activitatea în urma remedierii abaterilor constatate în timpul acțiunilor de control, acestea fiind validate de comisarii CRPC Sud Muntenia.

ANPC continuă campania de verificări și în perioada următoare, pentru a se asigura că sănătatea și viața consumatorilor nu este pusă în pericol în zonele de comercializare, precum și că drepturile consumatorilor sunt respectate cu strictețe, acestea reprezentând prioritatea activității instituției”, precizează reprezentanții ANPC.

EVENIMENT

FOTO: Botoșani: O mașină a ajuns direct în șanț, după o curbă. Victimă salvată de un jandarm

Publicat

Un jandarm care asigura securitatea transportului buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare a intervenit sâmbătă pentru salvarea victimei unui accident rutier produs la ieșirea din orașul Darabani, județul Botoșani.

Într-o curbă, o mașină a părăsit șoseaua și s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului.

Plutonierul major Popa Daniel a acționat prompt și a scos șoferul din mașina avariată, o femeie care se afla în stare de inconștiență.

După extragerea femeii, observând că de sub capota autovehiculului iese fum, jandarmul a ridicat capota și a scos bornele bateriei, pentru a preveni izbucnirea unui incendiu.

În câteva minute, femeia și-a revenit, fiind preluată de echipajul medical al ambulanței sosite la locul accidentului.

Jandarmul nu a intervenit de unul singur, în demersurile sale a fost ajutat de către un reprezentant al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Botoșani, respectiv un șofer din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare, împreună cu care se afla în executarea misiunii menționate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Şantaj între bătăuși, în județul Mureș. Taxă de protecție – 20.000 lei

Publicat

Polițiștii din Reghin au reținut vineri, pentru 24 de ore, un bărbat bănuit de șantaj, și pe alți trei bănuiți de lovire sau alte violențe. Ulterior, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

Din cercetări a reieșit că, la data de 28 noiembrie a.c., într-un imobil din comuna Brâncovenești a avut loc un conflict spontan, în urma căruia trei bărbați au bătut mai multe persoane.

Ulterior, una dintre victime ar fi apelat la un alt bărbat, din municipiului Reghin, care s-ar fi angajat sa îi ofere protecție, context în care i-ar fi amenințat cu acte de violență pe cei trei agresori.

Totodată, acesta le-ar fi solicitat, pentru sine, suma de 20.000 de lei.

Vineri, în urma unei acțiuni cu efective mărite, organizate pentru documentarea activităţii infracţionale, cei patru bărbați, cu vârste cuprinse între 21 și 42 de ani, au fost conduși la sediul Poliției municipiului Reghin.

În baza probelor administrate, la aceeași dată, față de aceștia a fost luată măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore, iar ulterior instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate pentru șantaj și lovire sau alte violențe, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Reghin.

La activități au participat și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Moarte cumplită pentru un șofer de TIR, în județul Hunedoara. A fost găsit strivit

Publicat

Accident mortal, noaptea trecută, pe autostrada A1, în apropiere de Orăştie.
Pompierii Detaşamentului Deva specializaţi în descarcerare şi prim ajutor au intervenit de urgenţă, imediat după anunţarea accidentului la 112, în care a fost implicat un autotren răsturnat.
Pompierii au deplasat la locul accidentului autospeciala de descarcere grea şi o ambulanţă, descoperind în cabina autotrenului un bărbat, de 50 de ani, fără viaţă.
Șoferul TIR-ului, strivit de cabină, a fost extras după o serie de manevre care au implicat folosirea macaralei aflată în dotarea autospecialei de descarcerare grea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Șpaga în spitale: 7 arestări în dosarul din Braşov şi Harghita

Publicat

mita

Şapte dintre cele 12 persoane reţinute în dosarul de corupţie privind atribuirea frauduloasă a unor contracte de achiziţie publică la spitale din judeţele Braşov şi Harghita au fost arestate preventiv, vineri seară, prin decizia Tribunalului Braşov.

Cele şapte persoane arestate pentru 30 de zile sunt fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, Ramona Ionescu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al unităţii medicale, fost consilier judeţean (PNL) şi preşedinte al Comisiei de Sănătate din cadrul acestui for, Andrei Kadaş, managerul Spitalului orăşenesc din Odorheiul Secuiesc, Lukacs Antal, şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, consilierul local de la Săcele Cristian Marius Popa, patronul firmei Chantel Sante din Braşov, Doru Dumitru Bertea, şi un funcţionar din cadrul Spitalului din Odorheiul Secuiesc, care are atribuţii în domeniul achiziţiilor, Balint Eniko.

Conform referatului procurorilor DNA, pentru Andrei Kadaş s-a solicitat arestarea pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, Doru Bertea, în calitate de administrator al SC Chantel Sante SRL, este acuzat de cumpărare de influenţă (5 acte materiale), complicitate şi respectiv instigare la abuz în serviciu şi dare de mită, iar consilierul local din Săcele Cristian Popa este acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

În ceea ce îi priveşte pe managerii şi funcţionara de la cele două spitale, Ramona Ionescu a fost arestată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz, Lukacs Antal – abuz în serviciu (45 de acte materiale), luare de mită şi cumpărare de influenţă, iar Balint Eniko este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În privinţa poliţistului Emanoil Mirică, procurorii au reţinut folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, compromiterea intereselor justiţiei, luare de mită şi trafic de influenţă (5 acte materiale).

Totodată, faţă de societatea comercială Chantel Sante, instanţa a decis, la solicitarea DNA, luarea măsurii preventive constând în interzicerea desfăşurării activităţilor de natura celor cu ocazia cărora au fost comise infracţiunile pe o perioadă de 60 de zile.

Douăsprezece persoane au fost reţinute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu presupusa atribuire frauduloasă a unor contracte de achiziţie publică la spitale din judeţele Braşov şi Harghita, printre ele numărându-se şi Ramona Delia Ionescu, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, şi Antal Lukacs, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, a informat, vineri, DNA.

Conform procurorilor, cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita, a unor contracte prin care unităţile respective ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

“Pentru atribuirea contractelor preferenţiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoare o anumită firmă. În schimb, persoane din conducerea spitalelor şi/sau persoane cu ascendent şi influenţă asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective”, se precizează în comunicat. AGERPRES

Citește mai departe