Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO: Felicitări de Crăciun primite de oamenii din Alba în urmă cu 100 de ani. Urarea unui ofițer din Alba Iulia, aflat pe front

Publicat

Când viața, dar și lumea era mai simplă, o carte poștală pe spatele căreia erau scrise câteva cuvinte avea o mare însemnătate. În timp, modul în care transmitem un gând bun sau o urare de sărbători a evoluat. Acum, totul se rezumă la urare digitală făcută printr-un mesaj pe telefon. 

În trecut, să trimiți dar să și primești o felicitare, sub forma unei cărți poștale, era un motiv de mare bucurie. Muzeul din Alba Iulia alături de Arhivele din Alba au organizat o expoziție de felicitări de Crăciun și de Anul Nou, care datează de acum 100 de ani, din timpul Primului Război Mondial și din perioada interbelică. 

Cea mai veche felicitare din expoziție are 115 ani și este o felicitare simplă, imprimată pe carton, cu ocazia sărbătorilor de iarnă din 1906, deoarece aceasta a ajuns la destinatar pe 12 ianuarie 1907. 

Am stat de vorbă cu Ioana Rustoiu, muzeograf al Muzeului Național al Unirii, care a povestit, pentru alba24.ro, cum a ajuns să organizeze o expoziție de felicitări, dar și de la ce a pornit ideea proiectului.

Ideea de a organiza o expoziție de felicitări a luat naștere în urma unor ateliere de lucru organizate pentru copiii de grădiniță din Alba Iulia. Mai exact, Ioana Rustoiu a vrut să lase imaginația celor mici să iasă la suprafață și să confecționeze felicitări de Crăciun sau de Anul Nou.

Atelierele au început acum mai mulți ani, dar în 2022 i-a venit ideea de a face și o expoziție cu felicitări vechi.

Arhiviștii de la Serviciul Județean de Arhive Alba, coordonați de Dana Zecheru, au căutat și scos din arhive mai multe felicitări.

Carte poștală veche de 100 de ani

Cea mai veche carte poștală – o felicitare de an nou, din expoziție, datează din 1907. Este ilustrat un covrig, pe o ramură de brad, pe care mai este prinsă o fundiță galbenă.

Acesta este adresată familiei Rau din Feneș, iar pe verso stă scris mesajul: ”Vă urează An nou fericit!”, semnat Mardan.

Felicitări către Elvira

O altă felicitare, datată un an mai târziu, din 1908, este o felicitare de Crăciun, din partea unei fete, Elvira, către bunicul său, Nicoale Florescu din Ighiu. De remarcat este modul și formularea plină de respect a fetei care se adresează bunicului cu ”mult iubitoare și supusă nepoată”.

Interesant este și un set de felicitări către Elvira Giurcă din Zlatna, (foarte probabil să fie Elvira cea care a trimis felicitarea către bunic), care între timp din Giurcă, devine Albescu, după căsătorie.

Dacă prima felicitare din colecție adresată Elvirei, carte poștală de dateză din 1914, la început de Prim Război Mondial are și un text, doi ani mai târziu, în plin conflict, fata primește o felicitare, cu tematică de iarnă, pe care, pe spate sunt o serie de semnături.

 

Ioana Rustoiu explică faptul că această modalitate era un semn că mai mulți tineri din localitate, din Zlatna, erau toți împreună în război și încă în viață.

O felicitare ce datează din 1931, de pe 2 decembrie, este adresată Elvirei Albescu, semn că Giurcă s-a căsătorit și a preluat numele soțului.

Cărțile de vizită țineau loc de felicitări

Mai multe cărți de vizită ce aparțineau unor oameni importanți din Alba: prefectul județului, doctori sau ofițeri de armată se află în expoziția dedicată felicitărilor de Crăciun.

În trecut, cărțile de vizită puteau fi folosite ca felicitări trimise în perioada sărbătorilor, iar cei care le trimiteau chiar foloseau mesaje prescurtate.

Spre exemplu, o carte de vizită din perioada interbelică ce a aparținut prefectului de Alba, doctorul Cușuță I., are un mesaj prescurtat: A.N.F. adică ”An Nou Fericit”.

Descoperire suprinzătoare: Urările colonelului Victor Domșa, din tranșeele italiene, către soția sa din Alba Iulia

Tot cu ocazia colecției a fost făcută o descoperire surprinzătoare. Muzeul avea în colecție o fotografie, din tranșeele italiene, din Primul Război Mondial, în care apăreau trei soldați, cu un brad împodobit și niște sticle cu băutură.

Este o poză de la Crăciunul din 1917, petrecut de soldații din Alba, departe de casă, pe frontul din Italia.

Este o fotografie din timpul războiului, unde Victor Domșa, căpitan din Alba, îi transmite urări de bine și de Crăciun soției sale Letiția Domșa.

Scris în maghiară, pe verso scria: ” Dragă Letiția, îți trimit o poză despre Crăciunul nostru de pe front. Te sărută și te îmbrățișează soțul tău credincios, Victor. 3 ianuarie 1917. A venit îngerul pe Tormeno și în baraca mea. Victor. Doamnei Letiția Domșa, soție de căpitan, Alba Iulia, Strada Mănăstirii Mari, nr 36”.

Victor a supraviețuit frontului din primul război mondial și s-a întors la Alba Iulia.

Reprezentații muzeului nu știau nimic desppre Victor Domșa, însă cu ocazia cercetărilor pentru expoziția de felicitări au descoperit cartea sa de vizită din 1935, trimisă către o altă persoană, ca felicitare.

Din câte se pare familia Domșa a fost una foarte importantă în perioada interbelică din Alba Iulia, fiind mereu prezenți prin ziarele vremii, în special pentru actele de caritate pe care le realizau.

”Pentru că astăzi era digitizării a produs efecte și asupra felicitărilor imprimate, acestea fiind înlocuite cu imagini virtuale, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale au considerat că rolul lor în cadrul serbărilor de iarnă nu trebuie uitat, imagini și text aducând bucurie generaților întregi pe timp de pace, dar și în vremuri de război.

Alături de aceste piese de colecție se vor afla și câteva felicitări realizate de elevii Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia în cadrul Atelierelor Eco desfășurate în luna decembrie la Muzeul Național al Unirii”, au precizat, într-un comunicat de presă, reprezentații muzeului, cu ocazia lansării expoziției.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Când viața, dar și lumea era mai simplă, o carte poștală pe spatele căreia erau scrise câteva cuvinte avea o mare însemnătate. În timp, modul în care transmitem un gând bun sau o urare de sărbători a evoluat. Acum, totul se rezumă la urare digitală făcută printr-un mesaj pe telefon. 

În trecut, să trimiți dar să și primești o felicitare, sub forma unei cărți poștale, era un motiv de mare bucurie. Muzeul din Alba Iulia alături de Arhivele din Alba au organizat o expoziție de felicitări de Crăciun și de Anul Nou, care datează de acum 100 de ani, din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O nouă pictură stradală în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani

Publicat

fb img 1713984892592 668x600.jpg

Publicitate

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani se găsește de astăzi o nouă pictură stradală, realizată în cadrul proiectului ,,Orașul nostru în straie de sărbătoare”, pregătit de Centrul Creatiei Botosani în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Elena Rareș” și în colaborare cu Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Corneliu Maricel Maxim, consilier local din muncipiul Botoșani

Publicat

maxim 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi consilierul local din CLM Botoșani, Corneliu Maricel Maxim.
Acesta a părăsit recent PNL Botoșani și va candida pe listele noii formațiuni politice numite Forța Dreptei, o formațiune care a reușit deja să îi atragă pe vechi liberali care sunt nemulțumiți de alianța cu PSD. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe