EVENIMENT
VIDEO: Filmul secret cu intervenția haotică de la Colectiv, realizat de ISU, ținut ascuns timp de 4 ani. Ce surprind imaginile

Ziarul Libertatea a intrat în posesia unui filmuleţ de 20 de minute şi 40 de secunde realizat în noaptea incendiul de la Colectiv chiar de subofiţerul care a însoţit primul echipaj ISU Bucureşti Ilfov, ajuns la locul dezastrului, şi ascuns de superiorii lui, informează ziarul Alba24.ro.
Filmul integral va fi publicat la ora 10:30, la emisiunea Adrianei Nedelea și va fi disponibil și pe Alba24. Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, imaginile ar putea schimba multe dintre lucrurile care se știau despre tragedie.
O parte dintre imagini sunt disponibile AICI.
La patru ani de la incendiul de la Colectiv în urma căruia 64 de persoane au murit, un ofiţer de pompieri a decis să ofere imaginile redacţiei Libertatea. Imaginile nu au fost făcute publice niciodată pentru că surprindeau o altă variantă decât cea comunicată publicului, anume că intervenţia de salvare a vieţilor a fost impecabilă.
„După ce s-a realizat ce conţin, filmările colegului meu nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofiţeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloş şi nici procurorilor”, a explicat ofiţerul de pompieri, care a cerut păstrarea confidenţialităţii asupra numelui său.
Filmul dezastrului surprinde haosul, lipsa de organizare şi de preocupare a salvatorilor pentru viaţa umană. Imaginile arătau cu totul altceva decât ISU, IGSU şi DSU pretinseseră oficial, a explicat ofiţerul.
Filmarea care a început în jurul orei 22:43, în momentul în care omul a ajuns acolo cu primul echipaj ISU-SMURD, durează 20 de minute şi este realizată cu o singură cameră. Ea nu se încheie la ora 23:03, ci mai târziu, din cauza pauzelor de filmare.
În majoritatea cazurilor, civilii sunt cei care merg la victime şi încearcă să le ajute. Tot ei sunt cei care le cară, cu mâinile goale, spre ambulanţe. Nu se vede niciun pompier care să verifice semnele vitale ale trupurilor inerte şi arse, dacă mai respiră sau nu, sau să încerce manevre de resuscitare la faţa locului.
În lipsa unor tărgi, oamenii arşi sunt urcaţi pe paleţi şi duşi până la ambulanţe. Picioarele lor se bălăngăne în gol.
IGSU şi ISU Bucureşti Ilfov nu au răspuns întrebărilor ziarului despre existenţa filmului şi felul în care l-au folosit. Libertatea l-a contactat pe Raed Arafat. Secretarul de stat a negat că ar avea cunoştinţă de existenţa imaginilor:
„Din verificările mele, un astfel de film nu a ajuns la DSU. Nu am văzut aşa ceva, din ce-mi amintesc“, a declarat Arafat într-un schimb de mesaje pe telefon.
sursa: libertatea.ro, Alba24.ro
EVENIMENT
ANALIZĂ CLUJ24. Prețul benzinei și motorinei, creștere constantă de la începutul anului. Previziuni la final de 2025

Prinși cu problemele nașterii Guvernului, a negocierilor politice și a măsurilor preconizate de reducere a deficitului bugetar, românii nu au mai fost atenți la o problemă care a trecut pe sub radar și i-a lovit, puțin câte puțin, la buzunare – creșterea constantă a prețului benzinei și motorinei de la începutul anului.
Asfel, potrivit unei analize Cluj24, până la acest moment, ultima săptămână a lunii iunie, evoluția prețului la benzină și motorină…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Amenzi de până la 25.000 de lei pentru comercianții care nu înlocuiesc produsele în termen de 30 de zile. Legea a trecut de Senat

Amenzi de până la 25.000 de lei pentru comercianții care nu înlocuiesc produsele vândute care prezintă neconformități. Comercianții care nu vor înlocui produsele vândute ce prezintă neconformități, în termenul prevăzut de lege, vor primi amenzi de până la 25.000 de lei, potrivit unei legi care a trecut de Senat.
O propunere legislativă pentru modificarea art. 18 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cetățenii europeni pot contesta în instanță decizia băncii de a le vinde casa, chiar și după ce a fost cumpărată la licitație

Curtea de Justiție a UE a stabilit că un cetățean poate contesta în instanță transferul de proprietate al locuinței sale chiar și după ce aceasta a fost vândută la licitație. Acesta este asimilat unui consumator al cărui drept a fost încălcat.
Asta dacă executarea s-a întemeiat pe o clauză abuzivă din contractul de credit și nu a existat un control judiciar efectiv anterior, scrie Avocat.net.
E vorba de cauza C-351/23 și a implicat un cuplu din Slovacia care a luat o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Piața auto din România a înregistrat cea mai mare scădere dintre țările din Europa. Date ACEA

Piața auto din România a înregistrat cea mai mare scădere dintre țările din Europa. Situația este evidențiată de datele publicate miercuri de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).
Piața auto din Europa a revenit pe creștere în luna mai, după contracția din aprilie. Însă România este țara unde înmatriculările de autoturisme au înregistrat cea mai puternică scădere în ritm anual din Europa, potrivit Agerpres.
Asociați îi reprezintă pe cei 16 mari…
Citește mai mult pe Alba24.ro