Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Fostul primar Gheorghe Nichita a fost dus în cătuşe spre arest, după condamnarea definitivă

Publicat

Fostul primar al Iaşiului Gheorghe Nichita a fost scos în cătuşe de poliţiştii care au venit la locuinţa acestuia din Copou, miercuri, pentru a-l duce la arest, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare.

„Mi-e greu să vă spun ceva. Vă daţi seama… Am pledat nevinovat tot timpul. Nu mă aşteptam la aşa ceva”, a declarat fostul primar Gheorghe Nichita în timp ce era dus spre maşina care l-a transportat spre arest.

Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iaşi, a fost condamnat definitiv miercuri de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită într-un dosar de corupţie legat de atribuirea unui contract grupului de firme UTI.

YouTube video

Iniţial, Nichita primise în noiembrie 2017, la instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti, o condamnare de 4 ani de închisoare, pedeapsă mărită de CAB la 5 ani.

În schimb, CAB a menţinut condamnarea de 8 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită în cazul omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, aceeaşi pedeapsă primind şi Mihail Tănăsescu, vicepreşedinte al UTI.

De asemenea, Gabriel Iulius Mardarasevici, director al companiei Information Business Consulting SRL (IBC), a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare pentru dare de mită.

CAB a mai dispus confiscarea sumei de 2.421.536 lei de la Gabriel Iulius Mardarasevici şi 1.210.632 lei de la Tiberiu Urdăreanu.

Potrivit DNA, în vara anului 2013, în contextul implementării proiectului ”Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, proiect finanţat din fonduri europene, în calitate de primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita i-a pretins în mod direct lui Iulius Gabriel Mardarasevici (director al SC Information Business Consulting SRL – IBC) şi, în mod indirect, lui Tiberiu Urdăreanu (preşedintele grupului de firme UTI) un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între Nichita, Mardarasevici şi Urdăreanu, aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu (vicepreşedinte al grupului de firme UTI) şi al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi daţi cu titlu de mită.

De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, ale căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi.

Astfel, procurorii susţin că, în perioada august 2013 – începutul anului 2015, Gheorghe Nichita a primit foloase materiale constând în: o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC), beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei, plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita şi alţi angajaţi ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care şi Mardarasevici, a unei vizite în China (Beijing) şi Hong Kong, în valoare de 28.364 lei, beneficii constând în reduceri de 30 – 40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti.

DNA arată că totalul sumelor şi beneficiilor primite cu titlu de mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei. AGERPRES

Sursa foto-video: Ziarul de Iași

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Publicat

mihai rus sef ipj cluj 4.jpg

Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.

Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.

Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu

Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică

Publicat

calorifer bun e1730300477355.jpg

ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale

Publicat

guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce

Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.

Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici

Publicat

bonificaţie de 5% din impozit pentru microîntreprinderile bune platnice. florin

Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.

Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe