EVENIMENT
VIDEO FOTO. Autobuz fără șofer, testat la Cluj. Emil Boc: „Viitorul circulă prin Cluj-Napoca, fără șofer, dar cu viziune”
Un autobuz autonom, fără șofer, a fost testat joi pe străzile municipiului Cluj-Napoca, în cadrul Summit-ului Internațional pentru Neutralitate Climatică, desfășurat sub sloganul „Carbon OFF. Future ON”.
Demonstrația marchează un pas important către integrarea tehnologiei autonome în transportul public din România. Primarul Emil Boc a fost prezent la eveniment și a salutat inițiativa, subliniind importanța viziunii și a inovației în dezvoltarea orașului.
„Astăzi, viitorul circulă prin Cluj-Napoca, fără șofer, dar cu viziune. Pentru prima dată în istoria acestui oraș, pe străzile din Cluj-Napoca, pe o zonă restrânsă, va circula primul autobuz fără șofer, primul autobuz autonom. (…) Tehnologia a avansat enorm de mult și mă bucur că și aici, la Cluj-Napoca, la fel ca în Europa, putem să testăm tehnologia viitorului, a mașinilor autonome, a autobuzelor autonome, pentru că ele au fost deja integrate în unele orașe europene, la o scară mai mică ce-i drept, în sistemul de transport public”, a declarat primarul Emil Boc.
Viteză de 25 km/h și autonomie de 300 km
Autobuzul a efectuat un tur demonstrativ pe o rută scurtă, începând de la hotelul Radisson, traversând strada George Coșbuc și Splaiul Independenței, trecând pe lângă Cluj Arena, cu întoarcere la punctul de plecare.
Vehiculul, produs de firma turcă Karsan, are o autonomie de 300 km, o capacitate de 25 de locuri și poate circula cu o viteză maximă de 25 km/h. Până în prezent, 10 astfel de autobuze autonome au fost deja livrate în țări precum Norvegia, Germania, Elveția și Franța.
„Autobuzul va lua decizii în consecință”
Profesorul Bogdan Varga, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a explicat procesul tehnologic din spatele testului.
„Toate semnele de circulație, semaforizările, au fost integrate în algoritmul de control al acestui autobuz. Circulăm pe o rută digitalizată, iar autobuzul va lua decizii în consecință. Este în primul și în primul rând sigur. S-ar putea să experimentați poate o frână mai intensă, dar asta ține cont de siguranța celor care participă la trafic, pe de o parte. Pe de altă parte, veți observa în interiorul autobuzului mediul în care vom funcționa, pentru că tot acest mediu a fost digitalizat timp de trei zile, după care am făcut testele pe drum. A fost nevoie să digitalizăm această rută cu șofer, dar astăzi, șoferul va fi prezent în postul de conducere doar pentru siguranța noastră”, a explicat profesorul.
Autobuzele fără șoferi circulă deja în peste 10 țări
Reprezentantul firmei turce, Murat Emre Duman, a subliniat că sistemul s-a extins la nivel global: „Noi ne ocupăm de integrarea sistemului de conducere autonom în autobuz, suntem foarte fericiți să fim în România și sperăm că o să vă bucurați de această demonstrație. Sistemul funcționează deja de trei ani în Europa. Am început în Norvegia și suntem prezenți în 10 țări europene cu acest sistem, dar și în Statele Unite”.
Emil Boc a adăugat că, deși Clujul este pregătit să facă pasul spre implementarea transportului autonom în sistemul public, lipsa unei legislații clare în România împiedică momentan lansarea pe scară largă.
„Bani avem, inclusiv bani europeni, la dispoziție, nu avem încă legislație. Aici este un proiect pilot, special adaptat de poliție ca să elimine orice risc. Dar noi, astăzi, nu avem legislație în România ca să circule pe drumurile publice autobuzele sau mașinile autonome, dar se lucrează și sunt convins că Parlamentul României va fi în măsură, după modelul altor țări, să vină cu legislația aferentă. Eram pregătiți, dar ne-am oprit din cauza legislației, pentru achiziționarea efectivă de autobuze autonome, dar o vom face”, a promis edilul.
Primarul a amintit că municipiul Cluj-Napoca a fost pionier în introducerea autobuzelor electrice și lucrează deja la implementarea autobuzelor cu hidrogen, a trenului metropolitan și, în viitor, a transportului autonom.
„Obiectivul nostru este ca, după ce am adus primele autobuze electrice în România și le-am pus pe drum, după ce pregătim autobuzele cu hidrogen, construind stația de hidrogen, după ce realizăm trenul metropolitan, să venim și cu etapa transportului autonom cu autobuze autonome pe străzile din Cluj-Napoca”, a conchis Emil Boc.
Un autobuz autonom, fără șofer, a fost testat joi pe străzile municipiului Cluj-Napoca, în cadrul Summit-ului Internațional pentru Neutralitate Climatică, desfășurat sub sloganul „Carbon OFF. Future ON”.
Demonstrația marchează un pas important către integrarea tehnologiei autonome în transportul public din România. Primarul Emil Boc a fost prezent la eveniment și a salutat inițiativa, subliniind importanța viziunii și a inovației în dezvoltarea orașului.
EVENIMENT
Ultimele zile în care asociațiile de proprietari se pot înscrie în concursul Curățenie Generală. Premii de mii de lei

Primăria Cluj-Napoca organizează o nouă ediție a concursului „Curățenie Generală”, unde asociațiile de proprietari și locatari sunt provocate să-și îngrijească spațiile comune și să concureze pentru premii de mii de lei.
Înscrierea la concurs a asociaţiilor de proprietari sau locatari se va încheia în 23 mai, astfel că Primăria Cluj-Napoca îi încurajează pe cei interesați să trimită, prin completarea formularului online sau fizic, prin completarea și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Scrisoare deschisă către Hidroelectrica: Cum reușiți să produceți energie de 2-3 ori mai scumpă decât omologii voștri canadieni?

Scrisoare deschisă către Hidroelectrica: “Cum reușiți, în mod atât de simplu, să produceți energie hidroelectrică de cel puțin 2-3 ori mai scumpă decât omologii dumneavoastră canadieni de la BC Hydro?”
Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) a cerut companiei Hidroelectrica, printr-o scrisoare deschisă, explicații pentru prețul la care produce energia și cu privire la motivul pentru care acesta este mai mare decât cel la care produce compania…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Investiții pentru protecția împotriva inundațiilor, pe râul Arieș. Demersuri pentru continuarea lucrărilor de îndiguire, la Bistra

Ca urmare a prezentării programului de investiții propus pentru anul 2025 de către Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, prefectul județului Alba, Nicolae Albu, însoțit de directorul SGA, Valentin Dican, a efectuat o vizită pe teren în satul Lunca Merilor, la solicitarea primarului localității și a locuitorilor din zonă.
Administrația Bazinală de Apă Mureș, prin intermediul SGA Alba, derulează un proiect amplu de amenajare a râului Arieș și a afluenților săi, având…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Parlamentul a adoptat legea privind vaccinarea gratuită anti-HPV pentru tinerii între 11 și 26 de ani. Proiectul PNL vizează atât fetele, cât și băieții. România este printre țările fruntașe în UE când vine vorba de rata mortalității din cauza cancerului de col uterin.
Vaccinarea gratuită împotriva virusului HPV urmează să fie extinsă până la vârsta de 26 de ani. Proiectul de lege a fost inițiat de doi parlamentari PNL și a fost aprobat miercuri, 21 mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro