EVENIMENT
VIDEO FOTO. Concert la Cluj cu vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din 1703 a violonistului Kristóf Baráti
Sala de concerte a Colegiului Academic Cluj-Napoca găzduiește, vineri, de la ora 19, ”Beethoven – Concertul pentru vioară”, în Re major, op. 61 și Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36 în interpretarea violonistului, deopotrivă dirijor, Kristóf Baráti, care se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Acesta cântă de peste un deceniu pe vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din anul 1703, una dintre cele mai valoroase viori din lume, instrumentul fiindu-i oferit prin generozitatea Stradivarius Society din Chicago.
Vioara „Lady Harmsworth” își poartă numele de la una dintre proprietarele sale, care a deținut instrumentul începând cu anul 1922. Înainte de aceasta, a aparținut casei britanice W. E. Hill & Sons, faimoasă pentru expertiza în domeniul lutieriei.
Realizată de Antonio Stradivari (1644–1737), considerat cel mai mare constructor de viori din istorie, acest instrument datează din perioada sa de glorie și este apreciat pentru sunetul său excepțional, starea impecabilă de conservare și lacurile originale păstrate aproape integral. Din cele peste 1.100 de instrumente create de Stradivari, doar aproximativ 500 de viori au supraviețuit până astăzi.
Despre lucrări – Beethoven
Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară, în Re major, op. 61
Deși a fost scrisă în epoca în care concertele pentru vioară erau gândite ca vitrine de virtuozitate, această capodoperă trece dincolo de o demonstrație de forță și agilitate și permite emoției să se exprime în toată plenitudinea și frumusețea ei.
Lucrarea este deosebită încă de la primele note. Nu începe cu o explozie orchestrală sau o intrare triumfală a solistului, ci cu fraze lirice, sensibile, rafinate.
Sub aparența liniștită a unor teme blânde, delicate, se află o scriitură solicitantă, pusă mereu în slujba expresiei. Muzica, de o inspirație sublimă, duce publicul spre culmi de trăiri desprinse dintr-o fascinată lume a fanteziei lui Beethoven.
Despre lucrări – Ceaikovski
Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36
În 1877, Ceaikovski trecea printr-o furtună interioară: o căsătorie eșuată, o fragilitate psihică adâncă și o nevoie disperată de a se agăța de ceva, care să-i dea sens vieții. Acel „ceva” avea să fie cea de-a patra Simfonie, o lucrare născută din zbucium, frică și dorința de a-și înțelege soarta.
Într-una dintre scrisorile trimise protectoarei și confidentei sale, Nadejda von Meck, Ceaikovski mărturisea că nu se putea desprinde de această compoziție. Devenise o obsesie, un catharsis, un canal prin care își elibera trăirile și se regăsea pe sine.
Simfonia debutează cu motivul destinului – un strigăt dramatic, redat de o fanfară apăsătoare, care pare să afirme fără milă: „Fericirea nu este pentru tine.” Este imaginea unei forțe implacabile, ca o sabie suspendată deasupra capului: nu te lovește, dar nu te lasă să trăiești în liniște.
Apare, dispare, revine mereu. Iar atunci când, în mijlocul acestui haos, răsare o rază de speranță, destinul o spulberă necruțător. „Nu există refugiu, nu există salvare… doar o alternanță neîncetată între realitate crudă și visuri deșarte”, nota compozitorul. (sursă text: Oana Bălan-Budoiu)
Despre dirijorul și solistul Kristóf Baráti
Violonistul maghiar Kristóf Baráti este recunoscut în întreaga lume ca fiind un muzician de o calitate extraordinară, cu o gamă expresivă vastă și o tehnică impecabilă. Aplaudat în mod repetat pentru poezia și elocvența cu care cântă, el a fost descris drept „un adevărat estetician tonal de cel mai înalt nivel”.
În ultimele stagiuni, Baráti a cântat la Hollywood Bowl cu Los Angeles Philharmonic, la Royal Festival Hall din Londra cu London Philharmonic Orchestra, iar în 2019 a fost solistul principal în concertul de deschidere al Festivalului Verbier. Baráti a cântat cu orchestre precum Zurich Tonhalle, Oslo Philharmonic, Orchestre National de France, Israel Philharmonic, ORF Vienna Radio Symphony, Orchestre Symphonique de Montreal, Camerata Salzburg, Russian National Orchestra, BBC Scottish Symphony, BBC Philharmonic, Sao Paolo Symphony și Hague Philharmonic.
Concertează în mod regulat cu Gergiev și Orchestra Mariinsky în întreaga lume, inclusiv în SUA și China. Multe dintre aparițiile sale au fost înregistrate de medici.tv, inclusiv concertele susținute la Verbier și integrala lucrărilor lui Bartók pentru vioară solo și orchestră susținută într-un singur concert cu Filarmonica din Pannon.
Discografie vastă
Un interpret obișnuit de recitaluri și muzică de cameră, Baráti a cântat cu parteneri precum Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Enrico Pace, Jean-Efflam Bavouzet, Zoltán Kocsis și Kim Kashkashian, printre alții. Cântă în fiecare an la Festivalul White Nights, iar în 2019 și-a făcut debutul la Festivalurile Seattle Chamber Music și Aspen. În 2016 a avut un debut senzațional la Festivalul Verbier, când a interpretat integrala solistică a Sonatelor și Partitelor de Bach, revenind de atunci în fiecare an.
Kristóf Baráti are o discografie vastă care include cele cinci concerte de Mozart, integrala sonatelor de Beethoven și Brahms cu Klára Würtz și sonatele solo de Ysaÿe pentru Brilliant Classics, precum și sonatele și partiturile de Bach la Berlin Classics și Deutsche Grammophon. Discul său de bisuri „The Soul of Lady Harmsworth”, înregistrat în 2016, a primit o serie de aprecieri laudative din partea revistei Gramophone. Ultimul său CD, lansat în 2023 de Hungaroton, conține cele 44 de duete pentru două viori de Bartók, interpretate împreună cu soția sa, Karolina Kondorosi.
În ultimii ani, Baráti a fost din ce în ce mai activ și ca dirijor. În această calitate a apărut frecvent alături de diferite orchestre maghiare și străine. Unul dintre cele mai interesante proiecte ale stagiunii 23/24 l-a reprezentat concertul său cu Concerto Budapest, avându-l ca solist pe Mikhail Pletnov.
A studiat la Budapesta
După ce și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Venezuela, unde a cântat ca solist cu multe dintre cele mai importante orchestre ale țării, Baráti s-a întors la Budapesta pentru a studia la Academia de Muzică ”Franz Liszt” și a fost apoi îndrumat de Eduard Wulfson, el însuși student al lui Milstein și Menuhin.
Încă rezident la Budapesta, Baráti concertează în mod regulat în Ungaria și, împreună cu István Várdai, este directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Kaposvár și șeful Departamentului de Vioară al Academiei de Muzică ”Franz Liszt”. Baráti cântă la vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” (1703), ca urmare a unui acord cu Societatea Stradivarius din Chicago.
Bilete pentru concert
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Sala de concerte a Colegiului Academic Cluj-Napoca găzduiește, vineri, de la ora 19, ”Beethoven – Concertul pentru vioară”, în Re major, op. 61 și Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36 în interpretarea violonistului, deopotrivă dirijor, Kristóf Baráti, care se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Acesta cântă de peste un deceniu pe vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din anul 1703, una dintre cele mai valoroase viori din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Un accident rutier s-a produs luni după-amiaza pe Calea Moților din Alba Iulia. Două mașini au intrat în coliziune. La fața locului a fost prezent și echipaj de ambulanță.
Potrivit IPJ Alba, este vorba despre o tamponare. Nu a fost vreo persoană transportată la spital.
Traficul rutier a fost ușor îngreunat în zona accidentului.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate

Turdeanul Casian Tanțău a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate. Este membru al Clubului Sportiv Potaissa Turda.
„Turda are campioni. Inclusiv la 6 ani și jumătate!
Tanțău Casian, tânărul talent al șahului din Turda, confirmă că performanța nu are vârstă. Sub îndrumarea profesorului Marin Fântână, de la Clubul Sportiv Potaissa Turda, Casian a devenit campion național la șah rapid și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Performanță: Un student din Alba a câștigat locul I, alături de echipa UTCN, la un prestigios concurs desfășurat în SUA

Horațiu Arion, originar din Alba, a câștigat locul I, alături de echipa de studenți UTCN, la un prestigios concurs din SUA. Este vorba despre Seismic Design Competition 2025, o competiție internațională de design seismic, desfășurată în perioada 31 martie – 3 aprilie 2025, la Berkeley, California, SUA.
Echipa SDC UTCN 2025 a fost formată din studenți ai Facultăților de Arhitectură și Inginerie Civilă din cadrul universității din Cluj.
”Horațiu se remarcă prin ambiția…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Firmă din Alba, amendată cu 20.000 de lei pentru o persoană care muncea la negru. Controale ITM la zeci de agenți din județ

Inspectorii ITM Alba au dat o amendă de 20.000 de lei unei firme, pentru o persoană care muncea fără forme legale.
Instituția a desfășurat o acțiune de control la peste 40 de unități din județ și a dat 4 amenzi și 5 avertismente.
Pe lângă amenda de 20.000 de lei, inspectorii au mai dat alte 3 amenzi în valoare de 7.500 de lei.
Principalele deficiențe constatate în controale :
- nu se evidențiază corect timpul lucrat;
- primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea…
Citește mai mult pe Alba24.ro