Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Instructorul canin Ciprian Cordoș și Diego, campionii din Cluj care au pus România pe harta Mondioring-ului mondial

Publicat

Ciprian Cordoș, instructor canin din Cluj, și câinele său Diego au scris istorie la Campionatul Mondial FMBB Mondioring 2025, desfășurat în Grecia, unde au cucerit LOCUL I mondial la categoria I.

Este pentru prima dată când România ocupă prima treaptă a podiumului la această categorie, un rezultat care a adus recunoaștere internațională sportului canin românesc.

„Împreună cu DIEGO, am reprezentat România la Campionatul Mondial FMBB 2025, Mondioring – categoria I. Pasiunea pentru sportul canin și perseverența ne-au adus pe podium, ocupând Locul I mondial. Și visul a devenit realitate!”, a scris Ciprian Cordoș, pe pagina sa de Facebook, după revenirea din Grecia.

De la pasiune la performanță mondială

Într-un interviu acordat pentru Cluj24, Ciprian Cordoș a detaliat parcursul său în sportul canin – un drum început cu peste două decenii în urmă.

„Practicarea acestui sport a început în urma unei pasiuni ale mele, dresajul canin. Dresajul l-am început în 1999, am fost autodidact, după care, în 2005 am trecut prin atestarea de instructor. Între timp, am început și un alt sport canin, atestarea IPO, iar apoi am trecut la Mondioring, în 2007”, a declarat Ciprian Cordoș.

De-a lungul anilor, a obținut rezultate importante în competiții naționale, însă calificarea la Campionatul Mondial a venit în urma unui proces riguros.

„În toți acești ani, am mai avut și alte rezultate naționale, prin participarea la diferite concursuri și selecții naționale, iar de anul trecut, din noiembrie, a început acest proces de selecție națională pentru a ajunge la campionatul mondial. Au fost trei selecții naționale, pe care le-am absolvit cu brio, fiind pe podium de fiecare dată, iar în urma punctajului acumulat, am fost selectat să reprezint România la categoria I”, a povestit acesta.

Un rezultat istoric pentru România

Competiția din Grecia a reunit sportivi din 10 țări, iar nivelul a fost extrem de ridicat. Rezultatul lui Ciprian și Diego, însă, a pus România pe harta sportului Mondioring.

„Acum, în Grecia, am reușit să obțin rezultatul de campion mondial la categoria I, au fost 10 țări care și-au trimis reprezentanții la categoria I. A fost un examen destul de dificil, din cauza emoțiilor și nu a nivelului de pregătire. Rezultatul acesta a pus România pe harta sportului Mondioring”, a mai explicat Ciprian.

Deși în trecut România a mai avut sportivi pe podium – inclusiv un loc II la categoria I și un campion mondial la categoria II – trofeul suprem la această categorie nu a mai fost adus în țară până acum. În plus, echipa națională a României a obținut în 2025 locul III la clasamentul pe echipe, urcând două poziții față de anul anterior.

Infrastructura limitată, compensată de pasiune

În spatele succesului se află ani de muncă intensă, dar și multe obstacole. Ciprian atrage atenția asupra problemelor infrastructurale și logistice care afectează sportul canin în România.

„Persoane interesate sunt. Într-adevăr, condițiile și infrastructura sunt destul de limitate. Avem un foarte mare handicap în pregătirea câinilor, pentru că la orice competiție sau concurs pe care îl organizăm, trebuie să aducem arbitri din afara țării, pentru că în România avem un singur arbitru care este atestat pe această parte a sportului. De cele mai multe ori, și el participă la competiții, și anul acesta a participat chiar și la acest campionat mondial și din cauza aceasta, cheltuielile cresc foarte mult în momentul organizării de competiții.

Pe de altă parte, la fel este și cu oamenii de atac, oamenii de atac sunt persoane care sunt îmbrăcate în costumul de protecție, sunt puțini oameni de atac la noi în țară. Cum suntem împrăștiați prin toată țara, distanțele sunt mari și autostrăzile cam lipsesc, să ajungem de la unii la alții, și acesta este un impediment în pregătire”, a mai arătat acesta.

„Nu există ajutor din partea primăriilor, a consiliilor locale”

În plus, spațiile de antrenament sunt în general private, amenajate pe cheltuiala sportivilor.

„Terenurile sunt ale noastre, private, pe care ni le construim noi și ni le punem la punct cu ceea ce credem că avem nevoie. Nu există ajutor din partea primăriilor, a consiliilor locale să putem amenaja spații care să ne ofere o bună pregătire în domeniul acesta. Cu toate aceste impedimente, noi ne dăm interesul, facem seminare, chemăm oameni de atac și arbitri din afara țării, care să ne poată ajuta să obținem rezultate bune, să ne avertizeze care sunt greșelile ca să putem crește în pregătire”, a spus Ciprian.

Diego, campion și membru al familiei

Diego, câinele cu care Ciprian a cucerit titlul mondial, este un Malinois achiziționat din Serbia în urmă cu trei ani, de la un crescător urmărit atent.

„Pe Diego l-am cumpărat din Serbia în urmă cu trei ani, a fost o alegere a mea să merg să iau câine de acolo de la un crescător pe care l-am urmărit de-a lungul anilor și am văzut ce temperament promovează el la câini, am avut plăcerea să mă lase să îmi fac prima alegere a puiului. Avea șapte săptămâni atunci când l-am luat. Pregătirea a început din momentul în care a ajuns acasă. La acest sport, câinii sunt pregătiți de mici și au un program special, exact ca și un sportiv de performanță, care trece printr-o perioadă de pregătire, prin examinări, prin program de masă, program de antrenamente, program de somn, totul este calculat, câinele să dea randament maxim la fiecare antrenament”, a afirmat instructorul canin.

„Este un câine foarte echilibrat”

Diego s-a remarcat nu doar prin calitățile sportive, ci și prin echilibrul său comportamental.

„Este un câine cu un temperament foarte puternic, un câine căruia îi face plăcere să lucreze pe perioada de antrenament. Sunt foarte importante materialul genetic, temperamentul și caracterul lui și el cu toate se află foarte bine ca individ. În fiecare zi ne pregătim, în fiecare zi facem antrenament. În fiecare competiție la care am participat cu el a făcut greșeli minore, și cu toate acestea, tot pe podium am fost de fiecare dată. Pe lângă asta, este și un bun câine de familie, ceea ce este foarte important, să nu aibă devieri de la comportamentul normal, să fie prietenos cu copiii, cu membrii familiei. Este un câine foarte echilibrat”, a mai arătat Ciprian.

Mondioring-ul, un sport dur, dar spectaculos

Mondioringul este considerat unul dintre cele mai complexe sporturi canine din lume, combinând obediență, agilitate și protecție. Competițiile presupun parcursuri variate, cu teme diferite, organizate după imaginația fiecărui club gazdă.

„Trebuie să ai o doză de nebunie, să îți dorești să ajungi cât mai sus cu câinele în momentul în care îl pregătești. Nu e neapărat să fii instructor de dresaj ca să intri în acest sport, poți să fii o persoană privată și am elevi la mine în școală care sunt doar pasionați ai sportului și își pregătesc câinii în această direcție. Deci trebuie să ai nebunie, răbdare și multă muncă depusă zilnic”, a explicat Ciprian.

„Este obligatoriu să ai o echipă în pregătirea acestor câini”

Participanții trebuie să învețe un regulament detaliat și să lucreze constant în echipă.

„În afara de asta, trebuie învățat un regulament, pe care să îl cunoști foarte bine și să îl respecți și restul te învață instructorul pe lângă care te lipești, pentru că de unul singur nu poți practica, este obligatoriu să ai o echipă în pregătirea acestor câini. Ai nevoie să simulezi situații de examen la fiecare antrenament, dacă e posibil. Ai nevoie de colaboratori cu care să schimbi terenul, să mergi la antrenamente și în alte orașe din țară, nu doar pe terenul nostru.

În acest sport, fiecare competiție are amenajat tot ce ține de obstacole și de teren, după imaginația fiecărui organizator. Sunt câteva obstacole care sunt standard conform regulamentului, dar aici vorbim despre obstacole, despre secunde, despre hrana care se oferă ca refuz de hrană sau aporturile folosite. Restul, cum e amenajat terenul, e la imaginația fiecăruia. Tot timpul este o temă, am făcut la Cluj tema un fel de război, anul trecut a fost tema satul de indieni și aceste teme se anunță înainte cu câteva săptămâni înainte de eveniment, astfel încât toată lumea să poată pregăti tema respectivă, dar nu se pun pe tavă toate informațiile”, mai arată el.

O comunitate mică, dar dedicată

În România, sportul Mondioring are o comunitate restrânsă, dar pasionată.

„Sunt undeva între 40 și 50 de practicanți în țară, iar la competiții sunt în jur de 30-40 de participanți la competiții de selecție pentru campionatele mondiale. Avem o pregătire bună și avem sportivi pasionați, care chiar depun efort”, a afirmat Ciprian.

Ciprian Cordoș este dovada că, deși drumul e greu, rezultatele pot apărea când există pasiune, disciplină și sprijin. Performanța obținută la Mondialul din 2025 este o dovadă clară că România poate concura la cel mai înalt nivel în sporturile canine.


Ciprian Cordoș, instructor canin din Cluj, și câinele său Diego au scris istorie la Campionatul Mondial FMBB Mondioring 2025, desfășurat în Grecia, unde au cucerit LOCUL I mondial la categoria I.

Este pentru prima dată când România ocupă prima treaptă a podiumului la această categorie, un rezultat care a adus recunoaștere internațională sportului canin românesc.

„Împreună cu DIEGO, am reprezentat România la Campionatul Mondial FMBB 2025, Mondioring –…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Obligație pentru furnizorii de energie electrică. Ce informații trebuie să primească clienții, până pe 10 iunie

Publicat

obligație pentru furnizorii de energie electrică. ce informații trebuie să

Obligație pentru furnizorii de energie electrică. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis recent un ordin prin care obligă furnizorii de energie electrică să le transmită propriilor clienți, până pe 10 iunie, mai multe informații.

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat recent Ordinul nr. 17/2025 pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienților finali de energie…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noaptea Muzeelor 2025 la Alba Iulia. Șapte motive să participi la evenimentele din Cetatea Alba Carolina

Publicat

noaptea muzeelor 2025 la alba iulia. Șapte motive să participi

Noaptea Muzeelor 2025 la Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina va fi plină de spectacol și culoare, sâmbătă, 17 mai.  Muzeografi, curatori, specialiști, manageri și artiști sunt pregătiți să prezinte albaiulienilor și turiștilor detalii interesante despre cultură, artă și știință.

Sâmbătă, 17 mai, muzeele din Cetatea Alba Carolina vor fi deschise de la ora 18.00 până la ora 2.00, iar intrarea este gratuită.

Publicul va fi întâmpinat cu parade spectaculoase, reconstituiri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Sportivul clujean Alex Bologa, campion mondial la judo pentru nevăzători în Kazahstan

Publicat

bolo 1 e1747152873111.jpg

Sportivul clujean Alex Bologa scrie din nou istorie pentru România. La Campionatul Mondial de Judo pentru Nevăzători IBSA 2025, desfășurat la Astana (Kazahstan), campionul nostru paralimpic l-a învins, marți, prin ippon în finală pe italianul Camanni, cucerind al patrulea titlu mondial din carieră, după cele din 2020, 2023 și 2024

”În prestigiosul Zhaksylyk Ushkempirov Wrestling Palace, în fața a peste 5.000 de spectatori, Alex și-a demonstrat din nou valoarea,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Actorul Andrei Pleșa, fiul primarului din Alba Iulia: Despre colaborarea cu Afrim și Balint. Cum ar juca rolul unui primar?

Publicat

video actorul andrei pleșa, fiul primarului din alba iulia: despre

A intrat zâmbind pe ușa redacției, iar primele cuvinte au fost: ”mama ce trafic este în oraș”, iar răspunsul a venit în cor: ”Întreab-l pe primar de ce”. Apoi toți am râs.

Cel care a intrat pe ușă nu este nici polician (pentru că nu s-ar vedea vedea într-un astfel de rol) și nici om de administrație publică. Este însă nominalizat la premiile UNITER pentru debut într-un spectacol pus în scenă de Radu Afrim. Mai mult de atât a împărțit de curând scena cu un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe