ACTUALITATE
VIDEO FOTO. Jonglerii în centrul Clujului. O nouă formă de a face bani în intersecții
Pe trecerea de pietoni de pe B-dul Eroilor colț cu Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, un grup de tineri s-a oprit pentru a face un spectacol rapid de jonglerie.
În timp ce pietonii treceau pe lângă, iar mașinile erau oprite în linie la semafor, 3 tineri au atras atenția cu momentul lor.
Pe lângă jonglat, știu și să danseze. Odată au oprit la trecerea de pietoni pentru a face o acrobație.
De data aceasta, la final, au mers printre mașinile aflate la stop cu pălăriile lor și au primit bani de la șoferii care au vrut să îi susțină.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Petru și Silvia din satul lui Boc, despre viața pe vremuri, părinți și CĂSNICIA de 40 de ani. S-au cunoscut într-un AUTOBUZ
Petru și Silvia Neag din Răchițele s-au căsătorit în urmă cu 40 de ani și duc o viață frumoasă împreună. S-au cunoscut într-un autobuz în timp ce veneau spre casă.
„Nu o fost numa bine, da’ am trecut cu bine peste tăte. Eu veneam de la Călata, el de la Huedin. Ne-am pus ochii unu’ pă altu’. Atunci nu am povestit, numa’ după ce am coborât. Apoi ne-am văzut la joc, m-o strâns de mână, apoi un sărut, no… mie tare mi-o plăcut șî ia, facem 40 de ani împreună”, a spus nenea Petru celor de la Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.
Într-o postare de-a acestora, pe pagina de Facebook Tradiții Clujene, cuplul a povestit mai multe despre cum era viața la sat pe vremuri.
„Când eram fete, eram mai cuminți, nu ca amu, șî cu frică de părinț’. Îmi spunea măicuța mereu: Draga mamii, să nu mă faci de rușâne!”, a afirmat Silvia.
„No, așe o fost. De la joc am mers împreună acasă la ea șî i-am zâs la soacra: Mie îmi place fata și vreu să mă însor. Nu mi-o dat atunci răspuns.
Le-am spus și părinților mei și apoi s-au înțeles și părinții și am făcut nunta. O fost nuntă mare, peste 600 de oameni. Ion Sotelecan ne-o cantat la nuntă”, adaugă bărbatul.
Sursa: Tradiții Clujene, Cercetare în cadrul proiectului „TRADIȚII VII – locuri, oameni, obiceiuri, mărturii”, derulat cu sprijinul AFCN.
EVENIMENT
Peste 500 de STERILIZĂRI efectuate în Cluj, pentru CÂINII și PISICILE cu și fără stăpân în primele 6 luni ale anului
Asociatia pentru protejarea animalelor NUCA vine cu o veste bună pentru iubitorii de animale din Cluj. S-au efectuat peste 500 de sterilizări pentru câinii și pisicile cu și fără stăpân în primele 6 luni ale anului.
„Departe de a fi niște cifre, pentru noi, reprezintă fiecare un destin individual care a fost schimbat în bine. Sute de femele care nu vor mai fi abandonate, pentru că proprietarii s-au săturat și <
O muncă responsabilă, asumată voluntar în care te rugăm să ne fii alături, pentru că fiecare gest mărunt poate să schimbe o viață!”, spun cei de la Asociația NUCA într-o postare pe Facebook.
Orice donație ajută, dar ajută și discuțiile cu vecinii, cu rudele de la țară sau cunoștintele, pentru că sterilizarea reprezintă atât o obligație morală, cât și una legală, în momentul în care ai în grijă un animal, mai transmit membrii asociației.
„Te rugăm să fii #ambasadorulsterilizarii și îți mulțumim că ne ești alături, pentru că această muncă ne-ar fi mult mai grea sau aproape imposibilă fără tine!”, conchid cei de la NUCA.
ANUNȚURI PUBLICE
FOTO: Tișe: În câteva zile testăm podul de la Gilău-Mărișel. Lucrările sunt aproape finalizate
Lucrările pentru circulația provizorie la podul din zona Gilău-Mărișel s-au finalizat. După testarea și aprobarea din partea expertului, podul va fi dat în funcțiune.
„Paleea e gata în integralitate. Presele sunt deja ridicate și țin podul sub presiune. Așteptăm întărirea betonului din fundații, iar în câteva zile vom testa podul.
Săptămâna viitoare expertul va verifica lucrarea și va decide dacă circulația restricționată poate fi reluată”, a precizat Alin Tișe într-o postare pe Facebook.
Citește și FOTO. ATENȚIE. Podul de la coada lacului Gilău, ÎNCHIS de urgență. Structura de REZISTENȚĂ e total DISTRUSĂ
Potrivit spuselor lui Tișe, soluția cu paleea betonată și presa aferentă a fost dată de un expert.
sursa foto: Alin Tișe – Facebook
EVENIMENT
Povestea lui Mălin, un nevăzător toboșar și maseur în Cluj: „Eu vreau să privesc cu mâinile” (I)
Mălin-Ștefan Vacariu este un tânăr nevăzător de 24 de ani din Botoșani care a venit în Cluj-Napoca atât pentru studii superioare, cât și pentru a căpăta independență. Totodată, este toboșar cu aproape 10 ani de experiență, dar cântă și la pian și vocal, scrie versuri și uneori proză, gătește, e maseur și urmează să se angajeze în comerț. După cum a susținut el însuși, aceste lucruri nu reprezintă nici 10% din ceea ce este, fiind într-un permanent proces de evoluție.
„O să sune clișeic, dar vreau să ajung în punctul în care cea mai mare inspirație să-mi fiu eu. Sunt momente în care îți vine să renunți, dar eu cred mult în simboluri. Phoenix, de exemplu, e mai mult decât o formație pe care o ascult de ani. Simbolul în sine, al păsării ce renaște din cenușă, l-aș încadra printre sursele mele de inspirație.
Sunt mai multe, de la oameni până la animeul Naruto. Și el mi-a schimbat viața”, spune acesta, pentru Cluj24.
După cum se arată și în descrierea primului cover postat pe canalul său de YouTube, Frunză de Mălin, la 15 ani a descoperit tobele, iar de atunci face tot posibilul să împartă din harul său cu cei din jur.
Pe trecerea de pietoni de pe B-dul Eroilor colț cu Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, un grup de tineri s-a oprit pentru a face un spectacol rapid de jonglerie.
În timp ce pietonii treceau pe lângă, iar mașinile erau oprite în linie la semafor, 3 tineri au atras atenția cu momentul lor.
Pe lângă jonglat, știu și să danseze. Odată au oprit la trecerea de pietoni pentru a face o acrobație.
De data aceasta, la final, au mers printre mașinile aflate la stop cu pălăriile lor și au primit bani de la șoferii care au vrut să îi susțină.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Lasă un comentariu