Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. O orgă construită de Johannes Hahn, veche de 250 de ani, și-a regăsit glasul la Cluj-Napoca

Publicat

Construită în urmă cu aproape două secole și jumătate de meșterul Johannes Hahn, una dintre cele mai valoroase orgi baroce din Transilvania și-a regăsit glasul la Cluj-Napoca, într-un eveniment solemn și emoționant.

Vineri, episcopii luterani Dezső Zoltán Adorjáni și Reinhart Guib au oficiat o liturghie solemnă la Biserica Evanghelică-Luterană „Pietati” din Cluj-Napoca, în limbile maghiară și germană, în cadrul căreia au sfințit orga. Recent restaurat, instrumentul reprezintă una din creațiile meșterului Johannes Hahn, provenind din Biserica Evanghelică-Luterană din Chirpăr din județul Sibiu.

O investiție de aproape 60.000 de euro

„După doi ani de discuții și negocieri, frații noștri din Sibiu ne-au încredințat această orgă, inițial ca să ne asumăm restaurarea sa și ca să ne asigurăm că își va sluji în mod demn scopul pentru care a fost creată. Am acceptat această provocare și astfel a început procesul de restaurare a instrumentului”, afirmă un reprezentant al Bisericii Evanghelice-Luterane.

Procesul restaurării a presupus o investiție de aproape 60.000 de euro, sumă acoperită din fonduri proprii, donații ale organizațiilor bisericești partenere și prin contribuțiile obținute din vânzarea biletelor simbolice de la ediția precedentă a Maratonului Bach. De asemenea, organizatorii au anunțat că donațiile obținute la ediția de anul acesta a Maratonului vor fi redirecționate pentru acoperirea costurilor restante de restaurare a orgii.

Orga a fost oferită în custodie pentru o perioadă de 40 de ani

„Este o poveste tristă cu sașii care, în mare, au emigrat și au rămas multe biserici goale, nefolosite. Lângă Chirpăr, de exemplu, s-a prăbușit tavanul și s-a stricat orga. Din păcate, nu e un caz singural. Poate și cu această orgă s-ar fi întâmplat la fel, dar datorită unor eforturi comune, am reușit să o aducem aici.

Episcopul Adorjáni din Cluj a propus Episcopiei Luterane din Sibiu să salveze o orgă din regiune, fiind gata să ofere un loc și să procure fonduri pentru restaurare. Comisia pentru Orgi din cadrul Episcopiei, a cărui membru sunt și eu, a ajuns la concluzia că orga din Chirpăr, de pe lângă Harghita, ar avea cea mai mare nevoie de salvare.

Astfel, s-au dus tratative, iar, în final, s-a încheiat un contract de împrumut pentru 40 de ani. Este un împrumut gratuit pe care Protopopiatul Sibiu l-a făcut cu condiția ca orga să fie salvată printr-o restaurare profesionistă”, menționează organistul Erich Türk, pentru Cluj24.

„Totul a fost desfăcut în bucăți și reasamblat”

Instrumentul reprezintă una dintre ultime orgi Hahn construite și datează de la 1778. În momentul în care a fost descoperită la Chirpăr, era deja într-o stare precară și nu se mai cântase la ea de foarte mulți ani.

„În total, aproape opt luni de zile a lucrat echipa noastră la acest proiect. Dintr-o echipă de 10 persoane, am fost patru care am lucrat constant. Inițial, orga a fost demontată acum doi ani, dar lucrările de restaurare au început abia anul trecut în august, deoarece a luat ceva timp să se strângă fondurile necesare. Totul a fost desfăcut, restaurat și apoi reasamblat. Dedesubt, am găsit o parte din materialul original, de culoare crem. A fost o restaure completă care a readus instrumentul la starea lui inițială”, menționează pentru Cluj24, maestrul-constructor Magyar Arpad.

Restaurarea orgii, un omagiu adus ctitorului civilizației muzicale moderne, J.S. Bach

„Pentru noi, este un instrument deosebit care va funcționa în cadrul liturghiei luterane, dar, totodată, orga barocă conferă un aspect special și în afara slujbelor. Aceasta va cânta pentru întreaga societate iubitoare de muzică din Cluj. Astăzi este ziua marelui compozitor Bach și i-am dedicat sfințirea orgii. În cadrul maratonului care urmează, de dimineață până seară, vom audia, în diverse ipostaze, orga”, a afirmat Episcopul Dezső Zoltán Adorjáni, pentru Cluj24.

La eveniment a fost prezent și Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, care a subliniat, în cadrul discursului său, rolul primordial al orgii ca instrument de propagare a muzicii sacre și implicit a prezenței lui Dumnezeu.

„Atmosfera din această seara m-a dus cu gândul la metafora des abordată a vocii creștinismului din zilele noastre, care asemenea muzicalității oferite de orga din aceasta seară, are nevoie de multe ori să fie restaurată”, relatează acesta.

Seara a culminat cu un concert festiv susținut de muzicieni de renume, precum Erich Türk, Horváth Zoltán, Csendes László, Jürg Leutert, Biró Anna și Dénes Anna, care au interpretat lucrări semnate de Johann Sebastian Bach, Johann Caspar Kerll, Arcangelo Corelli, Franz Schubert, Thomas Tomkins și Georg Friedrich Händel.

Prin acest proiect, tradiția muzicală barocă primește o nouă viață, iar Cluj-Napoca se îmbogățește cu un instrument de patrimoniu care va încânta generațiile viitoare.

Paula Mariuța


Construită în urmă cu aproape două secole și jumătate de meșterul Johannes Hahn, una dintre cele mai valoroase orgi baroce din Transilvania și-a regăsit glasul la Cluj-Napoca, într-un eveniment solemn și emoționant.

Vineri, episcopii luterani Dezső Zoltán Adorjáni și Reinhart Guib au oficiat o liturghie solemnă la Biserica Evanghelică-Luterană „Pietati” din Cluj-Napoca, în limbile maghiară și germană, în cadrul căreia au sfințit orga. Recent…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Elev de la Colegiul Militar din Alba Iulia, mențiune la etapa națională Olimpiadei de Religie

Publicat

foto: elev de la colegiul militar din alba iulia, mențiune

Elevul caporal Francesco Jipa, elevi în clasa a X-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a obținut Mențiune la faza națională a Olimpiadei de Religie, cultul baptist, creștin după evanghelie.

Rezultatul extraordinar înregistrat la etapa județeană a olimpiadei, care i-a permis accesul în etapa națională a competiției, a fost astfel valorificat prin această Mențiune atât de meritată.

Distincția reflectă nu doar cunoștințele temeinice acumulate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mașină răsturnată în Florești. Trei tineri au fost transportați la spital

Publicat

acci f e1746766505779.jpg

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în noaptea de joi spre vineri la un accident rutier petrecut în centura din comuna Florești, în apropierea străzii Colonia de Sub Deal. O mașină s-a răsturnat.

”La fața locului s-au deplasat echipajele de la Punctul de Lucru Florești, iar forțele noastre au găsit un autoturism răsturnat în afara părții carosabile.

Nu au existat victime încarcerate, însă trei tineri de aproximativ 20 de ani au fost…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Programul activităților organizate în Alba Iulia cu prilejul Zilei Victoriei, Zilei Europei și Zilei Independenței Naționale

Publicat

programul activităților organizate în alba iulia cu prilejul zilei victoriei,

Programul activităților organizate în Alba Iulia cu prilejul Zilei Victoriei în Europa, Zilei Europei și Zilei Independenței Naționale a României.

Evenimentele vor avea loc sâmbătă, 10 mai, de la ora 12, în Piața Cetății Alba Carolina din Alba Iulia.

Programul activităţilor:

  • 11.40 – 11.55 Primirea invitaților;
  • 11.55 – 12.00 Ocuparea locului în dispozitiv;
  • 12.00 – 12.05 Intonarea Imnului Național al României;
  • 12.05 – 12.15 Oficierea serviciului religios;
  • 12.15 –…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comunicat deputatul PSD de Alba, Voicu Vușcan: Acesta este PSD

Publicat

comunicat deputatul psd de alba, voicu vușcan: acesta este psd

Acesta este PSD:

1. Cele mai mari investiții publice din istorie: 54 de miliarde de euro, între noiembrie 2021 – mai 2025.

2. Cei mai mulți km de drumuri de mare viteză: 382 km dați în circulație.

3. Cele mai consistente programe de sprijin pentru economie: 6-8% din PIB, pentru dezvoltarea industriilor cu efect multiplicator.

4. Cea mai mare creștere a salariului mediu net: +47%. Salariul mediu pe economie a depășit 1.000 de euro.

5. Cea mai mare creștere a salariului minim:…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe