Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Recital muzical și expoziție de pictură într-o biserică din Cluj. Ecouri baroce în culori și acorduri la Art Link

Publicat

Asociația Art Link Transilvania în colaborare cu Liceul de Arte Vizuale ,,Romulus Ladea” a adus în fața publicului clujean un nou eveniment cultural menit, de această dată, să evoce spiritul artistic și armonia compozițională specifice epocii baroce. Astfel, Biserica Reformată din Cluj Napoca a servit drept spațiu de desfășurare și mai ales, de exprimare a dramatismului și farmecului baroc, reconstituind atmosfera de poveste specifică vremurilor de altădată.

,,Credem în puterea culturii de a construi punți, de a inspira și de a transforma comunități”

,,Ne pasă de viitorul artei românești. Art Link Transilvania s-a născut din dorința de a le oferi tinerilor artiști și artizani români o șansă reală de a fi văzuți, susținuți și încurajați. Credem în puterea culturii de a construi punți, de a inspira și de a transforma comunități”, este sloganul care definește misiunea organizației  – aceea de a crea un spațiu de dezvoltare și afirmare a talentelor locale, promovând, totodată, prin munca lor, diverse abordări artistice din spectrul vizual și muzical.

Întrebat cum vede rolul unor astfel de evenimente culturale în comunitate, Bogdan Jeler, co-fondatorul Art Link, menționează ,,importanța implicării în astfel de spectacole a artiștilor aflați la început de carieră, cât și abordarea tematicilor și a repertoriului muzical ales într-un mod mai accesibil, astfel încât să atragem, inclusiv, interesul unui public mai tânăr.”

În acest sens, Andrei, student la Universitatea ”Babeș Bolyai”, confirmă direcția propusă de organizație prin interesul manifestat față de spectacol: ,,mi se par foarte importante astfel de evenimente deoarece aduc cultura adevărată la suprafață și promovează tineri talentați”.

”De asemenea, sunt de părere că expoziția de artă a completat perfect finalul concertului și a dat, totodată, o șansă publicului de a cunoaște niște tinere talente aflate în plină ascensiune”, a spus studentul.

Interpretări baroce: de la Telemann la Bach

,,Totul a început de la un vis de al meu: să pun la cale un concert de muzică barocă. Încă din liceu am început să explorez acest gen muzical și pot spune că m-am îndrăgostit de sonoritatea lui diferită – a fost iubire de la prima piesă”. Iar, prin colaborarea cu Bogdan Jeler, Márta Bányász și-a propus ca, prin acest eveniment, să aducă cultura muzicală barocă mai aproape de oameni.

Ca o conversație vie între ritmuri muzicale distincte, fiecare moment al programului a fost reinterpretat cu instrumente care reprezintă o replică parțială a celor utilizate în perioada barocă, reconstituind pe cât posibil autenticitatea sonoră a vremurilor de altădată.

Astfel, au cântat, în ordine:

bisericabiserica

Bogdan Jeler (Flaut) – ,,Fantasia No. 7” de G. P. Telemann

Réka Adorjáni (Violoncel) – ,,Suita No. 1 în Sol Major: Sarabande & Gique” de J. S. Bach

Bogdan Jeler (Flaut) – ,,Partita în la minor” de J. S. Bach

Bogdan Jeler (Flaut) ; Răzvan Pașca (Clavecin) și Réka Adorjáni (Violoncel) – ,,Sonata în Si Minor” de J. Ranish

Márta Bányász (Vioară) ; Réka Adorjáni (Violoncel) și Răzvan Pașca (Clavecin) – ,,Sonata TWV 41:D9” de G. P. Telemann

Bogdan Jeler (Flaut) ; Márta Bányász (Vioară) ; Réka Adorjáni (Violoncel) și Răzvan Pașca (Clavecin) – ,,Trio Sonata în mi minor TWV 42:E2” de G. P. Telemann

Când arta și muzica se împletesc: colaborarea cu Liceul ,,Romulus Ladea”

Urmând modelul manifestărilor artistice din străinătate, Bogdan și-a dorit să aducă și în România programe care să includă colaborări interdisciplinare, îmbinând muzica clasică cu artele vizuale, pentru a oferi publicului o experiență culturală complexă.

Căci, până la urmă, nicio formă de artă nu există în izolare – ci toate se completează reciproc. Iar dacă privim spre perioada barocă, observăm cum arta vizuală și muzica se află într-un dialog constant. ,,Elementele pe care le vedem în una ajungem să le regăsim și în cealaltă, iar aceste două forme văzute diferit între ele au ajuns de-a lungul timpului să se dezvolte împreună”, susține pentru Cluj24, Bogdan Jeler.

Acestea fiind spuse, spre finalul evenimentului, elevii grupei de Pictură II de la Liceul de Arte Vizuale ,,Romulus Ladea” din Cluj Napoca, ghidați de profesorii Lucian Tintariu și Fabian Arpad, au avut ocazia de a își expune o serie de lucrări personale care să figureze ca un background imagistic, o completare vizuală a concertului de muzică intitulat ,,Interpretări baroce”.

Astfel, Caterina Oancea, Sonia Teodorescu, Denisa Popescu, Andreea Frumuzache, Sofia Soporan, Rahela Rapolti și Maia Vlaic s-au bucurat profund de aplauzele publicului, contribuția adusă în cadrul evenimentului fiind apreciată de către participanți.

Mai multe despre Art Link Transilvania

Privind planurile pentru viitor, Art Link își propune să desfășoare în continuare astfel de evenimente culturale prin care să implice activ tinerii artiști și artizani. De asemenea, organizația are în derulare proiecte de fundraising și activități pentru persoanele cu dizabilități, contribuind la o comunitate mai unită și incluzivă.

Iar dacă doriți să aflați mai multe despre activitatea organizației și evenimentele viitoare, puteți vizita site-ul: artlinktranslivania.org.ro, precum și rețelele de socializare.

Bianca Matei


Asociația Art Link Transilvania în colaborare cu Liceul de Arte Vizuale ,,Romulus Ladea” a adus în fața publicului clujean un nou eveniment cultural menit, de această dată, să evoce spiritul artistic și armonia compozițională specifice epocii baroce. Astfel, Biserica Reformată din Cluj Napoca a servit drept spațiu de desfășurare și mai ales, de exprimare a dramatismului și farmecului baroc, reconstituind atmosfera de poveste specifică vremurilor de altădată.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dr. Andrei Coșeriu, specialist în chirurgie plastică și reparatorie, acum la Clinica Doctor Cibu din Alba Iulia (P)

Publicat

dr. andrei coșeriu, specialist în chirurgie plastică și reparatorie, acum

Chirurgia plastică este o specializare foarte complexă ce acoperă o plajă largă de intervenții reconstructive și estetice de remodelare facială și corporală.

Domnul doctor Andrei Coșeriu este chirurg plastician specializat în chirurgia feței, sânilor și a sechelelor post-bariatrice.

După mai mulți ani formatori petrecuți în centrul universitar Cluj-Napoca, acesta și-a desăvârșit activitatea profesională în străinătate, lucrând în centre chirurgicale de referință…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi clujeni, în conducerea Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei. Acțiuni pentru schimbarea actualei Constituții

Publicat

monarh 3 e1751517273464.jpg

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM), principala organizație non-guvernamentală dedicată ideii monarhice din România, s-a întrunit recent la Biblioteca Națională a României, sala Doina Cornea, pentru congresul membrilor săi, la care au participat și invitați dornici să cunoască modalitatea de acțiune și perspectiva restaurării formei tradiționale de guvernământ, monarhia constituțională, în viitorul apropiat.

În cadrul congresului a fost…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Angajat al Primăriei Jidvei, condamnat pentru că făcea rachiu și coniac de casă: Cum ”s-a trezit” cu poliția în pivniță

Publicat

video: angajat al primăriei jidvei, condamnat pentru că făcea rachiu

Un bărbat din Jidvei, angajat al primăriei, a fost recent condamnat de magistrații Judecătoriei Blaj. Motivul pentru care a ajuns în fața instanței a fost detaliat de magistrați în motivarea instanței. 

Mai exact, bărbatul producea alcool acasă, în gospodăria sa, iar apoi îl vindea. Din câte se pare acesta făcea coniac și rachiu de casă pe care le vindea fără a avea documente legale. În data de 26 iunie 2025, magistrații Judecătoriei Blaj l-au condamnat pe bărbat, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tarife mai mari pentru transport cu autobuzul pe mai multe trasee din Alba. Care vor fi noile prețuri la bilete și abonamente

Publicat

tarife mai mari pentru transport cu autobuzul pe mai multe

Transportul cu autobuzul va fi mai scump pe mai multe trasee din județul Alba. Sunt propuse noi prețuri la bilete și abonamente.

Este vorba despre trasee operate de firma Excelent Trans, în zonele Aiud, Ocna Mureș și Blaj.

Propunerea intră la aprobare în ședința Consiliului Județean Alba din 7 iulie.

Sunt vizate traseele:

  • cod 11: Aiud-Ponor-Geogel
  • cod 13: Aiud-Hopârta-Turdaș
  • cod 14: Aiud-Beța
  • cod 18: Aiud-Mirăslău-Lopadea Veche
  • cod 22: Ocna Mureș-Noșlac-Găbud
  • cod 23: Ocna…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe