Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. REMY, robotul care ajută persoanele cu demență conceput de o studentă UTCN, premiat la IoT Student Challenge

Publicat

Proiectul REMY, un robot social asistiv multifuncțional dezvoltat de studenta Penzes Noemi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, a fost distins cu premiul special în cadrul competiției „Internet of Things Student Challenge 2025”.

Robotul REMY, conceput de studenta Penzes Noemi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, își propune să schimbe modul de îngrijire al persoanelor diagnosticate cu Alzheimer și demență. Conceput pentru a sprijini pacienții și îngrijitorii acestora, REMY este un robot social asistiv multifuncțional care oferă monitorizare la distanță, interacțiune socială și exerciții cognitive personalizate.

Proiectul a fost recompensat cu premiul special în cadrul competiției „Internet of Things Student Challenge 2025”, confirmând potențialul său de a transforma îngrijirea persoanelor vârstnice cu afecțiuni neurodegenerative.

Un robot social asistiv pentru pacienții cu Alzheimer și demență

Alzheimerul și demența sunt printre principalele cauze ale dizabilității la persoanele în vârstă, afectând milioane de oameni la nivel global. Lipsa unui tratament curativ face ca soluțiile de asistență și îngrijire să fie esențiale.

„Remy este un roboțel multifuncțional, care are scopul de a ajuta în tratarea bolnavilor cu demență și Alzheimer. Acesta este destinat atât centrelor specializate, cât și persoanelor care au membri ai familiei bolnav”, a declarat Penzes Noemi, studenta care a creat roboțelul REMY.

Cu un design prietenos, inspirat de forma unui copil mic, REMY este echipat cu tehnologii avansate, inclusiv recunoaștere vocală, comunicare la distanță și instrumente de evaluare a stării mentale. Procesarea este realizată de un Raspberry Pi Zero 2W, în timp ce un ESP32 controlează mișcarea și percepția mediului.

Funcționalități inovatoare pentru îngrijirea pacienților

Robotul poate realiza teste cognitive zilnice, configurate de către pacient, permițând monitorizarea evoluției bolii.

„Acesta oferă suport pe plan cognitiv: roboțelul poate realiza teste speciale, configurate de către pacient. Momentan, folosim un test de câte 10 întrebări care se pot realiza zilnic și la fiecare 7 zile avem și un rezultat săptămânal. Cu rezultatele testului, putem merge la doctor, putem arăta feedback-ul primit de la robot doctorului, astfel încât el să știe cum s-a dezvoltat boala, deoarece, poate, e într-un moment de luciditate în momentul în care se află la doctor și răspunde la întrebările adresate”, explică Penzes Noemi, pentru Cluj24.

Pe lângă asistența cognitivă, REMY are și rol social, fiind proiectat să devină un companion al pacienților: „Robotul oferă suport și pe plan social, vrem ca acesta să îi fie un prieten pacientului, să vorbească cu el, să îi pună muzică, să îi citească cărți și să ofere monitorizare de la distanță îngrijitorilor”, adaugă creatoarea robotului.

Premiu special la Internet of Things Student Challenge 2025

„Internet of Things Student Challenge” oferă studenților posibilitatea de a dezvolta soluții și de a transforma produse de la idei la prototip, cu sprijinul cadrelor academice din Departamentul de Automatică, a celor mai buni mentori din domeniul ICT și al specialiștilor din industria de profil din România. În cadrul concursului, echipele formate din studenți și-au transpus în practică ideile din domeniul IoT. Aceștia au realizat prototipuri demonstrative, dar au scris și articole științifice.

Programul oferă patru luni de mentorat, dezvoltare intensivă de prototipuri, explorarea ecosistemului de dezvoltare din România și consolidează totodată legătura dintre mediul academic și sectorul industrial.

Competiția Internet of Things Student Challenge a demarat în 2016 sub egida celei de-a 20-a ediție a Conferinței Internaționale IEEE AQTR 2016 (International Conference on Automation, Quality and Testing, Robotics), care a avut loc la Cluj-Napoca, România, în zilele de 19-21 mai 2016.

Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca 


Proiectul REMY, un robot social asistiv multifuncțional dezvoltat de studenta Penzes Noemi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, a fost distins cu premiul special în cadrul competiției „Internet of Things Student Challenge 2025”.

Robotul REMY, conceput de studenta Penzes Noemi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, își propune să schimbe modul de îngrijire al persoanelor diagnosticate cu Alzheimer și demență. Conceput pentru a sprijini pacienții și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Comunicat deputatul PSD de Alba, Voicu Vușcan: Acesta este PSD

Publicat

comunicat deputatul psd de alba, voicu vușcan: acesta este psd

Acesta este PSD:

1. Cele mai mari investiții publice din istorie: 54 de miliarde de euro, între noiembrie 2021 – mai 2025.

2. Cei mai mulți km de drumuri de mare viteză: 382 km dați în circulație.

3. Cele mai consistente programe de sprijin pentru economie: 6-8% din PIB, pentru dezvoltarea industriilor cu efect multiplicator.

4. Cea mai mare creștere a salariului mediu net: +47%. Salariul mediu pe economie a depășit 1.000 de euro.

5. Cea mai mare creștere a salariului minim:…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Kebab berlinez gratis la Cluj-Napoca pentru primii 100 de clienți. Promoția e vineri

Publicat

kebab e1746731197824.jpg

Un fast food deschis în Piața Muzeului, Berliner Kebab, lansează, vineri, la ora 13 o promoție în care oferă un kebab gratis primilor 100 de clienți. 

”Dragostea trece prin stomac… așa că noi îți dăm direct inima Berlinului într-o lipie! Vineri oferim din partea noastră kebab de pui sau de vită pentru primii 100 de clienți!
Am pregătit pentru voi 100kg de carne coaptă la un cuptor pe rocă vulcanică!
Ora? De la 13:00 până la 04:00 dimineața!
Unde? În…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

(P) Avocatul Paul-George Căta, originar din Sebeș-Alba, cooptat Partener în firma de avocatură Al Safar & Partners din E.A.U.

Publicat

(p) avocatul paul george căta, originar din sebeș alba, cooptat partener în

Al Safar & Partners Advocates & Legal Consultants, una dintre cele mai respectate firme de avocatură din Emiratele Arabe Unite, având peste 40 de ani de experiență în furnizarea de servicii juridice de specialitate, l-a cooptat recent ca partener pe avocatul român Paul George Căta, extinzând astfel expertiza internațională a firmei și consolidând angajamentul societății de a facilita oportunități de afaceri între Emiratele Arabe Unite și Europa.

Această colaborare face parte…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

România Rămâne: Cluj pentru Democrație. Manifestație de Ziua Europei. Este anunțat și un miting de susținere a lui Nicușor Dan

Publicat

mitinguri europa.jpg

Vineri, 9 mai, de Ziua Europei, la Cluj-Napoca sunt organizate două mitinguri.

Clujenii sunt chemați în stradă pentru a-și arăta susținerea pentru continuarea pe calea europeană a României, dar și pentru candidatul la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan.

România Rămâne: Cluj pentru Democrație.

Astfel, un moment de solidaritate, o manifestație publică, va avea loc în data de 9 mai, de la ora 18:00, pe Bulevardul Eroilor, în zona Monumentului Memorandiștilor.

Citește mai departe