EVENIMENT
VIDEO FOTO. Scrisori, iubire și literatură – O seară de dialog cu Radu Paraschivescu și Ioana Bot la Cluj
Iubitorii de literatură au avut plăcerea de a participa, la Librăria ”Humanitas” din Cluj – Napoca, la un dialog literar între Radu Paraschivescu și Ioana Bot pe baza bestsellerului ,,Brățară pe glezna ta”, eveniment urmat de o sesiune de autografe. Seara s-a desfășurat într-o atmosferă veselă și interactivă, oferindu-le participanților prilejul de a adresa întrebări și de a descoperi detalii inedite despre procesul de creație al autorului.
Iubire în cuvinte și versuri: despre ,,Brățară pe glezna ta”
Într-o lume dominată de mesaje rapide și rețele sociale, mai pot scrisorile să își mențină farmecul aparte pe care îl aveau cândva? Mai pot ele comunica trăirile, introspecțiile cele mai profunde așa cum o făceau altădată?
Romanul, scris sub formă epistolară, urmărește o relație de dragoste inedită, atipică, construită în mare parte pe fundamentul scrisorilor dintre el și ea. Pe de o parte, el ( Filip – om de televiziune) își începe fiecare scrisoare cu câte un vers dintr-o melodie. Pe cealaltă parte, ea ( Sonia – scriitoare) așterne câte un citat dintr-o carte în fiecare scrisoare trimisă.
El călătorește în toată Europa și umple pagini întregi cu experiențele sale fascinante. Ea, campioană a solitudinii nocturne, preferă să își scrie romanul în intimitatea apartamentului cu vedere la lac. Amândoi trăiesc în lumea cuvintelor – el mai mult le rostește, ea mai mult le scrie. Ea prea distantă, el prea expansiv.
Pe baza acestei antiteze, Radu Paraschivescu construiește un roman de dragoste care explorează teme precum iubirea, singurătatea și complexitatea relațiilor moderne.
Radu Paraschivescu în dialog cu Ioana Bot: între realitate și ficțiune, între pagini și viață
Cartea a fost publicată în noiembrie la Editura Humanitas, asemenea altor lucrări semnate de Paraschivescu. Astfel, datorită colaborării cu Humanitas, scriitorul a avut ocazia de a veni la Cluj-Napoca unde a împărtășit detalii despre cea mai recentă operă a sa, într-un dialog cu Ioana Bot.
Prezență cunoscută în peisajul cultural din Cluj – Napoca, Ioana este profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității ”Babeș-Bolyai”, unde predă cursuri de Literatură română, Istoria ideilor literare și Mediere culturală. Pe lângă activitatea didactică și de cercetare, aceasta mai este activă în comunitatea literară, fiind membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj-Napoca și președinte de onoare al Târgului „Gaudeamus”.
Ioana Bot și Radu Paraschivescu, amândoi profesioniști în domeniul literaturii, au menținut publicul captiv într-un dialog care a îmbinat armonios creația cu analiza și teoria literară cu practica. De-a lungul conversației, cei doi au abordat subiecte diverse, de la procesul de creație și interpretările textului, până la experiențe personale și preferințe culturale, toate într-o atmosferă veselă şi cu umor.
Astfel, am aflat de la Paraschivescu cum preferințele sale personale i-au influențat alegerile creative, pasiunea pentru mitologie fiind substratul antropologic al operei sale: ,,încă din copilărie m-a atras foarte mult mitologia…iar întâmplarea, ciudățenia și ineditul vieții împreună au făcut ca eu să traduc între timp trei cărți de acest gen”. Iar acum, el însuși a integrat mitologia în al său roman: ,,Fascinat de mitul labirintului, în mine s-a trezit întrebarea: Nu cumva ar fi cazul unui scenariu contra-mitologic? Un scenariu în care Icar al meu să trăiască? Cum ar fi să supraviețuiască?”
Trăiește clipa
Un alt moment de influență culturală s-a regăsit în alegerea titlului pentru ultima parte a romanului: ,,Nu poți grăbi durerea”, citat preluat dintr-o creație semnată de Julian Barnes. În calitate de traducător a peste 130 de cărți, Paraschivescu a avut ocazia să lucreze cu 10 din operele lui Barnes, scriitor a cărui muncă nu doar că o apreciază, dar în care se și regăsește.
În concluzie, romanul lui Radu Paraschivescu se conturează ca o lucrare profundă, în care influențele culturale contribuie la dezvoltarea mesajului principal: ,,Trăiește-ți clipa”.
”Nu se știe ce poate să apară ori să se întâmple, așa că trăiește înfruptându-te din viață cât poți de mult”, a arătat autorul pentru Cluj24.
Universul literar al lui Radu Paraschivescu
Radu Paraschivescu este un autor, jurnalist și traducător român, cu o carieră îndelungată în domeniul literar și jurnalistic. Născut pe 22 februarie 1960, în București, el a devenit un nume cunoscut în literatura română contemporană, datorită stilului său unic și versatil.
Cariera sa literară a început în anii ’90, iar de atunci a publicat mai multe volume, dintre care ,,Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani si trei premieri”, ,,Fluturele negru” și ,,Podul diavolului”.
Cărțile sale explorează teme variate, de la analiza psihologică a comportamentului uman până la reflecții asupra societății și a condiției individului într-o lume modernă aflată în continuă schimbare.
Bianca Matei
Iubitorii de literatură au avut plăcerea de a participa, la Librăria ”Humanitas” din Cluj – Napoca, la un dialog literar între Radu Paraschivescu și Ioana Bot pe baza bestsellerului ,,Brățară pe glezna ta”, eveniment urmat de o sesiune de autografe. Seara s-a desfășurat într-o atmosferă veselă și interactivă, oferindu-le participanților prilejul de a adresa întrebări și de a descoperi detalii inedite despre procesul de creație al autorului.
Iubire în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
George Simion (președinte AUR): Domnule Dan Șucu, DIALOGUL este esența democrației – și suntem pregătiți pentru el

Am citit cu atenție manifestul lansat de Confederația Concordia și de dumneavoastră. Consider acest demers legitim și binevenit în contextul unui moment de răscruce pentru societatea și economia românească.
Ca viitor Președinte al României, țin să afirm limpede: România nu se va abate de la parcursul său european și atlantic. Apartenența noastră la Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu Statele Unite reprezintă repere ferme de stabilitate și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
12-18 mai: Săptămâna Națională a Voluntariatului la Alba Iulia. Ce activități vor avea loc în Cetatea Alba Carolina

Săptămâna Națională a Voluntariatului va fi sărbătorită la Alba Iulia în perioada 12-18 mai, în Cetatea Alba Carolina. De la ONG-uri, la instituții, voluntari și persoane implicate în acțiuni de voluntariat, toți vor la parte la eveniment.
”Hai să ne conectăm prin fapte bune, inițiative și implicare civică. ONG-uri, instituții, grupuri informale și cetățeni activi sunt invitați să participe activ la cea mai amplă săptămână dedicată voluntariatului”, transmit…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cardinalul Robert Prevost este noul Papă. Suveranul Pontif este american și va purta numele Leon al XIV-lea

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales joi Papă al Bisericii Catolice.
Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă.
Cardinalul Robert Prevost este noul Papă
Robert Prevost devine primul Papă american din istorie, scrie AFP, citat de Agerpres.
Noul Suveran Pontif are 69 de ani. Născut în Chicago, acest apropiat colaborat al Papei Francisc, discret și rezervat, are în cadrul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Actorul din Alba Iulia, Andrei Pleșa, va avea o nouă premieră la teatrul din Reșita: ”Creeps” o călătorie printre identități

Actorul din Alba Iulia, Andrei Pleșa, va avea o nouă permieră pe scena Teatrului de Vest din Reșita. Este vorba despre spectacolul Creeps, după Lutz Hubner, în regia lui Alex Ianăși.
Potrivit reprezentanților teatrului, „Creeps” este un spectacol care te pune față în față cu imaginea ta. O călătorie printre identități, algoritmi și adevăruri pierdute.
Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, 10 mai, de la ora 19:00, la Teatrul de Vest…
Citește mai mult pe Alba24.ro