EVENIMENT
VIDEO FOTO. Sticlă inteligentă care îți amintește să bei apă, dezvoltată de trei studenți UTCN. Ideea, premiată cu 5.000 de euro
Trei studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au impresionat juriul competiției concurs „Internet of Things Student Challenge 2025” cu un proiect revoluționar: DrinkUp, o sticlă de apă inteligentă care monitorizează consumul zilnic de lichide. Echipa HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, a câștigat marele premiu în valoare de 5.000 de euro.
DrinkUp transformă o sticlă obișnuită într-un dispozitiv care înregistrează în timp real fiecare înghițitură de apă. Datele sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă, creată de studenți, care permite utilizatorului să urmărească hidratarea zilnică prin grafice intuitive și să primească notificări regulate pentru a nu uita să bea apă.
Cum funcționează termosul inteligent?
„Noi suntem echipa HydroMinds și proiectul nostrum se numește DrinkUp, care este o sticlă de apă inteligentă, care ne permite să monitorizăm, pe parcursul zilei, câtă apă bem. La un sondaj realizat în 2022, s-a observat faptul că un om consumă, în medie, undeva la 1,4 litri de apă într-o zi, pe când, știm prea bine, minimul recomandat de către medici este de 2 litri. Pentru asta, ne-am propus să facem această sticlă inteligentă, care ne permite să monitorizăm câtă apă avem în recipient, inclusiv printr-o aplicație mobile care poate fi instalată pe telefonul mobil. La finalul zilei sau la începutul zilei următoare ne va arăta câtă apă am băut”, a explicat pentru Cluj24 Ștefan Popa.
La baza sistemului se află o placă NodeMCU ESP8266, care colectează date de la un senzor de debit YF-S201 montat în capac. Acest senzor detectează în timp real fiecare consum de apă, calculând volumul total consumat. Informațiile sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă creată în Blynk.
Pe viitor, echipa HydroMinds dorește să integreze un detector de pH, care să analizeze calitatea apei, și să stabilească parteneriate cu aplicații de sănătate, pentru a optimiza experiența utilizatorilor.
„Avem în plan să introducem inclusiv un detector al nivelului de pH al băuturii, respective să avem, pe viitor, parteneriate cu diferite aplicații de health, care să ne aducă constant aminte să ne hidratăm”, a mai explicat acesta.
Ideea studenților, răsplătită cu premiul cel mare
De asemenea, studenții lucrează la noi funcționalități pentru aplicație, precum setarea de obiective personalizate și un sistem de notificări automate la fiecare trei ore.
„Aplicația de bază am creat-o noi. Deocamdată în aplicație avem doar niște funcții foarte simple de reset, respectiv de on-off. Vrem să implementăm de asemenea setarea de obiective pe care să și le seteze utilizatorii, care ar face mai distractivă experiența lor. De asemenea, vor fi trimise notificări odată la trei ore, pe parcursul zilei”, a completat Andrei Copos.
Prin combinarea unor componente electronice de bază cu o interfață mobilă prietenoasă, DrinkUp oferă o soluție modernă pentru o nevoie esențială: consumul regulat de apă. Proiectul a fost premiat cu marele premiu în valoare de 5.000 de euro.
Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
Trei studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au impresionat juriul competiției concurs „Internet of Things Student Challenge 2025” cu un proiect revoluționar: DrinkUp, o sticlă de apă inteligentă care monitorizează consumul zilnic de lichide. Echipa HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, a câștigat marele premiu în valoare de 5.000 de euro.
DrinkUp transformă o sticlă obișnuită într-un dispozitiv care…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
George Simion (președinte AUR): Domnule Dan Șucu, DIALOGUL este esența democrației – și suntem pregătiți pentru el

Am citit cu atenție manifestul lansat de Confederația Concordia și de dumneavoastră. Consider acest demers legitim și binevenit în contextul unui moment de răscruce pentru societatea și economia românească.
Ca viitor Președinte al României, țin să afirm limpede: România nu se va abate de la parcursul său european și atlantic. Apartenența noastră la Uniunea Europeană și parteneriatul strategic cu Statele Unite reprezintă repere ferme de stabilitate și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
12-18 mai: Săptămâna Națională a Voluntariatului la Alba Iulia. Ce activități vor avea loc în Cetatea Alba Carolina

Săptămâna Națională a Voluntariatului va fi sărbătorită la Alba Iulia în perioada 12-18 mai, în Cetatea Alba Carolina. De la ONG-uri, la instituții, voluntari și persoane implicate în acțiuni de voluntariat, toți vor la parte la eveniment.
”Hai să ne conectăm prin fapte bune, inițiative și implicare civică. ONG-uri, instituții, grupuri informale și cetățeni activi sunt invitați să participe activ la cea mai amplă săptămână dedicată voluntariatului”, transmit…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cardinalul Robert Prevost este noul Papă. Suveranul Pontif este american și va purta numele Leon al XIV-lea

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales joi Papă al Bisericii Catolice.
Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă.
Cardinalul Robert Prevost este noul Papă
Robert Prevost devine primul Papă american din istorie, scrie AFP, citat de Agerpres.
Noul Suveran Pontif are 69 de ani. Născut în Chicago, acest apropiat colaborat al Papei Francisc, discret și rezervat, are în cadrul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Actorul din Alba Iulia, Andrei Pleșa, va avea o nouă premieră la teatrul din Reșita: ”Creeps” o călătorie printre identități

Actorul din Alba Iulia, Andrei Pleșa, va avea o nouă permieră pe scena Teatrului de Vest din Reșita. Este vorba despre spectacolul Creeps, după Lutz Hubner, în regia lui Alex Ianăși.
Potrivit reprezentanților teatrului, „Creeps” este un spectacol care te pune față în față cu imaginea ta. O călătorie printre identități, algoritmi și adevăruri pierdute.
Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, 10 mai, de la ora 19:00, la Teatrul de Vest…
Citește mai mult pe Alba24.ro