EVENIMENT
VIDEO FOTO. Terapie prin artă a studenților UAD Cluj pentru pacienții unui spital. Creația, transformată în vindecare
Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.
În spatele pânzei: dincolo de forme și culori
,,Abundență. Eliberare. Magie. Liniște. Lume. Bucurie. Cea mai mare iubire” sunt doar câteva dintre răspunsurile primite din partea studenților la întrebarea ,,Ce înseamnă arta pentru tine?”. Iar, în spatele fiecărui cuvânt, se așterne o pasiune comună: aceea de a ilustra, dincolo de imagini și culori, o poveste.
Căci, în calitate de simpli privitori, suntem obișnuiți să vedem arta ca pe un rezultat: o pictură pe un perete, o sculptură într-o sală sau o instalație care ne atrage atentia.
La UAD însă, arta nu este doar despre rezultate, ci și despre emoții, întrebări și căutarea de sine. În spatele fiecărei lucrări stă un artist în formare și o poveste ce merită ascultată. Iar dacă privim cu atenție, găsim emoții, frământări, amintiri și dorințe — atât ale studenților aflați la început de drum, cât și ale profesorilor care îi inspiră constant în acest proces.
99 de ani de la înființarea UAD
Au trecut 99 de ani de la momentul înființării, iar Universitatea de Artă și Design se remarcă ca fiind prima instituție academică de acest tip din Transilvania, creată pentru a răspunde necesității de specializare în domeniul artelor frumoase și pentru a moderniza mișcarea artistică românească transilvăneană din perioada interbelică.
De atunci și până astăzi, arta nu a rămas doar un mijloc de expresie estetică, ci a evoluat ca formă de explorare personală, iar în prezent un număr tot mai mare de tineri aleg să se exprime prin diferite metode artistice.
Romina desena de mică
Spre exemplu, Florin, student în anul I la Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, a fost captivat încă din copilărie de lumea animațiilor și a benzilor desenate, în timp ce pentru Romina, studentă în anul III, pasiunea a crescut organic:
,,Am început să desenez încă de mică – pe hârtie până pe pereți – iar mama a observat că am o înclinație artistică, moment în care s-a decis ca în clasa a V-a să mă înscrie la o școală cu un asemenea profil.
De atunci, prin intermediul studiilor, am aprofundat tot mai mult domeniul, iar astăzi simt că arta mă reprezintă cel mai bine”, a spus Romina.
Însă, facultatea i-a oferit nu doar tehnici și cunoștințe, ci și o cunoaștere de sine mai profundă. Întrebată care sunt principale trăiri intrinseci pe care încearcă să le transmită prin intermediul propriilor creații, aceasta mărturisește că se concentrează, de regulă, pe latura mai întunecată a emoțiilor, explorând stări precum apatia, frustrarea sau durerea.
Arta, formă de terapie
„Pe parcursul acestor ani, arta a reprezentat pentru mine un mijloc de eliberare a stărilor negative și de vindecare emoțională. Exprimându-mi prin ceea ce lucrez fiecare emoție, am început să fiu mai stabilă pe ceea ce simt și am găsit în artă, mai presus de toate, o formă de terapie” adaugă tânăra.
În aceeași notă, Isabela, studentă în anul II, precizează faptul că facultatea a contribuit semnificativ în dezvoltarea ei pe plan personal: ,,aș putea vorbi foarte mult de partea art-terapeutică…de multe ori îmi este dificil să îmi verbalizez emoțiile, moment în care iau o foaie de hârtie și aleg să transpun acolo tot ce simt”.
„Frica, îndepărtarea, teama și încercarea de evadare sunt câteva dintre emoțiile pe care le-am transpus până acum în lucrările mele, iar acest proces m-a ajutat să descopăr că poți crea ceva frumos chiar și din ceea ce, la început, poate părea urât sau respingător”, completează colegul ei, Adrian.
Această căutare a expresiei personale prin artă se împletește, pentru el, cu dorința de dezvoltare profesională într-un cadru academic de prestigiu.
„Am ales să optez spre această facultate deoarece este foarte bine văzută pe plan internațional și simt că îmi poate oferi o deschidere mai mare asupra pieței muncii.
De asemenea, prin intermediul facultății, am avut ocazia să mă implic într-o varietate de proiecte, cum ar fi concursul Ligeti, în cadrul căruia am și câștigat anul acesta”, continuă studentul.
Sesiuni de art-terapie în cadrul Spitalului Militar de Urgență
Programul de studii este structurat într-un echilibru între practică și teorie: diminețile sunt dedicate atelierelor, iar după-amiezile sunt rezervate cursurilor teoretice. Iar pentru o mai bună implementare a noțiunilor teoretice, studenții lucrează constant la proiecte aplicate, în colaborare cu școli, centre culturale din oraș, dar și cu spitale.
„Avem proiecte de art terapie la Spitalul Militar din Cluj, unde lucrăm deja de doi ani cu pacienți din oncologie, psihiatrie și neurologie.
De curând am avut o astfel de ședință de art-terapie și cu veteranii de război, veterani care s-au confruntat cu multiple traume fizice și psihice – experiență despre care pot spune că a fost de-a dreptul mișcătoare”, menționează pentru Cluj24 prof. univ. dr. Dana Fabini, la Pedagogia Artelor Plastice și Decorative.
Ioana este una dintre studenții care se implică activ în cadrul atelierelor de art-terapie, iar fiecare întâlnire cu pacienții înseamnă, pentru ea, nu doar o experiență profesională, ci și una profund umană. ,,Odată am întâlnit un pacient care suferea de sindrom post-traumatic sever, iar când a fost invitat să participe la o activitate organizată, a refuzat vehement.
Cu toate acestea, după o discuție sinceră și plină de răbdare, a început să se deschidă. Mi-a spus că sunt o persoană caldă și blândă. Că am reușit să ajung la sufletul lui. Iar această experiență mi-a reamintit cel mai valoros dar pe care arta îl poate oferi: căldura sufletească”, a spus Ioana.
Așadar, programul de art-terapie de la UAD Cluj, coordonat de prof. univ. dr. Dana Fabini, se bazează pe o fuziune între educație artistică, psihologie, pedagogie și știința terapiei prin artă.
Căci, deși numele specializării trimite la pedagogie, specificul programului se conturează tot mai mult în jurul artei sociale și al art-terapiei.
„Temele și tehnicile noastre sunt direct conectate la societate și la problemele sociale actuale. Lucrăm inclusiv cu animație, film experimental, video, toate axate pe teme relevante pentru generația tânără. Folosim și tehnici actuale, precum inteligența artificială.
Iar prin explorarea unor astfel de teme sociale, încercăm să conectăm expertiza noastră atât la diverse grupuri și comunități sociale, cât și la diferite evenimente artistice unde studenții noștri iau parte în mod constant” , adaugă Fabini.
Rolul educației vizuale și al spațiilor culturale în comunitate
Fiind atât cadru didactic asociat, aflat în departamentul de cercetare, cât și coordonator al activităților din centrele culturale, Ovidiu Leuce subliniază importanța promovării spațiilor artistice ca puncte de legătură între artă și comunitate.
,,Împreună cu colegii mei, încercăm să scoatem cât mai mult lucrările tinerilor artiști din atelierele de lucru, pentru a putea fi cu adevărat descoperite. Căci aceștia au nevoie, înainte de toate, să-și expună creațiile, aducându-le în fața unui public cât mai larg”, a spus acesta.
Așadar, prin implicarea activă în diverse proiecte și activități, studenții au ocazia să intre în contact direct cu piața artistică și, totodată, să contribuie la promovarea acesteia, participând activ la formarea unui public mai educat și mai receptiv vizavi de inițiativele culturale.
Admiterea la Universitatea de Artă și Design
Admiterea la specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca pune accentul pe creativitate aplicată, dar și pe responsabilitate socială.
„Admiterea la specializarea noastră este una aplicată, desfășurată pe parcursul a două zile. Avem o probă de specialitate, pe desen sau culoare, pe teme specifice, iar apoi urmează un interviu cu mapa. Candidatul aduce lucrările proprii, iar comisia testează dorințele și direcțiile de studiu ale fiecăruia”, mai explică Dana Fabini.
De-a lungul timpului, probele de admitere au fost adaptate la realitatea artistică și educațională contemporană.
„Proba cu mapa mi se pare un câștig important, este o ocazie de a interacționa direct cu candidații și de a înțelege mai bine cine sunt și ce caută”, a subliniat profesorul de la UAD.
În viziunea sa, responsabilitatea artistică este o valoare fundamentală: „Un lucru esențial pe care studenții noștri îl învață este să fie conștienți de imaginea pe care o transmit mai departe. Pentru mine, a fost important ca prin arta mea să fac ceva pentru sufletul oamenilor, așa am ajuns să lucrez în art-erapie.”
Astfel, de la primele linii desenate pe pereți, până la expoziții universitare și sesiuni de art-terapie, fiecare poveste de viață se transformă în culoare, lut, animație sau pânză. Aici, arta nu este doar despre formă sau estetică, ci și despre vindecare, autocunoaștere și empatie.
Este o lume în care ,,liniștea, magia, abundența și iubirea” se întâlnesc într-un singur cuvânt: transformare.
Bianca Matei
Timeea Morocoj
Alexandru Mocan
Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Mai multe vulpi găsite moarte sau în stare gravă, în Cluj-Napoca. Posibilă amplasare de otravă în cartierul Bună Ziua

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB) Cluj trage un semnal de alarmă în urma unei serii de cazuri de intoxicație a unor vulpi în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. În mai puțin de o lună, trei vulpi au fost descoperite fie în stare gravă, fie moarte, în apropierea străzilor Măceșului, Fagului și Mihai Românul.
Cazurile au ridicat suspiciuni serioase privind posibila amplasare intenționată de substanțe toxice în zona…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Accident pe DN1F, pe direcția Zalău – Cluj-Napoca. Un motociclist a fost lovit de un șofer neatent

Un accident între o mașină și o motocicletă a avut loc duminică după-amiază, pe DN1F. Motociclistul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În data de 6 iulie, pe DN1F, pe direcția de deplasare Zalău – Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă.
„Din primele verificări, un tânăr de 28 de ani, din județul Sălaj, aflat la volanul unui autoturism, ar fi inițiat o manevră de depășire,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), în perioada 7-13 iulie 2025

În perioada 7-13 iulie 2025 se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a XXXII-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI).
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate, la care participă și elevi români, prima ediție a acestei competiții internaționale fiind organizată la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Românii vor putea face plângeri online privind mâncarea din spitale. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Românii vor putea face plângeri online privind mâncarea din spitale, începând cu data de 14 iulie. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rogobete, pe site-ul ministerului va fi disponibil un formular online dedicat sesizărilor
„Cred cu tărie în calitatea actului medical și în respectul față de pacient!
Începând cu 14 iulie, va fi disponibil pe site-ul Ministerului Sănătății un formular online dedicat sesizărilor privind mâncarea din spitale.
Invit toți…
Citește mai mult pe Alba24.ro