Connect with us

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: ATAC TERORIST în centrul Vienei. OFICIAL: PATRU MORȚI. Acțiune de amploare a poliției

PublicatUPDATE: Mai multe focuri de armă au fost trase luni seara în centrul Vienei, potrivit poliţiei, care a raportat „răniţi”, transmite AFP. Mass-media locale au scris despre un atac lângă o sinagogă importantă din capitala Austriei. Ministrul de Interne numește oficial incidentul „atac terorist”. Presa locală anunță cel puțin șapte morți. UPDATE: Surse oficiale au anunțat marți dimineață ca sunt patru morți, trei civili și un terorist.

UPDATE: Patru persoane au fost ucise, iar alte 15 sunt rănite în urma atacului sângeros care a avut loc, luni seara, în centrul Vieniei. Autoritățile au anunțat că unul dintre atacatori a fost ucis într-un schimb de focuri cu forțele de ordine. Patru persoane au fost arestate, iar unul dintre ei este căutat de polițiști, scrie BBC.

Au fost trase mai multe focuri de armă în centrul Vienei, în apropierea unei sinagogi. Un purtător de cuvânt al poliției a confirmat informația pentru n-tv.de.

Potrivit primelor rapoarte, au existat un mort și mai mulți răniți. Zona a fost înconjurată la scară largă.

Forțele de ordine solicită cetățenilor să rămână în case.

UPDATE: „Există persoane rănite”, comunică poliția pe Twitter, relatează The Independent: „Suntem la fața locului cu toate forțele disponibile. Vă rugăm evitați piețele publice din oraș.”

Centrul Vienei a fost închis.

Unul dintre atacatori „ar fi murit, altul ar fi fugit” şi o persoană a fost arestată, a precizat Ministerul de Interne, citat de agenţia de presă austriacă APA.

Potrivit APA, un poliţist a fost rănit grav şi este posibil să existe şi decese în acest atac comis de mai multe persoane, relatează Reuters.

Poliția vieneză anunță șase locuri unde ar avea loc atacurile, un mort și mai mulți răniți și spune că este confirmat decesul unei persoane.

Postul public ORF citează martori care au auzit focuri de armă imediat după ora 8 p.m. locală (19:00 GMT). Operațiunea poliției se desfășoară în centrul Vienei, aproape de malul Dunării.

Poliția vieneză mai spune că urmează să cerceteze circumstanțele evenimentului.

Unul dintre atacatorii din Viena, care au deschis focul în apropierea unei sinagogi din centrul orașului, rănind mai multe persoane, a fost filmat în timp ce aleargă pe străzi și trage la întâmplare cu arma, strigând Allah Akbar.

Știrea inițială

O operațiune de amploare a poliției este în desfășurare în centrul Vienei, a declarat luni seara un purtător de cuvânt al poliției, citat de Reuters. Ziarul Kronen Zeitung relatează despre un atac asupra unei sinagogi, în care au fost trase focuri de armă.

Mai multe persoane au fost rănite, a anunțat poliția, care a făcut un apel la oameni să stea departe de locurile publice și de mijloacele de transport.

Sky News relatează că un ofițer de poliție a fost rănit grav, iar o persoană ar fi fost ucisă în schimbul de focuri Informația despre persoana ucisă vine de la ziarul Falter, care citează ca sursă ministerul de interne al țării.

Un al doilea atacator este căutat de poliție, a declarat ministerul austriac de interne, potrivit agenției de știri APA.

Potrivit publicației, atacul a avut loc pe strada pe care se află sinagoga principală a Vienei.

ACTUALIZARE. Presa locală vorbește de asemenea despre o luare de ostatici la un magazin aflat pe Mariahilfer Strasse- una dintre cele mai cautate străzi pentru shoping din centrul Vienei.

ACTUALIZARE. Publicația Kurier relatează că ar fi 7 morți, dar informația nu a fost confirmată.

ACTUALIZARE. Un martor a povestit pentru ORF că a auzit împușcături și a văzut un bărbat care fugea în timp ce trăgea cu o armă automată. Apoi a venit poliția și a început să tragă spre atacator.

Oskar Deutsch, președintele Comunității Evreiești din Viena, a scris pe Twitter că nu este clar dacă sinagoga a fost ținta atacatorului, în condițiile în care aceasta era închisă.

ACTUALIZARE. Mai multe persoane au fost rănite, a anunțat poliția, care a făcut un apel la oameni să stea departe de locurile publice și de mijloacele de transport.

Unul dintre atacatori „ar fi murit, altul ar fi fugit” şi o persoană a fost arestată, a precizat Ministerul de Interne, citat de agenţia de presă austriacă APA. Potrivit aceleiaşi surse, un poliţist a fost rănit grav şi este posibil să existe şi decese în acest atac comis de mai multe persoane, relatează Reuters.

Un martor ocular, intervievat la un canal de televiziune, a spus că a văzut „o persoană care fugea cu o armă automată, care trăgea cu sălbăticie”. Poliţia a ajuns la faţa locului şi a ripostat, un alt martor la incident spunând că s-au auzit ”cel puţin 50 de împuşcături”, scrie AFP.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a spus că este în curs o amplă desfăşurare a poliţiei în centrul Vienei.

Ziarul Kronen Zeitung a relatat că o sinagogă a fost atacată. Acesta şi alte mass-media au raportat împuşcături trase în zona unei pieţe din apropiere, Schwedenplatz.

„În acest stadiu, nu este posibil să se spună dacă a fost vizată sinagoga”, a reacţionat pe Twitter Oskar Deutsch, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Viena (IKG), precizând că edificiul era închis în acel moment.AGERPRES

Un ofițer de poliție a fost rănit grav, iar o persoană ar fi fost ucisă în schimbul de focuri, relatează Sky News.

Informația despre persoana ucisă vine de la ziarul Falter, care citează ca sursă ministerul de interne al țării.

Un atacator a murit și un al doilea este căutat de poliție, a declarat ministerul austriac de interne, potrivit agenției de știri APA.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Sejururile în străinătate, mai puțin vizate anul acesta. Românii caută acasă vacanțe deosebite

Publicat

turism

Sejururile în străinătate sunt mai puțin vizate anul acesta. Românii caută în țară vacanțele deosebite, de calitate. La anul, însă, românii vor să plece în străinătate, astfel că în România vor avea succes gazdele care se promovează mai bine.

Conform unui studiu realizat de agenția de cercetare AHA Moments în colaborare cu startup-ul de călătorii Epic Visits, românii sunt optimiști și își fac planuri de vacanță.

 

Unde vor să călătorească românii

 

76% dintre români plănuiesc o vacanță anul acesta și procentul ajunge la 88% când vine vorba de intenția pentru anul viitor.

66% dintre cei intervievați aleg să călătorească în România, reprezentând o sumă a două segmente. 51% – cei care doresc să călătorească doar în interiorul țării și 15% – cei care au planuri să meargă atât în țară, cât și în afara țării.

Sejururile în străinătate sunt mai puțin vizate anul acesta. 15% vor călători atât în străinătate, cât și în țară, iar 10% doar în străinătate. Destinațiile în afara țării sunt de interes într-o măsură mai mare pentru cei cu venituri ridicate, dar și pentru locuitorii din București și Ilfov.

Pentru anul 2022, 88% dintre români spun că vor merge într-o vacanță. Prognoza planurilor se schimbă în bine pentru anul viitor. Românii speră să călătorească mai mult decât în 2021. Dorința lor de a călători în afara țării crește de la 25% la 50%. Ne putem aștepta la un recul pentru turismul intern. Rămân de interes vacanțele locale. Poate scădea frecvența, durata sau bugetul alocat, în condițiile în care vacanțele în străinătate prind un asemenea avânt în 2022.

 

Cum se schimbă intențiile la anul

 

„Revenind la anul curent, cifrele ne arată că turismul românesc se bucură de un public larg anul acesta, dornic să exploreze și să se relaxeze. Pentru 2022, oamenii vor să călătorească în străinătate, ceea ce ne putem aștepta să se întâmple și în celelalte țări. Astfel că abordarea sectorului va trebui să fie una adresată atât românilor cât și străinilor”, a declarat Andreea Coriu de la AHA Moments.

„În această vară românii au preferat într-o mare măsură turismul intern, însă acel turism de calitate și explorare care să le dea sentimentul unei vacanțe mai deosebite. Prin urmare segmentul de <Turism Epic> a fost la mare cerere. În 2022, nevoia de vacanțe deosebite nu se va schimba, dar românii speră să le găsească mai mult în străinătate. Pentru proprietarii de pensiuni și furnizorii de experiențe din România asta înseamnă un nivel mai crescut de competiție. Vor avea succes acele gazde care vor reuși să se promoveze mai bine, să fie prezente pe platformele de rezervări relevante și să își susțină notorietatea și reputația atât pentru români, cât și pentru străinii care vor veni la noi”, a declarat Raluca Jianu, cofondator Epic Visits.

Studiul a fost realizat în rândul a 1.203 români, femei și bărbați. Au vârste cuprinse între 16-55 de ani din mediul urban. Datele au fost colectate online în luna mai a anului 2021.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat și băiat, loviți de trăsnet într-o pădure din Suceava. Intervine o autoșenilată

Publicat

Un bărbat și un băiat au fost loviți, luni după-amiază, de trăsnet, într-o pădure din Suceava. Zona fiind greu accesibilă, a fost trimisă și o autoșenilată.

Două persoane surprinse de un trăsnet direct, în localitatea Ciumârna, comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava.

Intervin mai multe echipaje de pompieri, salvamontiști și jandarmi în ajutor.

Deoarece zona este una greu accesibilă, a fost trimisă acolo și o autoșenilată.

Ambele persoane, un bărbat de 45 de ani și un băiat de 15 ani, sunt conștiente și cooperante.

La o primă evaluare medicală, bărbatul are arsuri la picioare, iar copilul pe spate.

Mai multe localități din județul Suceava sunt, la această oră, sub avertizare Cod galben de furtună. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproximativ 174.200 de persoane au trecut prin punctele de frontieră în ultimele 24 de ore

Publicat

Aproximativ 174.200 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 41.800 de mijloace de transport (dintre care 9.900 automarfare) au efectuat formalităţile de control prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări în ultimele 24 de ore, informează luni IGPF.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, pe sensul de intrare au fost aproximativ 84.500 persoane cu 19.000 mijloace de transport, iar pe cel de ieşire 89.700 persoane cu 22.800 mijloace de transport.

Frontiera cu Ungaria a fost tranzitată de aproximativ 46.700 de persoane şi 18.000 de mijloace de transport (3.900 automarfare), din care pe sensul de ieşire din ţară au fost aproximativ 25.400 de persoane cu 10.500 mijloace de transport şi 1.800 automarfare.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat 43 de fapte ilegale (11 infracţiuni şi 32 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini.

Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de peste 43.800 lei.

Valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la aproximativ 12.800 lei.

Nu s-a permis intrarea în ţară a 13 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege, şi de asemenea nu s-a permis ieşirea a 18 cetăţeni români din diferite motive legale.

AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Alertă meteo de vreme rea. Cod portocaliu și galben de furtuni, emis de ANM în 3 judeţe

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, avertizări Cod portocaliu și galben de vreme instabilă. Avertizările în vigoare în ora următoare vizează 3 județe.

Până la ora 18.30, în localitățile Broșteni, Vama, Moldovița, Vatra Moldoviței, Frumosu, Panaci din Suceava, dar și în zona de munte a județelor Suceava și Neamț este alertă meteo Cod portocaliu.

Sunt anunțate ploi ce vor cumula 35…45 l/mp, grindină.Se mai anunță descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Totodată, localitatea Bilbor din Harghita este, până la ora 18.30, sub avertizare Cod galben de averse ce vor cumula 25-30 l/mp. Vor mai fi descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină de mici dimensiuni.

Citește mai departe