Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Incidente la protestul anti-restricții din Brăila. Zeci de persoane au fost legitimate

Publicat

Zeci de oameni au fost legitimați și o persoană a fost amendată în urma protestulului care s-a desfășurat sâmbătă seara la Brăila. Participanții au solicitat renunțarea la restricțiile anti-Covid și au organizat un marș prin centrul orașului.

Zeci de persoane au participat la protestul spontan de la Brăila. Jandarmii au anunțat că în timpul acestuia au legitimat 23 de persoane. Un bărbat aflat în stare de ebrietate a fost dus la secția de Poliție și, ulterior, a fost sancționat.

„În timpul protestului, jandarmii au observat un bărbat aflat vizibil sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a refuzat să se legitimeze și a fost condus la sediul Poliției Municipiului Brăila pentru stabilirea identității.

Ulterior a fost sancționat contravențional atât pentru tulburarea ordinii și liniștii publice cât și pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiul public cu amendă în cuantum de 700 lei. Deși în spațiul public au apărut afirmații conform cărora jandarmii ar fi ridicat mai multe persoane din rândul manifestanților, dezmințim aceste afirmații”, au transmis jandarmii brăileni.

Zeci de minute protestatarii s-au plimbat pe principalele străzi ale orașului Brăila și au solicitat renunțarea la măsurile anti-Covid. În timpul marșului, participanții nu au purtat măști de protecție și nu au respectat regulile privind distanțarea.

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ECONOMIE

Curg veștile proaste pentru românii cu credite! Indicele ROBOR la trei luni crește la 5,57%

Publicat

pensii bani 590x354 1

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat miercuri la 5,57%, de la 5,53% marți.

De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu peste 8,5%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de peste 80%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Indicele ROBOR la trei luni crește la 5,57%: cum a evoluat ROBOR

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,80%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 6,03%.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală. BNR a decis la cea mai recentă ședința a CA să majoreze dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an. (Sursă – MEDIAFAX)

Citește mai departe

EVENIMENT

BREAKING. Ciucă: Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare

Publicat

nicolae ciuca facebook.jpg

Premierul Nicolae Ciucă anunță că Ministerul Finanțelor face o analiză pentru o „optimizare fiscală”. El evită să spună dacă este de acord cu introducerea impozitării progresive în locul cotei unice: „Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi”.

„În discuțiile din coaliție am stabilit ca la nivelul Ministerul Finanțelor să avem o analiză, analiză care, ulterior, o să fie discutată dezbătută cu reprezentanții instituțiilor de specialitate, cu reprezentanții mediului de afaceri, cu reprezentanții mediului asociativ și vom căuta ca prin măsurile pe care le vom luasă asigurăm o optimizare a mediului fiscal. Nu cred că trebuie să vorbim de taxe noi, de alte măsuri, în condițiile în care vedem cu toții vedem cu toții contextul în care ne desfășurăm activitatea”, spune Nicolae Ciucă.

Ciucă: Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare. Ce a răspuns premierul, întrebat dacă este de acord cu introducerea impozitului progresiv în locul cotei unice

Întrebat dacă este de acord cu introducerea impozitului progresiv în locul cotei unice, așa cum a cerut Marcel Ciolacu, el a răspuns: „Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi”.

„Pentru tot ceea ce e de făcut trebuie să găsim soluții pentru optimizare fiscală. Nu putem să discutăm azi, aici, de taxe catre să vină peste noapte și să impacteze cât se poate de negativ asupra planurilor de afaceri. (..:) Termenul de analiză a fost stabilit la două săptămâni, după care urmează dezbateri”, adaugă premierul.

De asemenea, el a afirmat că Executivul caută soluții pentru protejarea persoanelor vulnerabile și trebuie să țină cont de impactul inflației asupra cetățenilor.

„În acest an putem să discutăm despre orice măsură după ce avem o analiză la finele primului semetru”, a precizat Ciucă, întrebat dacă anul acesta vor fi majorate pensiile.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunța luni o „redimensionare” a impozitelor, „dar asta nu înseamnă că mărim taxele”. El pledează în continuare pentru introducerea impozitului progresiv: „Ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică”. (Sursă – MEDIAFAX)

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident în Râmnicu Vâlcea. Pieton izbit ÎN PLIN de o mașină

Publicat

accident general pompieri smurd 112

Polițiștii Biroului Rutier Râmnicu Vâlcea au intervenit miercuri la un accident soldat cu rănirea unei persoane.

Din primele verificări a reieșit că ar fi vorba de un bărbat de 50 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea, care în timp ce conducea un auto pe strada Republicii din ar fi acroșat un pieton care traversa strada.

În urma impactului a rezultat rănirea unei femei în vârstă de 60 de ani din municipiul Râmnicu Vâlcea, care a fost transportată la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Accident în Râmnicu Vâlcea: a băut șoferul?

Șoferul, spune Poliția, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În continuare, polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea condiția și împrejurărilor în care a avut loc evenimentul rutier.

Citește mai departe

EVENIMENT

Date îngrijorătoare. Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an

Publicat

cancer pulmonar 590x354

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an, iar Africa este cea mai afectată. Decesele cauzate de metale grele, produse agrochimice și emisiile de combustibili fosili sunt în creștere fulminantă.

Agravarea poluării aerului și intoxicațiile cu plumb au menținut numărul de decese la nivel mondial la aproximativ 9 milioane pe an începând din 2015, contracarând progresele modeste înregistrate în combaterea poluării, a raportat o echipă de oameni de știință.

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: cu cât au crescut decesele

Poluarea aerului din procesele industriale, împreună cu urbanizarea, a determinat o creștere cu 7% a deceselor legate de poluare din 2015 până în 2019, potrivit analizei efectuate de oamenii de știință asupra datelor privind mortalitatea globală și nivelurile de poluare, scrie Reuters.

„Fierbem și ardem încet”, a declarat Richard Fuller, coautor al studiului și director al organizației nonprofit globale Pure Earth.

Dar, spre deosebire de schimbările climatice, malarie sau HIV, „nu am acordat poluării mediului prea multă atenție”, adaugă acesta.

O versiune anterioară a lucrării publicată în 2017 a estimat, de asemenea, numărul de decese cauzate de poluare la aproximativ 9 milioane pe an – sau aproximativ unul din șase decese la nivel mondial – și costul pentru economia globală la până la 4,6 trilioane de dolari pe an.

Acest lucru plasează poluarea pe același loc cu fumatul în ceea ce privește decesele la nivel mondial.

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: câți oameni a ucis pandemia

Prin comparație, COVID-19 a ucis aproximativ 6,7 milioane de persoane la nivel mondial de la începutul pandemiei.

Autorii au analizat datele din 2019 din Global Burden of Disease, un studiu în curs de desfășurare realizat de Universitatea din Washington, care evaluează expunerea globală la poluare și calculează riscul de mortalitate.

Sunt analizate mai clar cauzele poluării – separând contaminanții tradiționali, cum ar fi fumul din interior sau apele reziduale, de poluanți mai moderni, cum ar fi poluarea industrială a aerului și substanțele chimice toxice.

Decesele cauzate de poluanții tradiționali sunt în scădere la nivel mondial. Dar ele rămân o problemă majoră în Africa și în alte țări în curs de dezvoltare. Apa și solul contaminate și aerul murdar din interior fac din Ciad, Republica Centrafricană și Niger cele trei țări cu cele mai multe decese cauzate de poluare.

Programele de stat pentru reducerea poluării aerului și îmbunătățirile în domeniul sanitar au contribuit la reducerea numărului de decese în unele locuri. În Etiopia și Nigeria, aceste eforturi au făcut ca decesele legate de poluare să scadă cu două treimi între 2000 și 2019. Între timp, guvernul indian a început, în 2016, să ofere înlocuirea sobelor cu lemne cu racorduri pentru sobe cu gaz.

Decesele cauzate de expunerea la poluanții moderni, cum ar fi metalele grele, produsele agrochimice și emisiile de combustibili fosili, sunt „pur și simplu în creștere fulminantă”, crescând cu 66% din anul 2000, a declarat coautorul Rachael Kupka.

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: topul țărilor poluate

În ceea ce privește poluarea aerului de afară, unele mari capitale au înregistrat unele succese, inclusiv în Bangkok, China, și Mexico City, au declarat autorii. Dar în orașele mai mici, nivelurile de poluare continuă să crească.

Studiul a oferit o listă cu cele 10 țări cele mai afectate de decese cauzate de poluare: Ciad, Republica Centrafricană, Niger, Insulele Solomon, Somalia, Africa de Sud, Coreea de Nord, Lesotho, Bulgaria și Burkina Faso.

Citește mai departe