Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Iranul recunoaşte oficial că a doborât avionul ucrainean din cauza ”unei erori umane”

Publicat

YouTube video

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât ‘dintr-o eroare’ avionul Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines prăbuşit miercuri lângă Teheran, prezentând scuze, dar arătând în acelaşi timp spre responsabilitatea ‘aventurismului american’ în această tragedie, transmite AFP.

Iranul regretă ‘profund’ această prăbuşire, ‘o mare tragedie şi o eroare impardonabilă’, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani.

‘Ancheta internă a forţelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbuşirea avionului ucrainean şi moartea a 176 de nevinovaţi’, a transmis el pe Twitter.

Puţin mai devreme, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif exprimase deja ‘regrete, scuze şi condoleanţe’, insistând însă că Washingtonul nu este străin de această dramă. O ‘eroare umană în timp de criză cauzată de aventurismul american a dus la dezastru’, a scris el într-un tweet.

Javad Zarif făcea aluzie la tensiunea provocată de uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid cu dronă la Bagdad, la decizia preşedintelui american Donald Trump. Teheranul a replicat printr-un tir cu rachete împotriva unor baze din Irak unde erau staţionaţi militari americani.

Prima mărturisire fusese formulată de forţele armate iraniene, care au vorbit despre o ‘eroare umană’, explicând că aparatul de zbor a fost luat drept un ‘avion ostil’. ‘Responsabilul’ pentru această eroare va fi adus ‘imediat’ în faţa justiţiei, a mai indicat Statul Major iranian.

Avionul ucrainean zburase deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, potrivit Reuters.

Schimbarea de poziţie este una spectaculoasă, pentru că până acum Teheranul dezminţise categoric teza, privilegiată de mai multe state, în special de Canada, conform căreia avionul ucrainean ar fi fost lovit de o rachetă.

‘Avem informaţii din surse multiple’ care ‘indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană’, a declarat joi premierul canadian Justin Trudeau. ‘Poate că nu a fost intenţionat’, a adăugat el.

La rândul lor, Statele Unite au afirmat, prin secretarul de stat Mike Pompeo, că aparatul a fost doborât ‘probabil’ de o rachetă iraniană.

Zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International (UAI) s-a prăbuşit miercuri la vest de Teheran, la scurt timp de la decolare.

O înregistrare video de circa 20 de secunde, ce ar arăta momentul în care o rachetă loveşte aeronava, a fost difuzată intens pe reţelele sociale. În imagine se vede un obiect luminos care urcă rapid spre cer şi loveşte ceea ce pare a fi un avion.

În timp ce apelurile la aflarea adevărului se înmulţeau, Iranul a promis o anchetă ‘transparentă’ şi că va face tot posibilul pentru a facilita misiunea ţărilor care au pierdut cetăţeni în tragedie, printre care Ucraina.

Ministru de externe canadian François-Philippe Champagne a anunţat crearea unui grup de coordonare cu Ucraina, Suedia, Afganistan şi Marea Britanie, care va vorbi ‘pe o singur voce’ în favoarea unei anchete ‘complete şi transparente’.

Iranul a invitat compania Boeing, constructorul american al avionului, să participe la anchetă, precum şi pe americani, canadieni, francezi şi suedezi să observe metodele de lucru urmate de iranieni în investigaţie.

De la Moscova, un responsabil rus a invitat Iranul să tragă învăţăminte din această eroare. ‘Dacă descifrarea cutiilor negre şi lucrările anchetei nu dovedesc că armata iraniană a făcut aceasta în mod intenţionat şi nu există motive logice pentru aceasta, incidentul trebuie închis. Cu speranţa că vor fi trase învăţăminte şi se vor lua măsuri de către toate părţile’, a declarat sâmbătă preşedintele comisiei pentru afaceri externe a parlamentului, Konstantin Kosaciov, citat de agenţia Interfax. (AGERPRES)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dotări pentru Colegiul Militar din Alba Iulia: mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Valoarea investiției

Publicat

dotări pentru colegiul militar din alba iulia: mobilier, materiale didactice

Dotări pentru Colegiul Militar din Alba Iulia. Elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Alba Iulia vor beneficia de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale moderne, printr-o investiție de aproape 900.000 de lei. 

Ministerul Apărării – UM 01829 a lansat pe 17 aprilie o licitație, în platforma SEAP, pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ militar preuniversitar din subordinea Statului Major al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Legătura dintre un cont de Instagram, investiții în criptomonede și hackeri, detaliată într-un proces la Tribunalul Alba

Publicat

legătura dintre un cont de instagram, investiții în criptomonede și

Spargerea unui cont de Instagram a fost cercetată de polițiștii din Alba. Este vorba despre o escrocherie clasică a hackerilor de pe internet, care vânează conturi de pe rețelele sociale. 

Modalitatea prin care aceștia au acționat este descrisă de magistrații Tribunalului Alba, care au dat o soluție în acest caz. Dosarul a fost soluționat în data de 15 aprilie 2024, la solicitarea procurorilor.

Legatura dintre criptomonede și contul de Instagram

Hackerii au acționat în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un institut ”fantomă” l-a scos pe primul loc pe Bogdan Pivariu candidat la Primăria Florești. Cine este CIRA

Publicat

bogdan pivariu facebook.jpg

Actualul primar din Florești, Bogdan Pivariu, apare într-un sondaj de opinie realizat în luna martie ca având 71% din preferințele de vot ale locuitorilor celei mai mari comune din România.

Sondajul respectiv are, însă, niște ciudățenii.

Astfel, în clasament apare și Daniel Meze, care însă a anunțat că nu vrea să fie primar, ci viceprimar în cazul în care alegerile locale din 9 iunie vor fi castigate de candidatul USR, Flaviu Udrea, Dinu Criste, care a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Români blocați pe aeroportul din Dubai. Pistele au fost inundate. MAE monitorizează situația acestora

Publicat

români blocați pe aeroportul din dubai. pistele au fost inundate.

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror curse aeriene au fost anulate, sunt blocate pe Aeroportul Internaţional Dubai, în contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite, informează MAE.

MAE a transmis miercuri că prin intermediul Consulatului General al României la Dubai, are în atenţie şi monitorizează situaţia acestora.

YouTube videoYouTube video


De asemenea, ministerul român precizează că…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe