EVENIMENT
VIDEO. Manifestaţiile de 1 Mai: incidente la Paris, arestări la Istanbul şi preocupări pentru inflaţie şi salarii

Tradiţionalele manifestaţii de 1 Mai au fost marcate duminică de incidente în Franţa şi de arestări în Turcia, în timp ce în lume puterea de cumpărare se află în centrul revendicărilor din cauza creşterii inflaţiei, relatează AFP.
La Paris, numeroase acroşaje au opus forţele de ordine şi grupuri foarte mobile de tineri îmbrăcaţi în negru. Circa 20 de locaţii, majoritatea aparţinând McDonald’s, băncilor, companiilor de asigurări sau agenţiilor imobiliare, au fost avariate de ”turbulenţi”, potrivit Ministerului de Interne francez.

Pe tot cuprinsul Franţei zeci de mii de persoane au defilat, în cele mai multe cazuri fără incidente, în contextul realegerii lui Emmanuel Macron ca preşedinte.
La Istanbul, în Turcia, zeci de persoane au fost arestate, la şase zile după condamnarea activistului Osman Kavala şi a şapte membri ai ”societăţii civile” acuzaţi că au încercat să înlăture de la putere regimul preşedintelui Erdogan.

Incidente au avut loc şi în Germania, unde la Dortmund poliţia a recurs la bastoane de cauciuc şi gaze lacrimogene împotriva unor manifestanţi de stânga violenţi, iar la Berlin primarul capitalei germane a fost protejată cu o umbrelă de garda sa de corp după ce un manifestant a aruncat cu un ou către ea în timp ce-şi susţinea discursul în faţa a circa 7.500 de persoane.
Şi în capitala Greciei, Atena, mii de persoane au manifestat cerând măsuri de susţinere a puterii de cumpărare, în faţa unei inflaţii care a ajuns în aprilie la 9,4%.
O manifestaţie numeroasă a avut loc şi în capitala Spaniei, Madrid, unde circa 10 mii de demonstranţi au cerut de asemenea creşterea salariilor şi măsuri de sprijin în faţa inflaţiei.
În Italia, principalele confederaţii sindicale au convocat o manifestaţie la Assisi, cu tema ”La muncă pentru pace”, în contextul războiului din Ucraina.

În acest timp, în capitala Marii Britanii, Londra, mii de persoane au venit la manifestaţiile convocate de sindicate şi de organizaţii ecologiste sau de alte ONG-uri, inclusiv de mişcarea Black Lives Matter.
În Africa de Sud, preşedintele Cyril Ramaphosa a fost nevoit să părăsească în grabă o ceremonie de 1 Mai după ce mineri furioşi care cereau creşteri de salarii au invadat scena unui stadion unde el urma să susţină un discurs.AGERPRES
EVENIMENT
Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Impozitul pe cifra de afaceri pentru companiile mari ar putea aduce scumpiri și concedieri. Avertismentul experților

Impozitul pe cifra de afaceri, plătit de sute de companii cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro, va duce la noi scumpiri în lanț şi chiar concedieri, avertizează experții.
Peste 700 de firme, cu mai bine de un milion de angajați în total, sunt vizate de impozitul minim pe cifra de afaceri.
Un studiu realizat de Tax Institute și ASE, citat de Antena 3, arată că statul ar putea colecta, în teorie, circa un miliard de euro.
„Din păcate, situația bugetară nu…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Ziua Jandarmeriei Române este sărbătorită în fiecare an pe 3 aprilie, marcând data la care, în 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat „Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, actul de înființare a Jandarmeriei în Țara Românească.
În fiecare an sunt organizate ceremonii oficiale de Ziua Jandarmeriei, parade, exerciții demonstrative și activități de promovare a meseriei de jandarm în întreaga țară.
De asemenea, sunt acordate…
Citește mai mult pe Alba24.ro