EVENIMENT
VIDEO: Ministrul Transporturilor evidențiază investiția majoră în infrastructură în zona Brăila-Galați

În timpul unei vizite efectuate vineri pe şantierul Podului suspendat peste Dunăre, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a subliniat că zona Brăila-Galați primește cea mai mare investiție în infrastructură din țară.
„Este zona în care se investeşte cel mai mult în infrastructură şi se va investi în anii viitori, în afară de Podul peste Dunăre, avem şi drumurile expres, este normal să se întâmple aşa, Brăila-Galaţi este a doua mare aglomerare urbană a ţării”, a declarat Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a verificat la faţa locului stadiul lucrărilor la Podul suspendat peste Dunăre şi a anunţat că acest obiectiv, cel mai mare proiect de infrastructură realizat în România în ultimii 30 de ani, va fi dat în circulaţie pe 6 iulie.
El a mai declarat că va merge să vadă şi cum se desfăşoară lucrările la Drumul Expres Galaţi – Brăila, care va face legătura cu Podul suspendat peste Dunăre.
„Voi merge cu colegii să văd şi Drumul Expres Brăila-Galaţi, să vedem cum lucrează acolo.
În momentul acesta, din ce mi-au spus colegii de la CNAIR, lucrările se desfăşoară foarte mult în zona podului de la Siret.
Vom merge şi acolo, pentru că toată această dezvoltare nu este finalizată până când nu se va întâmpla şi acest Drum Expres Galaţi-Brăila, care – aşa cum vorbeam cu preşedintele Consiliului Judeţean Brăila – în final ar trebui să ducă şi spre dezvoltările celelalte, adică Drumul Expres Brăila-Focşani şi Drumul Expres Brăila-Buzău. Să nu uităm şi nu o să ratez niciun moment să spun că acea asociere de patru consilii judeţene – Brăila, Galaţi, Ialomiţa şi Călăraşi, acel ADI s-a mişcat foarte bine şi a făcut foarte repede tot ce ţine de partea birocratică pentru drumul de mare viteză Galaţi-Chiciu. Iată că sunt încă trei dezvoltări de infrastructură în această zonă şi, bineînţeles, pe malul tulcean odată cu Jijila şi cu toate celelalte dezvoltări care duc spre Constanţa”, a evidenţiat Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a mai afirmat că toate marile lucrări de infrastructură din România se fac cu fonduri europene şi că este pentru prima dată când la Ministerul Transporturilor s-au accesat toţi banii europeni.
„Am cerut suplimentare de fonduri, am primit încă 10%, adică 450 milioane de euro, o să-i terminăm şi pe aceştia foarte repede, până la jumătatea lunii august.
O să mai cerem, pentru că mai bine accesăm aceste sume, decât să le trimitem înapoi la sfârşitul anului”, a precizat ministrul Grindeanu.
Construcţia podului suspendat peste Dunăre a început în anul 2017. Lungimea podului este de 1.974 metri, din care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea.
La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.
Lungimea drumului principal Brăila – Jijila este de 19,095 kilometri, iar lungimea drumului de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin este de 4,328 kilometri.
Constructorul Drumului Expres Galaţi – Brăila este Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade, valoarea contractului fiind de 2,375 miliarde de lei cu TVA. Agerpres
EVENIMENT
Zoe Vida Porumb aduce armonia artelor textile la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș

Organizatorii și partenerii, alături de care s-a clădit cea de-a 45-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș, oferă publicului un program bogat, din care nu lipsesc nici în acest an expozițiile inedite, acestea fiind asemeni unor ferestre deschise spre frumusețea și armonia artelor.
”Avem plăcerea de a vă invita sâmbătă, 24 mai 2025, la Primăria Municipiului Sebeș, acolo unde va avea loc, la ora 16.00, vernisajul expoziției „Zoe Vida Porumb –…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Fapte bune de la Cluj. Andrei, un copil de 6 ani, are nevoie de ajutor, inclusiv delfinoterapie în Antalya

Andrei, un băiețel de 6 ani din Cluj, are nevoie de ajutor, iar tatăl său face apel la clujeni să îl ajute pentru ca micuțul să urmeze un tratament, inclusiv în Antalya (Turcia).
Copilul este bolnav de hidrocefalie congenitală la creier si subluxatie de cristalin.
”Ajută-l pe Andrei să aibă o viață normală. Băietelul meu în vârstă de 6 ani a fost diagnosticat cu hidrocefalie congenitală și subluxație de cristalin.
Drumurile la medici au fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Noaptea Muzeelor se desfășoară la Alba Iulia sâmbătă, 17 mai, în Cetatea Alba Carolina. În cadrul ediției din acest an a Nopții Muzeelor, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia își deschid porțile între orele 18.00 – 02.00, cu intrare liberă. De asemenea, Muzeul Național al Unirii a pregătit un spectacol și tururi ghidate pentru vizitatori. (Știre în actualizare)
Publicul are parte de parade spectaculoase, reconstituiri istorice, dansuri baroce,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Pasăre neobișnuită, surprinsă într-o zonă sălbatică a Munților Trascău, Alba. Ar putea fi un hibrid cu origini în China

O pasăre neobișnuită a fost surprinsă pe filmare, într-o zonă sălbatică a Munților Trascău. Aceasta seamănă cu un fazan, doar că penajul și dimensiunea diferă.
Pasărea a apărut pe drum, în fața unei mașini care străbătea zona și nu părea speriată. A rămas mult timp în fața mașinii, ceea ce le-a dat timp ocupanților să o filmeze și fotografieze.
Potrivit unui biolog din județul Alba, consultat de Alba24, este posibil să fie vorba despre un hibrid între un fazan…
Citește mai mult pe Alba24.ro