Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO: O nouă lansare Blue Origin: La bordul rachetei, fiica primului astronaut ajuns în spațiu

Publicat

racheta spatiu

Fiica cea mare a astronautului Alan Shepard, primul american care a ajuns în spaţiu, a efectuat la rândul său o călătorie similară, sâmbătă, la 60 de ani după tatăl ei, la bordul rachetei companiei Blue Origin dezvoltată de Jeff Bezos, informează Reuters.

Laura Shepard Churchley, în vârstă de 74 de ani, care era elevă la momentul la care tatăl ei a ajuns pentru prima dată în spaţiu, în 1961, s-a numărat printre cei şase pasageri aflaţi la bordul capsulei din vârful rachetei denumită ”New Shepard”, în onoarea astronautului Alan Shepard – care a decolat şi a aterizat decolat dintr-o zonă de lansare situată la vest de oraşul Van Horn din Texas.

Capsula propulsată de racheta autonomă a atins o altitudine de aproximativ 106 km înainte de a reveni pe Pământ cu ajutorul mai multor paraşute.

YouTube video

Întregul zbor, de la decolare până la aterizare, a durat puţin peste 10 minute, iar echipajul s-a bucurat de câteva minute de imponderabilitate în momentul maxim al zborului suborbital.

Laura Shepard Churchley a fost unul dintre cei doi oaspeţi de onoare invitaţi să ia parte la acest zbor până la „marginea” spaţiului, alături de Michael Strahan, în vârstă de 50 de ani, fost fotbalist profesionist şi coprezentator al emisiunii „Good Morning America” de la postul ABC. Lor li s-au alăturat patru clienţi plătitori de bilete pentru un loc la bordul ”New Shepard” – sumele nefiind dezvăluite – Dylan Taylor, director în industria spaţială, investitorul Evan Dick, antreprenorul Lane Bess şi fiul său Cameron Bess, în vârstă de 23 de ani.

racheta spatiu1

Alan Shepard a realizat pe 5 mai 1961 un zbor în spaţiu cu o durată de 15 minute, la 23 de zile după voiajul istoric al cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în cosmos. Alan Shepard a fost, de asemenea, cel de-al cincilea dintre cei 12 oameni care au păşit până acum pe suprafaţa Lunii. Astronautul american a decedat în 1998.

Cele două zboruri precedente ale companiei Blue Origin i-au transportat în spaţiu, printre alţii, pe miliardarul Jeff Bezos, precum şi pe actorul William Shatner, interpretul căpitanului Kirk din celebrul serial ”Star Trek”. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Compania aeriană care anulează 700 de zboruri în timpul vacanței de vară

Publicat

brussels airlines

Brussels Airlines anulează aproape 700 de zboruri în perioada vacanței de vară, aproximativ 6% din cele programate, pentru a reduce volumul de muncă și a evita grevele, a anunțat luni compania aeriană, potrivit Reuters.

„Răspundem astăzi cererilor sindicatelor și sperăm că aceasta poate exclude noi acțiuni (în această vară)”, a transmis prin e-mail Maaike Andries, purtător de cuvânt al Brussels Airlines. „Pentru soluții pe termen lung, vom organiza o întâlnire cu sindicatele pe 23 august”.

Anulările ar duce la pierderi de venituri de 10,2 milioane de euro (10,66 milioane de dolari), a adăugat compania aeriană.

 

Compania aeriană care anulează 700 de zboruri în timpul vacanței de vară: grevele și lipsa de personal obligă companiile aeriene să anuleze mii de zboruri

 

Sindicatele piloților și ale echipajului de cabină de la Brussels Airlines au organizat luna trecută o grevă de trei zile, după ce s-au plâns că presiunea de lucru este prea mare și că firma a fost conștientă de situația actuală de aproximativ un an, dar nu a reușit să o amelioreze.

În întreaga Europă, grevele și lipsa de personal obligă companiile aeriene să anuleze mii de zboruri, provocând cozi de ore întregi la marile aeroporturi, spulberând speranțele multor persoane de a-și petrece prima vacanță de vară după restricțiile cauzate de COVID. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Polo: CSM Oradea l-a readus pe Vlad Dragomirescu

Publicat

dragomirescu 040072022.jpeg

Echipa orădeană de polo CSM a început să-și întărească lotul de jucători. Clubul bihorean a anunțat luni revenirea la Oradea a lui Vlad Dragomirescu, care a evoluat ultima dată pentru echipa campioană, Steaua București.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Fost șef al Arhivelor Naționale, clujeanul Ioan Drăgan, cere ieșirea arhivelor din subordinea MAI: Un sistem depășit de istorie

Publicat

ioan dragan.jpg

Fostul șef al Arhivelor Naționale și al filialei Cluj, Ioan Drăgan, consideră că atașarea Arhivelor la MAI, alături de structurile de ordine și siguranță publică, este un sistem de origine sovietică, depășit de istorie. ”Total abandonat în statele succesoare ale URSS, mai este în uz în Cehia și Slovacia, dar în condiții specifice”, a precizat acesta.

”Nu de puține ori, de-a lungul anilor, am fost întrebat, neoficial, chiar de persoane din conducerea MAI, în legătură cu prezența nefirească a ANR în cadrul ministerului. Fără a prezenta o balanță completă a avantajelor și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Acțiune a polițiștilor rutieri din Alba: Peste 165 șoferi legitimați, 42 de sancțiuni și un permis de conducere reținut

Publicat

0219b1e9 5044 42b3 83b2 a0d421991940 1000x600.jpg

Peste 165 de conducători auto au fost  legitimați de polițiștii rutieri din Alba, duminică, 3 aprilie, în cadrul unei acțiuni care a vizat creșterea gradului de siguranță publică.  Au fost controlate 119 autovehicule, 165 de șoferi au fost legitimați şi au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenţionale. 

Astfel, Poliţia Municipiului Alba Iulia împreună cu Secţiile de Poliţie Rurală Galda de Jos şi Vinţu de Jos, au organizat vineri o acţiune cu efective suplimentare, în municipiul Alba Iulia şi în localităţile rurale arondate municipiului.

Cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe