Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Operaţiune amplă a DIICOT şi a Poliţiei Române – 457 de percheziţii şi 367 de mandate de aducere

Publicat

actiune diicot si politia romana

Procurorii DIICOT şi Poliţia Română, cu sprijinul Jandarmeriei, efectuează miercuri dimineaţa 47 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de persoane şi de minori, exploatarea persoanelor vulnerabile, trafic de migranţi, criminalitate informatică, trafic de droguri şi infracţiuni împotriva patrimoniului cu consecinţe deosebit de grave.

Conform DIICOT, acţiunea face parte dintr-o serie de iniţiative similare, desfăşurate începând cu anul 2018.

UPDATE: Pe raza județelor Alba și Timiș și a municipiului București se efectuează 8 percheziții, în cadrul a 5 dosare penale, la domiciliul unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă.

În Tulcea se efectuează un număr de 7 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și lipsire de libertate în mod ilegal.

DIICOT ST Pitești împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Piteşti efectuează 8 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Argeş, Vâlcea şi Mureş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism. În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2020-2021, un număr de 6 suspecți, au recrutat, prin metoda “loverboy”, opt persoane de sex feminin, pe care le-au constrâns să practice prostituția pe raza municipiilor Târgu Mureș, Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea, membrii grupului reţinând sumele de bani obținute de către persoanele vătămate, din activitatea de prostituție.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Brăila împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila și Brigăzii de Combatere a
Criminalității Organizate Galați au efectuat un număr de 6 percheziții domiciliare, pe raza județului Brăila, într-o cauză vizând infracțiunile de trafic de persoane și trafic de minori.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2018 și până în prezent, suspecții au recrutat 5 persoane vătămate minore și majore, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a acestora, pe care le-au exploatat prin obligarea la practicarea prostituției pe raza municipiului Brăila. La sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 29 persoane.

Un număr de 12 percheziții domiciliare au avut loc pe raza județelor Dolj şi Bacău, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

În fapt s-a reţinut că, în perioada 2009-2010, pe raza judeţului Dolj, un număr de 5 suspecţi au constituit un grup infracțional organizat, grup la care ulterior au aderat mai multe persoane, şi care a avut ca scop recrutarea mai multor tinere, în scopul exploatării sexuale (practicarea prostituției „la stradă” sau/și „pe casă/apartamente”). Iniţial, exploatarea victimelor a avut loc pe raza municipiilor Craiova, Pitești și Timișoara, iar ulterior acestea au fost transportate și adăpostite în străinătate (Italia, Franța, Elveția, Spania, Germania, Danemarca).

În Bacău au fost efectuate un număr de 5 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, camătă, șantaj, exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile și exploatarea cerșetoriei.
În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2014, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de camătă și exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile.

11 percheziții domiciliare au avut loc pe raza județelor Brăila și Galați, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de minori. Suspecții au recrutat și determinat mai multe persoane vătămate minore care beneficiază de măsuri de ocrotire socială să practice prostituția pe raza municipiului Focșani, județul Vrancea, însușindu-și în totalitate sumele de bani astfel obținute.

Victimele erau recrutate din rândul minorelor instituţionalizate şi, prin ameninţare şi profitând de situaţia personală deosebită, erau obligate să practice prostituţia în locaţii închiriate sau „la stradă”.

20 de percheziții domiciliare au avit loc pe raza județului Giurgiu și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de proxenetism și spălare a banilor. În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2012, mai multe persoane au inițiat un grup infracțional organizat ce și-a concentrat activitatea infracțională pe teritoriul Spaniei, cu precădere în provincia Ourense, unde au desfășurat activități de proxenetism.

În cadrul operaţiunii realizate la nivel naţional, procurorii DIICOT împreună cu poliţiştii vor pune în executare 457 de mandate de percheziţie domiciliară şi 367 de mandate de aducere.

YouTube video

„Acţiunea relevă preocuparea structurii specializate de a investiga în mod constant infracţiunile de trafic de persoane şi de minori, precum şi orice forme de exploatare a persoanelor vulnerabile, parte a eforturilor autorităţilor române de aplicare a legii, de a combate în mod eficient acest fenomen infracţional”, precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

Totodată, sunt vizate şi grupuri infracţionale implicate în săvârşirea altor fapte aflate în competenţa de investigare a DIICOT, care au activat pe teritoriul naţional sau cu componentă transfrontalieră.

Percheziţiile au scopul de a obţine probe despre activitatea ilegală a grupurilor de criminalitate organizată, pentru tragerea lor la răspundere penală, precum şi identificarea bunurilor susceptibile de a fi confiscate sau destinate recuperării prejudiciilor. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. Raport OMM: în 2023 a fost un record de zile cu căldură extremă

Publicat

prognoza meteo pe regiuni, până în 3 septembrie: când se

Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. Europa a cunoscut în 2023 un număr record de zile în care căldura resimţită a fost „extremă” pentru organismul uman, din cauza temperaturilor de peste 35 sau chiar 40 de grade Celsius, ale căror efecte asupra oamenilor au fost accentuate de umiditate, absenţa vântului sau de betonul încins, în zonele urbane, relatează luni AFP, Reuters şi dpa, citând un raport al observatorului european Copernicus şi al…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Delgaz Grid investește circa 51 milioane de lei pentru modernizarea rețelei de gaze naturale din județul Cluj

Publicat

investitii gn 2.jpeg

Un număr de 12 proiecte de investiții în distribuția de gaze naturale, a căror valoare totală este de circa 51 milioane de lei (peste 10,2 milioane de euro), au fost planificate pentru acest an în județul Cluj. Lucrările vizează modernizarea rețelei de gaz pe o lungime de circa 49 de kilometri în 7 localități din județ. În urma investițiilor, va fi îmbunătățită alimentarea cu gaze naturale a clujenilor, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Când se plătesc pensiile în luna mai 2024, prin poștă sau pe card. Anunț de ultimă oră pentru pensionari

Publicat

când se plătesc pensiile în luna mai 2024, prin poștă

Când se plătesc pensiile în luna mai 2024, prin poștă sau pe card. Poșta Română a anunțat programul de sărbători și cel al distribuirii pensiilor în perioada de Paște.

Compania Naţională ”Poşta Română” a comunicat că programul de lucru al subunităţilor poştale, în perioada 1-6 mai 2024.

Programul de lucru al subunităților poștale va fi următorul:

  • 1 Mai 2024, Ziua Muncii, toate subunităţile poştale din mediul rural și urban vor fi închise
  • 2 mai 2024,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Numărul cererilor pentru vize de flotant a crescut cu peste 110%, comparativ cu alegerile de acum patru ani. Date MAI

Publicat

numărul cererilor pentru vize de flotant a crescut cu peste

Numărul cererilor pentru vize de flotant a crescut cu peste 110%, comparativ cu alegerile de acum patru ani. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

„În ţară procentul este cu 112% mai mare decât la alegerile precedente. Sunt judeţe care au cifre record. Vreau să subliniez că, potrivit legii, organele de poliţie efectuează verificări atunci când sunt sesizate”, a spus Predoiu.

Declarația a fost într-o videoconferinţă cu prefecţii din…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe