Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Packrafting de weekend pe Râul Mureș. Ideile unui tânăr din Alba Iulia sau cum să combini bicicleta și barca

Publicat

pe mures

Andrei Avram este un tânăr informatician din Alba Iulia care nu pierde niciodată vremea și știe să își folosească ”orice oră de vacanță” pe care o are. Andrei își descrie experiențele și aventurile pe blogul său. Recent, acesta s-a aventurat pe Mureș cu o bărcuță cumpărată de pe internet, de pe un site cu idei în căutare de finanțare. Pe barcă și-a urcat și bicicleta. Ce a urmat, sunt câteva ore de relaxare și aventură.pe mures

Packrafting pe Mureș

de Andrei Avram

Acum câteva luni am găsit pe Kickstarter o companie care propunea ceva aparte – o barcă gonflabilă care se face cât un sul de șervețele de bucătărie! Kokopelli face packraft-uri (așa le zice) de ceva vreme, și acum veniseră pe Kickstarter să crowd-fund-uiască ultimul lor model, o nebunie ultra-light.

După ce am început să citesc un pic mi-am spus că tipul ăsta de barcă este în mod cert ceva care-i gândit special pentru mine – o barcă pe care o poți pune pe biciletă să o transporți, și apoi poți să pui bicicleta pe ea să o duci mai departe? Where do I sign?

Nici nu trebuie să mă gândesc la nu știu ce râuri rapide din Austria sau Slovacia, avem ce ne trebuie pentru o astfel de aventură chiar aici la noi „în curte” – o tură de după-masa pe Tarnița, o coborâre pe Arieș când este suficientă apă, sau pe Crișul Repede la Șuncuiuș, nu mai zic de Mureș – endless possibilities!

Am avut o vară destul de plină și n-aș putea zice că am avut prea multe ocazii să-mi testez ambarcațiunea – dar am făcut mici ture de o oră, două, în care să mă învăț cu ea, să văd care-s potențialele necazuri și să-i descopăr limitările (și pe ale mele).

Am reușit să merg de la Simeria la Deva pe Mureș când am fost la deschiderea Pierdut în Pădure în august (și am descoperit că e important să îți planifici locul de ieșit din râu, că malul e mai mult înalt decât cu plajă), am mai fost o jumătate de oră pe Arieș la Sălciua – doar de la podul mare la podul mic; am mai fost apoi o dată pe Mureș, de la Drâmbar spre Partoș, dar m-a prins noaptea la confluența cu Ampoiul și a trebuit să ies (pe întuneric, pe autostrada în construcție, a fost o nebunie); am mai făcut o expediție, de data asta de succes, pe același traseu, cu Cezara Nicu și Radu.Nu am încărcat prea mult barca niciodată, nici nu am avut peripeții de genul să mă răstorn – o singură dată, pe lângă Deva, am simțit că un vârtej vrea să „muște” din partea din spate a bărcii, dar atât.

Duminica asta, după o întâlnire faină cu eXploratorii, am decis să fac și un experiment pe care-l plănuiesc de ceva vreme: combinația barcă / bicicletă.

Am pus barca pe bicicletă (se poate prinde de ghidon, padelele și restul echipamentului pe gențile de pe portbagajul din spate) și m-am dus la Mureș, cu ideea de a merge de data asta de la Partoș spre Vurpăr (Vințu de Jos).

Am cheltuit cam 1h să găsesc un loc bun de lansare – duminică după masa într-o zi cu soare sunt mulți pescari pe malul Mureșului și undițele lor nu sunt compatibile cu lansările mele la apă 🙂

Am găsit într-un final un loc bun la piciorul podului de cale ferată, dar mi-a luat un pic să le rezolv pe toate – cred că până la 40 de minute m-am tot pregătit – cred că pot reduce timpul acum, cu lecțiile învățate, la 20 – 25 de minute de la faza „barca pe bicicletă” la faza „bicicleta pe barcă”.

M-a prins din nou noaptea, dar de data asta eram mai pregătit – am găsit pe Google Maps un loc bun de ieșit din apă, aveam o frontală care era la suprafață, în drybag-ul pe care îl aveam în barcă cu mine – trebuie să recunosc că organizarea bagajului pe noapte într-un loc necunoscut n-a fost la fel de distractivă ca operațiunea inversă, dar cu excepția husei de scaun care s-a udat grupa mare, totul a ajuns la loc la fel cum o fost când am plecat 🙂

Mă gândesc să fac o tură mai lungă – poate de o zi, cât mai ține vremea. Sfaturi, idei?

Foto și video: Andrei Avram

Sursă: Blogu’ lu’ Yeti

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

CTP Cluj: Linii de noapte pentru „Noaptea Muzeelor”. Program normal de circulație în duminica ALEGERILOR

Publicat

ctp.jpg

CTP Cluj anunță că participanții la evenimentul ,,Noaptea Muzeelor”, care se desfășoară sâmbătă 17 mai, pot utiliza liniile de noapte care conectează zona centrală cu cartierele Zorilor, Grigorescu, Mănăștur, Mărăști, Gheorgheni, Piață Gării și Aeroport.

Ore de plecare din cartierul Zorilor, L54N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00;

Ore de plecare din cartierul Grigorescu, L54N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00;

CTP Cluj: Linii de noapte pentru „Noaptea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Liga Studenților din Alba Iulia se mobilizează în ziua votului: Vor merge în marș la două cămine, iar apoi la o secție de votare

Publicat

liga studenților din alba iulia se mobilizează în ziua votului:

Liga Studenților din Alba Iulia (LSUA) se alătură unei campanii organizate de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, campania prin care promovează prezența la vot. 

Mai exact studenți de la mai multe universități din țară care fac parte din ligi studențești, vor merge duminică, la vot, în marș. Este vorba despre un eveniment ce va avea loc în mai multe orașe universitare din țară.

Studenții din Alba Iulia vor pleca la ora 14:00 din fața…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 130 de hectare de livezi din județul Alba, afectate de înghețul târziu din primăvara acestui an. Ce spune prefectul Albu

Publicat

peste 130 de hectare de livezi din județul alba, afectate

Peste 130 de hectare de livezi din județul Alba au fost afectate de înghețul târziu din primăvara acestui an. Statistica a fost comunicată de reprezentanții Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba. 

Aceștia au avut vineri, 16 mai 2025, o ședință în care au analizat raportul ce privește pagubele produse de înghețul târziu înregistrat în primăvara acestui an.

Potrivit evaluărilor realizate la nivelul administrațiilor locale și centralizate la nivel județean,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sociologul UBB Cluj Mircea Comșa: Predicțiile indică o victorie la limită pentru Nicușor Dan

Publicat

mircea comsa ubb e1743748405254.jpeg

Sociologul Mircea Comșa, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, vine cu o analiză riguroasă privind intenția de vot a românilor în turul II. Rezultatul – o victorie la limită pentru Nicușor Dan.

Sociologul clujean Mircea Comșa (UBB) a publicat vineri, pe blogul său Doar un grafic să-ți mai spun, o analiză detaliată privind intențiile de vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025.

Comșa a utilizat date din sondajele publice,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe