Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO Părintele Mihai Himcinschi, despre Postul Crăciunului: Sufletul omului modern trebuie să înțeleagă simplitatea trecutului

Publicat

Creștinii ortodocși sunt în Postul Crăciunului, o perioadă de cumpătare fizică și mentală. Însă, într-o societate de consum și într-o continuă mișcare, omul modern tinde să considere postul ca un exercițiu culinar și să uite partea spirituală, care de fapt este și cea mai importantă. 

Am stat de vorbă cu decanul Facultății de Teologie din Alba Iulia, preot prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, pentru a afla ce reprezintă Postul Crăciunului și ce ar trebui să respecte persoana care postește timp de 40 de zile.

Am discutat despre omul contemporan, omul cel de toate zilele, care câteodată uită simplitatea din trecut și despre faptul că aceasta îl poate duce mai aproape de spiritualitate. 

Postul Crăciunului este o perioadă de pregătire pentru vederea cuvântului lui Dumnezeu întrupat, nu doar scris, explică preotul Mihai Himcinschi, în timp ce amintește de Moise, care a postit 40 de zile, înainte de a primi Tablele Legii.

Tablele reprezintă cuvântul scris al lui Dumnezeu, iar cuvântul întrupat – Nașterea Fiului, Iisus Hristos.

Postul și rugăciunea, puterea de a lupta cu răutatea

”Întâlnirea cu Dumnezeu este zilnică, însă sărbătoarea Nașterii Domnului este trăirea în prezent a unui eveniment întâmplat în istoria de mântuire a lumii”, mai explică decanul Facultății de Teologie.

Un aspect important, de care creștinii trebuie să țină cont, este echilibrul dintre voință și putință. Una este să vrei, alta este să poți, punctează acesta.

”La nivel personal, creștinul se pregătește pentru o autoeducare. Acesta este rolul postului, de a-ți educa propria voință. Din acest punct de vedere, pregătirea spirituală, pregătirea mentală și sufletească este litera A din alfabetul postului”, a explicat părintele Himcinschi.

Un exercițiu de voință

”Faci un exercițiu de voință cu o mâncare, pe care poți să o mănânci sau să nu o mănânci. Dacă vrei o mănânci, dacă nu vrei nu o mănânci; propriu-zis tu, ca și creștin, ai făcut un exercițiu de voință.

CITEȘTE ȘI: Postul Crăciunului 2022: Ce nu este bine să faci timp de 40 de zile, până la Sărbătoarea Nașterii Domnului. Tradiții și supestiții

Un exercițiu de voință care, nu doar la nivel psihologic, fizic, duce mai departe la alte etape: pot să beau sau pot să nu beau, pot să fumez sau să nu fumez; asta este un exercițiu de voință”, mai spune Mihai Himcinschi.

Omul contemporan și postul

În linii mari, părintele Mihai Himcinschi explică faptul că postul nu trebuie să fie doar un exercițiu vegetal sau culinar, ci o stare care, combinată cu voința de fapte bune, să atingă un alt nivel spiritual.

Însă, fără acest exercițiu de cumpătare culinară, care este postul timp de 40 de zile, nu poate exista o performanță spirituală. Mai exact, cele două părți ale postului trebuie să fie combinate de către creștin, pentru a atinge adevăratul sens al postirii.

”Părinte, postim dar nu vedem efectele”

Nu de puține ori, preotul Himcinschi aude expresia: ”părinte, postim dar nu vedem efectele”. Aceasta are și o explicație simplă: ”fie își îndreaptă preocuparea strictă spre mâncare și uită de de partea spirituală; sau se concentrează pe partea spirituală și neglijează valoarea nutrițională, ale postului”.

A evoluat modalitatea în care creștinul modern ține post?

Din punctul său de vedere, al unui preot și duhovnic, ”firea umană a slăbit tot mai mult”.

”În ceea ce privește constituția psihofizică, adică legată și de voință, dar și de structura biologică. Oamenii în vechime trăiau mai simplu și erau mai sănătoși. Pentru ei (n.r. – oamenii din trecut), o problemă de post era una dorită chiar, un lucru dorit, așteptau cu nerăbdare să vină postul. (…) Postul este o simplitate în a mânca, ori noi ne complicăm un pic, compunându-ne regimul alimentar cu anumite produse de post, în care apare acest risc de desfrâu al postului. Adică mănânci mâncare de post, dar este un desfrâu al stomacului, pe care părinții din pustiu o numeau gastrofilie, adică iubirea de stomac.

Căutăm să înlocuim berea cu alcool cu aia fără alcool sau carnea cu carne de post, pate de carne cu pate de post, ceea ce este o auto-înșelare. Este o complicare pe perioada aceasta, în loc să avem o simplitate”, a declarat părintele.

Postul în societatea de consum

Decanul facultății face o paralelă foarte interesantă între omul vechi, cel care mânca mai simplu, trăia mai simplu, se îmbrăca mai simplu, dar era mai împlinit spiritual, și omul actual.

Pe omul din trecut lucrurile mici îl făceau fericit, iar asta se vedea și în ceea ce însemna postul în trecut.

Acum, în prezent, societatea de consum în care trăim, care ne formează din obligații și din zeci de canale de informații, tinde să adauge și să compună într-o manieră modernă postul.

CITEȘTE ȘI: Începe Postul Crăciunului. Sfaturi ANPC pentru cei care cumpără produse de post. La ce trebuie să fie atenți

De la fructe de mare la dezlegări la pește, la produse de sinteză din produse naturale, la înlocuitori de carne sau produse lactate, toate acestea tind să complice un fapt care la origine trebuie să fie simplu.

”Postul îți creează o simplitate a minții, a gândirii, a comportamentului, care se poate traduce în virtuți, în bunătate iertare, iubire. Postul nu ar trebui extras din contextul unei vieți de creștini, ci văzut ca un lucru complementar”, a mai spus Mihai Himcinschi.

Postul, o cumpătare care duce spre o viață în Hristos

Postul, în linii mari, trebuie să fie o stare de bine, în care psihicul, spiritualul trebuie să se combine cu fizicul și realul din viața de zi cu zi și care trebuie să ducă la o cumpătare.

O cumpătare pe care părintele Mihai Himcinschi o explică simplu:

”Cumpătarea care ne conduce spre o viață în Hristos și o dragoste față de semeni, un mod de a fi. Întodeauna postul, alături de rugăciune, de faptele bune, este un mod de viață.

Dacă ajungem acolo, își atinge scopul postul pe care îl ținem. Dacă nu, vom rămâne mereu ancorați în cotidianul agitat și tulburat al unei vieți complicate, compuse cum vă spuneam înainte”, a încheiat discuția, cu reporterul alba24.ro, decanul Facultății de Teologie din Alba Iulia, Mihai Himcinschi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Creștinii ortodocși sunt în Postul Crăciunului, o perioadă de cumpătare fizică și mentală. Însă, într-o societate de consum și într-o continuă mișcare, omul modern tinde să considere postul ca un exercițiu culinar și să uite partea spirituală, care de fapt este și cea mai importantă. 

Am stat de vorbă cu decanul Facultății de Teologie din Alba Iulia, preot prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, pentru a afla ce reprezintă Postul Crăciunului și ce ar trebui să respecte persoana care postește timp de 40 de zile.

Am discutat despre omul contemporan,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe