Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Percheziţii în 7 locaţii, la români care înşelau cetăţeni germani cu anunţuri false pe internet. Fraudă de peste 600.000 de euro

Publicat

YouTube video

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Vâlcea, sub coordonarea procurorilor DIICOT au făcut noi percheziţii, marţi dimineaţa, într-un dosar complex de fraude informatice, în care colaborează cu autorităţi din Germania. A fost vizată o grupare de români care înşelau clienţi din Germania cu anunţuri false privind vânzarea unor utilaje. Cetăţenii străini virau banii în conturi bancare. Au fost păgubite astfel 125 de persoane, cu peste 600.000 de euro. 12 suspecţi sunt aduşi la audieri.

Marţi dimineaţa, au fost şapte percheziții în localitățile Râmnicu Vâlcea, Chiajna – județul Ilfov, Novaci, Târgu Jiu – județul Gorj și în București. Potrivit IGPR, acțiunea a vizat locuințele a 7 bărbați, cu vârste cuprinse între 27 și 40 de ani, bănuiți de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic și spălare de bani.

În perioada aprilie 2018-martie 2019, aceștia ar fi postat anunțuri fictive pentru vânzarea unor bunuri, iar în discuții purtate cu cetățeni străini, i-ar fi îndrumat să vireze bani în conturi bancare, sumele fiind ridicate de la A.T.M-uri.

În urma perchezițiilor au fost ridicate bunuri folosite în activitatea infracțională (telefoane mobile, memory stick-uri, harduri de memorie, laptopuri, carduri bancare) și bani în valută.

bani perchezitii valcea

La efectuarea percheziției domiciliare din comuna Chiajna, județul Ilfov, a fost identificat un bărbat de 34 de ani, din Drăgășani, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, eliberat de Tribunalul Râmnicu Vâlcea. Bărbatul ar fi săvârșit mai multe infracțiuni de fraudă.

Reprezentanţii DIICOT precizează că acţiunea este desfăşurată în cadrul unei anchete comune, cu autoritățile judiciare din Germania – Parchetul Detmold.

“În cauză se efectuează cercetări cu privire la un grup infracțional organizat, format din cel puțin 30 de membri – cetățeni români, relativ la care a rezultat faptul că a început să acționeze din primăvara anului 2018 la nivelul județului Vâlcea, în scopul comiterii de infracțiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani.

În concret, falsificând site-urile unor companii comerciale renumite, autorii postau anunțuri de vânzare având ca obiecte, în principal utilaje, recomandând celor interesați de achiziţionarea lor să vireze banii în conturi deschise în străinătate cu acte de identitate false. În vederea intrării în posesia produsului infracţional, aceştia procedau, în principal, la transformarea sumelor respective în criptomonedă.

Începând cu anul 2018 (27 septembrie 2018 – 9 aprilie 2019) au fost efectuate un număr de 15 percheziții domiciliare în România și în Bulgaria, în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a membrilor grupării”, se precizează în comunicatul DIICOT.

Inițial, în urma perchezițiilor din data de 27 septembrie, s-a dispus arestarea preventivă a doi dintre suspecţi, însă cercetările au continuat în vederea identificării liderilor, potrivit sursei citate.

Marţi a fost încheiat acordul prin care s-a înfiinţat o echipă comună de anchetă între DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea şi Parchetul Detmold, Germania în acest sens, astfel că începând cu luna iunie 2018, în baza schimbului spontan de date şi informaţii, iar ulterior, în baza echipei comune de anchetă, investigaţiile s-au desfăşurat paralel şi coordonat în ambele state.

Au fost identificate 125 de persoane păgubite, cetăţeni germani care au fost fraudaţi în perioada mai 2018 – martie 2019 de catre membrii grupării cu o sumă totală de peste 600.000 de euro. Potrivit DIICOT, datele indică în mod cert o activitatea infracţională mult mai ridicată.

În urma perchezițiilor de marţi, la sediul DIICOT – BT Vâlcea sunt aduse la audieri 12 persoane.

Sprijinul logistic şi financiar a fost asigurat de către Eurojust. În cauză s-a beneficiat de sprijinul SELEC. Suportul de specialitate a fost asigurat  de către Direcția de Operațiuni Speciale.

În activități au fost angrenați polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Institutului Național de Criminalistică din I.G.P.R., polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, luptători pentru acțiuni speciale din Vâlcea, colegi de la Poliția orașului Novaci, precum și jandarmi din Gorj.

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

Publicat

praf saharian unsplash.jpg

Un val de praf saharian a pătruns în România, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea este valabilă pânp joi, 28 martie, noaptea.

Potrivit ANM, o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian a pătruns în România, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice.

ATENȚIE, clujeni. Val de praf SAHARIAN deasupra României până joi noaptea

„Până joi, 28 martie, ora 22:00, circulaţia…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alba – neagra cu puii galbeni. Șeful ANPC și-a nuanțat declarația: Furajele care dau culoare nu sunt toxice

Publicat

alba – neagra cu puii galbeni. Șeful anpc și a nuanțat

Alba – neagra cu puii galbeni. Șeful ANPC s-a răzgândit: Furajele care dau culoare nu sunt toxice. Cu doar câteva ore înainte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, avertizase că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, uneori procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Galda de Jos amenință CJ Alba cu rezilierea în instanță a contractului pentru centrul de management al deșeurilor

Publicat

primăria galda de jos amenință cj alba cu rezilierea în

Primăria Galda de Jos, pe teritoriul căreia se află centrul integrat de management al deșeurilor din județ, acuză Consiliul Județean Alba că nu și-a îndeplinit promisiunile de la momentul în care a acceptat amplasararea centrului și amenință că va cere rezilierea contractului în instanță. 

Este vorba despre o serie de promisiuni care nu ar fi fost respectate de CJ Alba.

Spre exemplu, transmit reprezentanții instituției într-o postare pe Facebook, ar fi vorba despre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Plafonarea tarifelor la polițele RCA, prelungită. Ministrul Finanțelor: Din 10 milioane de vehicule doar 7 sunt asigurate

Publicat

trafic spre floresti.jpeg

Plafonarea tarifelor la polițele RCA va fi prelungită, anunță Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș.

Propunerea a fost pusă în transparență publică, având în vedere că măsura de plafonare expiră la finalul acestei luni.

Plafonarea tarifelor la polițele RCA, prelungită. Ministrul Finanțelor: Din 10 milioane de vehicule doar 7 sunt asigurate

„Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe