Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Percheziţii în Germania, Turcia şi România la membrii unei grupări care a traficat ilegal 580 de migranţi

Publicat

YouTube video

Procurorii DIICOT au reţinut patru suspecţi, în urma unor percheziţii efectuate simultan în Germania, Turcia şi România, la membrii unui grup infracţional care a traficat ilegal 580 de migranţi.

Potrivit unul comunicat al DIICOT transmis, joi, AGERPRES, procurori din structura centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, au efectuat opt percheziţii domiciliare în judeţul Timiş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de migranţi.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – 2018, grupul infracţional organizat cu caracter transfrontalier a acţionat în mod coordonat, în scopul comiterii de infracţiuni de trafic de migranţi, prin organizarea deplasărilor frauduloase a cetăţenilor din Irak, Iran şi Siria către state din vestul Europei, prin îndrumarea, călăuzirea, transportul, transferul şi adăpostirea acestora, prin ţările de tranzit de pe rutele Irak/Iran/Siria – Turcia – Grecia/Bulgaria/Serbia – România, cu destinaţia finală Germania, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 2.000 euro şi 20.000 euro/persoană”, se arată în comunicat.

În noiembrie 2018 a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, formată din autorităţile judiciare din România, Germania, Marea Britanie şi Ungaria.

„În urma cercetărilor, s-a stabilit că transporturile de migranţi ce ajungeau pe teritoriul României plecau din Timişoara către ţările din vestul Europei, se derulau pe parcursul a cel puţin 20 de ore până la destinaţie şi erau efectuate de cele mai multe ori cu mijloace de transport de tip camion. Migranţii erau ascunşi pe parcursul acestor călătorii în interiorul remorcilor, printre mărfurile transportate. Persoanele astfel transportate nu aveau acces pe parcusul călătoriei la mâncare, apă şi acces la toaletă. În anumite situaţii, din cauza lipsei oxigenului, dar în ciuda temperaturilor mai scăzute, migranţii preferau să taie părţi din prelata remorcii pentru a ventila spaţiul în care se aflau”, a explicat DIICOT.

Miercuri au fost efectuate percheziţii simultane pe teritoriile Germaniei, Turciei şi României. În urma acţiunilor din ţara noastră, la sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, patru persoane suspectate că au sprijinit gruparea infracţională.

Cei patru suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentaţi joi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

DIICOT menţionează că doi poliţişti români au participat la cele cinci percheziţii efectuate pe teritoriul Germaniei, iar doi omologi din Germania au acţionat la percheziţiile efectuate pe teritoriul ţării noastre.

„În urma investigaţiilor desfăşurate, patru persoane (şoferi) au fost deja condamnate în Germania la pedepse cuprinse între un an şi opt luni şi cinci ani de închisoare, o altă persoană a fost trimisă în judecată de autorităţile maghiare, iar liderul grupării a fost arestat pe teritoriul Marii Britanii, în baza unui mandat internaţional emis de autorităţile germane şi urmează a fi extrădat. În acelaşi timp, autorităţile din Turcia au emis mandate de arestare pe numele a 14 suspecţi bănuiţi că ar fi sprijinit gruparea infracţională, iar o altă persoană (membru al grupării transfrontaliere cu atribuţii de organizare al transporturilor frauduloase de migranţi pe segmentul Serbia – România, România – Germania a fost reţinută pe teritoriul Greciei”, se mai arată în comunicat.

Conform sursei citate, în cadrul anchetei, a fost documentată activitatea infracţională a unui număr total de 36 de suspecţi, care ar fi reuşit să organizeze de traficarea ilegală a 580 de migranţi depistaţi pe teritoriile Germaniei, Ungariei şi României. Sumele de bani obţinute din desfăşurarea activităţilor infracţionale se ridică la aproximativ 2 milioane de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR, acţiunea fiind desfăşurată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenţie Bucureşti „Vlad Ţepeş”. Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, la sediul căruia a funcţionat o celulă operativă, pentru coordonarea activităţilor din teren şi schimbul în timp real de date şi informaţii, a menţionat DIICOT. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Au sosit primele BERZE la Vlaha, în Cluj

Publicat

berze vlaha.jpeg

Au sosit primele berze la Vlaha, în jud. Cluj. Luni dimineață, prima barză a „aterizat” în cuib. După masă au mai survolat cuibul aproximativ 10 berze. Două dintre ele au „monopolizat” cuibul și a avut loc și prima împerechere din acest an.

„În dimineața zilei de luni, 18 martie, în cuibul de berze de la Vlaha și-a făcut apariția prima barză. Potrivit imaginilor time-lapse, aceasta a aterizat pe cuib la 7:47, dar l-a și părăsit la 7:55. Nu a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a STAGNAT la 4,97 lei

Publicat

euro ok e1652428074514.jpg

Leul a rămas principalul instrument utilizat de BNR pentru a ține inflația sub control, și rămâne cea mai stabilă monedă din regiune, în condițiile în care politica fiscală PSDNL rămâne una imprevizibilă.

Acest fapt este atestat de Eurostat care a anunțat că prețurile din februarie s-au majorat cu 7,1%, în timp ce inflația din zona euro s-au comprimat la 2,8%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a STAGNAT la 4,97 lei

Luni, cursul euro a crescut marginal de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat de 50 de ani a MURIT la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava

Publicat

ambulanta smurd pompieri isu accident.jpg

Un bărbat de 50 de ani a murit la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava, în jud. Cluj. Pompierii de la ISU Cluj i-au aplicat manevre de resuscitare timp de o oră însă fără succes.

„Pompierii din cadrul Gărzii Gilău au intervenit în această seară, alături de două echipaje SAJ, pentru aplicarea manevrelor de resuscitare unui bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care a suferit un stop cardio respirator în timp ce se afla la volan.

Un bărbat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxele de şcolarizare nu vor mai putea fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii

Publicat

taxele de şcolarizare nu vor mai putea fi modificate de

Taxele de şcolarizare nu vor mai putea fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi. 

Plenul Senatului a adoptat luni, ca for decizional, un proiect ce propune ca taxele de şcolarizare să fie comunicate candidaţilor din timp şi să nu poată fi modificate de instituţiile de învăţământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeaşi promoţie de studenţi.

„Această modificare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe