EVENIMENT
VIDEO: Percheziţii la români care foloseau platforma pentru hackeri „Genesis Market”. Au fost găsite 9 kg lingouri de aur

În cadrul unei operațiuni internaționale ample conduse de FBI și având ca obiect comiterea infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au efectuat șapte percheziții domiciliare în București și în județele Tulcea, Vrancea și Buzău.
În cadrul acestei operaţiuni, au fost descoperiţi români care extrăgeau date din platforma ‘Genesis Market’, folosită de hackeri din toată lumea, cu ajutorul cărora au spart conturile online aparţinând unui număr mare de persoane vătămate.
La percheziţii au fost găsite mari sume de bani şi 9 kilograme lingouri de aur pur.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, pe o platformă de comerţ ilegal cu date informatice, „Genesis Market”, au fost identificaţi mai mulţi utilizatori de origine română, care au achiziţionat datele de acces pentru numeroase conturi.
„Genesis Market” este o platformă online unde sunt comercializate date de acces, identităţi digitale, vulnerabilităţi ale unor platforme web, cookie-uri şi diverse date sensibile, cu ajutorul cărora cei care le-au achiziţionat puteau accesa conturile online de pe diferite platforme ale persoanelor vătămate.

Patru persoane au fost conduse la sediul DIICOT pentru audieri. Unul dintre suspecţi a fost reţinut şi prezentat la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, iar un al doilea suspect este cercetat sub control judiciar.
În cazul bărbatului reţinut, procurorii susţin că, în perioada martie 2019 – aprilie 2021, în 436 împrejurări, acesta a achiziţionat şi deţinut, fără drept, de pe platforma „Genesis Market”, date de conectare la diferite conturi, precum şi parole extrase din sistemele informatice aparţinând victimelor în scopul săvârşirii infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic.
De asemenea, în perioada martie 2019 – iunie 2022, folosind fără drept datele de conectare ale persoanelor vătămate, el a accesat sistemele informatice de pe o platformă ale acestora, în scopul folosirii serviciilor de publicitate oferite de această platformă.
În plus, în perioada martie 2019 – aprilie 2023, el a efectuat operaţiuni financiare în mod fraudulos, folosind fără drept datele de carduri ale unor persoane neidentificate până în prezent şi efectuând plăţi pentru promovarea unor comercianţi.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost descoperite şi ridicate mai multe sisteme informatice, 883.600 de lei şi 18.600 de euro, 9,150 kilograme de aur pur în lingouri, precum şi înscrisuri cu privire la societăţi off-shore şi care atestă plata unor dividende în perioada 2020 – 2022 în cuantum de 1.580.000 de euro.
Suportul informativ a fost asigurat de către Centrul Naţional CyberInt.
Acţiuni simultane au fost întreprinse împotriva utilizatorilor acestei platforme şi în alte ţări din Europa, America şi Australia, operaţiunea internaţională fiind condusă de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA şi Poliţia Naţională din Ţările de Jos, cu un post de comandă amenajat la sediul Europol, la data acţiunii, pentru a coordona diferitele măsuri de aplicare care se desfăşoară pe tot globul. Agerăres
EVENIMENT
Daniel David despre examenul de BACALAUREAT: “Nu am în vedere să fac schimbări”. Vrea, însă, reanalizarea sistemului de burse

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, nu are în vedere să facă schimbări, deocamdată, la examenul de Bacalaureat.
El a declarat că, în viitor, acesta va trebui însă conectat cu reforma planurilor-cadru pentru liceu.
Daniel David despre examenul de bacalaureat: “Nu am în vedere să fac schimbări”
“Nu sunt de acord cu schimbări de pe un an pe altul în examenele complicate, dificile. Ele trebuie anticipate. Examenul de bacalaureat, la un moment dat,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
În căutarea fraților Șușman, ultimii partizani din Apuseni, pe dealurile din Tranișu. Arheologii sapă după osemintele lor

O echipă de arheologi începe, sâmbătă, o acțiune de căutare a osemintelor fraților Toader și Avisalon Șușman, ultimii partizani anti-comuniști, vânați de Securitate și descoperiți morți în 1958 în satul clujean Tranișu, comuna Poieni.
Istoricul Cornel Jurju a spus, miercuri, că Toader (35 de ani) și Avisalon (29 de ani) Șușman au fost cei din urmă supraviețuitori ai rezistenței anticomuniste din Apuseni, cei doi fiind descoperiți pe 2 februarie 1958 în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Cluj-Napoca devine capitala neutralității climatice pentru 3 zile. În perioada 21-23 mai Primăria municipiului organizează, sub sloganul Carbon OFF. Future ON, evenimentul care reunește reprezentanți ai administrațiilor locale din întreaga țară, parteneri din ecosistem, experți, lideri din industrie, reprezentanți ai mediului academic, precum și cetățeni activi și tineri implicați în comunitate și în găsirea de soluții pentru provocările actuale.
„Summitul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Studenții propun soluții reale pentru un Cluj mai inteligent. 15 echipe, în finala BitStone AI Contest 2025

BitStone a încheiat cu succes prima ediție a BitStone AI Contest, o competiție de inteligență artificială desfășurată în perioada aprilie-mai 2025, dedicată studenților pasionați de tehnologie și implicare civică. Scopul competiției a fost acela de a genera soluții concrete pentru problemele urbane, folosind algoritmi de inteligență artificială.
Finala a avut loc duminică, 18 mai, la sediul BitStone din Cluj-Napoca, unde cele mai bune 15 echipe, selectate din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro