Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Prejudiciu de peste 4,71 milioane de dolari într-un caz de înșelăciuni cu criptomonede: 240 de victime convocate la DIICOT Ploiești

Publicat

perchezitii mascati descinderi general
fotografie cu caracter ilustrativ

Anchetatorii din Prahova au stabilit un prejudiciu de peste 4,71 milioane de dolari într-un caz de înșelăciuni cu criptomonede. Un total de 240 de persoane, atât fizice, cât și juridice, care au fost victime, urmează să fie audiate la sediul DIICOT Ploiești.

Potrivit unor comunicate de presă transmise marţi, de DIICOT şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, în acest dosar sunt efectuate 11 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Prahova, Olt şi Ilfov şi a municipiului Bucureşti, urmând să fie puse în aplicare 14 mandate de aducere, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fals informatic, înşelăciune şi evaziune fiscală.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în luna octombrie 2019, la momentul înfiinţării unei societăţi comerciale, reprezentanţii legali ai persoanei juridice au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de fals informatic şi înşelăciune, prin atragerea de fonduri băneşti către această societate, sub formă de criptomonede, de la diverşi clienţi, cărora le erau propuse randamente nereale.

Pentru atingerea acestui scop au înfiinţat departamente de call-center, apelând la întâmplare diverse persoane cărora le erau propuse câştiguri din investiţii în criptomonede, iar pentru a le întări convingerea cu privire la seriozitatea relaţiilor comerciale au înfiinţat un site, unde fiecărui client îi era alocat un profil de investitor, cu user şi parolă”, spun anchetatorii.

Conform acestora, după înregistrare, clienţilor li se afişau, pe contul care le era alocat pe site-ul administrat de societate, grafice false, care exprima randamentul investiţiilor lor în criptomonede cu creştere exponenţială, de la o lună la alta, în ciuda faptului că piaţa criptomonedelor a urmat un trend descendent începând cu luna noiembrie 2021.

YouTube video

„În ciuda corecţiilor serioase de preţ pe piaţa criptomonedelor, graficul clienţilor afişa creşteri progresive, de la lună la lună, în măsura în care nu îşi manifestau dorinţa de a retrage investiţia ori, cel puţin, profitul generat de aceasta.

Aceste false creşteri lunare de portofoliu, afişate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-au creat clienţilor dorinţa de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracţionale organizate, pentru a le fi investite în continuare în această piaţă nereglementată, în vederea obţinerii de profituri din ce în ce mai consistente.

În aceste condiţii, majoritatea clienţilor rămâneau captivi în cadrul mecanismului fraudulos, criptomonedele fiind transferate în fapt, în contul unuia dintre membrii grupului infarcţional organizat şi convertite în dolari”, menţionează sursele citate.

Schema infracţională dezvoltată de membrii grupării este specifică sistemelor piramidale, astfel criptomonedele achitate de ultimii clienţi erau de cele mai multe ori convertite în dolari, pentru ca ulterior cu o parte din aceste fonduri să se efectueze plăţi parţiale către clienţii mai vechi, care solicitau în mod insistent restituirea banilor, care promovau acţiuni civile la instanţele de judecată ori care susţineau telefonic că intenţionează să formuleze plângeri penale, arată procurorii.

Diferenţa rămasă era cheltuită de membrii grupării infracţionale organizate în interes personal, prin folosirea cardului de debit la comercianţi ori pentru retragere de numerar la diverse ATM-uri.

Valoarea prejudiciului produs clienţilor este în valoare de peste 4,71 milioane USD.

Audierea suspecţilor, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere, se va desfăşura la sediul DIICOT Ploieşti.

În cursul acestei zile, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Alba-Iulia, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca,Constanţa, Craiova, Iaşi, Piteşti, Suceava, Târgu-Mureş, Timişoara, Oradea şi serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Olt, Hunedoara, Sibiu, Satu-Mare, Călăraşi, Ialomiţa, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Mehedinţi, Brăila, Vrancea, Neamţ, Harghita, Maramureş, Sălaj, Covasna, Botoşani, Arad, Caraş-Severin, Vâlcea, urmează să fie audiate 240 de persoane vătămate (persoane fizice şi jurice), se mai arată în comunciatele autorităţilor.

La acţiune participă şi jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO Sportiva din Alba Iulia, Mihaela Mih Dehlean a devenit campioană balcanică la culturism. Mesaj emoționant postat pe Facebook

Publicat

video sportiva din alba iulia, mihaela mih dehlean a devenit

 Mihaela Mih Dehlean, sportiva din Alba Iulia a devenit campioană balcanică la culturism. Acesta a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podimului a sportului pe care îl practică de foarte mulți ani. 

Sportiva din Alba Iulia a scris într-o postare pe Facebook că este cea mai mare performanță a sa, din cariera de sportiv.

Am reușit să ating cea mai înaltă treaptă a podiumului și cea mai mare performanță din cariera mea de sportiv. Am devenit campioană balcanică într-un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ISU Cluj a operaționalizat centrul SMURD din Jucu

Publicat

img 0861.jpg

ISU Cluj a inaugurat sâmbătă, 27 aprilie, centrul SMURD din Jucu. Noul punct de lucru face parte din Detașamentului 1 de Pompieri Cluj-Napoca.

Sâmbătă, 27 aprilie 2024, a fost operaționalizat Punctul de Lucru Jucu, parte integrantă a Detașamentului 1 de Pompieri Cluj-Napoca.

Ceremonia de inaugurare a subunității s-a desfășurat la sediul situat pe strada Crizantemelor numărul 1, din localitatea Jucu de Sus, comuna Jucu. La eveniment au luat parte Prim-adjunctul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rețeta unui bucătar din Alba pentru dezlegarea la pește de Florii: Cum se prepară ”Regina ciorbelor pescărești”. Ingrediente

Publicat

rețeta unui bucătar din alba pentru dezlegarea la pește de

Dezlegarea la pește de Florii: Duminică, 28 aprilie, de Florii, este dezlegare la pește. Celor care vor să gătească și să mănânce o ciorbă de pește le prezentăm rețeta perfectă.

Regina ciorbelor pescărești, Storceacul. O rețetă a pescarilor din Sfântul Gheorghe, care se face cu sturion. Însă deoarece sturionul este greu de găsit, vă prezentăm rețeta cu file de șalău.

Rețeta a fost făcută pentru cititorii alba24.ro de bucătarul din Alba, Daniel Călin…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

U Craiova 1948 – U Cluj: 3-2. Clujenii sunt învinși în deplasare și ratează șansa de a aduce 3 puncte

Publicat

ucra e1714235867661.jpg

U Craiova 1948 și „U” Cluj s-au întâlnit, sâmbătă, pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, în etapa a 7-a din play-out-ul Superligii României. Jucătorii lui Sabău sunt învinși și pierd șansa de a urca pe prima poziție din play-out.

Echipele de start

U Craiova 1948: Gurău – Negru, Compagnucci, Lacroix, Padula – Pop, Achim – Bahassa, Bauza, Baeten – Blănuța

REZERVE: Enache – Albu, Bildar, Chițu, Dragu, Ibrahim, Kvakic, Lekiatas, Mascarenhas,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe