Connect with us

ACTUALITATE

Preot: ”Să uităm 2020? Să nu uităm nimic! Cicatricile se pot transforma în frumusețe interioară”

Publicat

Părintele Francisc Dobos a răspuns întrebărilor MEDIAFAX despre trăirile credincioșilor în an pandemic. Anul 2020 e descris de Francisc Dobos drept provocator și cu noi oportunități. Înainte, oamenii au riscat poate să pierdă esențialul, iar pandemia le-a adus darul de a-l regăsi.

Anul 2020 – provocator și cu noi oportunități. De fapt, poate sunt aceleași oportunități, dar trăite diferit. Adică am fost puși în criză, pentru ceea ce noi trăiam pe pilot automat – aici mă refer și la religiozitate și la participarea la liturghii, la biserică – dintr-o dată s-a închis totul. Dar dacă se închide totul din afară, cum poate să rămână deschisă inima către Dumnezeu, către transcendent, către o întâlnire cu El, știind că nu din vina noastră? Cum rămânem ancorați în Cer? Asta a fost.
Sunt lucruri pe care le-am pierdut, dar ele pot deveni, pentru un credincios adevărat, o oportunitate pentru a purifica propria modalitate de a trăi relația cu Dumnezeu, prin întruparea Cerului în mine, cu biserica. O ocazie de purificare, nu doar de pierdere a unor obiceiuri sau de a ține un post forțat, de a merge la biserică, în pelerinaj sau oriunde. Cel care crede cu adevărat, chiar dacă pierde mult, nu se pierde pe sine și nu îl pierde pe Dumnezeu în această perioadă.

Orice perioadă de încercare poate aduce un „un profit spiritual”

Oamenii au înțeles foarte bine că e o perioadă de încercare, dar orice perioadă de încercare poate aduce un beneficiu și „un profit spiritual”, decât cel pe care îl consideram „căldicel”, acea trăire spirituală care nu era deranjată de alți factori, nici de virus, nici de pandemie, nici de alte restricții și pe care poate – țin să precizez: poate – nu îl prețuiam la adevărata valoare.

Pandemia ca și persecuția religioasă – poate să devină sămânța creștinilor

Pandemia ne face să prețuim nu doar viața spirituală, ci și relațiile noastre omenești, relațiile noastre de familie să le prețuim la adevărata valoare.

Dumnezeu este creativ și creator. Nu El ne-a dat pandemia, dar în orice situație Dumnezeu ne vizitează. Avem ochii minții, ai sufletului, urechea interioară pregătită să Îl putem recunoaște și în mijlocul pandemiei și să nu intrăm în panică când, de fapt, Dumnezeu ne poate câștiga sau ne poate atrage atenția mai mult asupra lucrurilor care chiar contează.

Dacă aș fi putut face mai mult? Nu cred că soluția stă întotdeauna în a face mai mult, ci în a fi mai prezent. Nu înseamnă doar cantitatea, ci o pregătire a oamenilor, a credincioșilor, a celor dragi, a comunităților să fie autentici, ținând cont de realitate. Iar realitatea este de frică, de nesiguranță, de panică. Putem fi autentici acum. Cantitatea nu este și garanția profunzimii, a autenticității noastre. De multe ori a face mai mult ne justifică în fața propriei conștiințe, nu neapărat în fața lui Dumnezeu. A face mai mult „mă face pe mine să intru în poziția lui Dumnezeu, adică să fiu eu, cumva, Dumnezeul vieții mele. A ne lăsa vizitați spiritual de toată această situație, de aceste restricții, mă provoacă pe mine ca preot, îi provoacă pe credincioși: cum ne lăsăm vizitați de Dumnezeu și cum reușim să Îl deosebim, să Îl recunoaștem și să nu îl mai confundăm cu „lucrarea noastră”, adică cu activitățile noastre, cu proiectele noastre. Ele sunt frumoase, ne vom întoarce la ele. De aceea insist: toată această perioadă de pandemie pentru cineva care e într-adevăr pătruns de propria relație cu Dumnezeu – pandemia ca și persecuția religioasă – poate să devină sămânța creștinilor. De fapt, sângele martirilor este sămânța creștinilor. Chiar și perioadele de persecuție aduc acea înrădăcinare în Cer a oamenilor. Ne întoarcem la ceea ce contează cu adevărat.

2021 – oamenii să fie mai profunzi din punct de vedere spiritual. Să ne dăm seama că ceilalți, cu fricile lor, nu sunt împotriva noastră.

Pandemia a adus multă frică și multă nesiguranță. După ce trecem prin nesiguranță – este uman – să nu fie frica și nici nesiguranța cea care să dicteze acțiunile noastre, reacțiile noastre pentru că dacă rămânem doar la frică și nesiguranță devenim o junglă relațională umană și fiecare va încerca să nu se înece el. Ce mai contează dacă se îneacă alții? Când omul crește într-o junglă și fiecare încearcă să trăiască și simte un pericol din partea celorlalți, intrăm în acea dimensiune de devorare, de sfâșiere reciprocă.

După ce trece frică … frica nu trece de la sine – de aici nevoia de Dumnezeu – să ne dăm seama că oamenii ceilalți, cu fricile lor, nu sunt împotriva noastră. Dacă rămânem fără Dumnezeu, fiecare frică ne va face să ne devorăm. Cu Dumnezeu ne dăm seama că celălalt, cuprins de frică, este ca și mine și doar împreună, într-o dimensiune profund spiritual, relațională, puteam depăși toate aceste obstacole.

De fapt, ele pot rămâne, dar noi vom fi diferiți și nu va fi frica cea care să dicteze regulile și reacțiile noastre.

Cine nu va ieși mai puternic, va ieși distrus, chiar dacă va părea că este mai sigur pe el. Dar să evităm o ispită: să nu devenim noi Dumnezeul vieții noastre și măsura vieții noastre. Pentru că atunci, la un moment dat, se termină și entuziasmul și vedem că „magia Sărbătorilor nu funcționează pentru că nu mai ține de noi și de bagheta noastră”.

Nu trebuie să avem pretenția să trăim doar dintr-un make up relațional

Asta nu înseamnă că noi nu vedem unde am ajuns. Ba da vedem, dar nu este totul. Pentru că cine rămâne doar cu „vai, ce an nenorocit am avut, să uităm de 2020” … nu, să nu uite nimeni de 2020. Pentru că niciodată în viață noi nu uităm de nimic. De câte ori spunem „Da, eu vreau să uit de dușmani, de anumite persoane care mi-au făcut rău”. Nimeni nu uită nimic, pentru că există o memorie a lucrurilor negative care cu timpul, dacă nu are o lentilă spirituală, acea amintire ne distruge. A ne aminti de trecut, a ne aminti anul viitor de 2020, înseamnă cum mântuim noi – de fapt, Dumnezeu o face – dar cum facem noi ca Dumnezeu să mântuiască trecutul nostru, acela cu răni și cum cicatricile noastre se pot transforma într-o frumusețe interioară. Nu trebuie să avem pretenția să trăim doar dintr-un make up relațional. Să avem curajul vulnerabilității. Nu suntem Ironmani.

Un moment care m-a marcat în mod deosebit a fost începutul pandemiei, când ne-am trezit că toți au rămas acasă, noi celebram sfintele liturghii cu biserica goală … e… într-un fel. Să știi când Catedrala Sfântul Iosif era arhiplină și deodată să nu fie nimeni, nimeni în fața ta. De fapt, online, poate erau mult mai mulți. Și pandemia are oportunitățile ei. Și perioadele de încercare și de dificultate pot deschide noi oportunități, ca atunci când ne vom întoarce, poate ne vom întoarce mai bine. Foarte multe familii s-au regăsit. Mulți au descoperit probleme, dar foarte mulți au redescoperit ceea ce nu reușeau să prețuiască când aveau de toate. Dar puteam să riscăm să pierdem esențialul atunci. Iată că acum, concentrându-ne pe esențial, poate – și îmi doresc- ca anul viitor să fim mai recunoscători față de Dumnezeu.

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Alertă la Ampoița. Un urs a fost văzut în zona localității. A fost emis un mesaj RO-ALERT

Publicat

urs 2 1000x600.jpg

Prezența unui urs în zona localității Ampoița din comuna Meteș a fost semnalată vineri seara, printr-un apel la numărul unic de urgență 112.

Potrivit ISU Alba, a fost emis un mesaj Ro-Alert către locuitorii din zona respectivă.

Nu sunt persoane care să necesite îngrijiri medicale.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Wizz Air a anunțat că va oferi 100.000 de bilete gratuite în Europa, pentru cetățenii ucraineni

Publicat

Arhivă foto

O sută de mii de bilete gratuite vor fi oferite de Wizz Air cetățenilor ucraineni pentru toate zborurile continentale din Europa și Marea Britanie, anunță, vineri, compania.

Wizz Air a anunțat vineri că va oferi 100.000 de bilete gratuite cetățenilor ucraineni pentru toate zborurile continentale din Europa și Marea Britanie operate de Wizz Air Hungary și Wizz Air UK.

Biletele gratuite vor fi disponibile pentru călătorii între 15 septembrie și 8 decembrie 2022 pentru a ajuta ucrainenii să ajungă la destinațiile dorite.

Biletele gratuite sunt disponibile pe 800 de rute.

Wizz Air a anunțat că va oferi 100.000 de bilete gratuite în Europa: Cum pot ucrainenii să rezerve un zbor

Ucrainenii care doresc să rezerve un zbor în cadrul acestei scheme de bilete gratuite pot face acest lucru vizitând https://wizzair.com/#/rescue.

Călătorilor li se va cere să furnizeze numărul pașaportului ucrainean în momentul rezervării și li se va cere, de asemenea, să prezinte pașaportul ucrainean și viza/documentele de călătorie necesare la check-in.

„Wizz Air este o companie aeriană importantă pentru Ucraina și suntem aici pentru a continua să sprijinim în orice mod putem în aceste vremuri dificile. Scopul nostru este să atenuăm greutățile cetățenilor ucraineni”, a spus József Váradi, Chief Executive Officer al Wizz Air.

Ucrainenii au inclus în zbor un bagaj de mână, iar trolerele și bagajele de cală sunt supuse unor taxe suplimentare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiect de birouri vândut la Cluj cu 35 de milioane de euro. Cele mai mari tranzacţii imobiliare din ţară

Publicat

ansamblu imobiliar.jpg

Piaţa de investiţii imobiliare a crescut în prima jumătate a anului, ajungând la 336 milioane de euro în România, cu aproximativ 13% peste nivelul din primul semestru al anului trecut, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 63% din volum, potrivit raportului de piaţă pentru primul semestru din 2022 al unei companii de consultanţă imobiliară.

110 milioane de euro cea mai mare tranzacţie imobiliară

În condiţiile în care, în ciuda contextului oarecum incert al economiei mondiale, o serie de tranzacţii mari, aflate în diverse stadii, sunt încă în curs de derulare, anul s-ar putea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

USR acuză Guvernul că „îngroapă” românii în birocrație: Declarație pentru cei care muncesc part-time

Publicat

usr

USR acuză Guvernul PSD-PNL că după supraimpozitarea contractelor part-time Ministerul Finanțelor a stabilit, printr-o procedură, că românii care lucrează în acest fel la mai mulți angajatori trebuie să depună, lunar, la fiecare angajator, o declarație pe proprie răspundere.

„După ce Guvernul PSD-PNL a reintrodus prostia „muncești 2 ore, plătești taxe pe 8 ore”, aplicată întâi în epoca Dragnea, Ministerul Finanțelor a stabilit, printr-o procedură, că românii care lucrează part-time la mai mulți angajatori trebuie să depună, lunar, la fiecare angajator, o declarație pe proprie răspundere”, transmite USR.

Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, atrage atenția asupra birocrației și a riscurilor presupuse de completarea a mii de declarații pe propria răspundere, sub sancțiunile aplicate faptei de fals în declarații.

USR acuză Guvernul că „îngroapă” românii în birocrație: „Lupta Guvernului cu românii care muncesc cu normă parțială continuă”

„Lupta Guvernului cu românii care muncesc cu normă parțială continuă. PSD și PNL au găsit ceva să încurce și puținele locuri de muncă part-time care au supraviețuit.

Guvernanții sunt atât de rupți de realitatea de zi cu zi din afara biroului din instituții încât, sub răspunderea falsului în declarații, cer lunar fiecărui angajat o declarație pe proprie răspundere privind veniturile cumulate din salariile cu normă parțială. Nu știu să inventeze soluții, dar știu să inventeze birocrație inutilă.

Mii de hârtii inutile lunar, sancțiuni pentru cei care muncesc cât pot de bine, dar poate nu știu și nu își pot calcula lunar baza lunară de impozitare.

Vorbim de munca precară fără studii superioare, totuși. Februarie are mai puține zile decât august și salarii mai mici, mai sunt și perioadele de concediu medical, iar cei cu studii puține nu vor ști mereu, de unii singuri, să verifice brutul cumulat ca să se asigure că respectă la literă legea sau ce sunt acelea venituri asimilate salariilor. Pedepsele pentru falsul în declarații sunt închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă”, spune Oana Țoiu.

USR acuză Guvernul că „îngroapă” românii în birocrație: Care este singura soluție

Aceasta consideră că singura soluție corectă este renunțarea la suprataxarea contractelor part-time, „una dintre cele mai aberante măsuri fiscale băgate pe gât românilor” de la 1 august 2022, care reprezintă și un afront adus micilor antreprenori, „pe care statul îi consideră hoți, din start, în loc ca instituțiile să-și facă treaba și să-i sancționeze doar pe cei care încalcă legea”.

Oana Țoiu mai spune că „dacă se încăpățânează să mențină suprataxarea contractelor part-time, cu toate implicațiile dezastruoase ale măsurii, PSD și PNL măcar să nu-i îngroape pe români în birocrație”.

„Statul are, oricum, aceste evidențe și le poate folosi, notificând angajatorii dacă e cazul, fără să aplice penalități dacă nu există erori recurente în declarații.

Dacă nici asta nu poate face atât de incompetentul Guvern PSD-PNL, măcar să ceară o unică declarație la început și să rămână responsabilitatea de a aduce alta doar dacă se schimbă statutul de angajat sau salariul din contract la ceilalți angajatori”, potrivit USR.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe