Connect with us

ACTUALITATE

Preot: ”Să uităm 2020? Să nu uităm nimic! Cicatricile se pot transforma în frumusețe interioară”

PublicatPărintele Francisc Dobos a răspuns întrebărilor MEDIAFAX despre trăirile credincioșilor în an pandemic. Anul 2020 e descris de Francisc Dobos drept provocator și cu noi oportunități. Înainte, oamenii au riscat poate să pierdă esențialul, iar pandemia le-a adus darul de a-l regăsi.

Anul 2020 – provocator și cu noi oportunități. De fapt, poate sunt aceleași oportunități, dar trăite diferit. Adică am fost puși în criză, pentru ceea ce noi trăiam pe pilot automat – aici mă refer și la religiozitate și la participarea la liturghii, la biserică – dintr-o dată s-a închis totul. Dar dacă se închide totul din afară, cum poate să rămână deschisă inima către Dumnezeu, către transcendent, către o întâlnire cu El, știind că nu din vina noastră? Cum rămânem ancorați în Cer? Asta a fost.
Sunt lucruri pe care le-am pierdut, dar ele pot deveni, pentru un credincios adevărat, o oportunitate pentru a purifica propria modalitate de a trăi relația cu Dumnezeu, prin întruparea Cerului în mine, cu biserica. O ocazie de purificare, nu doar de pierdere a unor obiceiuri sau de a ține un post forțat, de a merge la biserică, în pelerinaj sau oriunde. Cel care crede cu adevărat, chiar dacă pierde mult, nu se pierde pe sine și nu îl pierde pe Dumnezeu în această perioadă.

Orice perioadă de încercare poate aduce un „un profit spiritual”

Oamenii au înțeles foarte bine că e o perioadă de încercare, dar orice perioadă de încercare poate aduce un beneficiu și „un profit spiritual”, decât cel pe care îl consideram „căldicel”, acea trăire spirituală care nu era deranjată de alți factori, nici de virus, nici de pandemie, nici de alte restricții și pe care poate – țin să precizez: poate – nu îl prețuiam la adevărata valoare.

Pandemia ca și persecuția religioasă – poate să devină sămânța creștinilor

Pandemia ne face să prețuim nu doar viața spirituală, ci și relațiile noastre omenești, relațiile noastre de familie să le prețuim la adevărata valoare.

Dumnezeu este creativ și creator. Nu El ne-a dat pandemia, dar în orice situație Dumnezeu ne vizitează. Avem ochii minții, ai sufletului, urechea interioară pregătită să Îl putem recunoaște și în mijlocul pandemiei și să nu intrăm în panică când, de fapt, Dumnezeu ne poate câștiga sau ne poate atrage atenția mai mult asupra lucrurilor care chiar contează.

Dacă aș fi putut face mai mult? Nu cred că soluția stă întotdeauna în a face mai mult, ci în a fi mai prezent. Nu înseamnă doar cantitatea, ci o pregătire a oamenilor, a credincioșilor, a celor dragi, a comunităților să fie autentici, ținând cont de realitate. Iar realitatea este de frică, de nesiguranță, de panică. Putem fi autentici acum. Cantitatea nu este și garanția profunzimii, a autenticității noastre. De multe ori a face mai mult ne justifică în fața propriei conștiințe, nu neapărat în fața lui Dumnezeu. A face mai mult „mă face pe mine să intru în poziția lui Dumnezeu, adică să fiu eu, cumva, Dumnezeul vieții mele. A ne lăsa vizitați spiritual de toată această situație, de aceste restricții, mă provoacă pe mine ca preot, îi provoacă pe credincioși: cum ne lăsăm vizitați de Dumnezeu și cum reușim să Îl deosebim, să Îl recunoaștem și să nu îl mai confundăm cu „lucrarea noastră”, adică cu activitățile noastre, cu proiectele noastre. Ele sunt frumoase, ne vom întoarce la ele. De aceea insist: toată această perioadă de pandemie pentru cineva care e într-adevăr pătruns de propria relație cu Dumnezeu – pandemia ca și persecuția religioasă – poate să devină sămânța creștinilor. De fapt, sângele martirilor este sămânța creștinilor. Chiar și perioadele de persecuție aduc acea înrădăcinare în Cer a oamenilor. Ne întoarcem la ceea ce contează cu adevărat.

2021 – oamenii să fie mai profunzi din punct de vedere spiritual. Să ne dăm seama că ceilalți, cu fricile lor, nu sunt împotriva noastră.

Pandemia a adus multă frică și multă nesiguranță. După ce trecem prin nesiguranță – este uman – să nu fie frica și nici nesiguranța cea care să dicteze acțiunile noastre, reacțiile noastre pentru că dacă rămânem doar la frică și nesiguranță devenim o junglă relațională umană și fiecare va încerca să nu se înece el. Ce mai contează dacă se îneacă alții? Când omul crește într-o junglă și fiecare încearcă să trăiască și simte un pericol din partea celorlalți, intrăm în acea dimensiune de devorare, de sfâșiere reciprocă.

După ce trece frică … frica nu trece de la sine – de aici nevoia de Dumnezeu – să ne dăm seama că oamenii ceilalți, cu fricile lor, nu sunt împotriva noastră. Dacă rămânem fără Dumnezeu, fiecare frică ne va face să ne devorăm. Cu Dumnezeu ne dăm seama că celălalt, cuprins de frică, este ca și mine și doar împreună, într-o dimensiune profund spiritual, relațională, puteam depăși toate aceste obstacole.

De fapt, ele pot rămâne, dar noi vom fi diferiți și nu va fi frica cea care să dicteze regulile și reacțiile noastre.

Cine nu va ieși mai puternic, va ieși distrus, chiar dacă va părea că este mai sigur pe el. Dar să evităm o ispită: să nu devenim noi Dumnezeul vieții noastre și măsura vieții noastre. Pentru că atunci, la un moment dat, se termină și entuziasmul și vedem că „magia Sărbătorilor nu funcționează pentru că nu mai ține de noi și de bagheta noastră”.

Nu trebuie să avem pretenția să trăim doar dintr-un make up relațional

Asta nu înseamnă că noi nu vedem unde am ajuns. Ba da vedem, dar nu este totul. Pentru că cine rămâne doar cu „vai, ce an nenorocit am avut, să uităm de 2020” … nu, să nu uite nimeni de 2020. Pentru că niciodată în viață noi nu uităm de nimic. De câte ori spunem „Da, eu vreau să uit de dușmani, de anumite persoane care mi-au făcut rău”. Nimeni nu uită nimic, pentru că există o memorie a lucrurilor negative care cu timpul, dacă nu are o lentilă spirituală, acea amintire ne distruge. A ne aminti de trecut, a ne aminti anul viitor de 2020, înseamnă cum mântuim noi – de fapt, Dumnezeu o face – dar cum facem noi ca Dumnezeu să mântuiască trecutul nostru, acela cu răni și cum cicatricile noastre se pot transforma într-o frumusețe interioară. Nu trebuie să avem pretenția să trăim doar dintr-un make up relațional. Să avem curajul vulnerabilității. Nu suntem Ironmani.

Un moment care m-a marcat în mod deosebit a fost începutul pandemiei, când ne-am trezit că toți au rămas acasă, noi celebram sfintele liturghii cu biserica goală … e… într-un fel. Să știi când Catedrala Sfântul Iosif era arhiplină și deodată să nu fie nimeni, nimeni în fața ta. De fapt, online, poate erau mult mai mulți. Și pandemia are oportunitățile ei. Și perioadele de încercare și de dificultate pot deschide noi oportunități, ca atunci când ne vom întoarce, poate ne vom întoarce mai bine. Foarte multe familii s-au regăsit. Mulți au descoperit probleme, dar foarte mulți au redescoperit ceea ce nu reușeau să prețuiască când aveau de toate. Dar puteam să riscăm să pierdem esențialul atunci. Iată că acum, concentrându-ne pe esențial, poate – și îmi doresc- ca anul viitor să fim mai recunoscători față de Dumnezeu.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Elveţia va autoriza vaccinul AstraZeneca-Oxford în această lună (presă)

Publicat

Vaccinul dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania farmaceutică AstraZeneca şi Universitatea Oxford ar putea să primească autorizaţia pentru utilizare în Elveţia în această lună, a anunţat sâmbătă cotidianul NZZ, citând două surse care au preferat să rămână anonime, informează Reuters.

Potrivit aceluiaşi cotidian, agenţia elveţiană cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor, Swissmedic, intenţionează să se întrunească spre sfârşitul lunii ianuarie pentru a autoriza vaccinul AstraZeneca-Oxford. Aceeaşi agenţie elveţiană a autorizat deja vaccinurile anti-COVID-19 create de alianţa Pfizer-BioNTech şi compania Moderna.

“Dacă totul se desfăşoară într-o manieră exemplară şi obţinem datele necesare în curând, următoarea decizie de aprobare (a unui vaccin, n.r.) ar putea fi luată foarte repede”, a declarat un purtător de cuvânt al Swissmedic pentru cotidianul NZZ, care nu a precizat însă o dată certă la care vaccinul AstraZeneca-Oxford ar putea fi autorizat.

Elveţia a comandat deocamdată un total de 15 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, după ce a creat un fond special de 400 de milioane de franci elveţieni (449 de milioane de dolari) pentru achiziţionarea acestor seruri.

Cererea mare şi producţia limitată au făcut ca puţine vaccinuri să fie deocamdată disponibile în Elveţia, deşi guvernul de la Berna i-a asigurat pe cei 8,6 milioane de locuitori elveţieni că orice persoană care va dori să se vaccineze va putea să facă acest lucru, în regim de gratuitate, până la jumătatea anului 2021. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grecia începe vaccinarea persoanelor vârstnice împotriva maladiei COVID-19

Publicat

Grecia a început vaccinarea persoanelor vârstnice împotriva maladiei COVID-19, sâmbătă, după ce a imunizat mai întâi câteva zeci de mii de angajaţi din sectorul medical în prima fază a campaniei sale naţionale ce vizează limitarea răspândirii noului coronavirus, informează Reuters.

Peste 75.000 de angajaţi din sectorul medical şi din azilurile pentru vârstnici au primit deja prima doză a vaccinului produs de alianţa Pfizer-BioNTech, după ce Grecia a demarat o campanie de vaccinare, luna trecută, alături de celelalte state din Uniunea Europeană.

“Abia aşteptam. Vaccinul va salva oameni”, a declarat Kassiani, o femeie în vârstă de 91 de ani, pentru televiziunea publică elenă, după ce a primit prima doză a acestui vaccin într-un spital din Atena.

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat vineri că Grecia îşi propune să vaccineze aproximativ 2 milioane de persoane până la sfârşitul lunii martie. Grecia are o populaţie de aproape 11 milioane de locuitori.

Aflată în lockdown naţional din noiembrie, Grecia va relaxa anumite restricţii începând de luni, permiţând magazinelor non-esenţiale să se redeschidă pentru prima dată după o pauză de peste două luni, în baza unor semnale care par să arate că presiunea ce apasă pe sistemul public de sănătate începe să scadă.

Această ţară s-a descurcat mult mai bine pe durata pandemiei de coronavirus în comparaţie cu multe state europene, în pofida precarităţii sistemului ei de sănătate, grav afectat de o criză financiară care a durat mai mulţi ani.

Autorităţile sanitare elene au raportat un total de 147.860 de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei şi 5.421 de decese asociate acestei boli. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lista scurtă pentru premiul Oscar la categoria “cel mai bun lungmetraj internaţional”, extinsă la 15 filme

Publicat

Academia de film americană (AMPAS) a decis să extindă la 15 numărul filmelor care vor putea fi incluse pe lista scurtă a peliculelor propuse spre nominalizare la premiul Oscar la categoria “cel mai bun lungmetraj internaţional”, informează site-ul revistei americane Variety.

Pandemia de COVID-19 a generat numeroase provocări, atât în ceea ce priveşte vizionarea filmelor, cât şi în privinţa procedurilor de votare. Pentru a se asigura că integritatea acestui proces rămâne intactă, comitetul de selecţie preliminară pentru lungmetraj internaţional din cadrul AMPAS va vota printr-o procedură secretă, care va definitiva o listă scurtă de 15 filme provenind din ţări diferite, spre deosebire de anii precedenţi, când aceeaşi listă putea să includă cel mult 10 producţii cinematografice.

În anii precedenţi, votul preliminar se desfăşura în format fizic. În 2021, procesul va trebui să se desfăşoare într-un format virtual, care ridică o serie de îngrijorări suplimentare legate de securitatea procedurii. Ca urmare, Comitetul Executiv pentru film internaţional din cadrul AMPAS nu se va mai întruni pentru a extinde acea listă prin intermediul unor selecţii suplimentare. Consiliul de administraţie al AMPAS a aprobat aceste modificări în timpul unei şedinţe recente.

Din 2008, votul pentru secţiunea de lungmetraj internaţional din cadrul AMPAS se realiza la Los Angeles, în prezenţa reprezentanţilor companiei PricewaterhouseCoopers, care dezvăluiau apoi titlurile filmelor care au primit cele mai multe voturi, în cadrul unei întruniri cu uşile închise a Comitetului Executiv pentru lungmetraj internaţional.

În timpul unor dezbateri de multe ori aprinse, comitetul selecta apoi filmele care urmau să completeze lista scurtă, iar acele pelicule au devenit cunoscute în industria de divertisment sub sintagma “saves” (“rezerve”). Filme precum “The Great Beauty”, despre care s-a zvonit îndelung că ar fi deţinut acest statut, nu au fost niciodată verificate de AMPAS pentru a se vedea dacă au fost “rezervate” de către acel comitet în anii trecuţi.

Această procedură a fost adoptată după ce lungmetrajul românesc “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, nu a fost selectat în 2008 pe lista scurtă a premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, deşi câştigase prestigiosul trofeu Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în anul precedent.

Noul regulament adoptat în ianuarie 2021 a eliminat “rezervele”, iar primele 15 filme care primesc cele mai multe voturi vor alcătui lista scurtă, ce va fi anunţată pe 9 februarie. Această listă a fost extinsă de la 10 filme care formau până acum lista scurtă. Noua procedură nu lasă astfel nicio “plasă de siguranţă” care ar putea să corecteze eventualele omisiuni apărute în timpul procesului preliminar de votare.

Spre deosebire de celelalte categorii de la Oscar, categoria “cel mai bun lungmetraj străin” nu are o ramură distinctă în cadrul AMPAS care să îi fie dedicată. Diverşi cineaşti şi profesionişti din discipline diferite alcătuiesc Comitetul Executiv, din care fac parte mai multe nume sonore, precum Susanne Bier şi Larry Karaszewski. Comitetul Executiv pentru lungmetraj internaţional este responsabil pentru gestionarea regulamentelor din această categorie şi pentru a determina eligibilitatea filmelor propuse spre nominalizare.

Numărul filmelor candidate este mare în acest an, iar printre ele se află propunerile Danemarcei (“Another Round”), Franţei (“Two of Us”) şi Mexicului (“I’m No Longer Here”). Propunerea României pentru o nominalizare la premiul Oscar la categoria “cel mai bun lungmetraj” este documentarul “colectiv”, regizat de Alexander Nanau.

După înregistrarea unui număr record de 93 de propuneri în această secţiune a AMPAS, membrii care s-au înscris pentru a vota lista scurtă la categoria “cel mai bun lungmetraj internaţional” vor putea să facă acest lucru în perioada 1-5 februarie. Lista scurtă va fi anunţată pe 9 februarie.

Nominalizările la premiile Oscar din 2021 vor fi anunţate pe 15 martie, iar cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 25 aprilie.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sinuciderile din Japonia cresc cu 16% în al doilea val al pandemiei

Publicat

Rata sinuciderilor din Japonia a crescut în cel de-al doilea val de pandemie, în special în rândul femeilor și copiilor.

Rata sinuciderilor din iulie-octombrie a crescut cu 16% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong și de la Tokyo Metropolitan Institute of Gerontology.

„Spre deosebire de circumstanțele economice normale, această pandemie afectează în mod disproporționat sănătatea psihologică a copiilor, adolescenților și femeilor (în special gospodinelor)”, au scris autorii studiului publicat vineri în revista Nature Human Behavior, scrie Reuters.

Studiul a constatat că sinuciderile au legătură cu subvențiile guvernamentale, reducerea programului de lucru și închiderea școlilor.

Rata de sinucidere a crescut în special în rândul femeilor, deoarece pandemia prelungită dăunează industriilor în care predomină femeile și crește povara asupra mamelor care lucrează. Și violența domestică a crescut.

Studiul, bazat pe datele Ministerului Sănătății din noiembrie 2016 până în octombrie 2020, a constatat că rata sinuciderilor în rândul copiilor a crescut mult în al doilea val, corespunzător perioadei de după închiderea școlilor.

Premierul Japoniei, Yoshihide Suga, a extins, după Tokyo și trei prefecturi învecinate, starea de urgenţă din cauza pandemiei şi la alte regiuni din ţară, după creşterea numărului de cazuri. Starea de urgenţă a fost extinsă în alte şapte prefecturi, inclusiv Kyoto, Osaka şi Fukuoka.

Citește mai departe