Connect with us

ACTUALITATE

Preot: ”Să uităm 2020? Să nu uităm nimic! Cicatricile se pot transforma în frumusețe interioară”

PublicatPărintele Francisc Dobos a răspuns întrebărilor MEDIAFAX despre trăirile credincioșilor în an pandemic. Anul 2020 e descris de Francisc Dobos drept provocator și cu noi oportunități. Înainte, oamenii au riscat poate să pierdă esențialul, iar pandemia le-a adus darul de a-l regăsi.

Anul 2020 – provocator și cu noi oportunități. De fapt, poate sunt aceleași oportunități, dar trăite diferit. Adică am fost puși în criză, pentru ceea ce noi trăiam pe pilot automat – aici mă refer și la religiozitate și la participarea la liturghii, la biserică – dintr-o dată s-a închis totul. Dar dacă se închide totul din afară, cum poate să rămână deschisă inima către Dumnezeu, către transcendent, către o întâlnire cu El, știind că nu din vina noastră? Cum rămânem ancorați în Cer? Asta a fost.
Sunt lucruri pe care le-am pierdut, dar ele pot deveni, pentru un credincios adevărat, o oportunitate pentru a purifica propria modalitate de a trăi relația cu Dumnezeu, prin întruparea Cerului în mine, cu biserica. O ocazie de purificare, nu doar de pierdere a unor obiceiuri sau de a ține un post forțat, de a merge la biserică, în pelerinaj sau oriunde. Cel care crede cu adevărat, chiar dacă pierde mult, nu se pierde pe sine și nu îl pierde pe Dumnezeu în această perioadă.

Orice perioadă de încercare poate aduce un „un profit spiritual”

Oamenii au înțeles foarte bine că e o perioadă de încercare, dar orice perioadă de încercare poate aduce un beneficiu și „un profit spiritual”, decât cel pe care îl consideram „căldicel”, acea trăire spirituală care nu era deranjată de alți factori, nici de virus, nici de pandemie, nici de alte restricții și pe care poate – țin să precizez: poate – nu îl prețuiam la adevărata valoare.

Pandemia ca și persecuția religioasă – poate să devină sămânța creștinilor

Pandemia ne face să prețuim nu doar viața spirituală, ci și relațiile noastre omenești, relațiile noastre de familie să le prețuim la adevărata valoare.

Dumnezeu este creativ și creator. Nu El ne-a dat pandemia, dar în orice situație Dumnezeu ne vizitează. Avem ochii minții, ai sufletului, urechea interioară pregătită să Îl putem recunoaște și în mijlocul pandemiei și să nu intrăm în panică când, de fapt, Dumnezeu ne poate câștiga sau ne poate atrage atenția mai mult asupra lucrurilor care chiar contează.

Dacă aș fi putut face mai mult? Nu cred că soluția stă întotdeauna în a face mai mult, ci în a fi mai prezent. Nu înseamnă doar cantitatea, ci o pregătire a oamenilor, a credincioșilor, a celor dragi, a comunităților să fie autentici, ținând cont de realitate. Iar realitatea este de frică, de nesiguranță, de panică. Putem fi autentici acum. Cantitatea nu este și garanția profunzimii, a autenticității noastre. De multe ori a face mai mult ne justifică în fața propriei conștiințe, nu neapărat în fața lui Dumnezeu. A face mai mult „mă face pe mine să intru în poziția lui Dumnezeu, adică să fiu eu, cumva, Dumnezeul vieții mele. A ne lăsa vizitați spiritual de toată această situație, de aceste restricții, mă provoacă pe mine ca preot, îi provoacă pe credincioși: cum ne lăsăm vizitați de Dumnezeu și cum reușim să Îl deosebim, să Îl recunoaștem și să nu îl mai confundăm cu „lucrarea noastră”, adică cu activitățile noastre, cu proiectele noastre. Ele sunt frumoase, ne vom întoarce la ele. De aceea insist: toată această perioadă de pandemie pentru cineva care e într-adevăr pătruns de propria relație cu Dumnezeu – pandemia ca și persecuția religioasă – poate să devină sămânța creștinilor. De fapt, sângele martirilor este sămânța creștinilor. Chiar și perioadele de persecuție aduc acea înrădăcinare în Cer a oamenilor. Ne întoarcem la ceea ce contează cu adevărat.

2021 – oamenii să fie mai profunzi din punct de vedere spiritual. Să ne dăm seama că ceilalți, cu fricile lor, nu sunt împotriva noastră.

Pandemia a adus multă frică și multă nesiguranță. După ce trecem prin nesiguranță – este uman – să nu fie frica și nici nesiguranța cea care să dicteze acțiunile noastre, reacțiile noastre pentru că dacă rămânem doar la frică și nesiguranță devenim o junglă relațională umană și fiecare va încerca să nu se înece el. Ce mai contează dacă se îneacă alții? Când omul crește într-o junglă și fiecare încearcă să trăiască și simte un pericol din partea celorlalți, intrăm în acea dimensiune de devorare, de sfâșiere reciprocă.

După ce trece frică … frica nu trece de la sine – de aici nevoia de Dumnezeu – să ne dăm seama că oamenii ceilalți, cu fricile lor, nu sunt împotriva noastră. Dacă rămânem fără Dumnezeu, fiecare frică ne va face să ne devorăm. Cu Dumnezeu ne dăm seama că celălalt, cuprins de frică, este ca și mine și doar împreună, într-o dimensiune profund spiritual, relațională, puteam depăși toate aceste obstacole.

De fapt, ele pot rămâne, dar noi vom fi diferiți și nu va fi frica cea care să dicteze regulile și reacțiile noastre.

Cine nu va ieși mai puternic, va ieși distrus, chiar dacă va părea că este mai sigur pe el. Dar să evităm o ispită: să nu devenim noi Dumnezeul vieții noastre și măsura vieții noastre. Pentru că atunci, la un moment dat, se termină și entuziasmul și vedem că „magia Sărbătorilor nu funcționează pentru că nu mai ține de noi și de bagheta noastră”.

Nu trebuie să avem pretenția să trăim doar dintr-un make up relațional

Asta nu înseamnă că noi nu vedem unde am ajuns. Ba da vedem, dar nu este totul. Pentru că cine rămâne doar cu „vai, ce an nenorocit am avut, să uităm de 2020” … nu, să nu uite nimeni de 2020. Pentru că niciodată în viață noi nu uităm de nimic. De câte ori spunem „Da, eu vreau să uit de dușmani, de anumite persoane care mi-au făcut rău”. Nimeni nu uită nimic, pentru că există o memorie a lucrurilor negative care cu timpul, dacă nu are o lentilă spirituală, acea amintire ne distruge. A ne aminti de trecut, a ne aminti anul viitor de 2020, înseamnă cum mântuim noi – de fapt, Dumnezeu o face – dar cum facem noi ca Dumnezeu să mântuiască trecutul nostru, acela cu răni și cum cicatricile noastre se pot transforma într-o frumusețe interioară. Nu trebuie să avem pretenția să trăim doar dintr-un make up relațional. Să avem curajul vulnerabilității. Nu suntem Ironmani.

Un moment care m-a marcat în mod deosebit a fost începutul pandemiei, când ne-am trezit că toți au rămas acasă, noi celebram sfintele liturghii cu biserica goală … e… într-un fel. Să știi când Catedrala Sfântul Iosif era arhiplină și deodată să nu fie nimeni, nimeni în fața ta. De fapt, online, poate erau mult mai mulți. Și pandemia are oportunitățile ei. Și perioadele de încercare și de dificultate pot deschide noi oportunități, ca atunci când ne vom întoarce, poate ne vom întoarce mai bine. Foarte multe familii s-au regăsit. Mulți au descoperit probleme, dar foarte mulți au redescoperit ceea ce nu reușeau să prețuiască când aveau de toate. Dar puteam să riscăm să pierdem esențialul atunci. Iată că acum, concentrându-ne pe esențial, poate – și îmi doresc- ca anul viitor să fim mai recunoscători față de Dumnezeu.

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Tulpina indiană poate deveni predominantă şi în România

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat sâmbătă că tulpina indiană a SARS-CoV-2 poate deveni predominantă şi în România, ea afirmând că spitalele sunt pregătite pentru valul patru al pandemiei.

“Ne dorim să creştem rata de imunizare şi procentul celor vaccinaţi, mai ales în contextul actual, în care vedem că, în anumite ţări, tulpina Delta este cu o răspândire destul de mare. Practic, ne uităm cu destul de multă îngrijorare la ce se întâmplă şi cum cresc incidenţele în Marea Britanie şi în Germania, incidenţe care cresc pe baza infectărilor cu tulpina Delta şi atunci cumva aş vrea să transmitem împreună acest mesaj că vaccinarea este cea care ne protejează, că încă nu am scăpat de pericol şi din nou vaccinurile sunt disponibile, centrele de vaccinare sunt deschise, caravanele mobile sunt active, medicii de familie vaccinează şi este singura cale prin care putem să ne păzim de un val la fel de intens ca şi cele prin care am trecut”, a precizat, la Sibiu, ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă afirmă că, potrivit estimărilor asociaţiilor europene, tulpina indiană, cunoscută ca şi varianta Delta, ar putea deveni predominantă şi în România.

“Ea (tulpina Delta – n.r.) este cu o rată de infectivitate mai mare decât celelalte tulpini circulante, conform estimărilor pe care asociaţiile europene le fac, durata până la care tulpina Delta şi rata de infectivitate a acesteia vor avea consecinţe nu este una foarte lungă. Este vorba probabil de mai multe săptămâni sau mai puţine luni până când şi la noi tulpina Delta va deveni predominantă. M-aş feri să dau o estimare exactă, pentru că există numeroşi factori care contribuie, aşa cum am văzut şi ce s-a întâmplat anul trecut pe perioada de vară, incidenţa a scăzut şi era un an în care nu am avut vaccinare, aşa cum vedem că se întâmplă în alte ţări, acolo unde există un procent mare de vaccinaţi cu două doze, cum este Israelul, incidenţa este ţinută sub control în continuare şi atunci cred că mesajul pe care trebuie din nou să îl transmitem împreună este că avem şanse mari să trecem cu bine prin săptămânile şi lunile ce urmează, dacă ne vaccinăm. Aşa cum am spus, noi suntem pregătiţi pentru oricare dintre posibilităţi. Am pregătit spitalele şi fluxurile din spitale, tocmai pentru a face faţă la o recrudescenţă a cazurilor de COVID. Suntem pregătiţi indiferent dacă această creştere va apărea sau nu sau dacă va apărea mai devreme sau mai târziu”, a subliniat ministrul Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a vizitat sâmbătă un cabinet unde se face vaccinarea în localitatea Porumbacu de Jos (judeţul Sibiu) şi a discutat despre vaccinare cu medicii de familie şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Amnesty cere anchetarea noului preşedinte iranian pentru ”crime împotriva umanităţii”

Publicat

Sursă foto: ProTV Chişinău

Organizaţia neguvernamentală Amnesty International a denunţat sâmbătă alegerea ultraconservatorului Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati la preşedinţia Iranului, afirmând că acesta ar trebui anchetat pentru “crime împotriva umanităţii” şi “reprimare brutală” a drepturilor omului, relatează AFP.

“Faptul că Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a ajuns preşedinte în loc să facă obiectul unei anchete pentru crime împotriva umanităţii, omoruri, dispariţii forţate şi tortură este o aducere aminte sinistră că impunitatea domneşte în Iran”, acuză Amnesty într-un comunicat.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Londra, îl acuză pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, câştigătorul alegerilor prezidenţiale de vineri din Iran, conform rezultatelor parţiale oficiale, că a fost membru într-o “comisie a morţii”, care s-a aflat – potrivit ei- la originea dispariţiilor forţate şi execuţiilor extrajudiciare comise în secret a mii de opozanţi reţinuţi în timp ce exercita funcţia de procuror adjunct al tribunalului revoluţionar din Teheran în 1988.

Întrebat în 2018 şi în 2020 despre aceste execuţii, Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a negat că ar fi jucat vreun rol, dar a adus un “omagiu ordinului” dat, potrivit acestuia, de ayatollah Khomeini, fondatorul Republicii islamice Iran, pentru a proceda la această epurare.

Potrivit Amnesty, “soarta victimelor şi locul unde se află cadavrele sunt şi astăzi ascunse în mod sistematic de către autorităţile iraniene, ceea ce corespunde (de asemenea) crimelor împotriva umanităţii”.

Organizaţia îl acuză pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati şi pentru faptul că “a prezidat o represiune brutală a drepturilor omului” în timpul mandatului său de şef al Autorităţii judiciare în ultimii doi ani. Represiunea a afectat “sute de disidenţi paşnici, militanţi pentru drepturile omului şi membri ai minorităţilor persecutate care au fost reţinuţi în mod arbitrar”, potrivit acestei organizaţii neguvernamentale.

“El este, de asemenea, responsabil pentru arestarea a mii de manifestanţi şi sute de dispariţii forţate după manifestaţiile de protest din noiembrie 2019”, care au fost reprimate în sânge, potrivit aceleiaşi surse.

Amnesty invită statele membre ale Consiliului ONU pentru drepturile omului să ia “măsuri concrete ca reacţie la impunitatea sistematica în Iran”. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Două tablouri de 350 de ani, descoperite la un popas din Germania

Publicat

Sursă foto: Polizei NRW Köln

Un bărbat a descoperit două tablouri în ulei valoroase, cu o vechime de 350 de ani, într-un container de gunoi la un popas de pe o autostradă din Germania, informează DPA.

Bărbatul a găsit picturile la un popas de pe autostrata A7, în apropiere de Nurnberg, în sudul Germaniei, a precizat vineri poliţia.

Acesta a pus tablourile în autovehiculul personal şi le-a dus la o secţie de poliţie din Koln.

”Potrivit unei prime expertize, ambele lucrări par să fie originale”, au declarat anchetatorii.

Una dintre picturi ar putea fi ”Portrait of a young boy”, de Samuel van Hoogstraten, un pictor olandez din secolul al XVII-lea, discipol al lui Rembrandt.

Cel de-al doilea tablou ar putea fi ”Self-portrait of the artist as Laughter”, de pictorul italian din secolul al XVII-lea Pietro Bellotti.

Autorităţile încearcă în prezent să rezolve misterul operelor de artă.

Forţele de ordine au publicat online imagini cu tablourile încercând să găsească răspuns la întrebarea: ”Recunoaşte cineva aceste picturile şi ştie cum au ajuns în containerul de gunoi?”AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod roșu de inundații pe râuri din județul Vrancea

Publicat

Hidrologii au emis cod roșu de inundații pe râuri din județul Vrancea, avertizarea fiind valabilă până duminică dimineața, la ora 9.00.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râul Putna, sector aval S.H. Colacu – amonte S.H. Boţârlӑu, judeţul Vrancea.

Avertizarea este valabilă până la ora 9.00, duminică dimineața.

Citește mai departe