Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO: Primarul municipiului Iaşi a semnat contractul pentru achiziţia a 20 de autobuze electrice, în valoare de 12,5 milioane euro

PublicatPrimarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat, joi, că a semnat cel de-al treilea contract derulat cu fonduri europene privind achiziţia de mijloace de transport electrice.

Chirica a precizat, într-o conferinţă de presă, că a semnat cu firma Solaris Bus&Coach din Polonia un contract ce vizează livrarea a 20 de autobuze electrice, şase staţii de încărcare rapidă şi 20 de staţii de încărcare lentă.

Mijloacele de transport, care urmează să fie livrate în termen de 22 de luni, vor fi de tip Solaris Urbino Electric nE12, valoarea contractului fiind de aproximativ 12,5 milioane de euro.

Edilul a declarat că aceste 20 de autobuze fac parte dintr-un lot de 131 de mijloace de transport electric de 12 metri care au fost achiziţionate de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru şapte oraşe din ţară, prin POR 2014 – 2020, Axa prioritară 4. Celelalte oraşe incluse în proiect sunt Suceava, Târgu Mureş, Piteşti, Sibiu, Sighetul Marmaţiei, Slatina.

“Astăzi (joi n.r.) semnăm cel de-al treilea contract de furnizare de mijloace de transport electric pentru municipiul Iaşi. Autobuzele vor avea o lungime de 12 metri, o lungime normală, clasică, pe care o regăsim deja la autobuzele din Iaşi. Vor fi şi 20 de staţii de încărcare lentă care vor fi amplasate în zona de garare, deocamdată în zona Tudor Vladimirescu.

Cu un alt proiect cu finanţare europeană, pe care o să-l vedeţi şi în bugetul anului 2021, vom amplasa şi staţii de încărcare rapidă în mai multe zone din Iaşi. Compania poloneză câştigătoare are o vechime de aproape 30 de ani. (…)

Autobuzele sunt de ultimă generaţie, iar firma poloneză este cel mai mare producător de autobuze electrice din Europa şi unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţă din lume, furnizor în toate statele europene şi cu un produs de bună calitate”, a spus Mihai Chirica.

Potrivit reprezentantului firmei poloneze în România, Eugen Ciolan, autobuzele electrice sunt nearticulate, cu podea coborâtă, au facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, sunt echipate tehnic pentru a circula pe dealuri, sunt dotate cu aer condiţionat, sisteme de monitorizare.

De asemenea, mijloacele de transport care urmează să fie livrate Iaşiului au o viteză maximă de 70 kilometri la oră, o autonomie de 66 de kilometri şi o capacitate de 82 de pasageri.

Până acum, municipalitatea ieşeană a mai încheiat contracte de achiziţie cu fonduri europene pentru 32 de tramvaie noi, 16 dintre ele urmând să fie furnizate de firma turcă Bozankaya, pentru suma 167 milioane de lei, iar 16 de firma poloneză PESA, în valoare de 163 de milioane de lei.

Municipalitatea intenţionează să încheie un al patrulea contract, pentru 24 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, în valoare totală de 64,8 milioane de lei.

AGERPRES

sursa foto/video: Facebook Primăria Iași


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Austria va renunţa la utilizarea vaccinului AstraZeneca

Publicat

Austria va înceta să mai utilizeze vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, evocând probleme cauzate de întârzieri ale livrărilor şi reputaţia proastă a acestui ser, după decizii similare adoptate de Danemarca şi Norvegia, care şi-au justificat alegerile prin riscurile rare – dar grave – de apariţie a unor complicaţii medicale, informează AFP.

“Vom continua probabil să administrăm prime doze până la începutul lunii iunie, dar asta este tot. (…) AstraZeneca va fi abandonat”, a declarat ministrul austriac al Sănătăţii, Wolfgang Muckstein, într-o emisiune de televiziune difuzată luni seară de postul privat Puls 24.

În plus faţă de întârzierile persistente ale livrărilor, care au determinat Comisia Europeană să deschidă o procedură judiciară împotriva companiei britanico-suedeze, ministrul Muckstein a evocat totodată reticenţele populaţiei austriece legate de cazurile foarte rare de tromboze pe care acest vaccin poate să le provoace.

Pe marginea acestui subiect, ministrul austriac, care este medic de profesie, a spus că este vorba despre “un vaccin sigur, care oferă o protecţie ridicată”, în concordanţă cu punctele de vedere ale Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care consideră că beneficiile aduse de acest ser sunt mai mari decât riscurile.

Austria, o ţară în care o treime din populaţia sa de 8,9 milioane de locuitori a primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, a plasat deja comenzi de milioane de doze de vaccinuri pentru 2022 şi 2023 şi mizează în principal pe serurile produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager.

Danemarca a decis la jumătatea lunii aprilie să nu mai folosească vaccinul AstraZeneca, devenind prima ţară din Europa care a renunţat la acest ser. Ea a fost urmată în luna mai de Norvegia, care a adoptat o decizie similară.

Cele mai multe dintre ţările europene continuă să folosească vaccinul AstraZeneca, iar unele dintre ele au condiţionat utilizarea acestui ser de anumite grupe de vârstă. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Esplanada catedralei Notre-Dame din Paris, închisă provizoriu din cauza poluării cu plumb

Publicat

Esplanada catedralei Notre-Dame din Paris, devastată în urmă cu doi ani de un incendiu, a fost închisă provizoriu pentru public din cauza concentraţiei ridicate de plumb în urma dezastrului, a anunţat marţi Prefectura Poliţiei din Paris, informează AFP.

”Rezultatele ultimei campanii de măsurători au scos la iveală concentraţii de praf de plumb peste valorile înregistrate în mod obişnuit în Paris (”zgomot de fond”) în anumite puncte de pe esplanadă”, a indicat prefectura într-un comunicat.

”Zgomotul de fond” de plumb la Paris corespunde unei poluări care nu are legătură cu Notre-Dame.

În urma recomandării Agenţiei regionale de sănătate (ARS), prefectul de poliţie Didier Lallement a emis un ordin care interzice circulaţia pietonilor şi vehiculelor pe esplanadă prevăzând totodată şi câteva puncte de trecere în apropiere.

Interdicţia va fi ridicată după ce esplanada va fi curăţată, iar ”ansamblul valorilor înregistrate va reveni la un nivel suficient de scăzut”, a indicat Prefectura Poliţiei.

După incendiu, ”esplanada catedralei a făcut obiectul unei monitorizări continue a concentraţiei de praf de plumb”, a mai precizat instituţia.

Flăcările au topit mai multe sute de tone de plumb din structura acoperişului monumentului gotic. Acţiuni pentru depoluare au fost realizate în mai multe unităţi şcolare din jurul monumentului. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

IKEA retrage de pe piață mai multe produse. Clienții vor primi înapoi suma integrală

Publicat

ikea
Arhivă foto

IKEA îndeamnă toți clienții care dețin farfurii, boluri și căni Heroisk sau Talrika să nu le mai folosească și să contacteze IKEA pentru rambursare integrală.

Compania retrage de pe piață farfuriile, bolurile și cănile Heroisk și Talrika, întrucât acestea se pot sparge și pot cauza arsuri daca au un conținut fierbinte. IKEA a primit sesizări privind spargerea produselor menționate.

Produsele Heroisk și Talrika pot fi returnate la orice magazin IKEA, iar clienților li se va restitui suma integrală plătită pentru produs. Nu este necesară nicio dovadă a achiziției, cum ar fi bonul fiscal.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Danemarca a ridicat aproape toate restricţiile, cu excepţia cluburilor de noapte care rămân închise

Publicat

Guvernul danez a ridicat aproape toate restricţiile impuse pentru a stopa răspândirea COVID-19, majoritatea afacerilor urmând să se redeschidă vineri, relatează dpa.

Cluburile de noapte şi discotecile sunt singura excepţie, conform deciziei susţinute de majoritatea parlamentarilor în cadrul unei şedinţe organizate luni seara.

Cu toate acestea, danezii trebuie să continue să respecte distanţarea socială şi, în multe locuri, oamenii vor trebui să demonstreze că au fost vaccinaţi, testaţi negativ pentru coronavirus sau vindecaţi după ce au contractat boala.

Danemarca a permis deja ca restaurantele, barurile, sălile de sport şi multe alte locuri să se redeschidă în urma deciziilor anterioare de ridicare treptată a restricţiilor.

Majoritatea elevilor danezi merg, de asemenea, la şcoală de ceva timp.

Şi studenţii vor putea merge din nou la cursuri, iar cursurile la seral şi şcolile de muzică vor putea, de asemenea, să îşi reia activitatea normală.

Deschiderile se aplică şi saunelor, piscinelor şi părţilor interioare ale grădinilor zoologice şi parcurilor de distracţie, toate fiind închise de luni de zile.

Danezii vor putea, de asemenea, participa şi la alte activităţi sportive şi de agrement.

Programul de lucru la distanţă se va reduce în trei faze, astfel încât toţi cetăţenii se vor întoarce la muncă până la 1 august.

Limita pentru numărul participanţilor la adunări va fi ridicată de la 25 la 50 de persoane pentru evenimentele la interior şi de la 75 la 100 de persoane la evenimentele în aer liber.AGERPRES

Citește mai departe