Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO REPORTAJ la atelierul de pălării. Afacerea eleganței din alte vremuri, ținută în viață de trei meșteri din Alba

Publicat

Într-un mic atelier din Ighiu, trei meșteri duc mai departe o tradiție și o afacere începută în urmă cu mai bine de 80 de ani, în 1940. Este vorba despre o meserie pe cale de dispariție, o artă a meșterilor: confecția de pălării.

În anii ’40 la Alba Iulia o mică afacere prindea contur. Apoi, fiul familie, Constantin Niculaș, a învățat și preluat meșteșugul și secretele confecționării de pălării.

În timp afacerea s-a mutat la Ighiu. În atelierul de pe strada Pajiștei, de la numărul 313, tradiția continuă. O afacere de familie, deoarece familie se consideră cei trei.

Vremea de afară de marți dimineață, mohorâtă, cu un cer plin de nori și o ploaie măruntă, era în contrast atmosfera din atelier. În locația puternic luminată și într-o căldură primitoare de la o sobă pe lemne, Niculaș, Aura și Eva lucrau de zori la mai multe comenzi pe care trebuie să le onoreze.

Aura care este alături de Niculaș încă din primii ani de activitate, ne primește și ne arată atelierul. În camera din spate printre zeci de calapoade, meșterul șef, Niculaș, lucra la ingredientul secret și cel care dă calitatea pălăriilor de Ighiu: apretul. Doar el știe ce pune în substanță pentru a-i da rezistența pălăriei.

Constantin Niculaș, în atelierul său din Ighiu

Cea mai nouă în afacere, de peste patru ani, este Eva. În patru ani a învățat să facă o pălărie de la zero. A fost nevoie de multă muncă pentru a învăța procesul. De asemenea este nevoie de răbdare și pasiune mai explică Eva.

”Aici este scretul, în apret și modul în care le apretezi” explică meșterul.

Constantin Niculaș a intrat în domeniu imediat după Revoluție când a preluat afacerea familiei. ”Este o meserie care se învață și care se fură, trebuie să înveți să te uiți bine. Ca la mecanici auto, ca la orice meserie”, spune Constantin Niculaș despre cum a învățat meserie.

Procesul în sine, cel de fabricare al unei pălării nu pare complicat la prima vedere, dar când meșterii încep să vorbească despre el, îți poți da seama că în spate sunt zeci de ani de experiență, lucruri învățate, lucruri învățate din greșeli, dar în special multă dedicare.

Aura Rațiu a început să lucreze alături de Constantin Niculaș încă din anul 1993. Aceasta spune că a învățat meseria de la meșter, dar și de la mama acestuia. Din 2015 au făcut o firmă împreună și au accesat fonduri europene pentru a pune pe picioare o afacere mai modernă.

Aura Rațiu, în atelierul de pălării din Ighiu

Însă nu au uitat și de începuturi. În atelierul din Ighiu, la loc de cinste se află o mașină de cusut clasică, Singer, mașina la care au lucrat primele pălării părinții meșterului.

Cine mai poartă pălării în 2023

Cu această întrebare am plecat la drum să îi cunoaștem pe meșterii din Ighiu. Se mai poartă pălării în 2023? Și dacă da, cine le mai poartă. Iar răspunsul a fost unul simplu, de la doamna Aura.

De la tineri la bătrâni toată lumea poartă pălării. Modelul și-l alege fiecare, în funcție de activitatea pe care o are zi de zi sau de evenimentul la care merge.

Este drept că s-a pierdut un pic din semnificația pălăriilor. Înainte, în urmă cu zeci de ani, pălăria era chiar semnul unui statut social. De la afaceriști, politicieni, bancheri, medici, avocați, țărani, vânători sau oieri, cu toții purtau pălării.

Fiecare clasă socială avea un model preferat, au explicat meșterii. O pălărie era un simbol al locului în societate, au mai adăugat aceștia.

O pălărie chiar și la haine sport, moderne.

În timp pălăria a devenit un accesoriu mai rar folosit. Există o oarecare reținere în societatea modernă în ceea ce privește portul unei pălării, dar sunt destui cei care încă le poartă.

Pot fi combinate și cu haine sport. O pereche de teneși, un pantof mai modern cu un pantalon sau o pereche de blugi, la care adaugi o bluză, merge cu o pălărie cu un model mai modern.

Eva, în timp ce lucrează la o pălărie, în atelierul din Ighiu

De asemenea, clasicul rămâne clasic. Pentru o notă de cea mai mare eleganță, la un pantof clasic cu o cămașă și o haină, pălăria este accesoriul de finețe ne explică Aura și Niculaș.

Într-o societate acaparată de zeci de brand-uri, sute de modele de haine, accesorii la tot pasul, cei trei meșteri din Ighiu păstrează vie o meserie care se poate face doar cu pasiune, dedicare și multă, multă muncă.

Un video reportaj de Cristian Panu și Daniel Bloss.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Într-un mic atelier din Ighiu, trei meșteri duc mai departe o tradiție și o afacere începută în urmă cu mai bine de 80 de ani, în 1940. Este vorba despre o meserie pe cale de dispariție, o artă a meșterilor: confecția de pălării.

În anii ’40 la Alba Iulia o mică afacere prindea contur. Apoi, fiul familie, Constantin Niculaș, a învățat și preluat meșteșugul și secretele confecționării de pălării.

În timp afacerea s-a mutat la Ighiu. În atelierul de pe strada Pajiștei, de la numărul 313, tradiția continuă. O afacere de familie, deoarece familie se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe