Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO REPORTAJ la atelierul de pălării. Afacerea eleganței din alte vremuri, ținută în viață de trei meșteri din Alba

Publicat

Într-un mic atelier din Ighiu, trei meșteri duc mai departe o tradiție și o afacere începută în urmă cu mai bine de 80 de ani, în 1940. Este vorba despre o meserie pe cale de dispariție, o artă a meșterilor: confecția de pălării.

În anii ’40 la Alba Iulia o mică afacere prindea contur. Apoi, fiul familie, Constantin Niculaș, a învățat și preluat meșteșugul și secretele confecționării de pălării.

În timp afacerea s-a mutat la Ighiu. În atelierul de pe strada Pajiștei, de la numărul 313, tradiția continuă. O afacere de familie, deoarece familie se consideră cei trei.

Vremea de afară de marți dimineață, mohorâtă, cu un cer plin de nori și o ploaie măruntă, era în contrast atmosfera din atelier. În locația puternic luminată și într-o căldură primitoare de la o sobă pe lemne, Niculaș, Aura și Eva lucrau de zori la mai multe comenzi pe care trebuie să le onoreze.

Aura care este alături de Niculaș încă din primii ani de activitate, ne primește și ne arată atelierul. În camera din spate printre zeci de calapoade, meșterul șef, Niculaș, lucra la ingredientul secret și cel care dă calitatea pălăriilor de Ighiu: apretul. Doar el știe ce pune în substanță pentru a-i da rezistența pălăriei.

Constantin Niculaș, în atelierul său din Ighiu

Cea mai nouă în afacere, de peste patru ani, este Eva. În patru ani a învățat să facă o pălărie de la zero. A fost nevoie de multă muncă pentru a învăța procesul. De asemenea este nevoie de răbdare și pasiune mai explică Eva.

”Aici este scretul, în apret și modul în care le apretezi” explică meșterul.

Constantin Niculaș a intrat în domeniu imediat după Revoluție când a preluat afacerea familiei. ”Este o meserie care se învață și care se fură, trebuie să înveți să te uiți bine. Ca la mecanici auto, ca la orice meserie”, spune Constantin Niculaș despre cum a învățat meserie.

Procesul în sine, cel de fabricare al unei pălării nu pare complicat la prima vedere, dar când meșterii încep să vorbească despre el, îți poți da seama că în spate sunt zeci de ani de experiență, lucruri învățate, lucruri învățate din greșeli, dar în special multă dedicare.

Aura Rațiu a început să lucreze alături de Constantin Niculaș încă din anul 1993. Aceasta spune că a învățat meseria de la meșter, dar și de la mama acestuia. Din 2015 au făcut o firmă împreună și au accesat fonduri europene pentru a pune pe picioare o afacere mai modernă.

Aura Rațiu, în atelierul de pălării din Ighiu

Însă nu au uitat și de începuturi. În atelierul din Ighiu, la loc de cinste se află o mașină de cusut clasică, Singer, mașina la care au lucrat primele pălării părinții meșterului.

Cine mai poartă pălării în 2023

Cu această întrebare am plecat la drum să îi cunoaștem pe meșterii din Ighiu. Se mai poartă pălării în 2023? Și dacă da, cine le mai poartă. Iar răspunsul a fost unul simplu, de la doamna Aura.

De la tineri la bătrâni toată lumea poartă pălării. Modelul și-l alege fiecare, în funcție de activitatea pe care o are zi de zi sau de evenimentul la care merge.

Este drept că s-a pierdut un pic din semnificația pălăriilor. Înainte, în urmă cu zeci de ani, pălăria era chiar semnul unui statut social. De la afaceriști, politicieni, bancheri, medici, avocați, țărani, vânători sau oieri, cu toții purtau pălării.

Fiecare clasă socială avea un model preferat, au explicat meșterii. O pălărie era un simbol al locului în societate, au mai adăugat aceștia.

O pălărie chiar și la haine sport, moderne.

În timp pălăria a devenit un accesoriu mai rar folosit. Există o oarecare reținere în societatea modernă în ceea ce privește portul unei pălării, dar sunt destui cei care încă le poartă.

Pot fi combinate și cu haine sport. O pereche de teneși, un pantof mai modern cu un pantalon sau o pereche de blugi, la care adaugi o bluză, merge cu o pălărie cu un model mai modern.

Eva, în timp ce lucrează la o pălărie, în atelierul din Ighiu

De asemenea, clasicul rămâne clasic. Pentru o notă de cea mai mare eleganță, la un pantof clasic cu o cămașă și o haină, pălăria este accesoriul de finețe ne explică Aura și Niculaș.

Într-o societate acaparată de zeci de brand-uri, sute de modele de haine, accesorii la tot pasul, cei trei meșteri din Ighiu păstrează vie o meserie care se poate face doar cu pasiune, dedicare și multă, multă muncă.

Un video reportaj de Cristian Panu și Daniel Bloss.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Într-un mic atelier din Ighiu, trei meșteri duc mai departe o tradiție și o afacere începută în urmă cu mai bine de 80 de ani, în 1940. Este vorba despre o meserie pe cale de dispariție, o artă a meșterilor: confecția de pălării.

În anii ’40 la Alba Iulia o mică afacere prindea contur. Apoi, fiul familie, Constantin Niculaș, a învățat și preluat meșteșugul și secretele confecționării de pălării.

În timp afacerea s-a mutat la Ighiu. În atelierul de pe strada Pajiștei, de la numărul 313, tradiția continuă. O afacere de familie, deoarece familie se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Femeie de 54 de ani, din Șendriceni, dispărută acum 32 de ani, este căutată de familie. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

femeie de 54 de ani, din Șendriceni, dispărută acum 32

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 54 de ani, din comuna Șendriceni, care în anul 1992 a părăsit domiciliul, iar până în prezent, nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Popa Ileana s-ar fi deplasat pe teritoriul Turciei, însă nu există date concrete în acest sens, iar familia încearcă să o găsească.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători

Publicat

măsuri pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale în stațiile de

Publicitate

În perioada 13 – 14 mai 2025, la nivel național, polițiștii Direcției de Poliție Transporturi au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea faptelor ilicite în stațiile de cale ferată și în trenurile de călători.

În cadrul acțiunii, au fost efectuate efectuate verificări în 481 de stații de cale ferată și 554 de trenuri de călători, fiind legitimate 3.873 de persoane.

Pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat de 39 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Sunați la 112, dacă aveți informații

Publicat

un bărbat de 39 de ani, din municipiul botoșani, este

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 39 de ani, din municipiul Botoșani, care astăzi dimineață, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu a putut fi contactat de familie.

Olaru Petru Iulian are următoarele semnalmente: 1,80 m înălțime, aproximativ 85 de kg, ochi calrui, păr șaten.

Vestimentația cunoscută: Tricou verde, pantaloni de culoare închisă.

Rugăm cetățenii care…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Lacrimi, rugăciuni și dor: Paștele Blajinilor, la Stăuceni. Zeci de botoșăneni s-au rugat pentru cei trecuți în veșnicie. „Parcă o aud pe mama cum mă strigă din poartă”

Publicat

video lacrimi, rugăciuni și dor: paștele blajinilor, la stăuceni. zeci

Publicitate

Sub o ploaie rece și stăruitoare, care părea să spele durerea și dorul adunate în suflete, Paștele Blajinilor a adunat la Stăuceni zeci de fii ai satului – unii rămași acasă, alții întorși din colțuri îndepărtate ale țării sau chiar de peste hotare. Cu toții au venit să-și cinstească rădăcinile și să-și îmbrățișeze amintirile la mormintele celor plecați la Domnul.

Ziua a început în liniștea cimitirului, unde bisericuța cu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe