EVENIMENT
VIDEO: S-a decretat STARE de URGENȚĂ în România, pentru 30 de zile. Care sunt MĂSURILE SPECIALE din această perioadă
Președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență în România din cauza evoluției epidemiei de coronavirus, pentru 30 de zile și a anunțat măsurile speciale ce vor fi luate în acest context.
”Începând de azi se instituite starea de urgență pe tot teritoriul României pentru 30 de zile.
CITEȘTE ȘI: STARE de URGENȚĂ în România – Textul INTEGRAL al Decretul semnat de Președintele Klaus Iohannis
Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale, care au dovedit că au efecte pozitive în țările grav afectate de coronavirus.
Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice, dar vizează deopotrivă și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale.
Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă, viețile celor de lângă noi. Este extrem de importanți ca oamenii să fie corect informați și de aceea vreau să spun românilor ce înseamnă instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre, potrivit decretului pe care l-am semnat astăzi, ce efecte va produce asupra vieții fiecăruia dintre noi și în ce măsură se schimbă viața în următoarea perioadă.
Astfel, școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor elevilor și studenților, activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă pe perioada stării de urgență.
Salut efortul cadrelor didactice dar și al tuturor celor care au propus și oferă soluții de pregătire academică alternativă, fie online fie prin intermediul televiziunii, pentru ca elevii să traverseze această perioadă dificilă.
Este foarte important să limităm povara financiară asupra cetățenilor în aceste momente grele, astfel, pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică cum ar fi energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți, în limita a prețului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgență”, a spun președintele Iohannis.
El a mai spus că serviciile medicale pentru combaterea coronavirusului se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii.
„Am dispus ca în structurile MAI, în unităţile sanitare, serviciile de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute. De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, medicamente şi echipamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Aceasta este una dintre măsurile cuprinse în decretul privind instituirea stării de urgenţă în România pentru 30 de zile.
În contextul crizei determinate de coronavirus, şeful statului a transmis un mesaj medicilor şi personalului medical, mulţumindu-le pentru profesionalism şi dedicare.
„Pentru persoanele izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, se vor stabili măsuri de sprijinire, care vor fi puse în aplicare de autorităţile administraţiei publice locale”, a adăugat preşedintele.
Şeful statului a menţionat că angajatorii şi angajaţii afectaţi de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniţi prin derogări de la prevederile legale în vigoare.
„Angajaţii şi familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parţial pe perioada stării de urgenţă prin decizii ale autorităţilor publice vor beneficia de protecţie socială”, a anunţat Iohannis.
El a precizat că cei care nu vor putea beneficia de prevederile legii privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor vor avea dreptul la o majorare a salariului.
„Pe perioada stării de urgenţă, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, nu se aplică angajaţilor sistemului naţional de apărare, angajaţilor de penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice şi altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut de Legea nr. 19/2020, în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege”, a menţionat şeful statului.
El a adăugat că în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor se introduce posibilitatea ca în instituţiile şi autorităţile statului şi în societăţile cu capital privat, acolo unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă.
„De asemenea, oamenii trebuie să ştie că nu mai este necesară deplasarea la sediul instituţiilor pentru depuneri de cereri pentru acordarea beneficiilor şi prestaţiilor sociale, acestea pot fi depuse pe cale electronică”, a mai arătat preşedintele.
Klaus Iohannis a anunţat că a dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, echipamente şi medicamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă.
„Am simplificat, de asemenea, proceduri de decontare şi alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operaţiunile necesare”, a adăugat şeful statului.
Guvernul poate adopta măsuri de susţinere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19 şi va anunţa în curând pachetul de soluţii pregătit, a precizat Iohannis, adăugând că, în această perioadă de criză, producţia şi întreaga economie trebuie să fie pregătite să susţină combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică, precum şi funcţionarea optimă a sistemului energetic naţional.
„Am decis şi suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu câteva excepţii, sigur”, a mai menţionat Iohannis.
Potrivit şefului statului, instituirea stării de urgenţă produce efecte şi în domeniul justiţiei, astfel încât în această perioadă activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită, lista acestor cauze urmând să fie stabilită de conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, de colegiile de conducere ale Curţilor de apel, iar Consiliul Superior al Magistraturii va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare.
„Pentru judecarea proceselor, instanţele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeaşi zi şi vor dispune măsurile necesare pentru desfăşurarea şedinţelor de judecată prin videoconferinţă”, a adăugat şeful statului.
„Vă mulţumesc tuturor pentru eforturile făcute şi cu toţii suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneţi în mod neobosit!”, a afirmat Iohannis.
El a dat asigurări că prin decret a fost luate toate măsurile pentru a se putea face cu maximă celeritate toate achiziţiile de echipamente medicale pentru protejarea personalului sanitar, astfel încât sănătatea acestuia să nu fie pusă în pericol.
„Sunt hotărât ca împreună cu Guvernul Orban să luăm cele mai drastice măsuri pentru a proteja viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Dar oricâte măsuri ar lua autorităţile, ele pierd enorm din eficienţă dacă nu sunt urmate întru totul de oameni”, a spus Iohannis.
EVENIMENT
Nelu Varga (CFR Cluj) l-a ÎMPRUMUTAT cu bani pe Mircea Geoană. „Suntem prieteni, l-am AJUTAT ca om”
Nelu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, l-a împrumutat pe candidatul independent la prezidențiale Mircea Geoană cu o sumă de sub 100.000 de euro. Omul de afaceri clujean a explicat că Geoană i-a promis că îi va returna banii în decembrie 2024 și că l-a împrumutat în virtutea prieteniei pe care o au de zeci de ani, scrie Context.ro. Oare banii împrumutați lui Geoană sunt din cele peste 60 de milioane de euro pe care Varga i-a luat, la rândul său, cu împrumut de la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Analiză UBB a antreprenoriatului din România. Daniel David: Politicienii au intenții bune, dar trebuie evitate extremele
Situația antreprenoriatului din România a fost analizată de o echipă de cercetători de la FSEGA din cadrul UBB. Rezultatele arată că peste 63% dintre români consideră că există condiții favorabile pentru a începe o afacere în zona în care locuiesc
O echipă de cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a lansat miercuri, 20 noiembrie, Raportul de țară…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ninge în Apuseni și Șureanu: La munte, iarna a venit din 20 noiembrie. Imagini surprinse de camerele video de pe pârtiile de schi
În seara de 20 noiembrie 2024, prima ninsoare s-a așternut peste Munții Apuseni și Munții Șureanu. Imaginile capturate de camerele live din Arieșeni și Șureanu arată pârtii și împrejurimi acoperite de zăpadă, pregătind terenul pentru activitățile specifice sezonului rece.
Prognozele meteo indică faptul că temperaturile scăzute din zonă vor continua, ceea ce poate favoriza acumularea zăpezii și pregătirea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
La sfârșitul lunii noiembrie va fi lansat Patronatul Societăților din Construcții, Filiala Transilvania
Evenimentul va avea loc în data de 28 noiembrie și va marca o etapă importantă în creșterea reprezentativității asociației în zona de centru și nord.
Patronatul Societăților din Construcții – Filiala Transilvania este o subdiviziune care se ocupă de specificul pieței și al regiunii Transilvania, care include județele din centrul și nordul țării și reprezintă interesele angajatorilor din domeniul construcțiilor din zona Transilvaniei, unii dintre cei mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro