Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: S-a decretat STARE de URGENȚĂ în România, pentru 30 de zile. Care sunt MĂSURILE SPECIALE din această perioadă

PublicatPreședintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență în România din cauza evoluției epidemiei de coronavirus, pentru 30 de zile și a anunțat măsurile speciale ce vor fi luate în acest context.

”Începând de azi se instituite starea de urgență pe tot teritoriul României pentru 30 de zile.

CITEȘTE ȘI: STARE de URGENȚĂ în România – Textul INTEGRAL al Decretul semnat de Președintele Klaus Iohannis

Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale, care au dovedit că au efecte pozitive în țările grav afectate de coronavirus.

Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice, dar vizează deopotrivă și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale.

Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă, viețile celor de lângă noi. Este extrem de importanți ca oamenii să fie corect informați și de aceea vreau să spun românilor ce înseamnă instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre, potrivit decretului pe care l-am semnat astăzi, ce efecte va produce asupra vieții fiecăruia dintre noi și în ce măsură se schimbă viața în următoarea perioadă.

Astfel, școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor elevilor și studenților, activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă pe perioada stării de urgență.

Salut efortul cadrelor didactice dar și al tuturor celor care au propus și oferă soluții de pregătire academică alternativă, fie online fie prin intermediul televiziunii, pentru ca elevii să traverseze această perioadă dificilă.

Este foarte important să limităm povara financiară asupra cetățenilor în aceste momente grele, astfel, pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică cum ar fi energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți, în limita a prețului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgență”, a spun președintele Iohannis.

El a mai spus că serviciile medicale pentru combaterea coronavirusului se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii.

“Am dispus ca în structurile MAI, în unităţile sanitare, serviciile de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute. De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, medicamente şi echipamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Aceasta este una dintre măsurile cuprinse în decretul privind instituirea stării de urgenţă în România pentru 30 de zile.

În contextul crizei determinate de coronavirus, şeful statului a transmis un mesaj medicilor şi personalului medical, mulţumindu-le pentru profesionalism şi dedicare.

“Pentru persoanele izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, se vor stabili măsuri de sprijinire, care vor fi puse în aplicare de autorităţile administraţiei publice locale”, a adăugat preşedintele.

Şeful statului a menţionat că angajatorii şi angajaţii afectaţi de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniţi prin derogări de la prevederile legale în vigoare.

“Angajaţii şi familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parţial pe perioada stării de urgenţă prin decizii ale autorităţilor publice vor beneficia de protecţie socială”, a anunţat Iohannis.

El a precizat că cei care nu vor putea beneficia de prevederile legii privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor vor avea dreptul la o majorare a salariului.

“Pe perioada stării de urgenţă, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, nu se aplică angajaţilor sistemului naţional de apărare, angajaţilor de penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice şi altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut de Legea nr. 19/2020, în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege”, a menţionat şeful statului.

El a adăugat că în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor se introduce posibilitatea ca în instituţiile şi autorităţile statului şi în societăţile cu capital privat, acolo unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă.

“De asemenea, oamenii trebuie să ştie că nu mai este necesară deplasarea la sediul instituţiilor pentru depuneri de cereri pentru acordarea beneficiilor şi prestaţiilor sociale, acestea pot fi depuse pe cale electronică”, a mai arătat preşedintele.

Klaus Iohannis a anunţat că a dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, echipamente şi medicamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă.

“Am simplificat, de asemenea, proceduri de decontare şi alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operaţiunile necesare”, a adăugat şeful statului.

Guvernul poate adopta măsuri de susţinere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19 şi va anunţa în curând pachetul de soluţii pregătit, a precizat Iohannis, adăugând că, în această perioadă de criză, producţia şi întreaga economie trebuie să fie pregătite să susţină combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică, precum şi funcţionarea optimă a sistemului energetic naţional.

“Am decis şi suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu câteva excepţii, sigur”, a mai menţionat Iohannis.

Potrivit şefului statului, instituirea stării de urgenţă produce efecte şi în domeniul justiţiei, astfel încât în această perioadă activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită, lista acestor cauze urmând să fie stabilită de conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, de colegiile de conducere ale Curţilor de apel, iar Consiliul Superior al Magistraturii va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare.

“Pentru judecarea proceselor, instanţele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeaşi zi şi vor dispune măsurile necesare pentru desfăşurarea şedinţelor de judecată prin videoconferinţă”, a adăugat şeful statului.

“Vă mulţumesc tuturor pentru eforturile făcute şi cu toţii suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneţi în mod neobosit!”, a afirmat Iohannis.

El a dat asigurări că prin decret a fost luate toate măsurile pentru a se putea face cu maximă celeritate toate achiziţiile de echipamente medicale pentru protejarea personalului sanitar, astfel încât sănătatea acestuia să nu fie pusă în pericol.

“Sunt hotărât ca împreună cu Guvernul Orban să luăm cele mai drastice măsuri pentru a proteja viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Dar oricâte măsuri ar lua autorităţile, ele pierd enorm din eficienţă dacă nu sunt urmate întru totul de oameni”, a spus Iohannis.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Investiție de pese 10 milioane de euro pentru dotarea Poliției de Frontieră cu 50 de autospeciale de supraveghere

Publicat

frontiera

Autospeciale de supraveghere cu termoviziune, achiziționate din fonduri europene nerambursabile pentru dotarea Poliţiei de Frontieră Române.

Un număr de 50 de autospeciale de supraveghere cu termoviziune vor intra în perioada următoare în dotarea Poliției de Frontieră Române, în cadrul unui contract în valoare de 10.790.000 euro, finanțat din fonduri externe nerambursabile, prin Fondul de Securitate Internă.

Primul lot, format din 26 de mijloace de mobilitate terestră, va intra în dotarea Poliției de Frontieră Române până la finele lunii septembrie, urmând ca, până la sfârșitul anului, sa fie recepționat și următorul lot de 24 de autovehicule.

Autospecialele de supraveghere sunt destinate spre a fi folosite de către structurile operative în zone cu teren neamenajat sau greu accesibil, având o multitudine de caracteristici tehnice de înaltă performanță, printre care se regăsesc cele referitoare la detectarea țintei de la o distanță de 7 kilometri și recunoașterea persoanelor de la o distanță de 4 kilometri.

Ministerul de Interne transmite că „Autovehiculele sunt destinate misiunilor de supraveghere a frontierei terestre, pentru combaterea și prevenirea migrației ilegale, respectiv a contrabandei cu produse accizabile, reușindu-se astfel  un control mai eficient al fenomenului infracțional transfrontalier și asigură condiţii moderne de lucru pentru echipaj, deplasare rapidă şi intervenţie oportună în cazul producerii unor evenimente de frontieră”.

Sursa: mai.gov.ro

Foto: arhiva

Citește mai departe

EDUCATIE

Județul Harghita ar putea renunța la purtarea maștilor în școli și grădinițe. Propunere a Consiliului Județean

Publicat

Propunere ca purtarea măștilor în școlile generale și grădinițe să fie facultativă la nivel local. Inițiativa Președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

Borboly Csaba declară că va propune Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Harghita ca purtarea măștii în școli generale să fie facultativă la nivel local.

„Sperăm ca luni, la nivelul comitetului va fi luată o astfel de decizie privind regulile care trebuie aplicate în instituțiile de învățământ”, a spus Borboly.

Acesta a postat și pe contul său de Facebook, un mesaj similar, în limba maghiară.

”Vedem și simțim că purtarea unei măști la grădiniță și în clasa 1-4. cauzează probleme și probleme speciale copiilor. Se vede clar că obligația de a purta mască nu a fost cel mai bine gândită în București.

Vă rugăm să trimiteți un certificat medical, un document, o declarație, un film cu care să putem documenta că purtarea măștii este dăunătoare copiilor” a transmis acesta urmăritorilor săi.

În județul Harghita, de la debutul epidemiei COVID-19 în România și până în prezent, au fost confirmate cu noul virus un număr de 876 de cazuri, din care cinci în ultimele 24 de ore.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii din şcolile închise pentru alegeri nu vor avea cursurile suspendate, acestea se vor ţine online

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Botoşani, că şcolile care vor găzdui secţii de votare vor fi închise o zi sau două, însă cursurile nu vor fi suspendate, ci vor fi susţinute online.

El a precizat că o decizie privind numărul de zile în care unităţile de învăţământ vor fi închise pentru elevi va fi luată în cursul zilei de luni.

“Şcoala se va desfăşura online, o zi, două, vedem, hotărâm în cursul zilei de luni, înainte de vot şi după vot, pentru a permite dezinfectarea sălilor de clasă care vor fi localuri pentru secţiile de votare. Doar atât.

Nu se vor suspenda, ci se vor ţine orele online în sălile respective, astfel încât să se asigure dezinfecţia şi pregătirea claselor pentru primirea elevilor”, a afirmat premierul Ludovic Orban.

Premierul Orban a declarat şi vineri seara, la Reghin, că după alegerile locale va fi nevoie de cel puţin o zi pentru a asigura dezinfecţia şi pregătirea claselor în care au fost secţii de votare, dar că deocamdată nu a fost luată o decizie la nivel naţional privind desfăşurarea online a cursurilor.

“Cu siguranţă va exista o decizie unitară. Am avut deja o discuţie, dar până nu luăm decizia şi cu consultarea tuturor factorilor, Autoritatea Electorală Permanentă, INSP, Ministerul Sănătăţii, nu vreau să vă dau acum un răspuns, dar cu siguranţă vor exista zile în care se va desfăşura activitatea şcolară online, nu se vor suspenda cursurile, ci se vor desfăşura online.

Pentru că avem nevoie de cel puţin o zi pentru a pregăti localurile secţiilor de votare, în condiţiile în care ştiţi că multe localuri ale secţiilor de votare sunt în şcoli. De asemenea, vom avea nevoie de cel puţin o zi pentru a asigura dezinfecţia şi pregătirea claselor în care au fost secţii de votare pentru reprimirea copiilor”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT MORTAL: Un bărbat și-a pierdut viața, iar alte două persoane au fost transportate la spital

Publicat

ambulanta

Un bărbat din București și-a pierdut viața în urma unui accident mortal într-o localitate din județul Olt, acesta a intrat frontal cu mașina într-un copac de pe marginea drumului.

Potrivit IPJ Olt, sâmbătă, 19 septembrie, pe Drumul Național 54, între localitățile Corabia și Gârcov, județul Olt, s-a produs un accident rutier mortal.

În eveniment a fost implicat un singur autoturism care a intrat în coliziune frontală cu un copac de pe marginea părții carosabile.

În urma impactului, conducătorul autoturismului, în vârstă de 55 de ani, din municipiul București, a decedat.

Din primele informații, doi pasageri ai autoturismului au fost răniți, fiind transportați la o unitate medicală pentru a primi îngrijiri medicale.

Din cercetarile efectuate de polițiștii din cadrul Poliție orașului Corabia a reieșit faptul că accidentul s-ar fi produs pe fondul oboselii, conducătorul auto pierzând controlul asupra direcției de mers.

Cercetările continuă pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate