Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: S-a decretat STARE de URGENȚĂ în România, pentru 30 de zile. Care sunt MĂSURILE SPECIALE din această perioadă

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență în România din cauza evoluției epidemiei de coronavirus, pentru 30 de zile și a anunțat măsurile speciale ce vor fi luate în acest context.

”Începând de azi se instituite starea de urgență pe tot teritoriul României pentru 30 de zile.

CITEȘTE ȘI: STARE de URGENȚĂ în România – Textul INTEGRAL al Decretul semnat de Președintele Klaus Iohannis

Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale, care au dovedit că au efecte pozitive în țările grav afectate de coronavirus.

Aceste măsuri vizează sănătatea publică, domenii sociale și economice, dar vizează deopotrivă și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale.

Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă, viețile celor de lângă noi. Este extrem de importanți ca oamenii să fie corect informați și de aceea vreau să spun românilor ce înseamnă instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre, potrivit decretului pe care l-am semnat astăzi, ce efecte va produce asupra vieții fiecăruia dintre noi și în ce măsură se schimbă viața în următoarea perioadă.

Astfel, școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor elevilor și studenților, activitatea din învățământul preuniversitar și universitar se suspendă pe perioada stării de urgență.

Salut efortul cadrelor didactice dar și al tuturor celor care au propus și oferă soluții de pregătire academică alternativă, fie online fie prin intermediul televiziunii, pentru ca elevii să traverseze această perioadă dificilă.

Este foarte important să limităm povara financiară asupra cetățenilor în aceste momente grele, astfel, pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică cum ar fi energia electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți, în limita a prețului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgență”, a spun președintele Iohannis.

El a mai spus că serviciile medicale pentru combaterea coronavirusului se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii.

„Am dispus ca în structurile MAI, în unităţile sanitare, serviciile de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute. De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, medicamente şi echipamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Aceasta este una dintre măsurile cuprinse în decretul privind instituirea stării de urgenţă în România pentru 30 de zile.

În contextul crizei determinate de coronavirus, şeful statului a transmis un mesaj medicilor şi personalului medical, mulţumindu-le pentru profesionalism şi dedicare.

„Pentru persoanele izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, se vor stabili măsuri de sprijinire, care vor fi puse în aplicare de autorităţile administraţiei publice locale”, a adăugat preşedintele.

Şeful statului a menţionat că angajatorii şi angajaţii afectaţi de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniţi prin derogări de la prevederile legale în vigoare.

„Angajaţii şi familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parţial pe perioada stării de urgenţă prin decizii ale autorităţilor publice vor beneficia de protecţie socială”, a anunţat Iohannis.

El a precizat că cei care nu vor putea beneficia de prevederile legii privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor vor avea dreptul la o majorare a salariului.

„Pe perioada stării de urgenţă, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, nu se aplică angajaţilor sistemului naţional de apărare, angajaţilor de penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice şi altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut de Legea nr. 19/2020, în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege”, a menţionat şeful statului.

El a adăugat că în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor se introduce posibilitatea ca în instituţiile şi autorităţile statului şi în societăţile cu capital privat, acolo unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă.

„De asemenea, oamenii trebuie să ştie că nu mai este necesară deplasarea la sediul instituţiilor pentru depuneri de cereri pentru acordarea beneficiilor şi prestaţiilor sociale, acestea pot fi depuse pe cale electronică”, a mai arătat preşedintele.

Klaus Iohannis a anunţat că a dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, echipamente şi medicamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă.

„Am simplificat, de asemenea, proceduri de decontare şi alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operaţiunile necesare”, a adăugat şeful statului.

Guvernul poate adopta măsuri de susţinere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19 şi va anunţa în curând pachetul de soluţii pregătit, a precizat Iohannis, adăugând că, în această perioadă de criză, producţia şi întreaga economie trebuie să fie pregătite să susţină combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică, precum şi funcţionarea optimă a sistemului energetic naţional.

„Am decis şi suspendarea efectuării controalelor la angajatori, de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă, cu câteva excepţii, sigur”, a mai menţionat Iohannis.

Potrivit şefului statului, instituirea stării de urgenţă produce efecte şi în domeniul justiţiei, astfel încât în această perioadă activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită, lista acestor cauze urmând să fie stabilită de conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, de colegiile de conducere ale Curţilor de apel, iar Consiliul Superior al Magistraturii va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare.

„Pentru judecarea proceselor, instanţele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeaşi zi şi vor dispune măsurile necesare pentru desfăşurarea şedinţelor de judecată prin videoconferinţă”, a adăugat şeful statului.

„Vă mulţumesc tuturor pentru eforturile făcute şi cu toţii suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneţi în mod neobosit!”, a afirmat Iohannis.

El a dat asigurări că prin decret a fost luate toate măsurile pentru a se putea face cu maximă celeritate toate achiziţiile de echipamente medicale pentru protejarea personalului sanitar, astfel încât sănătatea acestuia să nu fie pusă în pericol.

„Sunt hotărât ca împreună cu Guvernul Orban să luăm cele mai drastice măsuri pentru a proteja viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Dar oricâte măsuri ar lua autorităţile, ele pierd enorm din eficienţă dacă nu sunt urmate întru totul de oameni”, a spus Iohannis.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Publicat

euro 2 ok e1658928584829.jpg

De la începutul acestui an volatilitatea cursului euro a fost minimă și s-a menținut în jurul pragului de 4,97 lei.

Miercuri media monedei unice a scăzut marginal de 4,9712 la 4,9710 lei, iar tranzacțiile s-au realizat între 4,969 și 4,972 lei, valori identice cu cele de luni și marți.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro ar putea CREȘTE în septembrie la 5 lei

Majoritatea participanților la sondajul realizat în februarie de către CFA România anticipează o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce firme au depus oferte pentru modernizarea Palatului de Justiție Cluj. Valoarea proiectului, peste 70 de milioane de euro

Publicat

curtea de apel e1641468442626.jpg

Trei asocieri de firme au depus oferte la licitația organizată de Curtea de Apel Cluj pentru proiectare și execuția de reparații capitale și modernizarea clădirii Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, proiect cu o valoare estimată de 353.450.340 lei (peste 70 de milioane de euro).

Astfel, până la termenul limită de depunere a ofertelor, 25 martie, au depus oferte trei asocieri de firme de contrucții, unele având în portofoliu lucrări de anvergură…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LISTA școlilor și liceelor din Alba care primesc bani pentru renovare sau construcție, publicată de minister. DOCUMENT

Publicat

lista școlilor și liceelor din alba care primesc bani pentru

LISTA școlilor și liceelor din Alba care primesc bani pentru renovare sau construcție, publicată de minister. DOCUMENTUL poate fi consultat mai jos. 

Ministerul Educației a publicat lista intermediară care conține punctajele proiectelor depuse pentru renovarea sau construirea de “școli verzi” cu bani din PNRR, componenta C15, Educație.

Proiectele care au obținut peste 70 de puncte obțin contractarea. Un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli poate primi cel…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul de sănătate a fost prelungită. Ce prevede noul ordin al șefului CNAS

Publicat

valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul de sănătate a fost prelungită.

Valabilitatea adeverinţei care înlocuiește cardul naţional de asigurări de sănătate până la emiterea cardului duplicat a fost prelungită, printr-un ordin al preşedintelui CNAS, informează un comunicat de presă transmis, miercuri, de instituţie.

Astfel, conform ordinului, adeverinţa înlocuitoare a cardului va fi valabilă până la emiterea cardului duplicat.

„Până acum, durata valabilităţii adeverinţei era de 60 de zile, fiind astfel necesară emiterea periodică a unei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe