Connect with us

EVENIMENT

VIDEO/ S-au MODIFICAT măsurile stabilite pentru Sărbătoarea Învierii: Lumina Sfântă și Sfintele Paști – distribuite de preoți și voluntarii bisericilor, direct la casele credincioșilor

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, miercuri seară, că s-a modificat protocolul încheiat cu Biserica Ortodoxă Română privind măsurile de evitare a extinderii epidemiei de coronavirus în perioada Sărbătorilor de Paște.

Astfel, potrivit ministrului, slujbele religioase se vor desfăşura sub îndrumarea BOR şi conform ordonanţelor militare în vigoare, fără participarea credincioşilor în biserici sau în curtea acestora.

Totodată, Sfânta Lumină și Sfintele Paști vor fi distribuite în fiecare parohie, la locuințele credincioșilor de către personalul clerical şi voluntari.

Declarația ministrului Marcel Vela:

”În această seară am avut o nouă discuție cu Preafericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri pentru sărbătorile Pascale, având în vedere estimările recente ale specialiștilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecției cu noul coronavirus.

Acordul Patriarhiei Române și Ministerului Afacerilor Interne din data de 14 aprilie 2020 se modifică după cum urmează:

*Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române și prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult

*Pâinea binecuvântată, în formă de prescură, stropită cu aghiasmă și vin, numită Paște, sfințită joi 16 aprilie 2020, va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile, de către personalul clerical și voluntarii din parohie, vineri 17 aprilie 2020 și sâmbătă 18 aprilie 2020, în intervalul orar 8.00 – 17.00 și în prima zi de Paște între orele 6.00 – 12.00, la solicitarea credincioșilor.

*Sfânta Lumină sosită de la Ierusalim va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și maximum cinci voluntari, sâmbătă 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00. Astfel, clericii din fiecare parohie, ajutați de un număr de maximum 5 voluntari, cu echipament de protecție, mască și mănuși, în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paștilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanțele militare, având asupra lor cartea de identitate și ca semn distinctiv banderolă albă pe braț, precum și un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.

Credincioșii vor primi Paștile și sâmbătă noaptea Sfânta Lumină din pragul casei lor, de la fereastră, fără a ieși în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociația de proprietari sau de chiriași, care va purta echipament de protecție, mască și mănuși.

*În spitalele în care nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină acestor unități, precum și centrelor sociale și centrelor de carantină.

*Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne, Poliție, Poliție de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliție locală, cadre ale Ministerului Apărării Naționale, vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paștilor și a Sfintei Lumini, precum și respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Investiții în digitalizare, la Teiuș. Camere de supraveghere și sistem de sesizări online pentru cetățeni. Licitație, în SEAP

Publicat

investiții în digitalizare, la teiuș. camere de supraveghere și sistem

Investiții în digitalizare, la Teiuș. Printr-un proiect de peste 1,3 milioane de lei vor fi achiziționate, printre altele, 80 camere video cu dispecerat și mentenanță și sisteme de sesizări online pentru cetățeni.

Primăria orașului Teiuș a lansat vineri, 19 aprilie, în SEAP, o licitație pentru furnizarea de bunuri în cadrul proiectului intitulat „Reformare și digitalizare la nivelul orașului Teiuș”.

Valoarea totală este estimată la 1.304.515,5 lei, fără TVA….

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Caravana „Fără Bariere” a ajuns în Cluj-Napoca. O campanie despre impactul DROGURILOR asupra tinerilor și societății

Publicat

whatsapp image 2024 04 18 at 21.49.07 0f83b9e6 e1713510995813.jpg

Joi, 18 aprilie, caravana „Fără Bariere”, o campanie despre impactul drogurilor asupra tinerilor și societății, a ajuns și la Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș”.

În cadrul acestei caravane, elevii și studenții au luat contact cu foști consumatori de droguri care le-au explicat, din proprie experiență, ce înseamnă adicția de astfel de substanțe și impactul pe care acestea le pot avea asupra vieții…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vești pentru clienții Hidroelectrica. Perioada în care vor fi emise noi facturi pentru consumul de energie

Publicat

vești pentru clienții hidroelectrica. perioada în care vor fi emise

Clienții Hidroelectrica ar urma să primească facturile pe luna martie 2024, în următoarea perioadă. Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, cu peste 500.000 de clienți.

Facturile Hidroelectrica vor fi emise începând cu data de 19 aprilie, potrivit reprezentanţilor companiei, scrie antena3.ro.

Este vorba despre facturile pe luna martie 2024. Vor fi emise mai întâi pentru patru zone din ţară, şi acestea vor ajunge pe rând la clienţii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vineri începe vânzarea de bilete la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Programul este disponibil

Publicat

vineri începe vânzarea de bilete la festivalul internaţional de teatru

Vineri începe vânzarea de bilete la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). Spectacolele vor avea loc în perioada 21-30 iunie. 

Biletele au preţurile neschimbate şi în acest an, a anunţat preşedintele festivalului şi directorul Naţionalului sibian, actorul Constantin Chiriac, într-o conferinţă de presă.

„Aş vrea să menţionez de la început un cadou pe care îl facem de un număr de ani şi pe care am ţinut şi anul acesta în pofida costurilor care au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe