Connect with us

EVENIMENT

VIDEO/ S-au MODIFICAT măsurile stabilite pentru Sărbătoarea Învierii: Lumina Sfântă și Sfintele Paști – distribuite de preoți și voluntarii bisericilor, direct la casele credincioșilor

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat, miercuri seară, că s-a modificat protocolul încheiat cu Biserica Ortodoxă Română privind măsurile de evitare a extinderii epidemiei de coronavirus în perioada Sărbătorilor de Paște.

Astfel, potrivit ministrului, slujbele religioase se vor desfăşura sub îndrumarea BOR şi conform ordonanţelor militare în vigoare, fără participarea credincioşilor în biserici sau în curtea acestora.

Totodată, Sfânta Lumină și Sfintele Paști vor fi distribuite în fiecare parohie, la locuințele credincioșilor de către personalul clerical şi voluntari.

Declarația ministrului Marcel Vela:

”În această seară am avut o nouă discuție cu Preafericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri pentru sărbătorile Pascale, având în vedere estimările recente ale specialiștilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecției cu noul coronavirus.

Acordul Patriarhiei Române și Ministerului Afacerilor Interne din data de 14 aprilie 2020 se modifică după cum urmează:

*Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române și prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult

*Pâinea binecuvântată, în formă de prescură, stropită cu aghiasmă și vin, numită Paște, sfințită joi 16 aprilie 2020, va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate parohiile, de către personalul clerical și voluntarii din parohie, vineri 17 aprilie 2020 și sâmbătă 18 aprilie 2020, în intervalul orar 8.00 – 17.00 și în prima zi de Paște între orele 6.00 – 12.00, la solicitarea credincioșilor.

*Sfânta Lumină sosită de la Ierusalim va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și maximum cinci voluntari, sâmbătă 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00. Astfel, clericii din fiecare parohie, ajutați de un număr de maximum 5 voluntari, cu echipament de protecție, mască și mănuși, în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paștilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanțele militare, având asupra lor cartea de identitate și ca semn distinctiv banderolă albă pe braț, precum și un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.

Credincioșii vor primi Paștile și sâmbătă noaptea Sfânta Lumină din pragul casei lor, de la fereastră, fără a ieși în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociația de proprietari sau de chiriași, care va purta echipament de protecție, mască și mănuși.

*În spitalele în care nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină acestor unități, precum și centrelor sociale și centrelor de carantină.

*Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne, Poliție, Poliție de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliție locală, cadre ale Ministerului Apărării Naționale, vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paștilor și a Sfintei Lumini, precum și respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Tobogan răsturnat la Iulius Mall. Copii căzuţi unii peste alţii de la înălţime mare. Cluj-Napoca, la un pas de tragedie

Publicat

tobogan rasturnat 1.jpg

Un tobogan s-a răsturnat, sâmbătă, la Iulius Mall din Cluj-Napoca. Potrivit martorilor ocularii, mai mulţi copii au căzut de la înălţime, unii peste alţii, şi nu mai era mult până la o tragedie.

Copii căzuţi unii peste alţii

tobogan rasturnat

„Ieri s- a răsturnat toboganul gomflabil de la Iulius cu copii cu tot în el. Copiii au căzut unii peste alții de la înălțime mare și doar norocul a făcut să nu fie o tragedie.

Nu e un caz izolat, anii trecuți am citit prin presă tot felul de tragedii ce s-au datorat neancorării corespunzătoare a acestora. Tocmai din cauza astă consider că trebuie verificate temeinic toate aceste instalații gomflabile dacă li se permite instalarea. Nu e un efort mare … vorbim de 2,3 la nivelul orașului”, relatează Adriana Cristian, consilier local al USR la Cluj-Napoca.

Foto: Facebook/Adriana Cristian

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Report de aproximativ 1,36 milioane de euro la Loto 6/49

Publicat

loto-6-49

Reportul la Loto 6/49, categoria I, pentru tragerea de duminică depăşeşte 6,71 milioane lei, respectiv 1,36 milioane de euro, iar la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de 4,27 milioane de lei (peste 864.400 de euro), informează Loteria Română.

La Joker, categoria I, reportul pentru tragerea de duminică a ajuns la 1,54 milioane de lei (peste 311.500 de euro), iar la categoria a II-a se înregistrează peste 28.600 de lei. La Noroc Plus, categoria I, reportul este de aproximativ 53.000 de lei (peste 10.600 de euro).

De asemenea, la Loto 5/40 se înregistrează la categoria a II-a un report în valoare de peste 15.300 de lei, în timp ce la Super Noroc este în joc la categoria I un report de peste 78.800 de lei (aproximativ 15.900 de euro).

Report de aproximativ 1,36 milioane de euro la Loto 6/49: bilet norocos la Tulcea

Potrivit Loteriei Române, la tragerea Noroc de joi, 19 mai, la categoria a II-a s-a înregistrat un câştig în valoare de 287.005,68 lei. Biletul norocos a fost jucat la o agenţie din Tulcea. Tot joi s-a câştigat suma de 142.987,20 lei la tragerea Loto 5/40, premiul de categoria I, biletul norocos fiind jucat la o agenţie din sectorul 6 al Capitalei.

Report de aproximativ 1,36 milioane de euro la Loto 6/49: alt bilet norocos în Reghin

Un alt bilet norocos, care a fost jucat la o agenţie din Reghin, a adus jucătorului un câştig de 52.924 lei, la tragerea de categoria a II-a a jocului Noroc Plus din data de 19 mai.

Duminică, 22 mai, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi, 19 mai, Loteria Română a acordat 14.827 de câştiguri în valoare totală de peste 1,23 milioane de lei. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare de ultimă oră de la meteorologi. ANM a emis cod galben de vijelii

Publicat

vant puternic 750x430 1 590x354

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări nowcasting care vizează județele Iaşi și Botoşani. Este vorba despre coduri galbene de vijelii.

Până la ora 12:00, în județul Iaşi se anunță intensificări temporare ale vântului, cu rafale de peste 55 km/h.

În ce privește județul Botoşani, până la ora 12:00 este prognozat vânt cu rafale de peste 55…65 km/h.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Ambulanţă implicată într-un accident în Brașov. Sunt 2 victime

Publicat

ambulanta smurd accident general

O ambulanţă a fost implicată, duminică dimineață, într-un accident produs în orașul Brașov. Două persoane au ajuns la spital.

Accidentul s-a produs în sensul giratoriu situat la intersecția străzii Calea București cu strada Zizinului din Brașov, potrivit IPJ Brașov.

O ambulanță SAJ s-a ciocnit cu un autoturism.

În urma impactului au rezultat două victime, care au fost preluate și transportate la spital.

 

Ambulanţă implicată într-un accident în Brașov. Sunt 2 victime: șoferii nu au băut

 

Poliția precizează că șoferii celor două vehicule nu au consumat alcool. Mediafax

 

Citește mai departe