EVENIMENT
VIDEO Scandal fără precedent în Biserica Ortodoxă Română. Șantaj între fețele bisericești și abuzuri asupra elevilor seminariști

Un scandal fără precedent zguduie Biserica Ortodoxă Română. Este vorba despre scandalul în care justiția din țara noastră a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop BOR Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși, informează ziarul Alba24.ro.
După ce câteva fețe bisericești l-au șantajat pe un important ierarh, a ieșit la iveală un sistem de abuzuri cu victime din cele mai tinere. Mușamalizarea dosarelor la DNA îi lasă pe elevii de seminar, abuzați ani de zile, expuși în continuare.
Jurnaliștii de la safielumina.ro au descoperit o poveste halucinantă, cu șantaje la nivelul de sus al Bisericii, trocuri pentru funcții și elevi de seminar abuzați și expuși în continuare unor înalți prelați.
În după-amiaza zilei de 12 iunie 2017, mașina episcopului Hușilor Corneliu Bârlădeanu intră în curtea modestului sediu al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, un fost cămin de copii seropozitivi aflat pe bulevardul C.A. Rosetti din oraș, la numărul 18.
Preasfințitul – unul dintre cei 55 de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, calitate care îi oferă, prin lege, rang de demnitar de stat – urcă grăbit într-un birou al parchetului anticorupție și scrie de mână o plângere penală de câteva rânduri.
PS Corneliu le spune procurorilor DNA că un călugăr pe nume Sebastian Jitaru, arhimandrit al Catedralei episcopale din Huși, îl amenință cu publicarea unor imagini compromițătoare dacă refuză să-l propună pentru postul de episcop-vicar al Episcopiei Hușilor. Vicarul eparhial e, practic, a doua poziție de putere canonică și administrativă în instituțiile episcopale din organigrama BOR.
Bârlădeanu susține în fața procurorilor că nu a văzut imaginile șantajului bisericesc, dar ține morțiș să scrie că ele nu sunt „adevărate”, bazându-se pe ce i-ar fi povestit consilierii săi, abordați de călugărul Jitaru în săptămânile anterioare depunerii plângerii la DNA spre a le fi arătate pasaje video compromițătoare.
După ce scrie pe o coală plângerea, Bârlădeanu semnează declarația și pleacă, nu înainte de a-și exprima disponibilitatea de a colabora cu anchetatorii și chiar de a purta, legal, tehnică de înregistrare.
Imediat, DNA Iași dispune începerea urmării penale în cauză și audiază un prim martor în aceeași zi de 12 iunie, pe consilierul economic Silvestru Bodnar – călugăr care acceptă, la rândul lui, să colaboreze cu organele judiciare.
Statul român are pe masă două realități complementare: sesizarea unei acțiuni de șantaj la care este supus un episcop, dar și semnalarea mijloacelor efective ale șantajului, adică filmări video avându-l ca protagonist pe eparhul (episcopul) Corneliu Bârlădeanu alături de alte persoane de sex masculin, elevi la seminarul teologic din Huși, posibil minori la data comiterii faptelor.
Sursa: Alba24.ro
Citiți integral articolul pe https://safielumina.ro
EVENIMENT
OPINIE. Daniel Pop (UBB): Proprietari, neo-feudali și capitaliști. Prețul pe mp la locuință a ajuns la Cluj-Napoca la 3.184 euro

Proprietăți imobiliare din centrele urbane mari din România însumează valori de capital substanțiale peste nivelul optim, privând astfel economia reală de lichidități necesare investițiilor din domeniile inovației tehnologice, producției manufacturiere avansate și altele. Cu alte cuvinte, capitalul financiar productiv, de altfel limitat, este blocat în investiții imobiliare adeseori pasive.
De exemplu, conform site-ului imobiliare.ro, dacă în aprilie 2014 prețul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Atenție la roaming în avion sau pe mare. Avertizare ANCOM: Pot apărea facturi uriașe dacă te conectezi la rețele non-terestre

Atenție la roaming în avion sau pe mare, în timpul călătoriilor. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a emis o avertizare importantă pentru toți utilizatorii care călătoresc cu avionul sau pe nave maritime. Conectarea la rețelele non-terestre prin satelit poate genera costuri foarte mari, fiind servicii nereglementate care nu beneficiază de protecția tarifelor UE de roaming.
Rețelele non-terestre sunt serviciile de comunicații prin…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cele mai mari platforme de vânzare a biletelor din România, cumpărate de o companie din statele baltice. Tranzacție finalizată

AS Piletilevi PLG (PLG), cel mai mare operator de ticketing din Europa Centrală și de Est, a finalizat achiziția integrală a entităților din România, Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro. Este vorba despre finalizarea unor tranzacții începute mai demult.
La mijlocul anului 2023, PLG a achiziționat Bilete.ro, cea mai veche companie de ticketing din România. În decembrie 2024, a finalizat achiziția Ticketing Nation S.R.L., operatorul Entertix.ro și Myticket.ro.
Pe 4 iulie,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
EXCLUSIV. Când se deschide Drumul Expres de la Tureni. CNAIR a anunțat de când se va putea circula pe DEx4

Drumul Expres Tureni, care va face legătura între DN1 și Autostrada Transilvania (A3), va fi deschis săptămâna viitoare, a anunțat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a confirmat pentru Cluj24 că drumul expres care va face legătura între Autostrada Transilvania și DN1, în zona localității Tureni, va fi inaugurat săptămâna viitoare.
Traficul pe DEx4, deschis pe 10…
Citește mai mult pe Cluj24.ro