Connect with us

EVENIMENT

VIDEO Scandal fără precedent în Biserica Ortodoxă Română. Șantaj între fețele bisericești și abuzuri asupra elevilor seminariști

Publicat

YouTube video

Un scandal fără precedent zguduie Biserica Ortodoxă Română. Este vorba despre scandalul în care justiția din țara noastră a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop BOR Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huși, informează ziarul Alba24.ro.

După ce câteva fețe bisericești l-au șantajat pe un important ierarh, a ieșit la iveală un sistem de abuzuri cu victime din cele mai tinere. Mușamalizarea dosarelor la DNA îi lasă pe elevii de seminar, abuzați ani de zile, expuși în continuare.

Jurnaliștii de la safielumina.ro au descoperit o poveste halucinantă, cu șantaje la nivelul de sus al Bisericii, trocuri pentru funcții și elevi de seminar abuzați și  expuși în continuare unor înalți prelați.

În după-amiaza zilei de 12 iunie 2017, mașina episcopului Hușilor Corneliu Bârlădeanu intră în curtea modestului sediu al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, un fost cămin de copii seropozitivi aflat pe bulevardul C.A. Rosetti din oraș, la numărul 18.

Preasfințitul – unul dintre cei 55 de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, calitate care îi oferă, prin lege, rang de demnitar de stat – urcă grăbit într-un birou al parchetului anticorupție și scrie de mână o plângere penală de câteva rânduri.

PS Corneliu le spune procurorilor DNA că un călugăr pe nume Sebastian Jitaru, arhimandrit al Catedralei episcopale din Huși, îl amenință cu publicarea unor imagini compromițătoare dacă refuză să-l propună pentru postul de episcop-vicar al Episcopiei Hușilor. Vicarul eparhial e, practic, a doua poziție de putere canonică și administrativă în instituțiile episcopale din organigrama BOR.

Bârlădeanu susține în fața procurorilor că nu a văzut imaginile șantajului bisericesc, dar ține morțiș să scrie că ele nu sunt „adevărate”, bazându-se pe ce i-ar fi povestit consilierii săi, abordați de călugărul Jitaru în săptămânile anterioare depunerii plângerii la DNA spre a le fi arătate pasaje video compromițătoare.

După ce scrie pe o coală plângerea, Bârlădeanu semnează declarația și pleacă, nu înainte de a-și exprima disponibilitatea de a colabora cu anchetatorii și chiar de a purta, legal, tehnică de înregistrare.

Imediat, DNA Iași dispune începerea urmării penale în cauză și audiază un prim martor în aceeași zi de 12 iunie, pe consilierul economic Silvestru Bodnar – călugăr care acceptă, la rândul lui, să colaboreze cu organele judiciare.

Statul român are pe masă două realități complementare: sesizarea unei acțiuni de șantaj la care este supus un episcop, dar și semnalarea mijloacelor efective ale șantajului, adică filmări video avându-l ca protagonist pe eparhul (episcopul) Corneliu Bârlădeanu alături de alte persoane de sex masculin, elevi la seminarul teologic din Huși, posibil minori la data comiterii faptelor.

Sursa: Alba24.ro

Citiți integral articolul pe https://safielumina.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Mersul la UDAT a doua zi de Paște și CIOCNITUL ouălor invers. Tradiții și superstiții de sărbători

Publicat

oua deschidere.jpg

Sărbătoarea Învierii Domnului este singura căreia îi sunt dedicate trei zile. În a doua zi de Paște sunt marcate unele obiceiuri și tradiții încă păstrate în comunitățile rurale, cum ar fi mersul la udat a doua zi de Paște și ciocnitul ouălor invers.

Pe lângă aceste obiceiuri, în Ardeal se mai țin și ”fugăritul mirelui” sau ”pomana copiilor”. Sunt obiceiuri pitorești, cu prilej de veselie pentru toată familia, scrie Alba24.ro.

Mersul la UDAT a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO: „Statu’ la vase în Lunea Paştelui”, obicei străvechi și unic în țară, la Șugag. 14 perechi de tineri, sărbătorite

Publicat

live video: „statu’ la vase în lunea paştelui”, obicei străvechi

Statul la Vase unul dintre cele mai vechi obiceiuri din România se defășoară la Șugag. Este unic în România și se păstrează în comunitatea locală. 

Anul acesta, sunt sărbătorite 14 cupluri care s-au căsătorit în anul 2023. 

Îmbrăcați în port tradițional, aceștia vor primi binecuvântarea preotului, urările de bine din partea comunității, dar și cadouri.

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște. CALENDAR școlar, Evaluările naționale și Bacalaureat

Publicat

când se întorc elevii la școală după vacanța de paște.

Când se întorc elevii la școală după vacanța de Paște. După vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște, elevii se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai.

Cursurile din modulul 5 de școală vor dura până pe 21 iunie, iar în această perioadă vor avea loc Evaluările Naționale de la clasele II – VI. 

Elevii din anii terminali vor încheia cursurile mai repede ca ceilalți.

Astfel, elevii de clasa a VIII-a termină anul școlar pe 14 iunie și susțin…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

6 mai 1961: S-a stins din viață poetul Lucian Blaga. Viața omului de cultură născut în Lancrăm, care nu a vorbit până la patru ani

Publicat

6 mai 1961: s a stins din viață poetul lucian blaga.

Lucian Blaga, unul dintre cei mai apreciați poeți ai României, s-a stins din viață, în data de 6 mai 1961. Blaga s-a născut în Lancram, județul Alba. 

A fost poate cel mai original creator de imagini pe care l-a cunoscut literatura română până în prezent.

Nu a vorbit până la vârsta de patru ani

Copilăria sa a stat, după cum el însuşi mărturiseşte, „sub semnul unei fabuloase absenţe a cuvântului”, autodefinindu-se „mut ca o lebădă”, deoarece viitorul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe