ACTUALITATE
VIDEO: Secretele cimitirului evreiesc din Alba Iulia. Povestea unui obiectiv turistic pe care nu îl vizitează nimeni

Într-o zonă centrală a municipiului Alba Iulia, în spatele unui gard ușor deformat de vreme, cimitirul evreiesc își doarme somnul de sute de ani, în anonimat. Puțini locuitori ai orașului i-au trecut vreodată pragul, mai ales în ultimii 40 de ani și la fel de puțini știu ce moștenire importantă a orașului lor se ascunde acolo.
La câțiva metri de străzile zgomotoase, monumentele funerare și clădirile rămase în picioare din alte vremuri, reprezintă semnele unei civilizații cosmopolite și vorbesc despre un oraș în care trăiau toate națiunile din Transilvania.
Comunitatea de evrei din oraș era foarte mare. Acum, situația stă diferit, dar în ciuda acestui lucru, cimitirul pare să fie foarte bine îngrijit.
Cel mai vechi cimitir din Transilvania
Cimitirul este în mod oficial obiectiv turistic și reprezintă cea mai mare concentrație de monumente funerare din județ. Fiecare mormânt spune povestea unei familii prin decorațiunile și inscripțiile de pe pietrele funerare.
Există chiar o secțiune destinată copiilor, înmormântați în spatele cimitirului, pe ultimele rânduri.
”Parte integrantă a comunității izraelite din Alba Iulia este cimitirul secular de pe strada Vasile Alecsandri. Este cel mai vechi din Transilvania și printre cele mai vechi din România. Un record al cimitirului din Alba Iulia este că are o continuitate de aproape 300 de ani.
În plus, a fost folosit, deopotrivă, de comunitatea evreilor sefarzi, de rit spaniol, și de cea a evreilor așkenazi, din zona de influență germană” se arată într-o prezentare a obiectivului turistic.
Spre deosebire de celelalte cimitire din Alba Iulia, unde reînhumarea este posibilă și locurile de veci (sic!) se refolosesc, acest lucru nu este posibil în cimitirul evreiesc. Dimensiunea sacrală a acestui lăcaș este una extrem de importantă, în sensul că monumentele de aici nu pot fi afectate de intervenția umană, nu există posibilitatea unei refolosiri a mormintelor.
Rabinul Iezechiel Paneth
Potrivit informațiilor disponibile, unul dintre cele mai importante monumente funerare este cel al rabinului Iezechiel Paneth (sau Yeheskel), cel care a ridicat în Alba Iulia prima sinangogă de zid din Transilvania, în 1840.
Rabinul Yeheskel Paneth fost o personalitate importantă. În fiecare an, câteva sunt persoane din diferite colţuri ale lumii, vin să îi viziteze mormântul. Aceștia sunt descendenţii familiei sale, răspândiți în toată lumea.
Vezi VIDEO: Secretele cimitirului evreiesc din Alba Iulia. Povestea unui obiectiv turistic pe care nu îl vizitează nimeni pe Alba24.ro
ACTUALITATE
Memorialul Ipotești, în parteneriat cu trupa de teatru a studenţilor Facultăţii de arte de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, invită la spectacolul Cehov – 3 Comedii

Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
Bărbat de 53 de ani, din Mihălășeni, dus cu escortă la locul de detenție, după ce instanța l-a trimis după gratii pentru că a încălcat ordinul de protecție

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai mult pe Botosani24.ro