Connect with us

ACTUALITATE

VIDEO Simulare Alba24: Cât de ușor își pot transmite două persoane locația EXACTĂ. Ce trebuie să faci în situații limită

Publicat

În timp ce STS aproximează locația unui apel la serviciul 112 la zeci de kilometri pătrați, două persoane cu două telefoane obișnuite își pot transmite coordonatele locului în care se află în câteva secunde, cu o acuratețe de câțiva metri. Mai mult, până și coordonatele GPS se pot transmite printr-un simplu SMS sau un Share Location pe Whatsapp, informează ziarul Alba24.ro.

Situația de la Caracal ar trebui să dea de gândit. În condițiile în care o mulțime de aplicații pot ajuta la găsirea unei persoane, este greu de înțeles de ce autoritățile nu au o cale de a putea identifica instant o persoană aflată în nevoie, chiar dacă aceasta nu are internet pe telefon, un nou punct slab al sistemului care a ieșit la iveală cu acest prilej.

O întrebare care se poate pune este de ce serviciul 112 funcționează ca o simplă linie fierbinte, deși a fost plătit cu sume inimaginabile de la bugetul public?

De ce aplicațiile cele mai simple (cum ar fi Uber) pot face ceea ce autoritățile nu pot?

De ce serviciul 112 nu permite unei victime să îi trimită datele de localizare?

Legislația GDPR nu poate fi invocată în asemenea cazuri, pentru că, potrivit unor specialiști, acordul persoanei este deja prezumat. STS folosește oricum datele respective, doar că rezultatul este într-o marjă de aproximare prea mare.

Alba24 a făcut o simulare a modului în care locația poate fi foarte ușor împărtășită între două persoane, ceea ce poate fi foarte util pentru cineva în situații de criză și care nu costă milioane de euro.

Din păcate, în cazul de la Caracal, telefonul folosit pentru a suna la 112 de către tânăra ucisă era un model vechi, fără acces la internet și tânăra nu ar fi putut oricum transmite asemenea informații. Cel puțin asta este una dintre scuzele autorităților.

Să nu uităm însă că nici în cazul din accidentului de avion din Apuseni, victimele nu au putut fi găsite deși aveau telefoane performante și acces la internet.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Armonii de lumină și rugăciune la Botoșani: Mitropolitul Teofan va fi alături de credincioși la concertul „Koinonia”

Publicat

armonii de lumină și rugăciune la botoșani: mitropolitul teofan va

Publicitate

În seara zilei de 22 mai 2025, începând cu ora 18:00, scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani se va transforma într-un altar sonor, unde muzica bizantină va deveni rugăciune înălțată din adâncul sufletului. Concertul „Koinonia”, parte a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, reunește două ansambluri care își aduc jertfa artistică în fața frumuseții divine: Corul Psaltic „Emanuel Zmeu” din Botoșani și „Cappella…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Rabla 2025 pentru firme debutează pe 29 mai: Cum te înscrii și ce buget este alocat”

Publicat

rabla 2025: sumele oferite pentru mașinile cu motor termic și

Publicitate

Programul Rabla 2025 pentru firme începe pe 29 mai. Ministerul Mediului, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, a anunțat lansarea unei noi sesiuni a Programului Rabla dedicată persoanelor juridice de drept privat. Înscrierile pentru această ediție încep pe 29 mai și se vor încheia pe 27 noiembrie 2025 (sau până la epuizarea bugetului alocat), scrie alba24.ro.

„Programul Rabla Auto este un instrument strategic pentru sprijinirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Cel mai cochet oraş de la frontiera României: Are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat

Publicat

botoșani: cel mai cochet oraş de la frontiera româniei: are

Publicitate

Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, scrie ADEVĂRUL

Parcurile din Darabani sunt considerate cele mai frumoase din Moldova FOTO Cosmin Zamfirache

Darabani este cel mai nordic oraș din România, dar și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Piața imobiliară încetinește: Scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicat

piața imobiliară încetinește: scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicitate

Numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ în aprilie 2025 față de luna anterioară, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Se remarcă scăderi semnificative în București: -23%; Cluj: -24%; Timiș: -13%, Constanța: -20%, scrie alba24.ro.

Conform unui comunicat al ANCPI, în luna aprilie 2025 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.911 de imobile, cu 6.325 mai puține față de luna…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe