Connect with us

EVENIMENT

VIDEO: Supraviețuitorii de porțelan ai Epocii de Aur. Ce cadouri primea Ceaușescu de la fabrica ”Porțelanul” din Alba Iulia

Publicat

portelan

Cele mai frumoase realizări ale specialiștilor care au lucrat de-a lungul anilor la Apulum, sau ”Porțelanul”, cum era cunoscută fabrica pe vremuri, strălucesc într-o expoziție permanentă, de fapt un mic muzeu amenajat la intrarea în fabrică.

Celebrele balerine cu dantele realizate manual, servicii de masă, decorațiuni din flori colorate, vaze pictate una câte una de artiștii albaiulieni, dar și multe cadouri pentru soții Ceaușescu… sunt toate acolo.

”Apulum”, cea mai mare fabrică de porțelan din Europa în perioada comunistă, este singura întreprindere din județul Alba care a reușit să se salveze și să se adapteze la piața liberă.

O oglindă ”de ziua ei”, la care artiștii fabricii au lucrat un an întreg, o horă a unirii ”de ziua lui”, realizată manual din personaje îmbrăcate în costume populare din toate zonele țării, servicii de masă poleite cu aur și pictate de mână, statuete, vaze și chiar o fântână arteziană dedicată Elenei Ceauseșcu, reprezintă numai cateva dintre exponatele ce făceau să funcționeze angrenajul de elemente care se punea în mișcare la fiecare prilej, pentru a obține bunavoința cuplului Ceaușescu.

Specialiștii de la ”Apulum”, printre cei mai buni din lume

În spatele acestor cadouri unicat stătea munca a zeci de angajați ai fabricii de poțelan ”Apulum”, unii dintre cei mai buni decoratori și designeri din Europa, nu doar din România.

Nicolae și Elena Ceaușescu obișnuiau să primească „admirația întregului popor și a oamenilor muncii” sub forma unor cadouri la care munceau cei mai buni specialiști ai fabricilor românești. Activitatea unor secții întregi era uneori blocată pentru realizarea acestora. În 1984 șeful compartimentului „creație” al fabricii era Gheorghe Mircescu. În sarcina sa cădea realizarea unor cadouri cât mai inedite pentru liderul comunist și soția sa. ”Județeana de partid” cerea, fabrica executa.

Oglindă la care s-a lucrat un an întreg

Misiunea era de multe ori foarte grea. De exemplu, la o oglindă destinată Elenei Ceaușescu s-a lucrat un an întreg. Eli Petridean este angajata fabricii încă din perioada comunistă. Își amintește că cel mai greu procedeu a constat în arderea în cuptor a unui produs de asemenea dimensiuni.

Este vorba despre o oglindă modulară cu sticlă de cristal, pe masa căreia au fost pictate cele patru anotimpuri. ”Un produs foarte greu de realizat. Este un unicat, decorul este făcut de mână și este foarte apreciat de toată lumea care îl vede”, spune Eli Petridean.

”Să nu riscăm”: cadouri realizate în două exemplare

Toate obiectele destinate sotilor Ceaușescu erau realizate de multe ori în două exemplare, pentru a putea fi rapid înlocuite dacă s-ar fi întâmplat ceva cu ele. Liderilor comuniști de la nivel județean nu le plăcea să riște, chiar dacă în aceste condiții costurile de realizare erau mai mari. Așa că unele dintre acestea rămâneau în depozitele fabricii.

Majoritatea obiectelor de porțelan au fost decorate manual de către artistii întreprinderii. Era greu pentru ei să găsească idei care să nu fie nici kitsch și să surprindă prin ceva. De exemplu, un alt cadou pentru Elena Ceaușescu: o fântână cu păsărele.

Pentru Nicolae Ceaușescu, darurile constau în general în servicii de masă destinate unor cabane de vânătoare, pictate cu scene tipice. O surpriză pentru acesta a fost o hartă a României, înconjurată de personaje în costume populare.

”Aici, după cum se vede, este harta României, cu persoane îmbrăcate în costume naționale specifice fiecărei zone. Toate sunt lucrate manual, absolut toate zonele respective sunt reprezentate, costunele sunt pictate, iar județul Alba este marcat…” adaugă Eli Petridean, gazda noastră în micul muzeu al porțelanului.

Cadouri pentru Castro, Gaddafi și Kim Ir Sen

„Portelanul” a mai produs cadouri pentru diferiti șefi de stat, fără ca angajații sau conducerea să știe la acea dată pentru cine erau. În aceste cazuri comenzile veneau din partea regiei protocolului de stat. Astfel, produse ale fabricii de la Alba Iulia au ajuns la ”mari prieteni” ai lui Ceaușescu, precum Muammar al Gaddafi, Fidel Castro și Kim Ir Sen. Este vorba în special de servicii de masă, unele pentru 100 de persoane.

De asemenea, trustul de constructii „Carpati”, care construia toate vilele si casele de protocol folosite de Nicolae și Elena Ceaușescu, era unul din clienții fabricii din Alba Iulia. „Portelanul” a lucrat și pentru Casa Poporului, unul dintre beneficiarii cu cea mai mare dare de mână, care a plătit pentru o vază chiar si 70.000 de lei, o avere în Epoca de Aur.

Oaspeți de seamă ai fabricii

În perioada comunistă, expoziția avea un rol de marketing și de reprezentare, acolo fiind duși toți oaspeții de seamă care vizitau întreprinderea. Martor este cartea de onoare, în care au scris mesaje și au semnat multe dintre ”vedetele” lumii comuniste, de la membri ai guvernelor, artiști, fotbaliști și actori celebri.

Echipa Dinamo, spre exemplu, a vizitat fabrica, toți fotbaliștii semnând în cartea de onoare. Aprecierile lui Cristian Țopescu sau George Mihăiță se regăsesc de asemenea între paginile cărții, alături de cele ale oaspeților străini din republicile prietene, dar și din țări capitaliste.

Micul muzeu din Alba Iulia nu face parte din vreun circuit turistic, fiind mai degrabă o expoziție cu circuit închis. Se poate vizita, totuși, în fiecare an, cu prilejul Porților deschise ale fabricii de porțelan ”Apulum”.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

1 iulie: Sfinții Mucenici Cosma și Damian, cunoscuți ca „doctorii fără arginți”, sărbătoriți de Biserica Ortodoxă

Publicat

1 iulie: sfinții mucenici cosma și damian, cunoscuți ca „doctorii

1 iulie: Biserica îi cinstește pe Sfinții Mucenici Cosma și Damian, cunoscuți ca „doctorii fără arginți„. În istoria Bisericii Ortodoxe, o categorie aparte de sfinți o reprezintă „doctorii fără de arginți, aceia care și-au pus talantul vindecător în slujba aproapelui, vindecând nu doar trupul ci și sufletul”. Printre aceștia, Sfinții Mucenici Cosma și Damian ocupă un loc de seamă, fiind „vindecători de boli, fapt pentru care au fost aleși ca ocrotitori ai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciprian Paraschiv (AUR): Legea Sportului deturnată în interes politic. Miroase a trafic de influență!

Publicat

ciprian paraschiv aur.jpg

Deputatul AUR Ciprian Paraschiv, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, acuză coaliția că a deturnat în interes politic Legea Sportului, un act normativ esențial pentru sportul românesc, dar care, prin amendamentele propuse de PSD, devine o lege favorabilă traficului de interese și clanurilor politice.

Raportul comisiei a fost adoptat fără vot, în absența președintelui comisiei și a staff-ului acesteia, care nu au primit și nici nu au putut analiza…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Consiliul Județean Cluj modernizează drumul spre Stațiunea Muntele Băișorii și pârtia Buscat

Publicat

dj 107r buscat demarare 16.jpg

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 107R (DJ 107M) Băișoara – Muntele Băișorii – Stațiunea Muntele Băișorii – pârtia de schi Buscat. Acestea au drept principal scop asigurarea unei circulații rutiere normale, în condiții de deplină siguranță.

Lucrările vizează sectorul de drum în lungime de peste 22 de kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 28+650 și 50+850. De asemenea, tronsonul în lungime…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună. Măsură analizată de Guvern (surse)

Publicat

zile libere 2025: sărbători legale și minivacanțe pentru români. zilele

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună: Guvernul ar pregăti o măsură dramatică pentru reducerea cheltuielilor statului.

Astfel, angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună. Adică o săptămână de lucru, completă.

Informația a fost publicată în exclusivitate de Profit.ro, care citează surse sindicale credibile.

Nu este clar la acest moment câte luni s-ar aplica o astfel de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe